hebben mannen een bekken? Bekkeninstabiliteit voor mannen, mannen en bekkenpijn, bekkenklachten mannen, mannen met bekkenklachten, mannen hebben een bekken

Mannen hebben een bekken en een bekkenbodem. Ieder mens en ook alle gewervelde dieren hebben een bekken. Ook de bekkenbodemspieren bevinden zich in het bekken van de man. Het bekken kan je zien als de verbinding tussen het bovenlichaam en het onderlichaam. Maar een bekken van de man, is dat niet alleen. De koppen van de dijbenen vallen in het bekken en het bekken is als een beschermend bot voor de cruciale organen als de prostaat, geslachtsorganen en de darmen. Opzich niet heel anders als bij de vrouwen onder ons natuurlijk. Op de prostaat na. En een ander geslachtsorgaan misschien ook wel. Het bekken verschilt verder in grote. Bij vrouwen zijn ze wat wijder en ook groter. En het mannen bekken is dus weer wat kleiner en compacter. Dat heeft met de evolutie en de functie te maken. Het bekken van de vrouw sorteert al een beetje voor op het krijgen van een baby. Iets wat het bekken van de man niet fysiek zal meemaken.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Maar goed. Vindt je dit misschien een rare vraag en een nog raarder antwoord? Dat kan maar toch is de vraag “hebben mannen een bekken” een van de meest gezochte google vragen. Gek toch of niet? Naja wat maakt het uit. We gaan samen eens wat dieper in op mannen en hun bekken. Maar dan vooral over mannen met bekkenpijn, mannen en een bekkenbodem, mannen met bekkenklachten en mannen met bekkeninstabiliteit. Die laatste vind ik het “leukst” dus die nemen we even door na dit globale stukje over een bekken.

 

Het bekken van de man

Het bekken is een bot. Een verzameling van verschillende botten. De bekkenbotten. Het bekken bestaat uit 4 botten. De stuit, het heiligbeen, en de linker en rechter heupenbenen. De heupbenen zijn zelf weer een verzameling van botten die rondom de puberteit vergroeien. Dit zijn het darmbeen, het zitbeen en het schaambeen. Het darmbeen is gemakkelijk te herkennen dit zijn de linker en rechter zijde van het bekken en is te voelen als een grote rand van de heupen. Deze randen worden ook wel de bekenkammen genoemd of te wel de Crista Iliaca. Het schaambeen, darmbeen en de heupbenen vormen samen de heupkom. In deze heupkom komt de heupkom samen met de bovenkant van het dijbeen. Hier wordt het heup gewricht gevormd.

 

Het Stuitbeen ook wel het staartbeen genoemd. Deze bevind zich aan de achterkant. Het schaambeen, bevindt zich aan de voorkant. En dan heb je nog de zijkanten van het bekken. De darmbenen. Dit zijn de boten die je links en rechts voelt. Bijvoorbeeld door op een harde ondergrond te zitten. Nu voel je de zitknobbels dat zijn die botten. Ook lopen de bekken darmbeen botten naar voren omhoog. Je kan dus aan de voorkant twee punten voelen. Ook is de heup rand een onderdeel van deze bekkenbotten. Best complex dus. En dit zooitje botten wordt bij elkaar gehouden door de bekkenspieren en bekkenbanden. Ook zit er nog 1 grote spiergroep onder in het bekken. Deze spiergroep heet de bekkenbodem.

 

Deze bekkenbodem opent en sluit jouw anus en urinebuis af. Deze bekkenbodemspieren kan je zien als een soort hangmat onder in het bekken waar de organen, die omringd worden door het bekken, op steunen. Verder vindt je ook aan beide kanten de heupkommen. De kommen waar de bovenbeen koppen invallen. Dit maakt samen jouw heupgewrichten.


Een onmisbaar stuk bot dus. Maar het bekken is er niet alleen voor jouw heupgewrichten. Het bekken heeft ook een beschermende taak. Er liggen namelijk een hoop cruciale organen in jouw bekken. Denk hierbij bij mannen aan een prostaat, geslachtsorgaan, darmen, blaas en de endeldarm die uitloopt naar de anus. Ook loopt jouw zenuwstelsel vanuit de hersen door en langs de ruggengraat, door het bekken naar beneden. Dit moet natuurlijk goed beschermd zijn. Het bekken is dus een functioneel en ijzersterk fort. Functioneel voor jouw heupen en een beschermend fort voor jouw organen.

 

Maar toch ligt er iets op de loer. Mijn vader zegt altijd (denk in een Amsterdams, Cruijffiaans accent): ‘’Als je niks hebt gaat er ook niks stuk”. Of te wel: “Hoe meer je hebt hoe meer er stuk kan gaan”. Dit gaat over spullen in huis maar slaat ook best op het bekken. Er gebeurt namelijk zo veel op eigenlijk een vrij geconcentreerd deel van je lichaam dat er ook een hoop mis kan gaan. En dat is ook zo. Bij vrouwen kennen we allemaal wel de bekkeninstabiliteit, bekkenpijn en of bekkenklachten. Vooral rondom de zwangerschap. Maar vrouwen zijn niet de enige gelukkige in dit verhaal. Mannen hebben ook een bekken. En kunnen dus ook zeker problemen ervaren. Maar hebben we het hier ook over Bekkeninstabiliteit, Bekkenpijn en of Bekkenklachten? Laten we daar eens dieper op in gaan.

 

Mannen en Bekkeninstabiliteit

Mannen kunnen bekkeninstabiliteit ervaren maar niet op de zelfde manier als vrouwen. Bij mannen moet je denken aan een ongeluk of val waardoor het bekken ontregeld kan zijn. Banden zijn opgerekt of beschadigd en houden de botten niet goed bij elkaar. Bij vrouwen wordt het bekken instabiel tijdens de zwangerschap. Dit heeft te maken met hormonen die vrij komen. Deze bekken hormonen maken de banden bewust losser. Dus ja dat is een soort van te verwachten. Bij mannen is dat anders. Die krijgen niet op een natuurlijke manier bekkeninstabiliteit. En ook al kan je het krijgen door een val of bij een ongeval dan is de kans alsnog klein. Wij mannen hebben een vrij vast en sterke bekken botten partij. Maar goed toch kan een ongeval en een val in een klein hoekje zitten.

 

En met bekkeninstabiliteit bij mannen is het belangrijk dat je rust neemt maar wel blijft bewegen. Als je namelijk niet beweegt worden de bekkenbodemspieren te slap en heb je een volgend probleem in je schoot geworpen gekregen. Probeer te blijven lopen. Loop recht op en buig de knieën goed. Ga niet je houding aanpassen aan eventuele pijnen. Doe lichte bekkenbodem spierversterkende oefeningen bijvoorbeeld. Maar wissel beweging goed af met rust. Voel je echt pijn dan is dat een grens.

 

Mannen met bekkenpijn

Bekkenpijn kunnen mannen zeker ervaren. Je kan als man bekkenklachten ervaren als je een ongeval hebt mee gemaakt, een overactieve bekkenbodem ervaart en ook prostaatpijn kan je schalen onder bekkenpijn.

 

Een ongeval en dus misschien ook wel bekkeninstabiliteit kan voor een zeurende en ook stekende pijn zorgen in en rondom jouw bekken. Dit is dus een heel vervelende soort van bekkenpijn. Vaak werkt rust in combinatie met lichte inspanning het beste tijdens jouw herstel. Blijf wel wat bewegen anders worden jouw spieren echt te slap en duurt het herstel steeds maar langer met steeds meer klachten.

 

Een overactieve bekkenbodem bij mannen is een te sterke en te strakke bekkenbodem spiergroep. Deze spiergroep staat strak en kan voor pijn zorgen. Ook kan je bij een overactieve bekkenbodem erectieproblemen krijgen. Dit komt omdat het bloed niet goed naar de penis toe kan stromen. Ook zijn overloop urine en ontlasting incontinentie bekkende gevolgen van deze overactieve bekkenbodemspieren. Je voelt aandrang maar kan niet goed naar de wc gaan. De urine en ontlasting kunnen er niet volledig uit komen door de te strakke spieren en je blijft aandrang voelen. En als je blaas of darm overvol raakt kunnen er stukjes en beetjes gaan ontsnappen. Maar de continue spanning van deze bekkenbodemspieren kan dus voor pijn zorgen. Een gespannen spier is nu eenmaal pijnlijk. Dat heb je vast ook wel eens in je nek of rug ervaren.

 

Prostaatpijn is een pijn voortkomend uit een orgaan. Dit kan betekenen dat er iets mis is met het orgaan. Deze vorm van bekkenpijn vind je veelal tussen de balzak en anus. Een zeurderig beurs gevoel kan je dan ervaren. Verder kan je problemen met plassen of poepen ervaren. Ga even naar de huisarts om je te laten onderzoeken. Hier zal je informatie ontvangen over het herstellen na het ervaren van prostaatpijn.

 

hebben mannen een bekken? Bekkeninstabiliteit voor mannen, mannen en bekkenpijn, bekkenklachten mannen, mannen met bekkenklachten, mannen hebben een bekken

Mannen en de bekkenbodem

Als mannen een bekken hebben, hebben ze ook zeker een bekkenbodem. Dit is de spiergroep die zich onder in het bekken bevindt. Denk maar aan een hangmat die in het bekkenrust. Deze bekkenbodem ligt op de bodem van het bekken. Maar er zitten wel een aantal gaten in de bekkenbodemspiergroep. 2 wel te verstaan. De anus en de plasbuis zijn de gaten in de bekkenbodem. Deze anus en plasbuis worden ook geopend en gesloten door de bekkenbodemspieren. Als er dus iets is met deze spiergroep is kan je wel voorstellen dat je plas en poep afspraken op de toilet goed verstoord kunnen raken. Ook lopen er een hoop bloedvaten door de bekkenbodem. En laat die bledvaten nu net de aanvoer van het bloed naar de penis zijn. Een erectiestoornis is dus goed mogelijk bij mannen met een verstoorde bekkenbodem. Als jij te slappen bekkenbodemspieren hebt is het goed mogelijk dat jouw erectie zich niet staande houd. Dit omdat het bloed niet gevangen blijft in de penis maar gemakkelijk weer terug loopt het lichaam in. En als jij een te overactief en dus een te sterke bekkenbodem hebt is het goed mogelijk dat er geen bloed voorbij de bekkenbodemspieren kan lopen. Hierdoor is het moeilijk om überhaupt een erectie te ervaren.

 

Mannen met bekkenklachten

Mannen kunnen zoals je al enigszins hebt kunnen lezen een hoop bekkenklachten ervaren. Denk dus aan een erectieprobleem maar ook urine incontinentie. Maar dit is niet het enige. Laten we alle klachten eens op een rij zetten.

 

De 5 meest voorkomende bekkenklachten bij mannen:

  1. Urine incontinentie. Door een te zwakke of overactieve bekkenbodem. Oplossing: bij verzwakte bekkenbodemspieren doe je versterkende bekkenbodemoefeningen voor mannen. En bij overactieve bekkenbodemspieren doe je ontspannende bekkenbodemoefeningen voor mannen.
  2. Ontlasting incontinentie. Door een te zwakke of overactieve bekkenbodem. Oplossing: bij verzwakte bekkenbodemspieren doe je versterkende bekkenbodemoefeningen voor mannen. En bij overactieve bekkenbodemspieren doe je ontspannende bekkenbodemoefeningen voor mannen.
  3. Impotentie betekend letterlijk: geen erectie in stand kunnen houden. Door een te zwakke of overactieve bekkenbodem. Oplossing: bij verzwakte bekkenbodemspieren doe je versterkende bekkenbodemoefeningen voor mannen. En bij overactieve bekkenbodemspieren doe je ontspannende bekkenbodemoefeningen voor mannen.
  4. Prostaatpijn bijvoorbeeld. Ook kan er door een aanwezige overmatige spierspanning pijn ontstaan. Denk aan een overactieve bekkenbodem. Oplossing: ontspannende bekkenbodemoefeningen.
  5. Mannen met bekkeninstabiliteit. Door een val of ongeluk een onstabiel bekken. Neem rust, zoek professionele hulp en werk aan jouw herstel. Oplossing een combinatie tussen versterken en ontspannende bekkenbodemoefeningen voor mannen.

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.