14 Tips over eten en voeding tijdens jouw zwangerschap

Tips over eten en voeding tijdens de zwangerschap

Volkorenproducten, eiwit en ijzer zijn cruciale voedingsstoffen tijdens de zwangerschap. Verder is het goed om tijdens de zwangerschap vitamine d en foliumzuur te slikken en vooral gevarieerd te eten. Jouw gewicht is ook van invloed op de groei van de baby. Een gezond gewicht is daarom erg belangrijk. Je hoeft tijdens de zwangerschap niet voor 2 personen te eten. Eet normale porties rijk aan groenten en fruit. Naast te weten wat je wel kan eten is het ook handig om te weten wat je aan eten moet vermijden. Denk aan alcohol, drugs en ook roken bijvoorbeeld. Maar er zijn ook voedingsmiddelen die risico’s vormen voor de baby. Zo is het heel goed om vis te eten maar geen rauwe vis. Zorg voor voldoende calcium en ijzer maar dat je niet te veel vitamine A binnen krijgt. Als jij erg veel extra eet tijdens de zwangerschap is de kans groot dat jij ook na de zwangerschap moeilijk van deze kilo’s af komt. De baby kilo’s verdwijnen wel maar niet de kilo’s die jij er extra hebt aan gegeten. Blijven bewegen helpt ook tijdens de zwangerschap om op een gezond gewicht te blijven. Kijk eens bij mijn artikel over sporten tijdens de zwangerschap. En ook na de zwangerschap kan sporten jou helpen om weer op jouw ideale gewicht te komen. Kijk eens bij mijn zwangere artikelen daar vertel ik een hoop over sporten tijdens en na de zwangerschap.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

In de zoektocht naar goede adviezen op voedingsgebied tijdens de zwangerschap kom ik veel tegenstrijdige adviezen tegen. Iedereen komt wel met een eigen advies. Erg verwarrend. Daarom heb ik alle informatie op een hoop gegooid en wat handige tips voor jou samengesteld. Simpele tips die jou gelijk op weg kunnen helpen. Waar moet je op letten? Welke dingen kan je wel eten en wat liever niet? Logische vragen. Laten we samen even dit artikel doornemen. Er staan vast wat bruikbare tips voor je tussen.

 

Wat is gezond eten tijdens de zwangerschap?

Vragen over eten zullen je hopelijk behoorlijk bezig houden tijdens jouw zwangerschap. Jouw voeding gaat namelijk direct naar de baby toe. Wat mag je wel eten tijdens de zwangerschap? en Wat mag je niet eten tijdens de zwangerschap? Dit zijn natuurlijk veel voorkomende vragen. Het eten zelf zal ook zeker centraal staan tijdens jouw zwangerschap. Je hebt namelijk een enorme trek in het begin van de zwangerschap. Honger, Honger en nog eens Honger. Je lijkt wel een bodem loze put. Veel zwangere vrouwen leggen zich ook neer bij het feit aan te komen tijdens de zwangerschap. Maar er zijn wel degelijk grenzen in wat je beter wel en liever niet kan eten. Vet en suiker hebben bijvoorbeeld effect op je baby. Let dus heel erg op je voeding en ga niet als een wilde zitten snoepen en snacken. Je kan zelfs de baby’s risico op hart- en vaatziekten en diabetes enorm verhogen als jij onnodig veel suikers en vet eet.

 

Let dus goed op je voeding voor jezelf maar ook zeker voor de baby.

 

14 Tips voor eten tijdens je zwangerschap

Nu weten we dat gebakken vis goed is, vitamine D belangrijk is, foliumzuur pillen moet slikken, volkeren producten goed zijn en je ook veel groeten en fruit moet eten tijdens de zwangerschap. Maar er zijn meer punten die jouw goed op weg kunnen helpen terwijl de baby in jouw buik groeit. Laten we 14 tips doornemen die jou kunnen helpen bij een gezonde voeding tijdens de zwangerschap.

 

Ik heb 14 tips om makkelijk maar ook vooral gezond te blijven eten tijdens de zwangerschap.


14 Tips voor eten tijdens je zwangerschap:

 

Tip 1: Kies eiwitten boven koolhydraten tijdens de zwangerschap.  

Je zal langer en sneller vol zitten. Ook word je niet over laden met koolhydraten. Deze worden ook vaak omgezet in suikers. Niet echt fantastisch als je daar dus overmatig van eet. Er is geen verschil tussen goede en slechte koolhydraten. Ook al willen sommige websites je soms anders doen geloven. Net zoals witte suiker of rietsuiker. Suiker is suiker.

 

Tip 2: Volkoren zijn gezond tijdens de zwangerschap.

Voor je stoelgang enorm belangrijk. Zwangerevrouwen hebben snel last van obstipatie. De baby gaat namelijk de ruimte in de buik innemen. De darmen worden verdrukt en kunnen soms slechter worden geleegd. Zorg dus goed voor je darmen en eet volkoren pasta, brood, muesli en volkoren rijst.

 

Tip 3: Vitamine D eten tijdens de zwangerschap.

Eet je liever geen boter op je brood? Pak dat dan nu op! Maar dan wel halvarine. Dit is een goede bron voor vitamine D. En vitamine D heb je tijdens je zwangerschap extra nodig. Smeren maar! En wel een volkoren broodje he!

 

Tip 4: Bonen is krachtvoer voor tijdens de zwangerschap.

Eet een aantal keer per week een gerecht met peulvruchten. Denk aan een bonen soep, salade of andere gerechten met bonen. Bonen zitten vol ijzer, eiwitten en vezels. Verder kan je ook zink en calcium vinden in vele bonen. Een soort eetbare vitamine pil dus. Bonen vervangen ook vlees dus ideaal voor de vegetariër of veganist.

 

Tip 5: Vis eten tijdens de zwangerschap.

Vis is fantastisch. Niet alleen heerlijk maar ook super veel keuze. Je zal er vast een vis uit kunnen halen die jij lekker vind. Vis is rijk aan gezonde vetzuren als Omega-3. Dit stimuleert de hersenen en dus ook de hersenen van de baby. Naast Omega-3 zit er ook eiwit en vitamine B in vis. Probeer eens 3 porties vis per week. Maar kijk wel goed welke vis. Je wilt bijvoorbeeld niet te veel kwik binnen krijgen. Gebakken makreel of sardines zijn perfect. Denk aan de wat vettige vis. Ben je niet zo een vis eter? Probeer eens vis uit een blikje op brood. Is prima te doen. Want Omega-3 pillen hebben nog niet het zelfde effect als vis zelf.

 

Tip 6: Noten eten tijdens de zwangerschap.

Walnoten zijn verder een goede bron voor gezonde vetten. Een handje walnoten per dag levert jou al een positief effect op. Ook vind je calcium en magnesium terug in walnoten. Lekkere noten!

 

 

Tip 7: Eieren eten tijdens de zwangerschap.

Eieren bevatten natuurlijk eiwit maar ook aminozuren. Beide cruciaal voor de baby. Ook zitten er zelfs nog 15 andere vitamine en mineralen in. Denk aan choline en luteïne pas. Een ei per dag is prima. Ook kan je het eigeel eruit laten om zo niet te veel cholesterol binnen te krijgen. Zoek die eitjes!

 

Tip 8: Bessen eten tijdens de zwangerschap.

Blauwe bessen zijn heerlijk en het hele jaar door te krijgen. Ideaal want ze zitten vol met foliumzuur, vitamine C, ijzer en vezels. Elke supermarkt verkoopt ze. Kijk ook eens in het vriesvak, even een handige tip! Daar zijn ze namelijk veel goedkoper en langer houdbaar.

 

Tip 9: Melkproducten tijdens de zwangerschap.

Niet alle zuivel producten zijn zo gezond en als je zwanger bent kan je sommige zuivelproducten beter helemaal vermijden. Als je voor melkproducten gaat ga dan voor magere producten. Deze barsten van de eiwitten. Je kan deze bijvoorbeeld prima combineren met de blauwe bessen. Ga voor vers en koop geen yoghurt met bijvoorbeeld vruchten of andere dingen erin. Melkproducten zijn belangrijk voor de bot opbouw van de kleine. Eet bijvoorbeeld kwark met bessen als ontbijt. Geen straf toch?!

 

Tip 10: Groenten en fruit eten tijdens de zwangerschap.

Saai maar noodzakelijk. Ook zonder zwangerschap heb je ze nodig en wel 250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag. Neem een bakje fruit mee naar het werk bijvoorbeeld. Vele van ons reden namelijk deze porties niet. Denk aan oplossingen en maak anders smoothies om toch aan je fruit hoeveelheid te komen. Pas wel op want in fruit zit een hoop suiker. Eet dus niet extreem veel ook al is dit goed bedoeld.

 

Tip 11: Bloedarmoede voorkomen tijdens de zwangerschap.

Tijdens je zwangerschap kan je snel bloedarmoede krijgen. Je hebt namelijk meer ijzer nodig. Combineer goed en gebruik bijvoorbeeld ijzer rijke producten met brood. Denk aan tomaat, komkommer of salade. Denk goed aan je ijzer inname.

 

Tip 12: Kant en klaar maaltijden tijdens de zwangerschap.

Normaal zeg ik al nee maar nu tijdens de zwangerschap al helemaal niet. Eet geen kant en klaar maaltijden. Natuurlijk erg makkelijk maar borden vol zout! Ook zal je weinig groenten vinden en al helemaal niet 250 gram. Veel zout zorgt voor een hoge bloed druk. Ook zal de doorbloeding naar de placenta verminderen. Dat wil je natuurlijk niet. Dus niet doen. Een gezonde maaltijd op tafel zetten kan al binnen 15 minuten. Kleine moeite toch?

 

Tip 13: Vruchtensap tijdens de zwangerschap.

Vruchtensappen zijn lekker en ook gezond maar er zit ook een keer zijde aan. Vruchtensap staat stijf van de suiker. Want in fruit zit ook gewoon suiker. Pers zelf sap of eet gewoon fruit. Dan krijg je tenminste ook vezels binnen. Deze zitten nauwelijks in vruchtensap. Pers dus zelf of eet ze gewoon. Dan blijven de vezels behouden en krijg je ook de voordelen van fruit binnen dan alleen de nadelen.

 

Tip 14: BMI tijdens de zwangerschap.

BMI is geen nieuwe serie op Netflix. Jouw BMI geeft jou balans van gewicht weer. Je kan met je BMI een inzicht krijgen in jouw gezonde gewicht. Probeer jou BMI tijdens de zwangerschap ook aan te houden. Hoe meer je aankomt des te hoger de risico’s tijdens de zwangerschap zijn. Denk dus goed aan je gewicht. Probeer de onderstaande richtlijn aan te houden en eet gezond. Denk aan mijn tips en je zal voldoende gezonde voeding binnen krijgen voor jou en je baby. Ook je mate van bewegen is belangrijk. Blijf bewegen ook al heb je last van bekken klachten, bekken pijn of bekkeninstabiliteit. Je zal erg veel trek hebben in lekkere smerige snacks en lekker luieren op de bank. Maar wees streng voor je zelf.

 

Wil jij jouw BMI tijdens de zwangerschap uitrekenen en beoordelen kijk dan in mijn speciale BMI uitrekenen artikel.

 

Tot Slot.

Hopelijk geven deze simpele tips en de overige informatie jou voldoende kennis om een goed gewicht aan te houden tijdens de zwangerschap. Je kan lekker eten maar dus ook om jou gezondheid denken. Je zal aankomen en dat is helemaal normaal. Pas alleen op dat je niet veel te veel aankomt. Voorkom extra klachten voor jou en de kleine. Je wilt niet dat de kleine al meteen een ziekte ontwikkeld als diabetes. Ook is het bevallen van een iets te stevige Michelin baby niet heel erg aan te raden voor jou en je vagina.

 

Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.