Oorzaken en oplossingen voor een slaapprobleem tijdens de zwangerschap.

Tips voor slaapproblemen tijdens de zwangerschap

Slapen tijdens de zwangerschap kan verstoord worden door een aantal factoren. Zo is de groeiende buik een oorzaak mogelijke oorzaak van een slechte nachtrust tijdens de zwangerschap. Het lichaam veranderd tijdens de zwangerschap. De buik zet uit en het bekken wordt wijder. Het lichaam bereid zich vanaf week 12 al voor op de bevalling. De nachtrust zal daardoor ook steeds iets anders aanvoelen. Goed slapen tijdens de zwangerschap is daarom erg lastig. Echter zijn er een aantal oplossingen voor een slaapprobleem tijdens de zwangerschap. Beweeg bijvoorbeeld nog even goed. Sporten helpt jouw slaap opgang. Maar sport wel vroeg in de avond niet een uur voor het slapen gaan. Ook is de kamer temperatuur van invloed op jouw slaap tijdens de zwangerschap. Laten we alvast eens kijken naar de 7 oorzaken van een slaapprobleem tijdens de zwangerschap. En verder op in het artikel lees je de meer over de oplossingen voor jouw slaapprobleem tijdens de zwangerschap.

 

7 oorzaken van een slaapprobleem tijdens de zwangerschap:

  1. Misselijkheid.
  2. Vaak moeten plassen.
  3. Spanning, stress en ook angsten voor bijvoorbeeld de bevalling of de gezondheid van je baby.
  4. Stuwing. Ook wel een gevoel van een onrustig bekken of benen.
  5. Een bewegelijke of schoppende baby. Die vaak 's nachts wakker wordt.
  6. Groeiende buik. Moeilijk een fijne ontspannen houding kunnen vinden. De buik zit in de weg.
  7. Lichamelijke klachten als: bekkenklachten, bekkenpijn, bekkeninstabiliteit, rugpijn, liespijn en incontinentie klachten laten jou door pijn of ongemak moeilijk slapen.


Mocht je na deze informatie en tips toch nog meer tips, adviezen of diepgaande informatie zoeken kijk dan gerust eens op de site verder. Ik heb nog zat! Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen als het gaat over klachten of problemen in en rondom het bekken.

7 oorzaken van een slaapprobleem tijdens de zwangerschap

Een Slaapprobleem tijdens jouw zwangerschap. Een veel voorkomend probleem onder de zwangere dames. Het is een onderschat probleem. Dit terwijl slapen een cruciaal proces is. En al helemaal tijdens de zwangerschap. Je moet namelijk goed herstellen en jouw baby krijgt in rust ook een hoop voeding tot zich. Toch zijn er behoorlijk wat punten die jouw slaap kunnen beïnvloeden tijdens de zwangerschap.

 

7 oorzaken van een slaapprobleem tijdens de zwangerschap:

