Zwemmen na de bevalling mag na zes weken dat je bevallen ben, dit geldt alleen als je gestopt ben met vloeien. Bij een keizersnee bevalling mag je pas na 14 weken zwemmen, ook alleen als je gestopt bent met vloeien. Ben je nog aan het vloeien? Dan moet je wachten totdat je gestopt bent. Zwemmen na de bevalling is goed voor je lichaam, omdat het je lichaam fit houdt. Als je lichaam fit blijft, herstel je sneller. Ook je bekkenbodem moet herstellen na de bevalling, daarom is het belangrijk om eerst goed te rusten voordat je gaat zwemmen na de bevalling. Een voordeel van zwemmen na de bevalling is dat je met je baby kan zwemmen, dit helpt voor de ontwikkeling van je baby terwijl je zelf fit blijft door in beweging te blijven.
De bekkenbodem na de bevalling
Je bekkenbodem na de bevalling kan gezwollen aanvoelen. Er kunnen bekkenklachten voor komen en sommige mensen kunnen niet goed aanvoelen wanneer ze naar de wc moeten. De klachten zijn tijdelijk, net zoals de hechtingen. Het is daarom belangrijk om veel te rusten voordat je gaat zwemmen na de bevalling (dit geld voor elke sport).
Rusten na de bevalling
Zoals we al eerder aangaven is het belangrijk om te rusten na de bevalling voordat je begint met sporten. Rustpakken is nodig om je bekken en de bekkenbodem rustig te laten herstellen, tijdens de bevalling heeft het aardig wat meegemaakt. Als je niet rust en de bekkenbodemspieren daarom overbelast, kan je andere klachten oplopen (denk aan incontinentieklachten tijdens de overgang).
Wanneer kan je zwemmen na de bevalling?
Bij een vaginale bevalling kan je zwemmen na zes weken (als je ook gestopt bent met vloeien). Als je nog aan het vloeien bent, dan kan je beter wachten. De placenta is namelijk nog aan het herstellen en daarvoor verlies je baarmoeder vocht. Bij een keizersnee bevalling moet je minimaal 14 weken wachten voordat je kan zwemmen na de bevalling. Ook hierbij geldt dat je eerst moet stoppen met vloeien. Bij een keizersnee bevalling moet je 8 weken extra wachten, omdat de hechtingen aan het genezen zijn. Bij beide geld dat je wonden eerst genezen moeten zijn om geen infectie op te lopen. Voordat je echt weer gaat zwemmen, kan je de eerste week het beste beginnen met dobberen en niet te veel bewegen, omdat je bekken ook nog aan het genezen zijn.
Waarom zwemmen na de bevalling?
Zwemmen na de bevalling helpt je lichaam te genezen van de bevalling. Door te zwemmen (überhaupt sporten alleen) helpt je lichaam fit te worden. Als je een goede conditie hebt en lichaam fit is, genees je sneller. Daarom is het ook handig om te zwemmen tijdens de zwangerschap. Zwemmen helpt het trainen van je bekken, ook is het handig om bekkenbodemoefeningen te blijven doen. Daarnaast is zwemmen na de bevalling rustgevend voor je en kan je wat stress weglaten. Ook heb je speciale lessen en ontmoet je meer moeders die zojuist zijn bevallen.
Hoelang kan je zwemmen na de bevalling?
Het is goed dat je wilt zwemmen na de bevalling, maar bouw het langzaam weer op. Je lichaam is tijdens de zwangerschap veel veranderd en het heeft tijdens de bevalling aardig wat meegemaakt. Je kan beginnen met speciale zwemlessen om te oefenen, maar je kan ook zelf gaan zwemmen. Bij het vrij zwemmen kan ik de eerste paar weken wanneer je weer mag zwemmen, 1 uur aanhouden met rustpauzes inbegrepen. Na een aantal keer gezwommen te hebben, kan je dit uitbouwen met een uur per week.
Mocht je tijdens de zwangerschap al hebben gezwommen, dan weet je dat je rustpauzes moet nemen, maar hierdoor kan je wel sneller zwemmen. Zwemmen tijdens de zwangerschap helpt je lichaam fit te houden voor de bevalling en daarom kunnen (de meeste) na de bevalling (na minimaal 6 weken) al beginnen met zwemen zonder op te bouwen. Wees wel voorzichtig en push je lichaam niet tot de max. Het is niet erg om rustiger aan te beginnen. Onthoud wel dat je kan zwemmen, maar nog niet de borstcrawl en rugcrawl. De vlinderslag is te doen, tenzij je last hebt van bekkenklachten.
Tips voor zwemmen na de bevalling
- Start met dobberen bij zwemmen na de bevalling
- Draag badslippers bij zwemmen na de bevalling
- Neem rust pauzes tijdens het zwemmen na de bevalling
- Vermijd koud water bij zwemmen na de bevalling
- Probeer te lopen in het bad bij zwemmen na de bevalling
- Vermijd glijbanen bij het zwemmen na de bevalling
Tip 1: Start met dobberen bij zwemmen na de bevalling
In het begin tijdens het zwemmen na de bevalling, kan het zijn dat je bekken nog niet helemaal genezen zijn. Het is daarom goed om vast aan het water te wennen en beginnen met dobberen. Begin pas met schoolslag 7 weken na de bevalling en begin pas met echt zwemmen (borstcrawl ect) na 10 weken. Bij een keizersnee bevalling is dit 14 weken.
Tip 2: Draag badslippers bij zwemmen na de bevalling
Als je gaat zwemmen na de bevalling is het belangrijk op badslippers te dragen. De vloer is nat en glad en daarvoor kan je snel uitglijden, met badslippers kan je het uitglijden vermijden. Als je wel uitglijdt kan je op je stuitje vallen of je bekken opnieuw beschadigen.
Tip 3: Neem rust pauzes tijdens het zwemmen na de bevalling
Rust nemen is al vaker aangetoond in dit artikel, maar het is een belangrijke tip om naar te luisteren. Door rust te nemen kunnen je spieren wat ontspannen en belast je ze niet te veel. Op deze manier ben je na het zwemmen niet al te moe en doet je lichaam geen pijn. Je dient minimaal 10 minuten te rusten tussen het zwemmen door. Denk aan een half uur zwemmen en daarna minimaal 10 minuten pauze.
Tip 4: Vermijd koud water bij zwemmen na de bevalling
Vermijd koud water bij zwemmen na de bevalling, omdat warm water helpt om je lichaam te genezen. Warm water helpt de doorbloeding. Op deze manier herstel je terwijl je geniet van een warm bad en je bent ook nog is aan het sporten. Perfecte combo toch?
Tip 5: Probeer te lopen in het bad bij zwemmen na de bevalling
In het recreatie bad kan je vaak wel staan, probeer daarom te lopen in het bad tijdens het zwemmen na de bevalling. Op deze manier kan je het lichaam trainen (denk aan je bekkenbodem) en het is ook handig als je last hebt van bekkenpijn of bekkeninstabiliteit na de zwangerschap.
Tip 6: Vermijd glijbanen bij het zwemmen na de bevalling
Voor de eerste paar weken dat je weer mag zwemmen na de bevalling kan je beter de glijbanen nog vermijden, omdat je bekkenbodem nog aan het herstellen is en door de botsingen die je maakt in de glijbaan, kan je de bekken opnieuw beschadigen.
Je bekken tijdens het zwemmen na de bevalling
Je bekken tijdens het zwemmen bewegen onbewust veel, denk hierbij ook aan je bekkenbanden en bekkengewrichten. Tijdens het zwemmen beweeg je veel en pas na het zwemmen heb je door hoe moe je lichamelijk en soms ook mentaal bent. Bewegen in het water gaat simpel, omdat de zwaartekracht is verdwenen. Probeer daarom een schema in te stellen voor het zwemmen en voor de rustpauzes. Houd hier aan een half uur zwemmen, is een kwartier rust nemen. Bij veel zwembaden kan je ook in het water zitten om te ontspannen (probeer wel uit de golven te blijven).
Klik hier als je last hebt van bekkeninstabiliteit tijdens het zwemmen
Bekkenbodemoefeningen tijdens het zwemmen na de bevalling
Bekkenbodemoefeningen tijdens het zwemmen na de bevalling kan je overal ter plekke doen. Bekkenbodemoefeningen helpen het verstevigen van je bekken na de bevalling. In het water kan je ook naast zwemoefeningen, bekkenbodemoefeningen doen. Lopen door het water is een oefening, ook kan je watertrappelen en drijven. Dit helpt ook als je last hebt van bekkenklachten. Ook kan je bekkenbodemoefeningen doen voordat je gaat zwemmen, denk hierbij aan een warming-up voordat je echt gaat zwemmen.
Zwemmen na de bevalling met je baby
Een voordeel van zwemmen na de bevalling is dat je met je baby kan zwemmen. Het is wel belangrijk dat je baby eerst de inentingen heeft (die worden vaak tussen 6 en 9 weken gegeven), zodat je baby goed beschermd is. Zwemmen na de bevalling met je baby is niet alleen leuk, maar het helpt ook bij de ontwikkeling van je kind. Daarnaast breng je samen tijd door en het helpt bij je eigen herstel. Je hebt speciale lessen voor zwemmen met je baby, zo ontmoet je ook nog is andere moeders die net bevallen zijn. Onthoud wel als je gaat zwemmen met je baby dat je niet in een al te koud bad gaat, houd een temperatuur van dertig graden aan (je wilt niet dat je baby onderkoeld raakt). Ook is het handig om zwemluiers te kopen, want een normale luier kan zwaar voelen voor de baby in het water.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Lees ook sporten na de bevalling.
Reactie plaatsen
Reacties