bekkeninstabiliteit bij mannen mannen en bekkenpijn bekkeninstabiliteit en man man en bekkeninstabiliteit


Bekkeninstabiliteit bij mannen komt door beschadigde bekkenbanden. Deze bekkenbanden kunnen beschadigd raken door bijvoorbeeld een ongeluk, een harde klap of trauma van het bekken. Bijvoorbeeld door een auto-ongeluk of door het van hoogte vallen op het bekken of de onderrug. Hierdoor raken de bekkenbanden opgerekt, beschadigd of verzwakt. Een symptoom van bekkeninstabiliteit bij mannen is pijn in de onderrug, liespijn, heuppijn of pijn in het schaambot. Je kan de pijn verminderen door te herstellen van je ongeluk doormiddel van rust in combinatie met bekkenbodemoefeningen. Veel mensen denken dat bekkeninstabiliteit of bekkenpijn alleen bij zwangere vrouwen voorkomen, maar zwangerevrouwen zijn niet de enige die er last van hebben. Het komt zelden voor bij de man, maar het is mogelijk.

 

Wat is bekkeninstabiliteit?

Bekeninstabiliteit houdt in dat de bekkenbanden die de botten van je bekken vasthouden, verzwakt of opgerekt zijn. Er komt speling in het bekken en de bekkenbanden kunnen de bekkenbotten niet goed bij elkaar houden. Dit creëert pijn in en rondom je bekken. Een symptoom van bekkeninstabiliteit bij mannen is een zeurderig, stekend of vermoeid gevoel van pijn in je onderrug of bekken, bijvoorbeeld bij het lopen, of pijn rondom je bekken. Bekkeninstabiliteit bij mannen komt vaak door een operatie of een directe beschadiging van het bekken. De bekkenpijn speelt voornamelijk op bij bewegingen die je maakt met je bekken. Bekkeninstabiliteit noemen ze met een moeilijkwoord symfysiolyse. Het komt vaak voor tijdens of kort na de zwangerschap. Het kan ook bij niet zwangere vrouwen en/of mannen voorkomen, maar dat is een zeldzame kans. In het uitgebreide artikel over bekkeninstabiliteit kan je meer informatie vinden.

 

Wat is bekkeninstabiliteit bij mannen?

Bekkeninstabiliteit bij mannen is te herkennen aan pijn in je bekkenbodem, stuitje, schaambot, heupen of onderrug. Dit kan een zeurderig, stekend of vermoeid gevoel zijn. Het bekken raakt instabiel door de verzwakte of beschadigde bekkenbanden. Het kan geïrriteerd raken en soms ook pijn geven. Voor de rest is het eigenlijk hetzelfde als bij vrouwen. Soms kunnen er ook seksuele klachten voortkomen uit bekkeninstabiliteit. Denk aan klachten aan de penis of de prostaat. Prostaatpijn kan dus ook voorkomen bij bekkeninstabiliteit bij mannen. Vaak kunnen mannen door het onprettige gevoel in hun bekken en/of bekkenbodem niet klaarkomen. Dit kan komen omdat seksuele handeling onprettig aanvoel, een erectie uitblijft of omdat de erectie niet goed kan worden vast gehouden. In sommige gevallen kunnen mannen dus ook last hebben van erectieproblemen.

 

Hoe ontstaat bekkeninstabiliteit bij mannen?

De bekkenklachten kunnen voortkomen uit verschillende gebeurtenissen, vaak komt het voor doordat de man een operatie ondergaat of door een trauma. De bekkenbanden van de bekkenbotten die je bekken bij elkaar houden, kunnen overbelast, opgerekt of verzwakt raken. Dit kan bekkeninstabiliteit veroorzaken. Meestal is een spierverslapping ook een reden waarom bekkeninstabiliteit bij mannen aanwezig is. De spier die het meest betrokken is bij bekkenklachten, is de bekkenbodemspier. De organen in het bekken worden door de bekkenbodem op hun plek gehouden. Als de bekkenbodemspier verslapt, krijg je ontlasting of urine-incontinentie. De bekkenbodem opent en sluit de anus en de urinebuis. Dit gebeurt veel al onbewust. De bekkenbodemspier spant de gehele dag aan om jouw urinebuis en anus te sluiten. Als jij boven de wc hangt zal de bekkenbodem ontspannen, zodat de lichaamsuitgangen open komen te staan. Als deze spier verstoord is, is urine of ontlasting incontinentie niet vreemd.