  1. Misselijkheid. Misselijkheid komt veel voor tot ongeveer de 12 weken. Dit is gemiddeld genomen maar kan ook langer doorzetten. Zorg ervoor dat je s’avonds niet te veel meer eet. Dit kan de kans op misselijkheid verminderen.
  2. Vaak moeten plassen. De buik groeit en de ruimte voor de organen in de buik neemt af. De blaas wordt al snel verdrukt door de groeiende buik. Plas goed uit voor het slapen gaan. Kijk bijvoorbeeld eens bij mijn toiletgedrag om de kans van nachtelijk plassen te verminderen.
  3. Spanning, stress en ook angsten voor bijvoorbeeld de bevalling of de gezondheid van je baby. Dit is allemaal heel normaal. Je bent bezorgd. Maar probeer ook goed te ontspannen. Stress heeft een grote invloed op de baby. Als je met vragen zit stel ze dan overdag aan de verloskundige. Zo ben je s’nachts iets meer ontspannen. Ook kan je eens bij mijn ontspanningsoefeningen of andere slaaptips kijken om goed te kunnen ontspannen.
  4. Stuwing. Ook wel onrustige bekken of benen. Veel gevoeld als er voor het slapen nog flink bewogen wordt. Het bloed stroomt door het bekken en de benen en kan aanvoelen als een stroef of beknellend gevoel. Seks dus niet voor het slapen of sport niet binnen een uur voordat je gaat slapen.
  5. Een schoppende baby. Baby’s worden vaak s’nachts wakker. Heel vervelend natuurlijk. Probeer zelf dan goed te ontspannen en hopelijk trapt de kleine niet te hard.
  6. Groeiende buik. Moeilijk een fijne ontspannen houding kunnen vinden. De buik zit in de weg. Een zijlig met gebogen benen ligt het meest ontspannen bij een groter wordende buik.
  7. Lichamelijke klachten als: bekkenklachten, bekkenpijn, bekkeninstabiliteit, rugpijn, liespijn en incontinentie klachten. De pijn of het ongemak kan jouw slaap verstoren. Kijk eens bij mijn ontspanningsoefeningen of andere slaaptips om goed te kunnen ontspannen ook met pijn.

 

9 Slaap tips voor tijdens de zwangerschap

Je zal dus wel wat lastige nachten hebben want iedereen heeft wel eens last van bovenstaande punten tijdens de zwangerschap. En dan hebben we het nog niet eens over de snurkende partner. Toch kan je zelf best veel doen om er voor te zorgen dat de kans op een slechte nachtrust zo klein als mogelijk is. Laten we eens kijken naar de beste tips en adviezen voor een goede nachtrust tijdens jouw zwangerschap.


9 Slaap tips voor tijdens de zwangerschap:

Tip 1: Leegplassen helpt tegen een slaapprobleem tijdens de zwangerschap

Drink na het eten niet te veel meer. En nee ik bedoel natuurlijk geen alcohol maar elk soort van vocht kan je het best laat op de dag vermijden. Verdeel de vocht inname van 2 liter meer over de ochtend en de middag. Hierdoor zal je s’nachts niet te veel naar het toilet toe hoeven.

 

Tip 2: Cafeïne vermijden helpt tegen een slaapprobleem tijdens de zwangerschap

Je zal een hoop genot producten moeten vermijden tijdens je zwangerschap.  Vermijd dan ook cafeïne. Cafeïne zit in thee, koffie en ook in chocola. En zelfs een appel zit vol cafeïne. Heel jammer maar niet goed voor je baby en ook niet voor jouw nacht rust. Stop dus met het nuttigen van cafeïne. Decafeïne is toch ook wel even prima?

 

Tip 3: Let op je eten bij een slaapprobleem tijdens de zwangerschap

Pas op met scherpe kruiden en neem na het avondeten geen zware maaltijden of snacks meer. Het beste kan je 3 uur voor dat je naar bed gaat stoppen met eten. Mocht je toch trek hebben of last hebben van misselijkheid, kan je het beste wat crackertjes eten.

 

Tip 4: Ontspannen helpt tegen een slaapprobleem tijdens de zwangerschap

Klinkt makkelijk maar ontspan goed voor je gaat slapen. Douche warm of lees nog even wat in bed. Stel je zelf niet te veel bloot aan heftige prikkels. Zadel je zelf, maar ook je partner, niet op met nog even een stevig gesprek of een lastig onderwerp. Pieker je wel eens? Heb je een hele lijst in je hoofd met wat je allemaal morgen moet doen? Schrijf het op! Heeft mij altijd erg geholpen. Leg een pen en papier naast je bed. Zo kan je al jou top ideeën ook 's avonds in bed van je af zetten. Kijk verder ook eens bij mijn ontspanningsoefeningen of andere slaaptips om goed te kunnen ontspannen ook met pijn.

 

Tip 5: Sport op tijd bij een slaapprobleem tijdens de zwangerschap

Sporten tijdens je zwangerschap, kan dat wel gewoon? Natuurlijk kan dat! Lees bijvoorbeeld alles over sporten tijdens de zwangerschap. Fit zijn is altijd goed. Er zijn wel een aantal voorwaarden bij sporten tijdens de zwangerschap. Des te verder jij komt in jouw zwangerschap hoe meer jij rekening moet houden met je kleine. Er zijn bepaalde oefeningen die je echt niet meer mag doen tijdens de zwangerschap. Denk aan de rechte buikspieren trainen bijvoorbeeld. Neem eens een kijkje bij mijn artikel over sporten tijdens de zwangerschap. En laat je lichaam wel even tot rust komen voordat je meteen onder de lakens duikt. Net zoals met eten kan je het best een uur of 3 tussen sporten en slapen in laten zitten.

 

 

Tip 6: Structuur helpt tegen een slaapprobleem tijdens de zwangerschap

Maak een soort structuur in je dag. Dit geld voor vaste rust momenten maar ook jou naar bed gaan moment is een belangrijke om goed vast te houden. Zoek een combinatie die voor jou werkt. Ga je lekker in bed liggen en nog even wat lezen of misschien wel luchtige tv kijken? Slaap ongeveer rond de zelfde tijd en sta op rond de zelfde tijd. Ga geen dingen onder nemen waardoor je niet gaat liggen nadenken of piekeren in bed. Denk even niet aan de zwangerschap en lees een luchtig blaadje of een vrolijk en leuk boek.

 

Tip 7: Goede slaaphouding bij een slaapprobleem tijdens de zwangerschap

Wat is nu een goede slaaphouding met die groeiende buik? Goeie vraag. Veel vrouwen hebben moeite met het vinden van een comfortabele houding. De houding die jij wellicht het lekkerst vind is op je zij met je benen iets gebogen. Je kan een voedingskussen of ander kussen tussen je benen doen om je knieën wat van elkaar af te krijgen. Is wat fijner voor je bekken. Zo hangt jouw heup niet in je bekken banden. Als jij last hebt van bijvoorbeeld bekkenpijn of bekkenklachten dan is dit echt een uitkomst. Lees ook mijn artikel over slapen met bekkeninstabiliteit.

 

Tip 8: Goede kamertemperatuur bij een slaapprobleem tijdens de zwangerschap

Een lekkere koele kamer helpt jou goed slapen. 18 graden wordt over het algemeen aangeraden. Je zal het geregeld warm hebben in bed. Zorg dus voor een goede ventilatie en een wat koele slaapkamer. Ook kan het zijn dat jij tijdens de zwangerschap eerder zweet of het veel warmer hebt dan normaal. Een goed geventileerde kamer is dan echt ideaal.

 

Tip 9: Een goed bed bij een slaapprobleem tijdens de zwangerschap

Goed slapen kan dus nog een hele opgave zijn. De zwangerschap kan ook echt een lastig effect op jou hebben. Je kan natuurlijk allerlei klachten hebben die een goede nachtrust in de weg zitten. Probeer deze tips eens uit en je zal jezelf ook een aantal trucjes gaan aanleren. Ook is het goed om eens jouw bed te beoordelen. Is deze niet te hoog qua in of uit stap? En hoe is de hardheid van een matras? Je komt bijvoorbeeld heel lastig uit een bed met een heel zacht matras. Stel dat jij bijvoorbeeld bekkenklachten of bekkenpijn hebt. Een zacht matras kan deze bekkenklachten dan echt verergeren. Je hebt een stabiele ondergrond nodig die niet te veel inzakt. Ook een te hard matras is niet prettig. Zoek dus echt even een matras die bij jou past. Ook is de hoogte van het bed best belangrijk. Als jij verder komt in de zwangerschap en jouw buik blijft groeien, kan het lastig zijn om uit een heel laag bed goed om hoog te komen. Denk dus even een keer na over jouw bed. Is ie geschikt? En blijft jouw bed ook geschikt?

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.