Bij bekkenpijn door bekkeninstabiliteit of een andere bekkenklacht is het noodzakelijk dat jij weet wat bekkenpijn kan verminderen of zelfs kan voorkomen. Bekkenpijn ontstaat door een overbelasting van het bekken. Bijvoorbeeld bij bekkeninstabiliteit. Bij bekkeninstabiliteit komt bekkenpijn voor als een zeurende bekkenpijn, stekende bekkenpijn of pijn in de onderrug. Alle pijnen in en rondom het bekken kunnen wel schalen onder bekkenpijn. Ook bij verschillende bekkenklachten als obstipatie, vaginisme of andere bekkenklachten voortkomend uit een overactief bekken kunnen bekkenpijn veroorzaken. Toch zijn er een hoop tips en adviezen die jij kan toepassen om jouw bekkenpijn te doen verminderen.
15 Tips bij bekkeninstabiliteit, bekkenklachten of bekkenpijn:
Tip 1: Rust inplannen bij bekkenpijn.
Tip 2: Voorkom overbelasting bij bekkenpijn.
Tip 3: Wissel geregeld van houding bij bekkenpijn.
Tip 4: Huishouden bij bekkenpijn.
Tip 5: Trappen en bekkenpijn.
Tip 6: Wijdbeens zitten met bekkenpijn.
Tip 7: Kussen tussen de benen bij bekkenpijn.
Tip 8: Beide benen gebruiken bij bekkenpijn.
Tip 9: Ontspan moment met bekkenpijn.
Tip 10: Luister naar je lichaam bij bekkenpijn.
Tip 11: Blijf actief met bekkenpijn.
Tip 12: Sixpack trainen bij bekkenpijn.
Tip 13: Geen holle onderrug bij bekkenpijn.
Tip 14: Sporten met bekkenpijn.
Tip 15: Ondersteuning bij bekkenpijn.
Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.
Dit kan je zelf doen bij bekkenpijn?
Je kan zelf vaak een hoop doen als je last hebt van bekkenpijn bij bijvoorbeeld jouw bekkeninstabiliteit. Er zijn niet echt vaste regels maar wel een hoop tips die je eens kan uitproberen. Wat vooral centraal staat is de balans tussen belasting en belastbaarheid. Dus wat je doet en wanneer je rust neemt. Dit moet in balans zijn want anders kan je tegen een overbelasting aan lopen. Zie het als een ouderwetse weegschaal die in balans is. Als je meer gewicht legt op belasting schaal legt zal de rust schaal omhoog gaan en dus uit balans raken. Maar niet alleen een overbelasting ligt op de loer. Ook een onder belasting en dus inactiviteit kan nadelig zijn voor jouw bekkenbodespieren en bekkenbanden. De bekkenbodemspieren worden dan te slap en jouw bekken en algehele conditie neemt af. Hierdoor zal je snel fysieke klachten ontwikkelen. Dus het kernwoord is balans.
15 Tips bij bekkenpijn
Er zijn een hoop tips om goed te blijven functioneren met bekkenpijn. Het is belangrijk dat je aan deze punten denkt als jij last hebt van bekkenpijn bij wellicht bekkeninstabiliteit.
Tip 1: Rust inplannen bij bekkenpijn
Plan jouw rust periodes. Wissel een activiteit af met een korte rust periode. Ga eens een paar keer per dag een kwartiertje liggen. De bekkenbanden en bekkenbodemspieren moet kunnen herstellen van een activiteit. Dus ga je boodschappen doen, stofzuigen, de kinderen ophalen van school? Pak even een kwartiertje rust als je terug bent. Ga even liggen en ontspan het bekken. Des te meer het bekken ontspannen is des te minder kans jij hebt op bekkenpijn.
Tip 2: Vraag om hulp bij bekkenpijn
Heb je een partner? Gebruik die als nooit te voren! Geef je zware huishoudelijke taken uit handen. Doen geen zware belastende bewegingen als jij last hebt van bekkenpijn. Je zal merken dat zware handelingen extra veel van je gaan vragen. Het is belangrijk dat je jouw bekken en rug niet extra belast. Ken dus je grens en vraag om hulp.
Tip 3: Wissel geregeld van houding bij bekkenpijn
Vermijd langdurig de zelfde houding bij bekkenpijn. Wellicht moet je daarom ook jouw werktijden aanpassen of er voor zorgen dat je van houding kan wisselen op het werk. Heb je veel staand werk en bekkenpijn? Vraag om een extra stoel zodat je als het mogelijk is even kan zitten om ook hier jouw rust moment te kunnen pakken. Heb je zittend werk en bekkenpijn? Probeer dan even te lopen en zo jou beweging te pakken. Ga niet op een been staan of op 1 bil zitten. Blijf ten alle tijden jouw gewicht verdelen.
Tip 4: Huishouden bij bekkenpijn
Strijken en stofzuigen zijn fijn als jij last hebt van bekkenpijn Vooral bij een stugge ondergrond. Dit zet extra druk op jouw bekken. Stofzuigen en strijken hebben een beetje de zelfde duivel. Je wisselt snel van stand been. Je waggelt vaak van het ene been naar de andere. Dit is dus erg belastend voor het bekken als jij last hebt van bekkenpijn. En al helemaal als je daarmee een zware handeling doet. Doe dus minder belastende bewegingen. En verplaats het gewicht niet van been of bil.
Tip 5: Trappen en bekkenpijn
Traplopen is een zware handeling bij het hebben van bekkenpijn. En dus ook slecht voor jouw bekken. Vermijden dus. Leg alles wat je overdag nodig hebt op de verdieping waar jij het meeste bent. Ook na de bevalling. Denk aan luiers en kleding beneden in een kast zodat je niet steeds naar boven hoeft.
Tip 6: Wijdbeens zitten met bekkenpijn
Als je zit met bekkenpijn, zit dan als een man. Zit met de benen een beetje wijd. En voorkom dat je met de benen over elkaar gaat zitten als jij last hebt van bekkenpijn. Dit rekt de bekkenbanden extra op en dit moeten we voorkomen. Rokjes zul je dus even niet meer dragen. Zet je benen stevig op de grond en plaats de benen op heupbreedte. Een kleermakerszit is vaak ook erg ontspannend bij bekkenpijn.
Tip 7: Kussen tussen de benen bij bekkenpijn
Als je graag op je zij slaapt, gebruik dan een goed kussen tussen je benen bij het hebben van bekkenpijn. Anders krijg je het effect van je benen kruizen als bij tip 6. Zorg dus dat je knieën niet op elkaar liggen maar van elkaar af liggen. Je zal snel merken dat dit veel prettiger ligt.
Tip 8: Beide benen gebruiken bij bekkenpijn
Wissel vaak van houding bij bekkenpijn en sta altijd stevig op twee benen. Ga niet op 1 been staan want dan hang je in de bekkenbanden. Deze bekkenbanden zijn al overbelast. Laat ze dus rusten in plaats van extra overbelasten. Maak ook geen draaiende bewegingen met het bekken. Verdeel dus ten alle tijde je gewicht over twee benen. Of zittend over twee billen als jij last hebt van bekkenpijn.
Tip 9: Ontspan moment met bekkenpijn
Ga eens 2x 10 minuten wandelen op een dag. Dit kan erg ontspannen zijn tegen de bekkenpijn. En dan niet meteen boodschappen gaan doen bij je loopje he! Gewoon onbelast even goed rechtop lopen. Plan ook even een stop momentje tijdens het lopen. Een zo gezegt rust moment in. Zo ga je minder snel over de bekkenpijn grens. Het is belangrijk dat je nu ook weer goed de balans houd.
Tip 10: Luister naar je lichaam bij bekkenpijn
Luister naar je lichaam. Bekkenpijn is pijn. Als je bekkenpijn hebt stop dan en ga wat anders doen of neem rust. Dit is altijd de regel ga nooit door je bekkenpijn heen. Bekkenpijn is niet niks dus luister goed naar je lichaam.
Tip 11: Blijf actief met bekkenpijn
Blijf wel echt actief als jij last hebt van bekkenpijn. Vind jouw balans. Ga fietsen, zwemmen of wandelen. Houd je conditie goed en jouw buikspieren, bekkenbodemspieren en rug spieren sterk. Deze ondersteunen namelijk jouw bekken en zijn super belangrijke steunpilaren. Je kan ook zeker blijven sporten tijdens de zwangerschap. Ik heb daar ook wat tips voor. Kijk daar eens rustig naar. Maar blijf goed actief en sterk maar denk weer aan de bekkenpijn. Pijn is de grens. Doe ook niet te veel buikspier oefeningen als jij zwanger bent. De buik moet namelijk wel goed groeien. Je kan wel je dwarse buikspieren trainen maar maak er geen obsessie van.
Tip 12: Sixpack trainen bij bekkenpijn
Denk aan je buikspieren bij bekkenpijn. Zorg voor een redelijke continue spanning. Zo is je bekken stabiel en krijgt het niet ineens een onverwachtse klap te verduren. Span bijvoorbeeld ligt jouw buikspieren aan als je gaat staan en lopen maar ook als je bijvoorbeeld iets tilt etc. Je kan ze zelfs iets aanspannen wanneer de buikdruk oploopt. Denk aan persen, lachen, kuchen of niezen. Trek je navel iets in en hoppa je hebt hem! Ga niet de buikspieren trainen bij een zwangerschap. De dwarse buikspieren kunnen wel getraind worden maar niet de rechte buikspieren.
Tip 13: Geen holle onderrug bij bekkenpijn
Trek jouw onderrug niet te hol als jij last hebt van bekkenpijn. Het is een lastige maar denk ook aan de gezondheid van jouw rug. Kantel je bekken iets naar achter om de rug weer wat bol te maken. Dit gaat gepaard met het aanspannen van de buikspieren. Zo ondersteun je jouw bekken en rug optimaal en raak je ook tijdens bekkenpijn of bekkeninstabiliteit minder snel overbelast.
Tip 14: Sporten met bekkenpijn
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat sporten helpt om de bekkeninstabiliteit of bekkenpijn te verminderen of wel te voorkomen. Er is 14% minder kans op bekkenpijn of bekkeninstabiliteit als je 3x per week sport. Het maakt wel degelijk uit welke sport. Vermijd fysiek lichamelijk contact tijdens het sporten als jij last hebt van bekkenpijn. Denk meer aan cardio of individuele sporten. Het gaat vooral om activiteit zodat jouw bekkenbodemspieren sterk blijven en meer aan kunnen. Je kan met inactiviteit heel snel zwak of verzwakt worden. Dit helpt jouw bekkenpijn niet en kan de bekkeninstabiliteit alleen maar verergeren. Het herstel van de bekkenpijn zal dan veel langer duren. Structurele beweging helpt jouw aangetoond op weg. Dus ga ervoor! Kijk ook eens naar mijn oefeningen en sport tips!
Tip 15: Ondersteuning bij bekkenpijn
Mocht je het idee hebben dat je beginnende bekkeninstabiliteit of bekkenpijn hebt, kijk dan eens naar een buikband of steunslip deze verlichten jouw bekkenpijn. Deze zijn bijna overal wel te krijgen google ze eens en je zal vast wel wat vinden.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties