Alle Zwangerschap artikelen

Tijdens de zwangerschap is de kans aanwezig dat jij bekkeninstabiliteit, bekkenklachten of bekkenpijn gaat ontwikkelen. En door deze bekkenklachten kan je weer last krijgen van je rug, incontinentie klachten of een continue zeurderig gevoel in het bekken.  Mocht je de bekkenklachten echt goed willen aanpakken, adviseer ik je om eens te kijken naar mijn paraat staande bekkenbodemoefeningen op de Oefeningen pagina. Met deze bekkenbodemoefeningen kan je direct aan de slag om jouw klachten te doen verminderen!

Traplopen met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn

Traplopen is voor 70% van de vouwen met bekkenpijn door de bekkeninstabiliteit pijnlijk of zeer vermoeiend. De oorzaak van de pijn of vermoeidheid door het traplopen komt door de belasting op de bekkenbanden en de bekkenspieren. Traplopen doe je vaak door met 1 been van 1 traptreden gebruik te maken. Je slaat dus met het andere been een trede over. Dit betekend dat het volle lichaamsgewicht plus de kracht om door te stappen, maar door 1 been wordt opgevangen. Telkens wordt 1 been maximaal belast. Dit kan de bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap doen verergeren. De bekkenbanden worden bij elke stap extra belast terwijl ze nu al aangedaan zijn door de bekkeninstabiliteit. Om de pijn door het traplopen met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn te verminderen is het aan te raden om tree voor tree te lopen. Zo gebruik je beide benen op elke treden en neemt de belasting op het bekken enorm af. Ook kan je als je de trap af loopt achterste voren naar beneden lopen. Dit zorgt er ook voor dat de belasting ook met het naar beneden lopen af neemt.

Lees meer »

Op vakantie met Bekkeninstabiliteit en bekkenpijn

Op vakantie gaan met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn wordt door veel vrouwen als pijnlijk ervaren. Dit heeft te maken met de wisselende omstandigheden die zich voor kunnen doen als jij op de vakantie bestemming bent aangekomen. Maar ook de weg naar de vakantie bestemming toe neemt een aantal risico’s met zich mee als jij last hebt van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Onderweg naar de vakantie bestemming zit je vaak lange tijd in dezelfde houding. Denk aan een lange autoreis of vlucht. Deze continue belasting op het bekken kan voor extra bekkenpijn zorgen. Ook kan jij extra bekkenpijn ervaren door het tillen van de koffers, slenteren in de drukte van Schiphol, gladde vloeren langs het zwembad, trappen in het hotel, het strand, of omgeving van het hotel (op een heuvel). Er zijn dus veel dingen waar jij op moet letten als je op vakantie gaat met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn.

Lees meer »

Vliegen met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn

Vliegen met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn wordt door 60% van de vrouwen als lastig of vervelend ervaren. Tijdens het vliegen naar bijvoorbeeld een vakantie bestemming loop je tegen een aantal risico’s aan als jij last hebt van bekkenpijn door de bekkeninstabiliteit. Denk bijvoorbeeld aan het lang te moeten zitten, weinig bewegingsruimte, turbulentie, stress/angst of het gevaar op stoten of blesseren van het bekken. Vliegen met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn is haalbaar als je regelmatig beweegt en van houding kan wisselen. Om de 20 minuten even opstaan om vervolgens 10 minuten te gaan lopen zorgt voor een goede bloedstroom naar het bekken en de onderrug. Verder kan je rekening houden met bijvoorbeeld jouw zitplaatsen in het vliegtuig. Een ruime zit plek aan het gangpad helpt jou om geregeld pauze te nemen.

Lees meer »

Autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn

Autorijden kan bij het ervaren van bekkeninstabiliteit en/of bekkenpijn lastig zijn. 65% van de vrouwen met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn vindt autorijden te pijnlijk. Dit komt door de onvoorspelbaarheid van een autorit. Zo kan bijvoorbeeld de weg erg hobbelig zijn en onverwachts pijn stoten geven aan de bekkenbanden. Verder is het niet in te schatten wat er gaat gebeuren tijdens een autorit. Ineens moeten remmen kan erg gevoelig zijn maar ook het optrekken van de auto als je gas geeft kan gevoelig zijn als jij last hebt van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Onverwachtse bewegingen zorgen voor de meeste pijn tijdens het autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Verder maakt het bekken tijdens het autorijden bewegingen die het normaal niet gewent is. Zo worden de al pijnlijke bekkenbanden extra belast. Toch is autorijden haalbaar met een aantal tips en wellicht een paar hulpmiddelen. Denk vooral goed aan de duur van de autorit en de mogelijke pauze momenten. Het steeds zitten in de zelfde houding is namelijk ook een punt wat de bekkenpijn kan verergeren.

Lees meer »

Zwemmen met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn

Zwemmen werkt ontspannend bij bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Tijdens het zwemmen bevindt jouw lichaam zich in een gewichtloze omgeving. De druk op het bekken wordt verhoogd door de zwaartekracht. De baby groeit en de buik wordt zwaarder. Deze zware buik zweeft tijdens het zwemmen in het water en je voelt even minder druk op jouw bekken. Bewegen gaat tijdens het zwemmen een stuk makkelijker. Een zwembad moet wel lekker warm zijn. Het is daarom aan te raden om bijvoorbeeld in het recreatie gedeelte te gaan zwemmen in plaats van in een wedstrijd bad. Verder kan je in het recreatie gedeelte vaak ook beter bij de grond. Altijd handig als je even wilt rusten. Zwemmen kan dus maar het is wel belangrijk dat je let op een aantal punten.

