Myofeedback onderzoek bekkenklachten. bekkenpijn bekken onderzoek. bekkeninstabliteit

Een Myofeedback onderzoek is een pijnvrij onderzoek waarbij de behandelaar informatie verschaft over de staat van jouw bekkenbodemspieren. Myofeedback betekent letterlijk feedback uit je bekkenbodemspieren. Een Myofeedback onderzoek werkt met een probe. Deze probe wordt anaal of vaginaal ingebracht. De probe geeft de behandelaar een indicatie van de kracht van jouw bekkenbodemspieren. Een Myofeedback onderzoek kan daarom ook een bevestigend onderzoek zijn. Mocht de therapeut al een idee hebben van jouw bekkenbodemspierkracht in jouw bekken, kan een Myofeedback onderzoek dit goed ondersteunen. Je kan bij dit onderzoek in verschillende houdingen zitten of liggen. Kijk even wat voor jou het prettigst is.

 

Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk als je kampt met bekken problemen. Dit hangt dan ook maar net af van de bekkenklachten die jij ervaart. Als jij klachten ervaart omtrent de bekkenbodemspieren rondom of in de vagina of je hebt klachten in of rondom de anus kan een Myofeedback onderzoek voor jou veel betekenen. Denk aan het moeilijk vast houden van ontlasting of urine, problemen bij het loslaten van ontlasting of urine of bijvoorbeeld seksuele klachten. Myofeedback onderzoek is de manier om informatie uit je bekkenbodemspieren te krijgen. Een Myofeedback onderzoek geeft precies weer wat de bekkenbodemspieren doen bij bepaalde bewegingen. Zo kan de therapeut direct zien waar jouw probleem vandaan komt.

 

We gaan het in dit artikel hebben over een onderzoek dat bij jou kan worden uitgevoerd als jij bijvoorbeeld bekkenpijn ervaart. Een Myofeedback onderzoek zo gezegd. Dit onderzoek is bij zowel mannen als vrouwen toepasbaar. En leeftijd maakt niet zoveel uit. Laten we samen eens in een Myofeedback onderzoek duiken.

Mocht je na deze informatie en tips toch nog meer tips, adviezen of diepgaande informatie zoeken kijk dan gerust eens op de site verder. Ik heb nog zat! Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen als het gaat over klachten of problemen in en rondom het bekken.

 

Wat is een Myofeedback onderzoek?

Een Myofeedback onderzoek geeft informatie vanuit jouw bekkenbodemspieren. Myofeedback betekent zoals gezegd ook letterlijk feedback uit je bekkenbodemspieren. Een behandelaar kan zo direct zien wat er met jouw bekkenbodemspieren aan de hand is. Een Myofeedback onderzoek meet zo te zeggen de kracht in jouw bekkenbodem. Een Myofeedback onderzoek werkt met een probe. Deze wordt vaginaal of anaal ingebracht. Dit is in principe pijnvrij. Geef het aan als dit niet zo is.

 

De ingebrachte zonde of probe is opzoek naar elektrische signalen. Deze signalen geeft elke spier af. De zonde zal deze signalen van de bekkenbodemspieren proberen op te vangen. Des te meer signaal de probe opvangt des te meer kracht er in de bekkenbodemspieren aanwezig is. Het is dus een goed instrument om de kracht en activiteit te meten in de bekkenbodemspieren (de bekkenbodemspieren onder in het bekken. Denk aan de bekkenbodemspieren in en rondom de anus of vagina). Je kan tijdens een Myofeedback onderzoek ook geluiden opvangen. Spanningen en geluiden geven dus mooi de activiteit van de bekkenbodemspieren weer.

 

Wanneer wordt een Myofeedback onderzoek gedaan?

Een Myofeedback onderzoek word veel al uitgevoerd als ondersteunend onderzoek. De bekkenfysiotherapeut of arts weet al het een en ander over jou. Vaak ben je ook al langs geweest voor een aantal onderzoeken en een intake gesprek (anamnese). De bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut of gespecialiseerd arts kiest vaak voor een Myofeedback onderzoek om zijn of haar vermoedens te bevestigen. Jij hebt waarschijnlijk al verteld over jouw bekkenklachten. Denk aan urine incontinentie, ontlasting incontinentie, obstipatie of seksuele klachten. Dit kan duiden op een verzwakking of een overbelast bekkenbodem gebied. Hierdoor kan een specialist besluiten een Myofeedback onderzoek uit te voeren. Zo weet de specialist precies wat jou klachten zijn. Ook kan een beekkenfysiotherapeut of specialist zo kijken welke bekkenbodemspieren en in welke mate de bekkenbodemspieren zijn verzwakt of overbelast. Dus een Myofeedback onderzoek wordt uitgevoerd ter bevestiging bij klachten als urine incontinentie, ontlasting incontinentie, obstipatie of seksuele klachten. Of wellicht andere vermoedens omtrent een verzwakking of over belasting van de bekkenbodemspieren.

 

Bij wie wordt een Myofeedback onderzoek gedaan? 

Een Myofeedback onderzoek kan zowel plaatsvinden bij jonge vrouwen of mannen als de wat oudere vrouwen of mannen. Je kan op verschillende momenten in je leven te maken krijgen met een Myofeedback onderzoek. Zo is een Myofeedback onderzoek inzetbaar bij jonge zwangere of al bevallen vrouwen met bekkenklachten, bekkeninstabiliteit of bekkenpijn. Vrouwen die niet direct meer in aanraking stonden met een zwangerschap maar die wellicht op latere leeftijd als nog bekkenklachten krijgen. Maar ook is het mogelijk dat een Myofeedback onderzoek bij mannen word uitgevoerd. Denk aan mannen met bekkenklachten als urine incontinentie, ontlasting incontinentie, obstipatie of seksuele klachten. Ook gelden deze bekkenklachten voor vrouwen. Dus eigenlijk kan je zeggen: Jonge vrouwen met bekkenklachten tijdens of na een zwangerschap, dames en heren met bekkenklachten, urine incontinentie, ontlasting incontinentie, obstipatie of seksuele klachten.

 

 

Wie voert een Myofeedback onderzoek uit?

Meestal wordt een Myofeedback onderzoek uitgevoerd door een bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut of gespecialiseerd arts. Denk hierbij aan een gynaecoloog, uroloog of andere specialisten. Maar bijna alle onderzoeken worden toch wel door de therapeuten gedaan. Een Myofeedback onderzoek is vaak in de praktijk van de bekkenfysiotherapeut. Dit zijn privé ruimtes die kunnen worden afgesloten. Je kan je dus geheel ontspannen en dit onderzoek met jouw eigen bekkenfysiotherapeut doen. Mocht je een voorkeur hebben dat dit onderzoek word uitgevoerd door een man of juist een vrouw geef dit dan meteen aan bij jouw bekkenfysiotherapeut. Zij hebben vast een collega achter de hand die met jou dit onderzoek kunnen door lopen.

 

Myofeedback onderzoek maakt gebruik van een zonde of ook wel probe genaamd

Er wordt tijdens dit Myofeedback onderzoek gewerkt met een probe. Een probe is een soort zonde. Bij de dames onder ons wordt een vaginale zonde gebruikt als er seksuele, plas of verzakkingsklachten zijn. Niet altijd wordt een zonde ingebracht. Denk aan een situatie waarbij je ongesteld bent. Een andere optie is een anale zonde. Bij mannen de enige manier natuurlijk. Deze word ingezet als er verschillende ontlastingsklachten zijn, anaal gezien. Ook hier word de zonde niet altijd ingebracht. Houd er echter wel rekening mee dat dit het geval is. Door het inbrengen van de zonde kan je nou eenmaal wel het beste onderzoek resultaat verwachten.

 

Wat wordt er met de gegevens gedaan na een Myofeedback onderzoek?

Tijdens een Myofeedback onderzoek worden veel gegevens verzameld. Dit zijn gegevens die de spierkracht en algehele activiteit van de bekkenbodemspieren in het bekken weergeven. Het is tevens een mooi instrument om te zien wat jou bekkenbodemspieren doen. Dus het niet alleen een middel om je mee te onderzoeken je kan er ook goed mee behandeld worden. Je ziet namelijk direct op het scherm of je jouw bekkenbodemspieren aanspant, ontspant en hoe lang je het volhoud.

 

Als deze gegevens bekend zijn zal de behandeling zich richten op de punten die voor jou belangrijk zijn. De ene moet juist trainen en de bekkenbodemspieren versterken. Dit om bijvoorbeeld incontinentie klachten tegen te gaan. Jouw bekkenbodemspieren moeten nou eenmaal de urinebuis dicht kunnen houden. De ander zal juist meer moeten ontspannen omdat de bekkenbodem veel te gespannen is. Bij een gespannen bekkenbodem kan je snel ontstekingen van de blaas krijgen. Je kan namelijk niet goed uitplassen. En urine blijft dan achter in de blaas. Ook kan een overspannen en overactieve bekkenbodem voor een vernauwde vagina zorgen. Denk aan vaginisme bijvoorbeeld. Hier zijn er klachten bij het inbrengen van een vinger, tampon, penis of andere objecten. Het bekkenbodem gebied is veel te gespannen. Ontspannen is aan te leren en daar zal ook de focus op liggen.

 

Verder zijn de gegevens voor niemand behalve de behandelaar inzichtelijk. Maak je dus geen zorgen om jouw privacy. De behandelaar zal aan jou persoonlijk toestemming vragen als deze jou gegevens wilt delen met bijvoorbeeld een arts of dergelijke andere specialisten. Geef ook zelf aan wat jij met jou gegevens wilt als je eventuele bezwaren hebt met het delen van jouw onderzoeksresultaten.

 

Wat gebeurd er met de gebruikte zonde of probe na het Myofeedback onderzoek?

De zonde of probe die voor u gebruikt wordt zal grondig medisch gereinigd worden. Ook kan u zelf u eigen probe en zonde aanschaffen. Deze krijgt u vaak vergoed van u zorgverzekeraar maar kijk dit wel even goed na. Het is dus niet zo dat deze zonde zonder goed gereinigd te worden weer word her gebruikt. Hier zijn strikte instructies voor en zullen worden uitgevoerd om ieder zijn of haar hygiëne te beschermen. Een probe of zonde kost ongeveer tussen de 60,- en 70,- euro. En kan bij verschillende websites worden besteld. Deze kan dus na een goede reiniging worden her gebruikt. Lees goed de bijgeleverde instructie hoe je dit kan doen.


Heeft deze kleine Myofeedback gids jou geholpen?

Hopelijk heb je nu meer kennis kunnen op doen over het Myofeedback onderzoek. Dit waren in ieder geval de punten die ik mijzelf afvroeg. Mocht je verdere vragen hebben dan kan jou therapeut je daar zeker bij helpen. Heb je het idee dat je het na deze uitleg en ook die van jou therapeut nog niet helemaal snapt. Probeer dan een bekkenfysiotherapeut te vinden die de tijd voor jou neemt. Dit is erg belangrijk als het over zulke intieme problemen gaat. Zorg dat jij je op je gemak voelt bij jouw behandelaar.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.