Na de bevalling begint de herstel periode. Bij een vaginale bevalling kan je rekening houden met een herstelperiode van 2-3 maanden. Bij een keizersnede bevalling kan je rekening houden met een herstel periode van minimaal 4 maanden. Na een vaginale bevalling zijn de bekkenbodemspieren en de bekkenbanden enorm opgerekt. Ook kan je zijn ingescheurd of zijn ingeknipt. En is jouw baby met een instrument gehaald als bijvoorbeeld een vacuümpomp of tang dan zijn de bekkenbodemspieren en de bekkenbanden nog verder opgerekt. Een rust periode breekt nu aan en gun jezelf rust. Bij een keizersnede zijn de buikspieren doorgesneden. Deze buikspieren worden gehecht en hebben hersteltijd nodig. Neem dus voldoende rust en overbelast de spieren niet want de gevolgen kunnen dan flink zijn. Verder zullen de bekken en de bekkenbodemspieren heel anders aanvoelen na je bevalling. Je hele zwangerschap is je lichaam al bezig met het voorbereiden op de bevalling. Je bekken zijn eigenlijk al helemaal warm gelopen om de laatste eindsprint in te zetten. Alle bekkenbanden worden losser en alle functies die zich in het bekkengebied plaats vinden kunnen verstoort raken. Nu de bevalling klaar is zal het bekken de normale functionaliteit weer terug gaan krijgen.
Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.
Na de bevalling voelt het hele bekkengebied en de bekkenbodem anders aan. Je zal ervaren dat plassen, poepen en bijvoorbeeld seks anders zal aanvoelen. Bij een vaginale bevalling kan je de bekkenbanden vergelijken met de enkelbanden bij een verstuikte enkel. Bij een verstuikte enkel zijn de banden opgerekt en moet het zeker een paar weken herstellen voordat hij weer normaal en lekker aan voelt. Dat is bij de bekkenbanden niet anders.
Het effect van de bevalling op het bekken en de bekkenbodem
Tijdens de zwangerschap neemt de druk op het bekken en de bekkenbodem steeds meer toe door de groeiende buik. De zwangere buik wordt zwaarder en het bekken en de bekkenbodem vangen deze zwaarder wordende druk op. Deze druk wordt nog hoger in het laatste stadium van de zwangerschap. Want de bevalling komt er aan. Als jij daadwerkelijk gaat persen zal er nog meer druk komen te staan op je bekken. Er komt nu veel druk te staan op alle belangrijke onderdelen in het bekken. Denk aan je plasbuis, anus, endeldarm en ook je blaas bijvoorbeeld. De bekkenbodemspieren die al deze organen op hun plek houdt wordt tijdens de bevalling erg opgerekt en kan zelfs scheuren of beschadigd raken. Dit kan zorgen voor een langere herstel periode. Het kan zijn dat de bekkenbodem en het gehele bekkengebied heel anders aanvoelt na de bevalling. Je kan bijvoorbeeld de signalen om te moeten plassen of poepen heel anders gaan aanvoelen. Hierdoor kunnen de signalen van een volle darm of blaas niet altijd goed doorkomen. Ook is het zo dat de bekkenbodemspieren tijdens de bevalling dusdanig zijn opgerekt dat het goed afsluiten van de plasbuis of anus een probleem is geworden. Zo is urine verlies, ontlasting verlies of het ontschieten van windjes (van voor of achter) een bijkomend gevolg van een opgerekte bekkenbodem. Maar naast functionele problemen zijn bekkenpijn klachten ook niet vreemd. Het blijft natuurlijk ook even onstabiel en een goede herstel periode is gewenst.