 

Hieronder vind je een aantal symptomen die je kan hebben als je last hebt van bekkeninstabiliteit als man:

bekkeninstabiliteit bij mannen mannen en bekkenpijn bekkeninstabiliteit en man man en bekkeninstabiliteit

 

5 meest voorkomende Symptomen van bekkeninstabiliteit bij mannen

  1. Incontinentie bij bekkeninstabiliteit bij mannen.
  2. Scrotumpijn bij bekkeninstabiliteit bij mannen.
  3. Erectiestoornis bij bekkeninstabiliteit bij mannen.
  4. Pijn in de onderrug of schaambot bij bekkeninstabiliteit bij mannen.
  5. Liespijn bij bekkeninstabiliteit bij mannen.

 

  1. Incontinentie bij bekkeninstabiliteit bij mannen

Eén van de meest voorkomende symptomen van bekkeninstabiliteit bij een man is incontinentie. Dit komt door een verzwakking van bekkenbodem. Omdat de anus en de plasbuis niet goed worden afgesloten kan er urine of ontlasting ontsnappen.  Toch kan je ook incontinentie ervaren door een sterke en dus overactieve bekkenbodem. De bekkenbodemspieren kunnen nu niet goed ontspannen en de urine en ontlasting hopen zich op. Op een gegeven moment zitten deze zo vol dat de urine en/of ontlasting door de hoeveelheid naar buiten wordt gedrukt.

 

Wat kan je doen tegen incontinentie bij bekkeninstabiliteit?

Incontinentie bij bekkeninstabiliteit bij mannen kan je het beste verhelpen door te trainen en het versterken van de bekkenbodemspieren. Dit doe je door bekkenbodemspieroefeningen te doen die helpen tegen incontinentie en het versterken van je bekken. Op deze pagina staan een aantal bekkenbodemspier oefeningen voor u klaar om uit te proberen. Als de bekkenbodem juist overactief is kijk dan voornamelijk naar de ontspannende bekkenbodemoefeningen.

 

  1. Scrotumpijn bij bekkeninstabiliteit bij mannen

Scrotumpijn bij bekkeninstabiliteit bij mannen houdt in dat het gedeelte tussen de balzak en de anus pijnlijk en zuur aankan voelen. Wanneer je te veel spanning hebt in de bekkenbodemspieren, voel je de pijn in het scrotum. Dit kan een heel naar gevoel zijn. Scrotum pijn heeft dus vaak te maken met de bekkenbodem. Veelal is de bekkenbodem in dit geval overactief en te gespannen.

 

Wat kan je doen tegen scrotumpijn bij bekkeninstabiliteit?

Scrotumpijn bij bekkeninstabiliteit bij mannen kan je zelf verhelpen door ontspannende bekkenbodemspierenoefeningen te doen. Het is natuurlijk ook altijd aan te raden om je te laten nakijken door een huisarts, die weet immers hoe ze je kunnen helpen. Daarnaast is het belangrijk dat je veel rust neem. Laat je lichaam geen zware dingen tillen en zorg ervoor dat je niet al te veel inspant. Zit je wellicht veel? Dan is een zitkussen aan te raden. Kijk bijvoorbeeld eens hier naar een goed getest zitkussen.

 

  1. Erectiestoornis bij bekkeninstabiliteit bij mannen

Erectiestoornis bij bekkeninstabiliteit bij mannen is een probleem dat voortkomt uit de bekkenbodem. Bij een verzwakte bekkenbodem is het instant houden van een erectie het probleem. De bekkenbodem kan de bloedlichamen in de penis niet afsluiten als het bloed in de penis stroomt. Het bloed loopt nu weer weg en de erectie neemt af.
Bij een overactieve bekkenbodem komt het bloed niet goed naar de penis toe. De bekkenbodem is te strak en te sterk waardoor het bloed niet goed in de zwellichamen terecht komt.

 

Wat kan je doen tegen een erectiestoornis bij bekkeninstabiliteit bij mannen?

Als je last hebt van een erectiestoornis bij bekkeninstabiliteit, start dan met bekkenbodemoefeningen. Bij aanhoudende pijn is professionele hulp het beste. Daarnaast is het goed om er met je partner over te praten. Het kan misschien gênant voor je zijn, maar door er over te praten geeft je minder stress en/of angst en voel je, je veiliger tijdens seks. Bij een overactieve bekkenbodem is het zaak dat je de bekkenbodem ontspant. Dit doe je door de ontspannende bekkenbodemspieroefeningen. En bij een verzwakte bekkenbodem is het de bedoeling dat je ze versterkt door de versterkte bekkenbodemspieroefeningen toe te passen.

 

  1. Pijn in de onderrug of schaambot bij bekkeninstabiliteit bij mannen

Een van de meest voorkomende klachten bij mannen met bekkeninstabiliteit zijn een zeurderig gevoel in de onderrug of rondom het schaambot. Het schaambot zit laag vooraan het bekken. Ten hoogte van de schaamsteek. Aan de achterkant van het bekken zit de onderrug. Door een onstabiel bekken kan er extra druk komen te staan op deze regionen. Rondom het schaambot en de onderrug lopen namelijk veel verbindingen met het bekken.

 

Wat kan je doen tegen een pijnlijke onderrug of schaambot?

Ga eerst naar de huisarts. Deze zal een aantal onderzoeken doen. Nu weet jij zeker of het wel bekkeninstabiliteit is. Rust en bekkenbodemoefeningen zijn vaak het medicijn tegen bekkeninstabiliteit bij mannen. Versterk de bekkenbodem maar ontspan ook goed. Leer de bekkenbodem aan en ontspannen en krijg controle over jouw bekkenbodemspieren.

Zo kan je ontspannende bekkenbodemoefeningen in combinatie met de versterkende bekkenbodemoefeningen.

 

  1. Liespijn bij bekkeninstabiliteit bij mannen

Wanneer je last hebt van bekkeninstabiliteit als man, dan kan het zijn dat je lies en je onderbuik ook erg zeer doen. Dit kan komen door gespannen bekkenbodemspieren en een overactieve bekkenbodem. Het wordt vaak verergert als je gaat sporten, traplopen of als je vermoeid ben en je lichaam pusht. Luister daarom goed naar je lichaam.

 

Wat kan je doen tegen liespijn bij bekkeninstabiliteit?

Als je lichaam zeer doet, neem dan rust. Tijdens het lopen is het ook belangrijk om rustpauzes te nemen. Loop je dertig minuten? Neem dan een rust pauze van vijf minuten voordat je weer verder gaat. Trek ook goede wandelschoenen aan om je evenwicht te behouden. Verder is het belangrijk dat jij controle krijgt over jouw bekkenbodem en goed leert ontspannen. Gebruik daarvoor de ontspannende bekkenbodemoefeningen.

Wat kan je doen tegen bekkeninstabiliteit?

Je moet natuurlijk eerst weten waar je bekkenklachten precies vandaan komen (zie daarom de bovenste symptomen). Door te weten waar het vandaan komt, weet je wat je er tegen kan doen. Op de site vindt je vele bekkenbodemspieroefeningen die jou kunnen helpen tegen de bekkenklachten. Daarnaast is het goed om te weten of je wel goed naar de wc gaat, in dit artikel (toiletbezoek) kan je daar meer informatie over vinden. Verder is een zitkussen aan te raden. Met dit goed geteste zitkussen kan jij langer zitten en wordt jouw bekken ondersteund.

 

Wat kan een bekkenfysiotherapeut voor je doen?

Als je last hebt van bekkeninstabiliteit, dan kan je hulp vragen aan een bekkenfysiotherapeut. Een bekkenfysiotherapeut helpt je bij het herkennen van alle problemen rondom je bekken. Ze helpen je ook met trainen of het ontspannen van de spieren rondom het bekken. Een bekkenfysiotherapeut kan meer informatie krijgen over jouw probleem door een inwendig onderzoek te doen. Dit houdt in dat ze de bekkenbodemspieren inspecteren. De bekkenfysiotherapeut zal alle uitkomsten met je bespreken en daarna kunnen jullie samen een behandelplan opstellen dat bij jouw situatie past (bekkenpijn).

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.