zwemmen tijdens de zwangerschap bekkenklachten bekkenpijn bekken

Zwemmen tijdens de zwangerschap is ideaal tijdens elk trimester, want het water ondersteunt je lichaam en je spieren worden versterkt door de bewegingen van het zwemmen. Daarnaast helpt zwemmen in de ochtend tegen ochtendmisselijkheid en zwemmen in het algemeen is goed voor je bloeddruk. Zwangerschapszwemmen kan je doen vanaf de 12e week dat je zwanger bent, veel zwembaden geven hier speciaal les in. Ook is zwemmen na de bevalling een goed idee als je aan het herstellen bent, want de spieren versterken tijdens het zwemmen. Lees eens mijn artikel over sporten na de zwangerschap wanneer jij kan gaan zwemmen. Mocht je last hebben van bepaalde zwangerschapsklachten, zoals vaginale bloedverlies, dan kan je beter niet zwemmen.  

 

Wat is zwangerschapszwemmen? 

Zwangerschapszwemmen is een speciale cursus voor zwangere vrouwen die willen zwemmen. Natuurlijk is het ook mogelijk om vrij te zwemmen, maar zorg dat je dan niet alleen bent. Zwangerschapszwemmen helpt om in beweging te blijven. Je werkt aan je conditie en aan je spierkracht. Dit helpt je ook voor te bereiden voor de bevalling. Tijdens de zwemlessen leer je ontspanningsoefeningen die helpen om je buikdruk laag te houden en zwemoefeningen om je lichaam te trainen. Bij sommige lessen kan je zelfs je partner meenemen. 

 

Voordelen van zwemmen tijdens de zwangerschap 

  1. Goede conditie behouden 
  2. Het is ontspannend 
  3. Het is goed voor de baby 
  4. Het werkt tegen misselijkheid  
  5. Het verlicht de pijn 
  6. Je kan het de hele zwangerschap doen 

 

Voordeel 1: Goede conditie behouden 

Een voordeel van zwemmen tijdens de zwangerschap is dat je in goede conditie blijft. Je bekkenbodem wordt steviger en je bekkenbodemspieren ook. Hierdoor ben je, je lichaam aan het trainen en bereid je je voor op de bevalling. 

 

Voordeel 2: Het is ontspannend 

Ook tijdens het zwemmen kan je lichaam zich ontspannen. Je kan de stress van je zwangerschap even een plekje geven en je zorgt ervoor dat je de bekkenbodemspieren niet aanspant. Door op je rug te liggen laat je het water je leiden en kan je ontspannen tijdens het zwemmen. 

 

Voordeel 3: Het is goed voor de baby 

Zwemmen tijdens de zwangerschap is goed voor de baby, want het helpt bij de ontwikkeling en de groei. Stofjes die tijdens het sporten los komen, komen terecht in het bloed en dat bloed stroomt ook naar de baby. 

 

Voordeel 4: Het werkt tegen misselijkheid  

Het is bewezen dat vrouwen tijdens hun zwangerschap ochtendmisselijkheid hebben, maar tijdens het zwemmen hebben ze er minder last van. Niet alleen na het zwemmen hebben ze minder last van misselijkheid, maar door te zwemmen in koud water is het vaak bijna helemaal weg. 

 

Voordeel 5: Het verlicht de pijn 

Als je last hebt van rugpijn of bekkenpijn, dan is het aan te raden om te zwemmen. Zwemmen tijdens de zwangerschap kan de pijn verminderen. Dit komt, omdat het water je draagt en je balanceert op het water en niet leunt op je spieren, maar ontspant. 

 

Voordeel 6: Je kan het de hele zwangerschap doen 

Een ander voordeel, je kan het de hele zwangerschap blijven doen, totdat je vliezen breken of als je last hebt van vaginale bloedverlies.  

 

Wanneer mag je beginnen met zwangerschapszwemmen? 

Je mag beginnen met zwangerschapszwemmen vanaf de 12e week van je zwangerschap. Als je lichaam zich goed voelt en je geen klachten hebt, dan mag je totdat je gaat bevallen zwemmen tijdens de zwangerschap. Ben je een ervaren zwemmer, dan hoef je niet te wachten tot de 12e week van je zwangerschap, omdat je lichaam er al aangewend is. 

 

Tips voor zwemmen tijdens de zwangerschap  

  1. Start voorzichtig bij zwemmen tijdens de zwangerschap 
  2. Drink voldoende water bij zwemmen tijdens de zwangerschap 
  3. Begin met schoolslag bij zwemmen tijdens de zwangerschap 
  4. Zorg dat je kan staan bij zwemmen tijdens de zwangerschap 
  5. Draag badslippers bij zwemmen tijdens de zwangerschap 
  6. Neem genoeg rustpauzes bij zwemmen tijdens de zwangerschap 

 

Tip 1: Start voorzichtig bij zwemmen tijdens de zwangerschap 

Zwemmen tijdens de zwangerschap start je voorzichtig. Als je niet veel hebt gezwommen in je leven, kan je spierpijn krijgen. Probeer daarom jezelf niet te pushen, maar begin rustig. Hierdoor kan je bij elke les (of als je vrij zwemt) steeds langer door zwemmen en je lichaam kan wennen aan alle bewegingen die je met je spieren maakt.  

 

Tip 2: Drink voldoende water bij zwemmen tijdens de zwangerschap 

Ook al zwem je tijdens de zwangerschap, zwemmen blijft een sport. Daarom is het belangrijk dat je voldoende water blijft drinken. Neem een glas water voordat je gaat zwemmen en tijdens je rust pauzes neem ook een glas water. Zo houd je genoeg vocht in je lichaam en je conditie blijft op één lijn. 

 

Tip 3: Begin met schoolslag bij zwemmen tijdens de zwangerschap 

Als je geen ervaren zwemmen bent, kan je beter met schoolslag beginnen. Dit helpt ook om geen bekkenpijn te krijgen, omdat je alleen maar rechtdoor kan zwemmen of met een grote boog naar de zijkant. Rugslag mag ook als je wilt ontspannen, maar doe geen borstkrol of rug krol. Hierdoor kan je verkeerde bewegingen met je bekken maken, maar het is ook te veel bewegend voor je buik en de baby. 

 

Tip 4: Zorg dat je kan staan bij zwemmen tijdens de zwangerschap 

Mocht je uitgeput raken of je niet lekker voelen, dan is het belangrijk dat je bij de grond kan om pauzes te nemen en je balans te bewaren. Op deze manier hoef je niet extra kracht te hebben om boven water te blijven en kan je op de grond staan.  

 

Tip 5: Draag badslippers bij zwemmen tijdens de zwangerschap 

In het zwembad kan de grond glad zijn door het chloorwater en/of de bleek. Het is daarom belangrijk om badslippers te dragen, zodat je niet kan uitglijden. Het laatste wat je wilt is omvallen met een baby in je buik en een ongeluk krijgen. 

 

Tip 6: Neem genoeg rust pauzes bij zwemmen tijdens de zwangerschap 

Zwemmen tijdens de zwangerschap is goed voor je conditie, maar het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en rustpauzes te nemen. Denk aan 20 minuten zwemmen aan een 5 minuten rustpauze. 

 

Wanneer mag je niet zwemmen tijdens de zwangerschap? 

Je mag niet zwemmen tijdens de zwangerschap als je last hebt van zwangerschapsklachten. Zwangerschapsklachten zijn; vaginale bloedverlies of je vliezen zijn gebroken. Het water kan vol zitten met bacteriën als er te veel mensen tegelijk het zwembad in gaan, natuurlijk is er een filter, maar je wilt niet de risico lopen dat de bacteriën je baarmoeder in kunnen. Overigens is dit alleen mogelijk als je zwangerschapsklachten hebt, anders is zwemmen goed idee. Weet je niet zeker of je mag zwemmen, nemen dan gerust contact op met een specialist. 

 

Wat moet je vermijden bij het zwemmen tijdens de zwangerschap? 

  1. Vermijd de sauna bij het zwemmen tijdens de zwangerschap  
  2. Vermijd de glijbanen bij zwemmen tijdens de zwangerschap  
  3. Vermijd de jacuzzi bij zwemmen tijdens de zwangerschap  
  4. Vermijd wildwaterbaan bij zwemmen tijdens de zwangerschap  

Vermijd de sauna bij het zwemmen tijdens de zwangerschap  

De sauna is erg warm en tijdens de zwangerschap is het geen goed moment om dat te gaan trainen. De warmte houd je ademhaling tegen en daardoor kan je minder ontspannen. Het is ook niet goed, omdat er bacteriën in de lucht hangen. De hoogte van de temperatuur kan zorgen voor afwijkingen aan de zwangerschap.  

 

Vermijd de glijbanen bij zwemmen tijdens de zwangerschap  

Glijbanen moet je zeker vermijden, want een botsing of te hard op het water vallen kan gevaarlijk zijn voor je baby en/of voor jou. Hoe spannend of leuk de glijbaan er uit ziet, laat alleen de kinderen erop en wacht totdat je niet meer zwanger bent. Vaak wordt er ook gezegd door badmeesters dat je niet de glijbaan op mag. 

 

Vermijd de jacuzzi bij zwemmen tijdens de zwangerschap  

De jacuzzi moet je vermijden tijdens je zwangerschap vanaf de 32e week. Dit komt, omdat de temperatuur steeds hetzelfde blijft (erg warm) en hierdoor worden bacteriën aangemaakt. Doordat je aan het einde van je zwangerschapsperiode zit, begint je baarmoedermond zich langzaam voor te bereiden op de bevalling. Als je niet voorbij je 32e week bent, mag je gebruik maken van de jacuzzi, maar niet langer dan 15 minuten. Probeer het zo kort mogelijk te maken. Dit geldt ook voor hottubs en bubbelbaden. 

 

Vermijd wildwaterbaan bij zwemmen tijdens de zwangerschap  

Net als glijbanen moet je ook wildwaterbanen vermijden. Wildwaterbanen zijn gevaarlijk, omdat je aan alle kanten botst en valt en tegen andere mensen aanstoot. Er staan niet voor niets borden bij de ingang van de wildwaterbaan voor vrouwen die zwanger zijn, het is namelijk gevaarlijk voor je baby. 

 

Zwemmen na de bevalling 

Zwemmen na de bevalling is goed om weer fit te worden. Zes weken na je bevalling mag je weer beginnen met zwemmen (tenzij je nog aan het vloeien bent, dan kan je beter wachten tot je klaar bent met vloeien). Luister goed naar je lichaam terwijl je lichaam herstelt. Als je baby 3 maanden oud is kan je zelfs met je baby zwemmen en lessen volgen. Zwemmen is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de ontwikkeling van je baby en je kan samen tijd doorbrengen. 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Lees ook sporten tijdens de zwangerschap. 

Wat je misschien ook wel interessant vind is mijn artikel over sporten na de bevalling. Wat kan je nou doen en hoe snel kan je sporten weer oppakken na het sporten?

 

 
 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.