Zwelling tegen gaan na de bevalling
Bekkenpijn of andere pijnklachten zijn na de bevalling grotendeels tijdelijk. Wel kan je ook erg last krijgen van zwellingen. En dan vooral rondom de anus en vagina. Door het harde persen kan er namelijk stuwing ontstaan. Dit kan zorgen voor zwellingen in het gebied waar de grootste druk op heeft gestaan tijdens de bevalling. Ook kunnen hechtingen natuurlijk voor zwellingen zorgen. Het klinkt gek maar ga juist zitten op een wat hardere ondergrond dit gaat de zwelling tegen. Maar dit zit misschien wel weer wat pijnlijker. Je kan een dun kussentje gebruiken en het best tussen jou en de hardere ondergrond plaatsen. Een zwembandje hoor je vaak voorbij komen maar is niet ideaal. Je hebt hier namelijk weinig steun aan en zal je extra pijn doen.
4 Tips voor het herstel van jouw bekken na de bevalling
Het is goed om na de bevalling te denken aan jouw herstel en dan vooral aan het gebied waar het herstel het meeste nodig is. Laten we samen eens wat tips voor jouw bekken na de bevalling doornemen.
4 Tips voor het herstel van jouw bekken na de bevalling:
Tip 1: Structuur en stabiliteit helpt het bekken herstellen na de bevalling
Zorg weer voor een stabiel en vast patroon. Help je lichaam weer op weg naar een goed toiletgedrag. Ga om de 2 a 3 uur naar de wc ongeacht er wel of geen aandrang is. Drink voldoende en eet vezelrijk. Dit zal jouw blaas en darmreflexen weer op de juiste manier prikkelen.
Tip 2: Rust is heilig voor het herstel van jouw bekken na de bevalling
Denk er vooral aan om goed rust te nemen. Plan jouw rust in en wissel activiteit af met een lig moment. Liggend is je bekken het meest ontspannen. Als je toch zit, zit rechtop met je voeten stevig op de vloer. En gebruik de steun in je rug. Gebruik wel een plat zacht kussentje. Is toch even wat prettiger.
Tip 3: Kou helpt het herstel van de bekken na de bevalling
Verkoeling kan de bekkenpijn in en rondom jouw bekken verzachten. Denk aan een ijskompres of een koud nat washandjes die je tegen jouw pijnlijke bekken, vagina of anus aan kan leggen. Kou helpt tegen zwelling. Dus ook bij zwellingen is het gebruiken van kou ideaal.
Tip 4: Oefenen versterkt het herstel van het bekken na de bevalling
Je kan met bekkenbodemoefeningen beginnen zodra je zelf het idee hebt dat het kan. Maar gebruik zeker 2 weken om totale rust te gunnen aan jouw bekkenbodem. Begin altijd rustig en voel of de oefeningen haalbaar zijn. Zo kan je de bekkenbodemspieren rondom de plasbuis anus en vagina langzaam helpen herstellen.
Gevolgen van inscheuren na de bevalling
Tijdens de bevalling staat alles onder hoge spanning. De baby daalt in en zakt door jouw bekken naar de bekkenbodemspieren toe. Deze bekkenbodemspieren kunnen niet genoeg mee rekken. Het is dan cruciaal om de baby zo snel als mogelijk te helpen. En om te voorkomen dat jij op een natuurlijke manier inscheurt wordt een knip gezet. Deze knip voorkomt dat jij recht uitscheurt van vagina naar anus. Dit voorkomt een hoop schade aan jouw vagina en anus. De knip wordt terplekken ontsmet en gehecht. Hechten gebeurt gelukkig bijna altijd met een verdoving. Vaak doet de gynaecoloog of verloskundige dit meteen bij een inscheuring (ruptuur) of wanneer je bent ingeknipt (episiotomie). Na het uitwerken van de verdoving kan je een wat branderig of stekend gevoel overhouden. Een zwelling zal ook bijna altijd gepaard gaan met hechtingen dus een trekkend gevoel is ook niet vreemd.
Een herstel periode na een knip verloopt anders dan wanneer dit niet is gebeurt. De bekkenbodemspieren zijn nu ingeknipt en gehecht de spieren moeten nu helen. Binnen een paar weken voel jij je al weer een stuk sterker maar een spier heeft echt 10-12 weken nodig om volledig te herstellen.
5 Tips om goed te herstellen van een knip tijdens de bevalling
Na een inknipping en ook de hechtingen is het verstandig dat jij op het een en ander let om het herstel van de inknipping te bevorderen.
5 Tips om goed te herstellen van een knip tijdens de bevalling:
Tip 1: Goede hygiëne helpt het herstel van een knip tijdens de bevalling
Houdt de wond goed schoon. Spoel regelmatig met warm/lauw water en al helemaal na het plassen of poepen. Rondom het gebied waar de knip gezet is bevinden zich zo nu en dan een hoop bacteriën. Houdt de hechtingen en daarmee de wond door de knip schoon en voorkom infecties. Hierdoor word de wond ook goed doorbloed. Pas daarna op met afdrogen. Dep jezelf droog en schuur niet met je handdoek. Je kan zelfs een droger gebruiken.
Tip 2: Zure plas verdunnen helpt het herstel van een knip tijdens de bevalling
Mocht plassen vervelend zijn gebruik dan een bekertje water om tijdens het plassen wat water over de wond te laten spoelen. Of iets minder smakelijk, plas onder de douche.
Tip 3: Kou helpt het herstel van een knip tijdens de bevalling
Onthoudt die ijskompressen. Dit kan je zwelling tegen gaan maar ook pijn van de hechtingen en de wond van de knip verlichten. Gebruik deze niet direct op de huid. Doe het ijs desnoods in een washandje of in een schone theedoek.
Tip 4: Harde ondergrond helpt het herstel van een knip tijdens de bevalling
Om verdere zwelling en vocht ophoping te voorkomen kan je het beste gaan zitten op een harde ondergrond. Je kan altijd een zacht kussentje gebruiken om het wat comfortabeler te maken. Pas op dat je niet door de pijn heen gaat. Pijn is een grens en ga hier niet overheen.
Tip 5: Op tijd hulp zoeken helpt het herstel van een knip tijdens de bevalling
Mocht dit allemaal niet helpen en is er weinig tot geen vooruitgang in jouw herstel van een knip te zien. Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. Denk verder aan een blijvend kloppend gevoel of andere klachten die niet afnemen om veelvuldig contact te zoeken met een specialist.
Zitten na de bevalling
Na een knip is zitten een lastig onderwerp. Zitten helpt wel tegen de zwelling maar blijft pijnlijk. Het is goed om daarom eens onderstaande zit tips mee te nemen.
4 Tips bij het zitten tijdens de eerste dagen na de bevalling:
Tip 1: De zitring helpt zitten na de bevalling
Als je bent geopereerd of gehecht kan je even gebruik maken van een zit ring. Hierdoor ontlast je je gehele onderkant en zitten de zitknobbels op de zitring. Een soort zwemband idee.
Tip 2: De zitring helpt niet altijd na de bevalling
Zitten op een ring kan wel voor onstabiliteit in het bekken zorgen en dus voor meer bekkenpijn. Vind de juiste balans in wat voor jouw prettig is.
Tip 3: Kussen helpt zitten na de bevalling
Probeer eens een zacht plat kussentje dit helpt weer tegen bekkenpijn en tegen het ontstaan van zwellingen rondom de knip en de hechtingen. Zit met dit platte kussentje dan wel op een hardere ondergrond.
Tip 4: Juiste bekkenbodem spierspanning helpt zitten na de bevalling
Als je gaat zitten span eerst even je billen aan. Zo voorkom je dat je bekken gebied uitgerekt wordt als je gaat zitten. En ontspan je billen weer als je daadwerkelijk zit.
Neem vooral veel rust en lig dan vooral even. Liggen ontspant het bekken het allermeest.
Ontlasting na de bevalling. Wat kan je verwachten van poepen na de bevalling?
Ontlasting moet allemaal weer een beetje op gang komen. Dit duurt vaak even en soms zelfs een dag of 3 na de bevalling. Je darmen legen zich namelijk tijdens de bevalling. Heb je vast wel gemerkt. Hierdoor duurt het weer even voordat je weer een voorraadje hebt opgebouwd. Ook kan de ontlasting wat droger zijn en verstoppen. Dit omdat er veel lichaamsvocht tijdens de bevalling gebruikt wordt. Dit kan best vervelend zijn, want als de poep eindelijk komt kan het wat vast en dik zijn. En dit is nu net in en rondom het gevoeligste gebied in je lichaam. De poep kan er ook erg lastig uit gaan komen. Hierdoor kan je weer aambeien krijgen. Hard persen kan aambeien tijdens de bevalling oproepen maar ook dus na. Maar deze trekken vaak zelf weer weg na een wat rustigere periode zonder enorme pers aanvallen. Pers niet te hard en al helemaal niet als jij hechtingen hebt. Blijf goed door ademen op de wc en ontspan. Lees anders eens mijn toiletgedrag tips.
9 tips om te poepen na de bevalling
Omdat het poepen ban de bevalling vaak zo moeilijk op gang komt is het belangrijk dat jij weet wat je moet doen op het gebied van poepen. Laten we eens samen wat tips voor het poepen na de bevalling bekijken.
9 tips om te poepen na de bevalling
Tip 1: Veel vocht binnenkrijgen helpt om te poepen na de bevalling
Drink voldoende. 2 liter is echt aan te raden. Dit zal er voor zorgen dat je zonder pijn prima een hoopje kan neerleggen in die porseleinen zetel. Houdt het wel gezond en denk daarmee vooral aan water.
Tip 2: Vezels en vezelrijk eten helpen om te poepen na de bevalling
Eet vezel rijk. Denk aan fruit, noten en zaden. Allemaal nu je beste vrienden. Neem s ’avonds niet nog een extra koek maar pak eens een peer om jouw avond trek te stillen. Of een handje ongezouten noten. Verder is een vezelrijke boterham ook erg aan te raden.
Tip 3: Ga wanneer er aandrang is helpt om te poepen na de bevalling
Aandrang? Ga! Houdt niet je eigen stoelgang tegen. Als je moet dan moet je ook gaan. De poep hoopt zich anders op in jouw darm. De darm onttrekt nu langer vocht uit de ontlasting en obstipatie kan nu ontstaan. Ontspan en neem de tijd op de toilet om jouw bekkenbodem zo min mogelijk te belasten.
Tip 4: Ontspannen helpt om te poepen na de bevalling
Ontspan op de wc. Daar is ie voor. Gebruik de bril om goed te gaan zitten en zet de voeten goed op de grond. Ontspan en zet geen extra druk om alles eruit te krijgen. Denk aan jou toiletgedrag. Extra druk vernauwd de anus en de bekkenbodemspieren alleen maar en zal jou niet helpen.
Tip 5: Vaseline kan helpen om te poepen na de bevalling
Gebruik desnoods een crème of vaseline rondom de anus om tijdens het poepen geen extra pijn of schade op te lopen. Mocht het heel extreem zijn kan je ook bij de huisarts lidocaïne krijgen.
Tip 6: Nogmaals persen nee! Ontspannen helpt om te poepen na de bevalling
Pers angst is heel begrijpelijk als je bijvoorbeeld hechtingen hebt. Probeer daarom te ontspannen en niet extra mee te persen tijdens het poepen. Neem je tijd en relax!
Tip 7: Warmte helpt om te poepen na de bevalling
Mocht je problemen hebben met ontspannen is een bad of een douche een goede oplossing. Warmte ontspant. En brengt de stoelgang op gang.
Tip 8: Goede ademhaling helpt om te poepen na de bevalling
Adem goed door via de buik. Dit verlaagt in alle omstandigheden de buikdruk en dus de druk en pijn in jouw bekken. Hierdoor ontspan je ook goed en geef je de darmen meer de ruimte.
Tip 9: Beweging helpt om te poepen na de bevalling
Ga desnoods even een beetje bewegen voordat je naar de wc gaat. Loop even door de huiskamer. Activiteit wakkert ontlasting aan.
Plassen na de bevalling. Wat kan je verwachten van plassen na de bevalling?
De bekkenbodemspieren en weefsels rondom de plasbuis zijn vaak wat opgezwollen tijdens de eerste dagen na de bevalling. Goed uit plassen kan dus wat tegen vallen. Ook is je blaasspier vaak wat slap geworden door de hormonen. Je gevoel en het gevoel van een volle blaas zal dus verstoord zijn. Je zenuwen hebben in je bekken gebied ook een klap gehad. Zo zijn jouw bekken zenuwen waarschijnlijk ligt gekneusd. Dit helpt niet met het goed aanvoelen van aandrang.
Tussen de 2e en 6e dag van je kraambed zal je lichaam veel vocht willen lozen. Hierdoor zal de blaas veelvuldig vol raken. Je hebt natuurlijk ook veel vocht vast gehouden tijdens de zwangerschap. Plas het er dus nu maar flink uit! Maar pas op. Urine verlies ligt op de loer omdat je niet goed voelt wanneer de blaas nu echt helemaal vol is. Hierdoor loopt hij over van urine en kan je wat verliezen als er extra buikdruk ontstaat. Denk aan niezen, hoesten, lachen en kuchen. Maar ook zwaardere handelingen als tillen, opstaan, gaan zitten en omdraaien in bed. Je kan dit minder controleren omdat je coördinatie van de bekkenbodemspieren nog niet helemaal top is na de bevalling.
6 Tips voor het plassen na de bevalling
Waar moet je aan denken bij het plassen met hechtingen? Urine zuur kan lastig zijn. Denk maar aan alle kleine en misschien wel grote scheurtjes die je vaginaal bent opgelopen. Als hier wat urine langs loopt kan het pijnlijk zijn. Neem daarom bovenstaande tips in acht en gebruik wat extra water om de urine weg te spoelen. Denk even aan de volgende 6 tips om jou plas momenten een beetje prettig te houden.
6 Tips voor het plassen na de bevalling:
Tip 1: Veel drinken helpt om goed te plassen na de bevalling
Drink ook nu 2 liter per dag. Maar nu niet 4 als je en goed wilt kunnen poepen maar in totaal 2 liter water is meer dan voldoende.
Tip 2: Planning en structuur helpt om goed te plassen na de bevalling
Ga regelmatig naar de wc om te plassen ook al heb je even geen aandrang. Plan jouw momenten. Ga ontspannen zitten en zit goed op de bril. Denk even aan de toiletgedrag tips. Laat desnoods het fonteintje lopen om jouw plas op te wekken.
Tip 3: Gebruik water tijdens het plassen na de bevalling
Laat tijdens het plassen lauw water langs de hechtingen lopen om geen pijn te krijgen van je urine zuur. Onder de douche plassen kan dit ook makkelijk oplossen.
Tip 4: Spoelen na het plassen helpt het herstel na de bevalling
Spoel je vagina goed na, na het plassen. Dit om infecties en dergelijke te voorkomen na de bevalling.
Tip 5: Tijd en rust helpt om goed te plassen na de bevalling
Neem de tijd en probeer jezelf bewust te maken van jouw bekkenbodemspieren. Voel eens of je zal de bekkenbodemspieren hiermee al een beetje onder controle krijgen.
Tip 6: Hulp zoeken wanneer nodig helpt het herstel na de bevalling
Neem contact op met de huisarts als de klachten die jij ervaart aanhouden.
Alles wat jij wilt weten over seks na de bevalling
Je hebt er waarschijnlijk helemaal geen zin in maar op een gegeven moment komt seks weer om de hoek kijken. Maar in het begin moet je er niet aan denken. Let goed op omdat je pijn ervaart en alles nog echt moet herstellen maar ook omdat je vooral erg moe bent. Je hebt waarschijnlijk ook echt gebroken nachten. Je vagina is nu in plaats van een lust kanaal ook in een geboorte kanaal veranderd. Seks is natuurlijk best na een tijdje weer mogelijk. Maar gun jezelf zeker 3 maanden voordat je aan penetratie doet na de bevalling. Kijk vooral uit dat je niet vloeit. Ook de eerste keer zal anders zijn. Misschien is je vagina ook wel veranderd. En je partner zal ook weer moeten wennen. Ga samen langzamerhand weer op onderzoek uit wanneer jij volledig hersteld bent.
4 tips over seks na de bevalling:
Tip 1: Heb geduld voordat je seks hebt na de bevalling
Wacht even de nacontrole af. Dit is na 6 weken ongeveer bij de verloskundige of gynaecoloog. Maar als je niet meer vloeit. Gemiddeld moet je wel rekening houden met 2-3 maanden voordat penetratie mogelijk is. Denk vooral aan je eigen gevoel. Pijn is niet goed. Dus voel zelf hoe je erin staat. Je bekkenbodem is namelijk ook erg vermoeid.
Tip 2: Geen zin in seks na de bevalling
Soms kan het ook erg lang duren. Dit is helemaal niet gek. Het kan zelfs weer een jaar duren voordat je er überhaupt aan wilt denken. Bespreek dit met je partner. Je kan op veel manieren intiem zijn met elkaar en daar hoeft penetratie niet een onderdeel van te zijn.
Tip 3: Eerste keer seks na de bevalling
Mocht de eerste keer seks na de bevalling er aan komen. Ontspan dan vooral en wees niet bang voor pijn. Mocht het enig sinds pijn doen stop dan. Angst veroorzaakt juist spanning en dus pijn. Probeer heel ontspannen te zijn en neem de tijd. Neem de bekkenbodemspieroefeningen in acht en leer ontspannen.
Tip 4: Vruchtbaar na de bevalling
Let op je bent enorm vruchtbaar na de bevalling. Geloof dus niet in fabeltjes als: “zolang je borstvoeding geeft kan je niet zwanger raken”. Echt onzin! Je bent vrij snel weer enorm vruchtbaar.
Alles wat jij wilt weten over de Kraamvloed, vloeien en kraamzuivering (lochia)
Als je inmiddels ook een geboorte aan de placenta hebt gegund zal er een wond achter blijven in de baarmoeder. Dit kan een behoorlijke omvang hebben. Van een vuist grote naar 3 cm in 3 weken. De baarmoeder krimpt natuurlijk weer en dus ook de wond. Je zal hierdoor flink vloeien in de eerste paar dagen. Dit noemt men ook wel een kraamzuivering of kraamvloed. Niet zulke hele geweldige woorden. De kraamhulp zal dit bij je blijven controleren. De kleuren zullen variëren van helder rood, naar bloed met stolsels, bruingeel, geel, roze en geelwit. Na 3 weken zal dit ongeveer op zijn end zijn. Bij het geven van borstvoeding zal de samentrekking van de baarmoeder sneller plaats vinden. Na 6 weken is je baarmoeder ongeveer weer voorzien van baarmoederslijm en zal je menstruatie weer op gang komen.
Denk aan de volgende punten als het gaat oom vloeien in het kraambed:
- Ruikt je vloed onaangenaam? Misschien is je baarmoederslijmvlies ontstoken. Neem even contact op met de verloskundige of gynaecoloog.
- Bij onregelmatig vloeien is het verstandig om dit even met je verloskundige te overleggen. Bijvoorbeeld als je ineens heel veel of juist heel weinig vloeit.
- Gebruik speciaal kraamverband. Dit ademt beter dan traditionele maandverband. Dit omdat ze van katoen zijn. Ook de vocht opnamen is veel beter.
- Neem contact op met de huisarts als je langdurig erg veel bloed verliest.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties