Weken met bekkeninstabiliteit bekkenpijn en werken en werken met bekkenklachten. Zittend werk en bekkeninstabiliteit. staand werk en bekkeninstabiliteit. lopend werk en bekkeninstabiliteit.

Kunnen werken met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn is afhankelijk van de werksituatie. De werkplek en werkomgeving hebben een grote invloed op jouw bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Het is goed om na te gaan wanneer jij pijn ervaart. Is er ruimte om een extra pauze te nemen, zijn de werkzaamheden fysiek zwaar en kan jij van houding wisselen tijdens het werk? Een combinatie van factoren zal er voor kunnen zorgen dat jij zo lang als mogelijk jouw werk kan uitvoeren.Werken met bekkeninstabiliteit is theoretisch gezien mogelijk. Toch kunnen er door bekkeninstabiliteit een hoop problemen ontstaan in de praktijk. Maar bekkeninstabiliteit is niet de reden waarom jij niet zal kunnen werken. Iedere zwangerevrouw krijgt namelijk bekkeninstabiliteit. Of je ook bekkenpijn gaat ervaren is alleen de vraag. Werken met bekkenpijn is in de praktijk een stuk lastiger. Toch is werken met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn mogelijk.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Oorzaak van bekkeninstabiliteit

Als je zwanger bent zal je in het begin van jouw zwangerschapsperiode nog helemaal geen last ervaren van de bekkeninstabiliteit. Op de misselijkheid na waarschijnlijk. Maar na een maand of 2 gaat jouw lichaam zich voorbereiden op de bevalling. Het is misschien wat vroeg maar zeker nodig. Dit heeft te maken met jouw bekken. Het bekken is van zichzelf niet breed genoeg om een baby door te laten. Je bekken wordt strak bij elkaar gehouden door vele banden en spieren. Deze bekkenbanden zullen met behulp van vrijkomende hormonen losser worden. De bekkenbanden worden weker om het bekken wat wijder te maken. Dit gaat langzaam maar toch kan dit best voelbaar zijn. Bekkenpijn kan ontstaan en je herkent het aan een zeurderig, stekend en misschien wel schrapend gevoel in of rondom het bekken. Pijn in de onderrug, in de liezen en rondom de billen is dan niet vreemd bij bekkeninstabiliteit.

 

Bekkeninstabiliteit en bekkenpijn bij verschillende beroepen

Mocht jij bekkenpijn ervaren dan is werken misschien wel erg lastig. Je kan veel verschillende soorten lichamelijke bewegingen hebben tijdens het werk.

 

Denk aan een zittend beroep als computer werkzaamheden, receptioniste, in de IT, administratieve werkzaamheden of andere werkzaamheden waarbij je veel zittend moet vast leggen.
Denk verder aan staande beroepen als apothekersassistente, winkelmedewerker, hospitality werk en andere  werkzaamheden waarbij je veel op de benen staat.
Denk daarnaast aan lopende werkzaamheden als arts, logistiek medewerkers en andere beroepen waarbij je veel meters maakt.

 

Werkzaamheden verschillen behoorlijk. De belasting op jouw lichaam en jouw bekken zal dus bij ieder beroep anders zijn. En de bekkenpijn zal dan ook onderling verschillen. Verder zal je bij een staand beroep op andere dingen moeten letten dan een zittend beroep. Ik ga deze drie even met je doornemen en ook wat tips geven om zo min mogelijk bekkenpijn te ervaren tijdens jouw werk.

 

Kan je werken met bekkeninstabiliteit?

Werken met bekkeninstabiliteit is absoluut mogelijk. Toch hangt dit van een hoop factoren af. Bekkeninstabiliteit zelf betekend namelijk niet dat je ook bekkenpijn ervaart. Mocht dit wel zo zijn dan is werken mogelijk als jij de mogelijkheid hebt om bij bekkenpijn van houding te kunnen wisselen. Bij hevige bekkenpijn is het belangrijk dat je niet langdurig in de zelfde houding blijft zitten of staan. Blijf dus afwisselen. Mocht jij een ondragelijk bekkenpijn ervaren dan is werken wellicht geen optie meer. Onthoud wel dat beweging helpt tegen bekkenpijn. Dus ook bij ondragelijke bekkenpijn helpt het bijvoorbeeld om even een stukje te gaan lopen.


Hoelang kan je werken met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn?

Als jij bekkenpijn ervaart bij je bekkeninstabiliteit is het verstandig dat je niet te lang in de zelfde houding blijft werken. Te lang zitten of te lang staan kan jouw bekkenpijn enorm doen toenemen. Houdt daarom 30 minuten aan voor het maximaal achter een gesloten zitten of staan. Na 30 minuten is het aan te raden om van houding te wisselen. Na 30 minuten zitten kan je het beste even 15 minuten staan of een stukje gaan lopen. Zo blijven de bekkenbanden soepel en bewegelijk.

 

Zittend werk met bekkeninstabiliteit

Als jij veel zittend werk doet, denk je misschien niet dat jij veel bekkenpijn zal ervaren. Maar niks is minder waar. Als jij zit dan verplaats het gewicht zich naar de lichaamsdelen die oppervlakte raken. Jouw bekken. Als je zit zal dus jouw volledige gewicht drukken op jouw zitknobbels. En laat de zitknobbels nu precies jouw bekken zelf zijn. En door het gewicht worden de banden nog meer opgerekt. Het kan dus echt zo zijn dat jij meer bekkenpijn ervaart bij jouw bekkeninstabiliteit als je zit en minder bekkenpijn ervaart als je staat.

 

Tips bij zittend werk en bekkeninstabiliteit

Het is belangrijk dat jij weet waar je op moet letten bij zittende beroepen als jij bekkeninstabiliteit hebt. Je wilt namelijk zo lang als mogelijk zonder bekkenpijn werken. Let bijvoorbeeld goed op jouw houding als jij veel zit op je werk en last hebt van bekkeninstabiliteit. Naast de houding is het ook belangrijk dat je in beweging blijft. Zittend werk is vaak eenzijdig voor het lichaam. Het bekken staat continue onder druk. Wissel de zittende houding af met beweging als jij last hebt van bekkeninstabiliteit.

 

Hulpmiddelen bij zittend werk en bekkenpijn of bekkeninstabiliteit

Bij zittend werk is het belangrijk dat je veel van houding wisselt. Niet te lang blijven zitten is dan ook het advies. Toch kan je er wel voor zorgen dat je zo lang als mogelijk comfortabel kan zitten. Denk aan het gebruik van verschillende hulpmiddelen. Op de pagina van de Bekken Winkel vindt je verschillende hulpmiddelen als zitballen en orthopedische zitkussens. Over deze laatste wil ik het nu hebben. Want ik heb een orthopedisch zitkussen gevonden die jij moet proberen als jij last hebt van stuitpijn, bekkeninstabiliteit, bekkenpijn, bekkenbodempijn en zelfs prostaatpijn.

 

 

Dit orthopedische zitkussen is luchtdoorlatend, voorzien van traagschuim, passend op elke stoel, ergonomisch en erg comfortabel. Omdat dit orthopedische zitkussen de druk van de zitknobbels op de stoel verlaagd zal zitten makkelijker zijn vol te houden dan wanneer jij geen orthopedisch zitkussen gebruikt. Hieronder som ik nog even de voordelen van dit specifieke orthopedische zitkussen op. Dit orthopedische zitkussen heb ik persoonlijk getest en vergeleken met verschillende andere orthopedische zitkussens. Ik kan niet anders dan dit kussen aanraden. Zoek dus niet verder en zit comfortabel. Ook vindt je hieronder de rode knop om naar Bol.com te gaan. Hier kan je vertrouwd en veilig het zitkussen bestellen.

 

Voordelen orthopedisch zitkussen
+ Traagschuim is zacht maar stevig. + Compact.
+ Wordt niet warm. + Glijd niet weg van de stoel door handige nopjes aan de onderkant.
+ Traagschuim gaat lang mee en veert snel terug. + Vrijwel op elke zitting toepasbaar.
+ Uitwasbare hoes. + Scherpe prijs voor een hoge kwaliteit.
+ Zachte maar toch stevige zit door traagschuim. + Verlicht de druk op de bekkenbodem en het bekken.
+ Zit langer pijnvrij. + Verlicht de druk op de zitknobbels.

 

Houding bij bekkeninstabiliteit en zittend werk

Zittend werk is wel haalbaar als je bekkenpijn bij jouw bekkeninstabiliteit ervaart. Wat belangrijk is, is dat je let op je houding. Dit zodat je ervoor zorgt dat je het bekken niet extra overbelast. Zit goed rechtop met de benen stevig op de grond. Je kan je benen ook een beetje wijdbeens houden dit ontspant de bekkenbanden. Mocht je bijvoorbeeld ook nog met een bolle rug gaan zitten dan krijg je een extra druk op je bekken. Voel maar eens ga eens recht op zitten en beweeg eens van een holle onderrug naar een bolle onderrug. Je voelt dan al dat je bekken positie mee veranderd. Pas daar dus goed op als jij al bekkeninstabiliteit hebt. Ga tijdens deze bekkeninstabiliteit jouw bekken niet extra overbelasten.

 

Checklist voor goed staan met bekkeninstabiliteit:

  1. Zit goed rechtop. Gebruik de leuning van de stoel.
  2. Zorg dat de voeten naar voren wijzen.
  3. De voeten staan op de breedte van jouw heupen. En staan stevig op de grond.
  4. Plaats de knieën in 90 graden.
  5. Onderrug niet te hol. Kantel het bekken iets naar achter. Voel de onderrug tegen de stoelleuning.
  6. Houdt de bovenrug recht en de kin iets ingetrokken.

 

Beweging bij bekkeninstabiliteit en zittend werk

Verder is het belangrijk dat jouw bekken niet continue belast wordt. Wisselen van beweging en houding is de sleutel tot minder bekkenpijn tijdens de bekkeninstabiliteit. Werk een half uur en sta eens op. Loop even over de gang en ga weer rustig zitten. Dit zal je vooral nodig hebben in de laatste maanden van de zwangerschap. Waar je wel waakzaam op moet zijn is dat je niet te veel jouw bewegingen veranderd als je bekkenpijn voelt. Is makkelijker gezegd dan gedaan maar wel super belangrijk. Als je loopt ga dan niet anders lopen dan dat je normaal gesproken zal doen zonder bekkenpijn. Loop met een rechte rug, til de benen goed op en ga niet waggelen of slenteren. Als jij wel jouw bewegen aanpast aan de bekkeninstabiliteit met bekkenpijn dan ga je andere spieren op een andere manier gebruiken en overbelasten. Zo kan je andere klachten als rugpijn er nog eens bij krijgen. Bekkeninstabiliteit en bekkenpijn zijn opzich wel al genoeg klachten toch?

De afwisseling tussen zitten, staan en lopen is bij een zittend beroep cruciaal als jij bekkeninstabiliteit hebt. En daarbij moet je dus vooral letten op een klein stukje lopen. Hierdoor komt de bloedsomloop in het bekken lekker op gang en ontspannen de bekkenbodemspieren weer iets. Beweeg dus voldoende als jij last hebt van bekkeninstabiliteit.

 

zittend werk bekkeninstabiliteit, bkkenpijn en werken, werken met bekkinstabiliteit werken met bkkenpijn werken met bkkenklachten

Staand werk met bekkeninstabiliteit

Staand werk is vaak het lastigste vol te houden als jij last hebt van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Staan kost een hoop energie en van stil staan word de bekkenpijn vaak wat zeurderig. Het bekken raakt sneller vermoeid en jij kan dus meet bekkenpijn hebben als jij staat en last hebt van bekkeninstabiliteit Een goede houding vinden is lastig en door de pijn kan je ook wel eens heel anders gaan staan. Maar je kan vaak ook niet veel anders omdat jij nu eenmaal een staand beroep hebt. Bekkeninstabiliteit met staand werk vergt wat aanpassingen.

Tips bij staand werk en bekkeninstabiliteit

 

Als jij staand werk hebt en last hebt van jouw bekkeninstabiliteit is het goed om een aantal punten in jouw gedachten te houden. Zo is het belangrijk dat jij weet welke houding jij aan neemt met jouw bekkeninstabiliteit. Ook is jouw manier van beweging van invloed op jouw bekkeninstabiliteit bij staand werk. Laten we even wat dieper op de houding en beweging in gaan bij bekkeninstabiliteit en staand werk.

 

Houding bij bekkeninstabiliteit en staand werk

Het gevaar bij een staand beroep is jouw houding. Overstrekte en op slot gezette knieën, een holle onderrug, een bolle bovenrug of het gewicht verplaatsen naar één been in plaats van twee. Allemaal enorme bekkenpijn veroorzakers als jij lang staat voor je werk. Het is dus belangrijk dat jij goed weet wat je kan doen om ook staande beroepen zo lang als mogelijk goed te kunnen uitvoeren als jij zwanger bent, bekkeninstabiliteit ervaart of bekkenpijn hebt.

 

Als je lang staat voor je werk en je hebt bekkeninstabiliteit dan is het belangrijk dat je goed van houding wisselt. Maar nog veel belangrijker is, is dat jij goed weet hoe je moet staan. Ga eens staan. Overstrek je knieën niet maar buig ligt. Kantel je bekken eens naar voren en naar achter. Je zal de ideale positie moeten vinden waarbij jouw onderrug recht blijft. Dus niet te hol en niet te bol. Verder kan je letten op de schouders en de boven rug. Houd deze recht en trek de schouders ligt naar achter. Plaats ook de kin een beetje naar beneden en naar achter en je zal zien dat, als je voor de spiegel staat, je nu een hele mooie rechte houding hebt. Ohja … en plaats de voeten goed op heup breedte.

 

Checklist voor goed staan met bekkeninstabiliteit:

  1. Sta goed rechtop.
  2. Zorg dat de voeten naar voren wijzen.
  3. De voeten staan op de breedte van jouw heupen.
  4. Onderrug niet te hol. Kantel het bekken iets naar achter. Alsof je de vagina iets naar voren beweegt.
  5. De knieën niet overstrekken en buig iets. En klein beetje buigen in de knieën is perfect. Zolang ze maar niet op slot staan.
  6. Houdt de bovenrug recht en de kin iets ingetrokken.

 

Na mate jij verder komt in de zwangerschap is de kans dat jij last krijgt van bekkeninstabiliteit ook groter. De buik wordt groter en drukt met het groeiende gewicht op het bekken. Probeer zo veel als mogelijk vast te houden aan de bovenstaande tips bij staand werk met bekkeninstabiliteit.

 

Beweging bij bekkeninstabiliteit en staan werk

Staand werk is wel haalbaar als je zwanger bent, bekkenpijn ervaart en of bekkeninstabiliteit hebt. Wat belangrijk is, is dat je goed jouw grenzen aanvoelt. Wanneer ga je over jouw bekkeninstabiliteit grens heen? Beweging afwisseling is hier in belangrijk voor het bekken. Wissel van houding zo om het half uur. Ga even goed zitten op een stoel of kruk. Denk om jouw houding en loop desnoods soms even heen en weer. Afwisseling van een staande houding met bekkeninstabiliteit naar even wat lopen of gaan zitten is een ideale beweging voor jouw bekken.  Deze beweging afwisseling is wat jouw bekkenbodemspieren en bekkenbanden nodig hebben om niet overbelast te raken. Ga dus serieus en goed met de afwisseling om, voel jouw grens en respecteer die. Zet desnoods eens een kook wekker. Dan weet jij precies wanneer je even moet gaan lopen. Zo voorkom jij dat jouw bekken extra wordt belast tijdens de bekkeninstabiliteit

 

Maar goed het is begrijpelijk als je dit niet de hele werkdag volhoud met bekkeninstabiliteit. Als je vermoeid raakt is het dus goed om even te zitten of om even te gaan lopen. Even zorgen dat die bekkenbodemspieren wat ontspannen. En onthoud vooral 1 ding goed. Ga nooit met je hele gewicht op 1 been leunen. Hierdoor zal je jouw bekkenbanden gaan overbelasten. En dit kan voor bekkenband schade of voor nog een veel ergere bekkenpijn zorgen.

 

Lopend werk met bekkeninstabiliteit

Bij lopende werkzaamheden moet je vooral rekening houden met de houding maar ook de vermoeidheid als jij last hebt van bekkeninstabiliteit. Lopen is een actieve handeling en jouw bekkenbodemspieren en bekkenbanden zullen dus continue aan het werk zijn. Toch werkt lopen voor zwangere vrouwen met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn vaak erg goed. De bekkenbodemspieren bewegen en ontspannen daar ook mee. De bekkenbodemspieren worden niet de hele tijd door één en de zelfde houding overbelast. Toch zijn er ook bij lopend werk met bekkeninstabiliteit een aantal belangrijke punten waarop jij moet letten.

 

Tips bij lopend werk en bekkeninstabiliteit

Als jij een lopend beroep hebt en jij hebt last van bekkeninstabiliteit is het goed om te weten wat jij kan doen om zo min mogelijk last te hebben van de bekkeninstabiliteit en eventuele bekkenpijn. Het is goed om op de houding te letten tijdens het lopen. Lopen is wel fijn voor de bekkeninstabiliteit. De bekkenbodemspieren en bekkenbanden ontspannen goed tijdens het lopen. Ze blijven soepel en er is geen continue belasting op het bekken. Lopen met bekkeninstabiliteit is dus erg aan te raden.

 

Houding bij bekkeninstabiliteit en lopend werk

Lopend werk is haalbaar bekkeninstabiliteit hebt. Wat belangrijk is, is dat je weet hoe je moet lopen. Welke houding je bijvoorbeeld moet  aannemen. Daar kan ik je bij helpen. Ga maar eens stil staan. Plaats de voeten op heupbreedte en buig de knieën ligt. Zorg dat de onderrug recht is en dus niet te hol of te bol. Zwangere vrouwen hebben snel een te holle rug dus let daar goed op. De boven rug netjes recht houden en de schouders goed naar achter trekken. Borstbeen iets naar voren en het hoofd in het verlengde van de ruggengraat. Oké nu gaan we lopen. Het zal voelen als een robot loop maar dat zal minder worden. Til de knieën goed op en beweeg met je armen mee. Ga vooral niet waggelen, slenteren of het gewicht naar 1 been verplaatsen als jij last hebt van bekkeninstabiliteit. Dit kan bekkenband schade veroorzaken en dan ben je verder van huis.

 

 Checklist voor goed lopen met bekkeninstabiliteit:

  1. Loop goed recht op. Loop met de borst vooruit.
  2. Til de knieën goed op.
  3. Zorg dat de voeten naar voren wijzen
  4. Onderrug niet te hol. Kantel het bekken iets naar achter. Alsof je de vagina iets naar voren beweegt.
  5. Land de voeten op de hielen en rol ze af naar de grote teen.
  6. Zwaai goed met de armen mee. Dit ontspant de rug.
  7. Houdt de bovenrug recht en de kin iets ingetrokken.

 

Het is belangrijk dat jouw bekken met bekkeninstabiliteit niet continue belast wordt. Wisselen van beweging en ga zitten en rusten als je moe bent. Zorg dat je na een half uur inspanning ook echt even goed rust pakt. Een kwartier pauze is dan echt wel aan te raden. Wees niet te hard voor je zelf want je kan je lichaam echt ernstig beschadigen als je te veel en te hard door gaat. Wissel dus goed jouw bewegingen af met rust. Blijf eens goed op je plek staan of ga inderdaad even zitten. Zet desnoods een alarm op je telefoon om jezelf te herinneren wanneer jij jouw bekken even rust geeft.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.