Lees meer »

Werken met bekkeninstabiliteit

Kunnen werken met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn is afhankelijk van de werksituatie. De werkplek en werkomgeving hebben een grote invloed op jouw bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Het is goed om na te gaan wanneer jij pijn ervaart. Is er ruimte om een extra pauze te nemen, zijn de werkzaamheden fysiek zwaar en kan jij van houding wisselen tijdens het werk? Een combinatie van factoren zal er voor kunnen zorgen dat jij zo lang als mogelijk jouw werk kan uitvoeren.Werken met bekkeninstabiliteit is theoretisch gezien mogelijk. Toch kunnen er door bekkeninstabiliteit een hoop problemen ontstaan in de praktijk. Maar bekkeninstabiliteit is niet de reden waarom jij niet zal kunnen werken. Iedere zwangerevrouw krijgt namelijk bekkeninstabiliteit. Of je ook bekkenpijn gaat ervaren is alleen de vraag. Werken met bekkenpijn is in de praktijk een stuk lastiger. Toch is werken met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn mogelijk.

Lees meer »

Zitten met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn

Bij zitten met bekkeninstabiliteit is het belangrijk dat de zithouding goed is. Tel bij deze goede zithouding een goede stoel, een zitkussen en voldoende afwisseling tussen een zittende houding en beweging op en jij vermindert jouw bekkenpijn. De zithouding is leidend om bekkenpijn te verminderen of te voorkomen. Zit goed rechtop op de zitknobbels, gebruik de rugleuning, zit met de knieën in 90 graden en gebruik de armleuningen. Verder kan je denken aan een aantal hulpmiddelen bij bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Zorg voor een goede ergonomische stoel waarbij de zitting zacht maar stevig is, de rug leuning goed ondersteund en een stoel waarbij jij de hoogte zelf kan instellen. Ook kan een orthopedisch zitkussen helpen tegen bekkenpijn. Naast een goede zit is het belangrijk dat jij goed van houding en beweging wisselt. Na 30 minuten zitten is het belangrijk om even te staan en een kort rondje te lopen. De bekkenbodem en bekkenbanden staan zittend erg onder druk. Door te lopen en even van houding te veranderen ontspant de bekkenbodem en de bekkenbanden.

Lees meer »

Fietsen met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn

Fietsen doet bij 63% van de vrouwen met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn te veel pijn. Dit komt door de schokkerige beweging door de oneffen ondergrond. Bij fietsen met bekkeninstabiliteit is het belangrijk dat jij van te voren rekening houdt met de duur van de fietstocht, het zadel, de pauzes en wat je wilt gaan doen. Fietsen met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn is anders dan normaal even een stukje gaan fietsen of de kinderen van school halen. Jouw bekken en de bekkenbodem zijn onstabiel of jij ervaart bekkenpijn bij bepaalde handelingen of bewegingen. Bekkeninstabiliteit vindt vaak plaats tijdens of kort na de zwangerschap. Maar jij kan ook last hebben van een hoop andere bekkenklachten zonder een zwangerschap. Denk maar eens aan prostaatpijn, orgaan verzakkingen of bijvoorbeeld ook incontinentie klachten. Fietsen met bekkeninstabiliteit, bekkenpijn of bekkenklachten kan zeker alleen wel als je ook daadwerkelijk rekening houdt met jouw klachten. Fietsen doet bij 63% van de vrouwen met bekkenpijn te veel pijn. Dus het is zeker niet raar als het voor jouw door bekkenpijn niet haalbaar is.

Lees meer »

Staan met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn

Houding en afwisseling van beweging zijn de belangrijkste punten als het gaat over staan met bekkeninstabiliteit. Staan kost veel energie en heeft een grote belasting op het lichaam. Dit is goed voelbaar als jij last hebt van bekkeninstabiliteit. De zwaartekracht drukt op het bekken en een eventuele zwangere buik drukt extra op de onstabiele bekken met bekkenpijn. Het is belangrijk dat jij weet hoe je goed moet staan. Ook is het afwisselen van staan naar een andere houding of beweging belangrijk. Als je staat met bekkeninstabiliteit wissel dan af door om de 15 minuten even te gaan lopen of te zitten. Deze afwisseling geeft het bekken, de bekkenbodem en de bekkenbanden ontspanning. Om goed te staan met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn is het goed dat je wat tips kent om bekkenpijn zoveel als mogelijk te voorkomen. Dit zijn de meest toepasbare tips als jij wilt staan met bekkeninstabiliteit.

Lees meer »

Slapen met bekkeninstabiliteit en bekkenklachten

Vrouwen met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn slapen het beste op de zij en de knieën gebogen. Een kussen tussen je benen zal in combinatie met de zij lig voor ontspanning in het bekken zorgen. Naast een zij lig met de gebogen knieën en een zwangerschapskussen zijn ontspanningsoefeningen aan te raden. Hierdoor verdwijnt de spanning in het bekken en in het gehele lichaam. Een goede nachtrust komt voort uit een goede ontspanning. Ontspanningsoefeningen en wellicht ook ademhalingsoefeningen kunnen het lichaam voor het slapen gaan ideaal ontspannen. Het lichaam heeft tijd nodig om goed te kunnen herstellen, een goede nachtrust is tijdens de zwangerschap noodzakelijk voor moeder en de baby. Als er bekkeninstabiliteit gepaard gaat met bekkenpijn, heeft het bekken extra tijd nodig om te herstellen van de pijn. Dus ontspannen is cruciaal voor jouw herstel.

Lees meer »

15 tips Over pijn verminderen bij bekkeninstabiliteit

Er zijn een aantal belangrijke punten die de pijn van bekkenpijn bij bekkeninstabiliteit doen afnemen. Het belangrijkste punt is het in beweging blijven bij bekkeninstabiliteit. Een ander punt is het versterken van de bekkenbodemspieren en het versterken van de spieren rondom het bekken. Denk aan de buikspieren en de lage rugspieren. Verder is jouw lichaamshouding van invloed op de bekkenpijn tijdens het hebben van bekkeninstabiliteit. Het is belangrijk dat jij een goede balans vindt tussen activiteit en rust voor het bekken en de bekkenbodem. Wissel dus een wandeling, werk of het trainen van de bekkenbodemspieren af met een moment rust. De bekkenbodemspieren en de bekkenbanden zijn al erg belast door de bekkeninstabiliteit. Probeer de bekkenbodemspieren en de bekkenbanden niet nog extra te overbelasten. Naast deze directe acties zijn er ook een aantal praktische tips. Zit wijdbeens en pas de manieren van traplopen of het uit bed komen aan. Hieronder een korte blik op alle tips voor het verminderen van bekkenpijn bij bekkeninstabiliteit. die verder in dit artikel per tip worden besproken.

Lees meer »

18 Tips bij bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit ontstaat door het vrij komen van hormonen tijdens de zwangerschap. Door de zwangerschapshormonen zit er te veel beweging in het bekken. De bekkenbanden, bekkengewrichten en bekkenbotten zijn te beweeglijk. De bekkeninstabiliteit kan zorgen voor verschillende ongemakken of pijnen. Denk aan pijn in de lage rug, pijn rondom het schaambeen, stuitpijn of pijn in de liezen. Bekkeninstabiliteit komt bij alle zwangere voor. Vooral rondom de 18e week  van de zwangerschap wordt de bekkeninstabiliteit als pijnlijk ervaren. Maar bekkeninstabiliteit hoeft niet gepaard te gaan met pijn. Als er pijn wordt ervaren bij bekkeninstabiliteit noemen we dat bekkenpijn. Bekkeninstabiliteit wordt door de professionals ook wel symfysiolyse genoemd.

Lees meer »

Wat is Bekkeninstabiliteit? Lees hier alles over Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit duidt op het onstabieler worden van het bekken. Bij bekkeninstabiliteit zijn de bekkenbanden door de zwangerschapshormonen verzwakt en weker geworden. Door het weker worden van de bekkenbanden komt er te veel speling in de bekkengewrichten. Het bekken krijgt meer ruimte en kan gaan bewegen. Deze speling in het bekken kan als pijnlijk worden ervaren. Een andere naam voor bekkeninstabiliteit is symfysiolyse. Veel voorkomende symptomen van bekkeninstabiliteit zijn pijn in de liezen, pijn in de lage rug, pijn in de onderbuik en een zeurderig gevoel rondom het bekken. In de meeste gevallen ontstaat bekkeninstabiliteit door een hormonale verandering. Maar bekkeninstabiliteit kan ook ontstaan door een ongeluk, een operatie of een heftige orgaan verzakking. De pijn die bekkeninstabiliteit veroorzaakt noemen we ook wel bekkenpijn.

Lees meer »

Het bekken en bekkenklachten

Het bekken is een beschermend bot voor een complexe regio van het lichaam. In het bekken liggen allerlei cruciale organen. Denk aan de geslachtsorganen, baarmoeder, blaas, darmen en bij mannen ook de prostaat. Deze organen en botten worden ondersteund door de bekkenbodemspieren en bekkenbanden. Maar omdat er zich zoveel bevind in en rondom het bekken kan er ook een hoop misgaan. Zo kan er rond de zwangerschap bekkenpijn door bekkeninstabiliteit worden ervaren. En er kunnen zich door de jaren heen bij zowel mannen als vrouwen bekkenklachten ontwikkelen. Er zijn veel mogelijkheden waardoor jij bekkenklachten ervaart. Zo heeft fysiek zwaar werk effect op jouw bekkenbodem maar ook het eetpatroon kan een oorzaak van jouw bekkenklachten zijn. Verder ontstaan bekkenklachten veelal door een verzwakte bekkenbodemspier of een overactieve bekkenbodemspier. Bij een verzwakte bekkenbodem is het ophouden van urine en of ontlasting lastig en een orgaan verzakking is een mogelijkheid. Bij een overactieve bekkenbodem is plassen en of ontlasten een probleem en kan er vaginisme ontstaan of bij mannen een erectieprobleem.

Lees meer »

Bekkenklachten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de kans op het ontstaan van bekkenklachten enorm hoog. Bekkenklachten ontstaan tijdens de zwangerschap door de zwangerschapshormonen. De veranderingen in hormonen en het toenemende gewicht van de buik zorgt voor een verhoogde belasting op de bekkengewrichten en de bekkenbanden. De bekken worden door de toenemende zwangerschapshormonen weker en zwakker. Het bekken is ruimte aan het maken voor de baby. En terwijl het bekken zwakker wordt groeit de buik naar voren en het gewicht van de buik neemt toe. De onderrug komt nu meer onder spanning te staan. De onderrug wordt nu steeds iets holler. En de lage rugspieren maken overuren en kunnen overbelast raken. Lage rugpijn is de meest voorkomende bekkenklacht tijdens de zwangerschap. Deze lage rugpijn ontstaat door de veranderingen in het bekken. 

Lees meer »

Doen tegen bekkenpijn. 15 Tips bij bekkenpijn

Bij bekkenpijn door bekkeninstabiliteit of een andere bekkenklacht is het noodzakelijk dat jij weet wat bekkenpijn kan verminderen of zelfs kan voorkomen. Bekkenpijn ontstaat door een overbelasting van het bekken. Bijvoorbeeld bij bekkeninstabiliteit. Bij bekkeninstabiliteit komt bekkenpijn voor als een zeurende bekkenpijn, stekende bekkenpijn of pijn in de onderrug. Alle pijnen in en rondom het bekken kunnen wel schalen onder bekkenpijn. Ook bij verschillende bekkenklachten als obstipatie, vaginisme of andere bekkenklachten voortkomend uit een overactief bekken kunnen bekkenpijn veroorzaken. Toch zijn er een hoop tips en adviezen die jij kan toepassen om jouw bekkenpijn te doen verminderen.

Lees meer »

Beste houding om te bevalling

De beste houding om te bevallen is met de baarkruk of op handen en knieën, want dan pers je de baby naar beneden en heb je de zwaartekracht mee. De beste manier om te bevallen is door goed naar je lichaam te luisteren. Vaak geeft je lichaam aan wanneer je moet persen, meestal door de drang. Je kan daarom op je eigen initiatief persen, maar als je bang bent kan je ook vragen om coaching bij het persen van een verloskundige. Je hebt ook verschillende bevallingshoudingen om te helpen met persen en het gemakkelijker te maken voor jou. Eén van de meest voorkomende bevallingshouding is op je rug liggen, de meeste vrouwen bevallen op deze manier. Daarnaast heb je ook de bevallingshouding in bad, dit helpt je om de opening van je vagina te verzachten en het water geeft je ontspanning en steun. Door goed te bevallen kan je ook voorbereidend persen. Dit doe je bijvoorbeeld op de wc. Je voelt dan de aandrang om te persen, net als het moment wanneer je ontlasting hebt. Zo kan je de baby al eerder laten verschuiven in je baarmoeder en hoef je op het bed alleen de laatste fase van je bevalling te doorstaan.

Lees meer »

Oorzaken en oplossingen voor een slaapprobleem tijdens de zwangerschap.

Slapen tijdens de zwangerschap kan verstoord worden door een aantal factoren. Zo is de groeiende buik een oorzaak mogelijke oorzaak van een slechte nachtrust tijdens de zwangerschap. Het lichaam veranderd tijdens de zwangerschap. De buik zet uit en het bekken wordt wijder. Het lichaam bereid zich vanaf week 12 al voor op de bevalling. De nachtrust zal daardoor ook steeds iets anders aanvoelen. Goed slapen tijdens de zwangerschap is daarom erg lastig. Echter zijn er een aantal oplossingen voor een slaapprobleem tijdens de zwangerschap. Beweeg bijvoorbeeld nog even goed. Sporten helpt jouw slaap opgang. Maar sport wel vroeg in de avond niet een uur voor het slapen gaan. Ook is de kamer temperatuur van invloed op jouw slaap tijdens de zwangerschap. Laten we alvast eens kijken naar de 7 oorzaken van een slaapprobleem tijdens de zwangerschap. En verder op in het artikel lees je de meer over de oplossingen voor jouw slaapprobleem tijdens de zwangerschap.

Lees meer »

26 tips voor jouw bekken tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap veranderd het bekken. Jouw bekken wordt vanaf de 10e week in de zwangerschap voorbereid op de bevalling. Hormonen komen vrij om jouw bekkenbanden en bekkenspieren op te rekken. De baby moet namelijk straks door jouw bekken naar buiten zien te komen. Iets wat in het begin van de zwangerschap nog niet mogelijk is. Omdat het bekken door de wijder wordende bekkenbanden instabieler wordt is er een grote kans dat jij ook bekkenklachten of bekkenpijn kan gaan ervaren tijdens de zwangerschap. Ik ga je dan ook een aantal tips geven om goed je zwangerschap in te gaan en waarschijnlijk ook door te komen. Elk lichaam is wel anders en ondanks deze tips kan je best nog bekkenklachten of bekkenpijn ervaren. Maar waarschijnlijk waren de bekkenklachten erger zonder tips dan met. Dus een soort win, win is het wel!

Lees meer »

Bevallen met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn

Bevallen met bekkeninstabiliteit kan. Iemand met bekkenpijn of bekkeninstabiliteit heeft geen andere bevalling als iemand zonder bekkenpijn of bekkeninstabiliteit. Echter is een goede voorbereiding op de bevalling met bekkenpijn of bekkeninstabiliteit wel aan te raden. Mocht je bekkenklachten of bekkenpijn hebben kan je wel op het een en ander letten. Zo is het verstandig om te letten op de juiste lichaamssteun tijdens de bevalling met bekkeninstabiliteit doormiddel van een baarkruk, sluitlaken, sluitband of de positie van de beken. Verder is het goed om te letten op de manier van plassen voor de bevalling. Gebruik liever geen po maar zit stevig op de wc.  Ik heb wat informatie en tips voor je verzameld om je enig sinds wat gerust te stellen tijdens de bevalling met bekkenpijn of bekkeninstabiliteit. Ga zelfverzekerd jouw bevalling in!

Lees meer »

De vaginale bevalling en het risico op bekkenklachten

Een vaginale bevalling vergroot het risico op bekkenklachten na de bevalling. Een bevalling neemt veel risico met zich mee. En ook het risico op bekkenklachten na de bevalling neemt sterkt toe na een vaginale bevalling. Bij een keizersnede is de kans op bekkenklachten na de bevalling een stuk kleiner. Een vaginale bevalling bevorderd de kans op bekkenklachten omdat de baby door het bekken naar buiten is gekomen. Het bekken en de bekkenbanden worden extra opgerekt en worden daarmee extra belast. Deze bekkenbanden zijn door de zwangerschapshormonen al een stuk slapper en weker geworden. Omdat de bekkenbanden een stuk weker zijn tijdens de bevalling kunnen ze een stuk minder hebben. Vergelijk het bekken maar eens met een verstuikte enkel. Hier zijn de enkelbanden opgerekt. Het zelfde als jouw bekkenbanden zijn tijdens de zwangerschap. Het is niet verstandig om deze enkelbanden extra op te gaan rekken met een extra rondje hardlopen. Dat is wel wat er gebeurd met een bevalling. De al wekere en pijnlijke bekkenbanden worden door de indalende baby extra opgerekt en raken verrekt. Ook de bekkenbodemspieren hebben effect op het ontwikkelen van bekkenklachten na de bevalling. Deze bekkenbodemspieren worden met een vaginale bevalling extra opgerekt en kunnen ook inscheuren of worden ingeknipt. De bekkenbodemspieren kunnen hierdoor hun stevigheid en functionaliteit verliezen. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat de bekkenbodemspieren weer hersteld zijn en normaal zullen functioneren na een vaginale bevalling.

Lees meer »

32 tips voor het herstel na de bevalling

Na de bevalling begint de herstel periode. Bij een vaginale bevalling kan je rekening houden met een herstelperiode van 2-3 maanden. Bij een keizersnede bevalling kan je rekening houden met een herstel periode van minimaal 4 maanden. Na een vaginale bevalling zijn de bekkenbodemspieren en de bekkenbanden enorm opgerekt. Ook kan je zijn ingescheurd of zijn ingeknipt. En is jouw baby met een instrument gehaald als bijvoorbeeld een vacuümpomp of tang dan zijn de bekkenbodemspieren en de bekkenbanden nog verder opgerekt. Een rust periode breekt nu aan en gun jezelf rust. Bij een keizersnede zijn de buikspieren doorgesneden. Deze buikspieren worden gehecht en hebben hersteltijd nodig. Neem dus voldoende rust en overbelast de spieren niet want de gevolgen kunnen dan flink zijn. Verder zullen de bekken en de bekkenbodemspieren heel anders aanvoelen na je bevalling. Je hele zwangerschap is je lichaam al  bezig met het voorbereiden op de bevalling. Je bekken zijn eigenlijk al helemaal warm gelopen om de laatste eindsprint in te zetten. Alle bekkenbanden worden losser en alle functies die zich in het bekkengebied plaats vinden kunnen verstoort raken. Nu de bevalling klaar is zal het bekken de normale functionaliteit weer terug gaan krijgen.

Lees meer »

Het bekken tijdens de zwangerschap

Het bekken veranderd tijdens de zwangerschap. Zwangerschapshormonen als het hormoon relaxine maken de bekkenbanden weker en bekkeninstabiliteit zal ontstaan. Het bekken zal wijder worden en de voorbereiding op de bevalling is begonnen. Naast een veranderend bekken groeit de buik. En het gewicht van de buik drukt weer op het bekken. Door de extra druk op het bekken kan bekkenpijn ontstaan. Bekkenpijn herken je door een aanhoudende zeurderig of stekende pijn in de liezen, onderrug, onderbuik en of rondom de heupen. Door de veranderingen in en rondom jouw bekken zullen ook de organen wat aanpassingen moeten doen. De baby groeit in de buik en de organen worden aan de kant geschoven. De blaas wordt bijvoorbeeld weg gedrukt. Door de verdrukking van de blaas moeten zwangere vrouwen veel plassen. Laten we samen eens kijken wat er allemaal veranderd in en rondom het bekken als jij zwanger bent.

Lees meer »

Zwemmen na de bevalling

Zwemmen na de bevalling mag na zes weken dat je bevallen ben, dit geldt alleen als je gestopt ben met vloeien. Bij een keizersnee bevalling mag je pas na 14 weken zwemmen, ook alleen als je gestopt bent met vloeien. Ben je nog aan het vloeien? Dan moet je wachten totdat je gestopt bent. Zwemmen na de bevalling is goed voor je lichaam, omdat het je lichaam fit houdt. Als je lichaam fit blijft, herstel je sneller. Ook je bekkenbodem moet herstellen na de bevalling, daarom is het belangrijk om eerst goed te rusten voordat je gaat zwemmen na de bevalling. Een voordeel van zwemmen na de bevalling is dat je met je baby kan zwemmen, dit helpt voor de ontwikkeling van je baby terwijl je zelf fit blijft door in beweging te blijven. 

Lees meer »

Zwemmen tijdens de zwangerschap

Zwemmen tijdens de zwangerschap is ideaal tijdens elk trimester, want het water ondersteunt je lichaam en je spieren worden versterkt door de bewegingen van het zwemmen. Daarnaast helpt zwemmen in de ochtend tegen ochtendmisselijkheid en zwemmen in het algemeen is goed voor je bloeddruk. Zwangerschapszwemmen kan je doen vanaf de 12e week dat je zwanger bent, veel zwembaden geven hier speciaal les in. Ook is zwemmen na de bevalling een goed idee als je aan het herstellen bent, want de spieren versterken tijdens het zwemmen. Lees eens mijn artikel over sporten na de zwangerschap wanneer jij kan gaan zwemmen. Mocht je last hebben van bepaalde zwangerschapsklachten, zoals vaginale bloedverlies, dan kan je beter niet zwemmen.  

Lees meer »

Yogaoefeningen tijdens de zwangerschap

Je hebt drie verschillende yogaoefeningen tijdens de zwangerschap en de bekendste yoga oefeningen tijdens de zwangerschap zijn de ademhalingsoefeningen. Ademhalingsoefeningen helpen met ademhalen tijdens bijvoorbeeld de bevalling. Maar ademhalingsoefeningen kunnen ook nuttig zijn tijdens de zwangerschap voor bijvoorbeeld ontspanning. Ademhalingsoefeningen kan je goed combineren tijdens de verschillende yoga poses. Bij bepaalde oefeningen zoals de zij ligging, kan door de ademhaling meer ruimte creëren in de buik en een connectie met de baby aangaan. Wanneer je op de zij ligt voel je elkaars aanwezigheid beter. Om comfortabel op de zij te liggen is een knie kussen aan te raden. Ademhalingsoefeningen helpen om de buikdruk laag te houden. Een lage buikdruk verlaagd de druk op de bekkenbodem. De bekkenbodemspieren worden hierdoor minder belast en zullen minder snel verzwakt of overbelast raken. Dit voorkomt klachten rondom de bekkenbodem en bevorderd het herstel na de bevalling.

Lees meer »

Yogaposes tijdens de zwangerschap

Het uitvoeren van yogaposes tijdens de zwangerschap kan helpen om je voor te bereiden op de bevalling. Eén van de beste yogaposes tijdens de zwangerschap is de nek release. Bij de nek release pose laat je de schouders en de rug ontspannen. Dit doe je voordat je met de yoga begint, zo kan je rustig proberen te ademhalen en dit doe je voor twee minuten. Daarnaast is de korte meditatie pose ook goed, dit doe je voor vijf minuten. Hierbij kan je veel ontspannen en het helpt ook voordat je gaat slapen of je dag gaat beginnen. Er zijn ook een paar yogaposes die je moet vermijden, zoals de Cobra pose, omdat je anders te veel druk op je groeiende buik zet en op je baby. Dit kan ongezond zijn voor je zwangerschap. Er zijn een paar yogaposes die je tijdens de zwangerschap kan beoefenen om de zwangerschap, maar ook de bevalling gemakkelijker te maken, daar lees je hier meer over.

Lees meer »

Yoga tijdens de zwangerschap

Yoga tijdens de zwangerschap is een goede manier om je ademhaling te oefenen voor bijvoorbeeld tijdens de bevalling. Je lichaam kan hierdoor beter voorbereiden op de bevalling.  Verder helpt yoga tijdens de zwagerschap ook om je lichaam sterker en flexibeler te maken. Samen met de ademhalingsoefeningen, blijft je lichaam fit en kan het sneller herstellen na de bevalling. Er zijn wel een paar oefeningen die je moet vermijden bij yoga tijdens de zwangerschap en dat is het achterover buigen of een beweging waarbij de buik beknelt. Probeer verder goed naar je lichaam te luisteren en push jezelf niet.

Lees meer »

Hardlopen tijdens de zwangerschap

Hardlopen tijdens de zwangerschap kan gezond zijn voor jou en de baby. Vaak denk je dat hardlopen tijdens de zwangerschap gevaarlijk kan zijn, maar dat is niet waar. Door te gaan hardlopen, geef je jezelf rust in je hoofd. Daarnaast is het goed voor de baby en de ontwikkeling van hun hersens. En als je nog niet genoeg overtuigd bent? Het is ook goed voor een soepele bevalling. Echter is er wel een kans dat je op een gegeven moment niet meer kan hardlopen. Heb je bepaalde klachten, zoals bekkenpijn of last van vaginale bloedverlies? Dan is het beter om te gaan wandelen, zodat de klachten niet verergeren. Als ze wel verergeren heb je kans op een vroegtijdige bevalling. Let daarom goed op tot hoever jouw lichaam het aankan bij hardlopen tijdens de zwangerschap en luister naar je lichaam. Push jezelf vooral niet.

Lees meer »

Sporten na de bevalling. Een overzicht per sport.

Het lichaam moet herstellen na de bevalling. Elke bevalling is anders en daardoor is ook ieders herstel van de bevalling anders. We kunnen wel een aantal gemiddelde weken benoemen om aan te geven wanneer jij weer kan sporten na de bevalling. Deze weken hangen af van jouw bevalling maar ook van de druk op het bekken tijdens de sport en de intensiteit van de sport. Ik verdeel de sporten in drie categorieën met daarbij de aantal te verwachten weken voordat jij weer kan gaan sporten na de zwangerschap.Categorie 1 Sporten: Sporten of bewegingen die in rust uitgevoerd kunnen worden. Na 4-6 weken kan jij al wat lichte bekkenbodemoefeningen doen om de bekkenbodemspieren te versterken.Categorie 2 Sporten: De sporten waarbij je geringe druk op jou bekkenbodemspieren toeneemt. Deze sporten kunnen worden opgepakt na een week of 8 à 10 na de bevalling.Categorie 3 Sporten: De sporten die met een verhoogde intensiteit een grote druk zetten op jouw bekkenbodemspieren. Deze sporten kunnen worden opgepakt na een maand of 4 à 5 na de bevalling. Categorie 4 Sporten: Als laatste de contact sporten waarbij er ook meer gevaar op de loer ligt. Deze sporten kunnen worden opgepakt na een maand of 7 à 9 na de bevalling.

Lees meer »

Hardlopen met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn

Hardlopen met bekkeninstabiliteit is mogelijk. Hardlopen met bekkenpijn is niet aan te raden. Als jij toch wilt hardlopen is het belangrijk dat je aan de duur van de sessie, de ondergrond, het schoeisel en de frequentie van de rust momenten denkt. Het beste kan je hardlopen op een zachtere ondergrond. Denk aan een de rand van de zee op het strand. Of op een zanderig bospad. Een zachte ondergrond is een stuk minder belastend voor de knieën en het bekken dan dat een asfalt of klinker ondergrond is. Verder is het tijdens het hardlopen met bekkeninstabiliteit dat jij geen bekkenpijn of bekkenklachten ervaart. Houdt je eigen pijn grens in de gaten en pijn betekend stoppen met hardlopen. Denk dus goed aan jouw bekken en je lichaam. Laten we samen eens bekkeninstabiliteit, bekkenpijn en bekkenklachten bij het hardlopen doornemen en ik zal je wat tips mee geven.

Lees meer »

Sporten na een vaginale bevalling

Sporten kan ongeveer na 2 weken na een vaginale bevalling worden hervat. Maar na 2 weken kan je alleen nog op lage intensiteit sporten. Denk aan liggende oefeningen voor de bekkenbodem. Pas na 6 weken na een vaginale bevalling kunnen er sporten worden hervat als zwemmen, yoga of lichte sportschool oefeningen. Op een hogere intensiteit sporten na een vaginale bevalling kan pas bij ongeveer 16 weken. Denk hierbij aan sporten zoals hardlopen, fitness, tennis en ook fietsen. Op volledige intensiteit kunnen sporten is ongeveer na 28 weken na de vaginale bevalling mogelijk. Denk hierbij aan contactsporten als voetbal, hockey, karate en bijvoorbeeld basketbal. Laten we samen kijken naar alle vragen omtrent het hervatten van jouw sport na de bevalling. Ik ga deze vragen allemaal voor je beantwoorden. Ik heb alles afgestruind om jou van passende antwoorden te voorzien. Veel leesplezier! En mocht je nog vragen hebben kijk dan gerust eens rond op mijn site.

Lees meer »

Sporten tijdens de zwangerschap

Sporten tijdens de zwangerschap houdt jouw lichaam tijdens en ook na de zwangerschap sterk en fit. En met een fit lichaam en sterke spieren is de kans op bekkenklachten na de zwangerschap een stuk lager. Ook is het herstel na een vaginale of keizersnede bevalling korter wanneer jij sterk en fit bent. Sporten tijdens de zwangerschap is dus van een groot belang en heeft een hoop voordelen. Het is belangrijk dat er terwijl jij sport tijdens de zwangerschap let op een aantal belangrijke punten. Zo is de temperatuur en de duur belangrijk, moet je de bloedsuikerspiegel in de gaten houden, is het verstandig om in te spelen op jouw kortademigheid en moet je de omgeving als veilig kunnen bestempelen.

Lees meer »

14 Tips over eten en voeding tijdens jouw zwangerschap

Volkorenproducten, eiwit en ijzer zijn cruciale voedingsstoffen tijdens de zwangerschap. Verder is het goed om tijdens de zwangerschap vitamine d en foliumzuur te slikken en vooral gevarieerd te eten. Jouw gewicht is ook van invloed op de groei van de baby. Een gezond gewicht is daarom erg belangrijk. Je hoeft tijdens de zwangerschap niet voor 2 personen te eten. Eet normale porties rijk aan groenten en fruit. Naast te weten wat je wel kan eten is het ook handig om te weten wat je aan eten moet vermijden. Denk aan alcohol, drugs en ook roken bijvoorbeeld. Maar er zijn ook voedingsmiddelen die risico’s vormen voor de baby. Zo is het heel goed om vis te eten maar geen rauwe vis. Zorg voor voldoende calcium en ijzer maar dat je niet te veel vitamine A binnen krijgt. Als jij erg veel extra eet tijdens de zwangerschap is de kans groot dat jij ook na de zwangerschap moeilijk van deze kilo’s af komt. De baby kilo’s verdwijnen wel maar niet de kilo’s die jij er extra hebt aan gegeten. Blijven bewegen helpt ook tijdens de zwangerschap om op een gezond gewicht te blijven. Kijk eens bij mijn artikel over sporten tijdens de zwangerschap. En ook na de zwangerschap kan sporten jou helpen om weer op jouw ideale gewicht te komen. Kijk eens bij mijn zwangere artikelen daar vertel ik een hoop over sporten tijdens en na de zwangerschap.

Lees meer »

BMI berekenen tijdens de Zwangerschap

De BMI (body mass index) geeft een indruk van de gezondheid van jouw lichaamsgewicht. Ook tijdens de zwangerschap geeft de BMI een goede indicatie over jouw gezondheid tijdens de zwangerschap. Trek wel het gewicht van jouw baby af van jouw totaal gewicht. De BMI kan tijdens de zwangerschap een indicatie geven over jouw maximale gezonde zwangere gewicht zie in mijn tabel hieronder. De BMI geeft aan het begin van de zwangerschap de gezondheid van jouw lichaamsgewicht aan. In de loop van de zwangerschap zal jij 0,15 kilo per week aan gaan komen. Hierdoor zal de BMI gaan afwijken maar toch kan jij goed zien jouw toenemende gewicht aan de verwachting voldoet. Tijdens de gehele zwangerschap moet je rekening houden met een gemiddelde 12-15 kilo groei in gewicht. Laat de BMI een goede indicatie zijn aan het begin, tijdens en ook na jouw zwangerschap. Zo kan jij precies zien hoe jij ervoor staat voor tijdens en na jouw zwangerschap. Reken hier zelf jouw BMI uit tijdens de zwangerschap!

Lees meer »

10 seksstandjes voor na de bevalling

 Het seksstandje cowgirl na de bevalling is goed, omdat de vrouw in control is. Hierdoor kan ze zelf aangeven of ze langzaam of sneller wil (vanwege je gevoelige vagina). Ook is het seksstandje de Italiaanse kroonluchter goed na de bevalling, omdat je hierbij het bekken traint. Na de bevalling moet je minimaal 6 weken herstellen voordat je weer seks mag hebben. Onthoud wel dat de hechtingen eerst dicht moeten zijn. Na de bevalling voelen veel vrouwen zich oncomfortabel en willen ze geen seks. Ook zijn veel vrouwen bang of het pijn gaat doen. In dit artikel hebben we 10 seksstandjes voor na de bevalling op een rijtje gezet. Deze seksstandjes helpen tevens ook om in de mood te komen en het spannend te maken.  

Lees meer »

Seks na de bevalling

Seks na de bevalling mag na 6 weken, zodat je lichaam kan herstellen. Als je lichaam niet hersteld is, dan moet je nog langer wachten. Bijvoorbeeld bij een knip of een scheur heeft je lichaam minimaal 12 weken nodig om te herstellen, eerder dan dat mag je geen seks hebben na de bevalling. Zelfde geld voor je gevoelige vulva. Als je vagina niet meer pijn doet kan je seks na de bevalling hebben. Na je bevalling ben je ook erg vruchtbaar dus gebruik een condoom als je seks gaat hebben, je mag niet de pil gebruiken vanwege de hormonen die je lichaam in komen.

Lees meer »

Sekstandjes tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap is mogelijk, maar beter niet op de missionaris standje, want dan zet je druk op je buik en je baby. Er zijn een aantal seksstandjes tijdens de zwangerschap die je toch genoeg penetratie geven zonder dat je druk op je buik zet en je baby. Naast een paar bekende hebben we ook een paar nieuwe seksstandjes, zoals het seksstandje de lelie of het seksstandje de lapdance. Het seksstandje de lelie geeft je een diepe penetratie en het seksstandje de lapdance zorgt voor steun en geeft jou de controle. Alle seksstandjes in dit artikel zorgen ervoor dat jij heerlijk kan genieten en de penetratie minder pijnlijk voor jou wordt.

Lees meer »

Seks tijdens de zwangerschap. Informatie en 13 feiten en fabels

Seks tijdens de zwangerschap kan heel goed. Seks tijdens de zwangerschap is zelfs heel gezond en houdt je fit. Door seks verbrand je een hoop calorieën en train je de bekkenbodemspieren. Tijdens de zwangerschap is seks ook heel fijn en leuk. Dit is bijvoorbeeld de periode dat je met je partner even geen condoom of andere voorbehoedsmiddelen hoeft te gebruiken. Seks tijdens de zwangerschap is fijn en gezond maar heb alleen seks tijdens de zwangerschap als jij geen pijn ervaart. Denk aan bekkenpijn, rugklachten of bijvoorbeeld pijn door bekkeninstabiliteit. Verder kan seks ook helpen in aanloop naar de bevalling. Beweging in en rondom het bekken kan namelijk de weeën opwekken. in de laatste fase kan seks ook weeën opwekken. Geniet dus met elkaar en probeer verschillende sekstandjes uit tijdens de zwangerschap. Een fijn sekstandje in de ene week kan de week erop alweer anders zijn. De buik groeit hard. Vindt een goede houding en geniet samen van de vrij partij tijdens de zwangerschap.

Lees meer »

Klik op deze knop om naar de Bekkeninstabiliteit pagina te gaan. Hier staan nog veel meer artikelen over Bekkeninstabiliteit, Bekkenpijn en Bekkenklachten.