Op vakantie gaan met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn wordt door veel vrouwen als pijnlijk ervaren. Dit heeft te maken met de wisselende omstandigheden die zich voor kunnen doen als jij op de vakantie bestemming bent aangekomen. Maar ook de weg naar de vakantie bestemming toe neemt een aantal risico’s met zich mee als jij last hebt van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Onderweg naar de vakantie bestemming zit je vaak lange tijd in dezelfde houding. Denk aan een lange autoreis of vlucht. Deze continue belasting op het bekken kan voor extra bekkenpijn zorgen. Ook kan jij extra bekkenpijn ervaren door het tillen van de koffers, slenteren in de drukte van Schiphol, gladde vloeren langs het zwembad, trappen in het hotel, het strand, of omgeving van het hotel (op een heuvel). Er zijn dus veel dingen waar jij op moet letten als je op vakantie gaat met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn.
Voordat we op specifieke onderwerpen in gaan wil ik je kort nog even wat over de bekkeninstabiliteit vertellen.
Wat is bekkeninstabiliteit en bekkenpijn?
Bekkeninstabiliteit is een bekende omschrijving van pijn in het bekken tijdens bijvoorbeeld de zwangerschap of kort na de zwangerschap. Toch heeft bekkeninstabiliteit niks met bekkenpijn te maken. Bekkeninstabiliteit vertelt alleen iets over de staat van het bekken. Het bekken, de bekkenbanden en de bekkenbodemspieren worden tijdens de bevalling weker. Rond week 12 komt het hormoon relaxine vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat jouw bekkenbanden weker en dus wat losser worden. Dit is nodig omdat er straks een baby door het bekken heen moet komen. En zonder het weker worden van de bekkenbanden is dit niet mogelijk. Elke zwangere vrouw krijgt dus te maken met bekkeninstabiliteit. Maar niet elke vrouw ervaart hier ook pijn bij. Mocht jij toch pijn krijgen door deze instabiliteit in het bekken dan noemen we dat bekkenpijn. Je hebt dan dus bekkeninstabiliteit met bekkenpijn.
Lees hier alles nog een stuk uitgebreider terug over de bekkeninstabiliteit met bekkenpijn tijdens de zwangerschap.
6 Symptomen van bekkenpijn door bekkeninstabiliteit:
Mocht jij dus bekkenpijn ervaren door de bekkeninstabiliteit dan kan je deze pijn herkennen aan een aantal symptomen:
- Een zeurende of stekende bekkenpijn in de vagina, bekkenbodem, onderrug, onderbuik of bij het stuitje.
- Een bandgevoel rondom het bekken. Alsof er een band om je bekken heen zit die flink is aangesnoerd.
- Een vermoeid bekken of een vermoeid gevoel rondom het bekken.
- Problemen met de bekkenbodemspieren. Denk aan urine verlies.
- Vermoeid gevoel in de bovenbenen of zelfs krachtafname in de bovenbenen.
- Over mobiele bekken. Een hypermobiel bekken. Er zit te veel beweging in het bekken wat een stekende pijn kan veroorzaken.
Kijk eens verder op de site om wat meer te weten te komen over bekkenpijn.
Een Vliegvakantie met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn
Een vliegreis kan erg pijnlijk zijn als jij last hebt van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Het is daarom belangrijk dat je weet waar de gevaren vandaan kunnen komen. Laten we er een aantal opsommen.
4 Risico’s van een Vliegvakantie met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn:
- Het zitten tijdens de vliegreis.
Tijdens een vliegreis zit je voor een lange tijd stil op een stoel. Deze houding zorgt voor een continue druk van de romp op het bekken. Het bekken kan dus extra pijn gaan doen als je continue blijft zitten.
- Het tillen van een zware koffer.
Verder kan het tillen van een koffer erg nadelig zijn voor bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Een onhandig zwaar object tillen geeft een extra belasting op de al overspannen bekkenbanden.
- Beperkte ruimte.
Je bevindt je in een beperkte ruimte. Even bewegen, verzitten of een loopje maken kan niet altijd. Ook is de kans dat je bij het lopen iemand tegen je aan botst aanwezig. Allemaal nadelige effecten op het bekken tijdens het vliegen.
- Slenteren op Schiphol.
Slenteren is erg belastend voor het bekken. De bekkenbanden worden nu extra belast en kunnen extra geïrriteerd raken.
4 Tips voor de vliegvakantie met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn:
- Geregeld pauzeren.
Probeer zeker na 20 minuten te hebben gezeten, 10 minuten te lopen. Het wisselen van een houding of beweging zorgt voor een goede bloedsomloop en verlaagd de continue belasting op het bekken.
- Tillen en bukken.
Tillen en bukken zijn enorm belastend voor het bekken als jij last hebt van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Zorg ervoor dat je bukt en tilt vanuit de benen met een rechte rug. Het tillen of trekken van een zware koffer is echt af te raden. Dit zorgt voor een rare houding van de rug en het bekken en kan de bekkenbanden onnodig irriteren.
- Genoeg beenruimte.
Zorg voor voldoende beenruimte in het vliegtuig. Kijk bijvoorbeeld eens of jij ervoor kan zorgen dat je een zitplaats hebt bij een nooduitgang. Deze plekken zijn vaak wat ruimer opgezet. Hierdoor kan jij beter bewegen en makkelijk even gaan staan.
- Til de knieën goed op.
Goed lopen bij bekkeninstabiliteit en bekkenpijn is cruciaal. Stap stevig door met een rechte rug. En til de knieën goed op. Slenteren geeft bijvoorbeeld een extra druk op de bekkenbanden. Voorkom slenteren en loop zonder extra belasting op het bekken.
Kies jij voor een vlieg vakantie lees dan eens hier wat meer over autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn.
Een Autovakantie met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn
Ook een autovakantie brengt de nodige risico’s met zich. Denk maar eens aan de duur van de reis, een oncomfortabele stoel en het beperkt kunnen bewegen. Laten we wat risico’s en tips doornemen.
4 Risico’s van een Autovakantie met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn:
- De duur van de autorit.
Een autorit kan behoorlijk lang zijn. En al helemaal als we op vakantie gaan. De gemiddelde vakantieganger met de auto is 3 uur onderweg voordat de vakantie bestemming is bereikt. Dit betekend een continue zittende houding waarbij de romp drukt op het bekken.
- Geen mogelijkheid tot beweging.
Als je met de auto op vakantie gaat kan je moeilijk bewegen. De auto is namelijk niet zo groot. In een vliegtuig kan je nog wel eens een loopje maken maar dat wordt in de auto lastig. Tenzij je een limo rijd natuurlijk.
- Comfort van de autorit.
Een autorit is vaak onvoorspelbaar. Zo zijn er hobbels maar ook kuilen in de weg, onverwachtse stuur bewegingen en het onverwachts van snelheid veranderen. Al deze punten kunnen pijnlijk zijn wanneer jij last hebt van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn.
- Geen juiste zithouding.
Wellicht ervaar je al pijn. Dit zorgt ervoor dat jij anders gaat zitten dan normaal. En zit je normaal wel al goed? Een onjuiste zithouding zorgt voor extra druk op het bekken en de spieren om het bekken heen.
4 Tips voor de autovakantie met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn:
- Geregeld pauzeren.
Een autorit kan lang duren. Probeer daarom om elk uur een stop te maken als jij last hebt van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Dit klinkt veel maar het bekken heeft nu beweging nodig om ook weer goed doorbloed te raken.
- Wisselen van houding.
Elk uur pauzeren zorgt ervoor dat jij even kan gaan lopen. Het wisselen van een houding bij bekkeninstabiliteit en bekkenpijn is cruciaal. Ook kan je wellicht het volgende uur van de autoreis even liggend plaatsnemen op de achterbank?
- Zit op een kussentje.
Probeer eens op een kussentje te zitten in de auto. Dit zorgt voor extra comfort en voor minder schokken op de bekkenbanden en het bekken. Dit is bijvoorbeeld een goed zit kussen.
- Zit stevig en goed rechtop.
Een goede zithouding is bij het ervaren van bekkenpijn erg belangrijk. Zit daarom goed rechtop tegen de leuning aan en met de voeten stevig op de grond. Dit zorgt voor minder druk op het bekken en de bekkenbanden.
Kies jij voor een auto vakantie lees dan eens hier wat meer over autorijden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn.
Kan je op zon vakantie met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn?
Een zon vakantie aan het zwembad of strand met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn is goed haalbaar. Je kan rust met activiteit goed af wisselen als je aan het zwembad zit of op het strand zit. Wel zijn er een aantal belangrijke punten waar jij rekening mee moet houden als jij een zwembad of strand vakantie wilt houden met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn.
Risico’s van een zon vakantie met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn
- Gladheid.
Een mooi resort of leuk appartement met een zwembad is enorm ontspannen. Maar als jij last hebt van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn brengt dit een gevaar met zich mee. Gladheid bijvoorbeeld. Als jij loopt op een glibberige vloer met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn worden de bekkenbanden extra opgerekt. Kijk uit en loop dus extra voorzichtig.
- Onvoldoende steun.
Zand biedt onvoldoende steun bij het lopen met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn op het strand. Je kan verder weg zakken en de voeten komen zelden gelijk te staan op de ondergrond. De bekkenbanden worden nu verschillend belast en raken sneller geirriteerd.
- Zwemmen is een risico.
Zwemmen kan heel ontspannen zijn voor het bekken en de bekkenbanden maar brengt toch een risico met zich mee. Zwemmen is onbelast bewegen in het water. Hierdoor voel je niet goed wanneer jij op grens zit van jouw maximale belasting. Je voelt pas na het zwemmen wat zwemmen met jouw lichaam heeft gedaan. Doe dus vooral ontspannen en zwem niet te fanatiek.
Kan je op wintersport vakantie met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn?
Wintersport vakanties zijn vaak actieve vakanties. En zware activiteiten hebben effect op jouw spieren en banden, ook rondom en in het bekken. Verder krijg je te maken met kou, de sneeuw en skiliften. Laten we alle risico’s van een wintersport vakantie met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn doornemen.
Risico’s van een Wintersport vakantie met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn
- Zware activiteiten.
En zware activiteiten als skiën en snowboarden zijn met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn is vrijwel onmogelijk. Je beweegt tijdens het skiën of snowboarden continue in de heupen. Dit is veel te belastend voor het bekken en daarom niet haalbaar.
- De sneeuw.
Sneeuw werkt net zoals zand alleen is sneeuw nog onvoorspelbaarder. Goed lopen voor het bekken is lopen op een verharde ondergrond waarbij de heupen aan beide kanten gelijk worden belast. Bij het lopen op zand of sneeuw is dit niet het geval. Je kan verder weg zakken in de sneeuw en je weet niet wat er zich onder de sneeuw bevindt. Erg onplezierig voor de bekkenbanden dus.
- De skilift.
De skilift maakt onverwachtse bewegingen en slingert alle kanten op. De bekkenbanden moeten nu extra hard werken om alles op hun plek te houden. Niet te doen als jij last hebt van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn.
Kan je op wandel vakantie met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn?
Een wandel vakantie is vaak ingesteld op grote stukken lopen. Dit is met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn een probleem. Continue zelfde belasting is pijnlijk voor de bekkenbanden. Lang lopen is een behoorlijke inspanning en zal continue belasting geven op het bekken. Dit kan dus erg pijnlijk zijn.
De risico’s van een wandel vakantie met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn
- Zware fysieke belasting.
Als jij lange stukken wilt gaan lopen met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn is het belangrijk dat jij voldoende pauzes inplant. Ga na 20 minuten even 10 minuten zitten. Afwisseling in beweging en houding zijn voor de bekkenbanden en het bekken cruciaal. Dit zorgt voor een goede doorbloeding en gaat overbelasting tegen.
- Schoeisel.
Denk aan goed schoeisel. Maar daar zal je aan gedacht hebben als jij aan een wandelvakantie denkt. Als jij last hebt van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn is het belangrijk dat het schoeisel redelijk verend is.
- Bepakking of extra draag gewicht.
Extra gewicht als een rugzak of tas zorgen voor een extra zware romp die drukt op het bekken. Extra draag gewicht zorgt voor extra belasting op het bekken en de bekkenbanden. De bekkenpijn kan dus flink verergeren als jij loopt.
- Ondergrond.
Het bekken heeft het liefst een egale ondergrond. Zo wordt het bekken en de heupen even veel belast. Kijk dus goed waar je gaat lopen en of de ondergrond egaal is. Ook tegen heuvels op lopen zorgt voor een extra belasting van het bekken.
Conclusie van het op vakantie gaan met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn
Op vakantie gaan met bekkeninstabiliteit en bekkenpijn kan. Maar denk om de belasting. Is de reis lang en hoe reis je? Wissel tijdens het reizen vaak genoeg van houding. Denk verder aan de omstandigheden op de vakantiebestemming. Ligt het hotel op een berg waar je geregeld tegen op moet lopen dan is dat niet aan te raden. Een zon vakantie aan het zwembad of strand brengt risico’s met zich mee maar is meer aan te raden dan bijvoorbeeld een wintersport vakantie.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties