De rectale oefenballon is een bekkenbodem hulp instrument dat wordt ingezet als jouw kringspier of bekkenbodemspieren zwak of verzwakt zijn. De rectale ballon wordt anaal ingebracht en simuleert het gevoel van een volle endeldarm. Het gevoel van ontlasten wordt op deze manier nagebootst. Na het inbrengen en het voorzichtig opblazen van de rectale ballon kan de bekkenbodem getraind worden. Je zal oefeningen krijgen terwijl het gevoel van ontlasten aanwezig is. Deze rectale ballon word gebruikt om het gevoel en vooral de herkenning in en rond de anus en endeldarm te verbeteren. De rectale ballon wordt vooral ingezet als je last hebt van klachten als:
- Ontlasting incontinentie, ontlasting verlies en alle problemen daarbij.
- Obstipatie en dus verstopping en het niet laten indalen van de poep.
Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.
De rectale oefenballon wordt ingezet om de bekkenbodemspieren te trainen. Maar bij een ballon denk je vaak aan een feestje. Toch hang je deze ballon niet aan een slinger. Dus heb jij bekkenpijn, bekkenklachten of bekkeninstabiliteit dan kan de rectale ballon helpen bij het trainen van jouw bekkenbodemspier. Door bekkenklachten, bekkenpijn of bekkeninstabiliteit zijn jouw bekkenbodemspieren ontregeld. De bekkenbodemspieren zijn verzwakt of de bekkenbodemspieren zijn te gespannen en overactief. De rectale oefenballon kan in het geval van het versterken van de zwakke bekkenbodem of het ontspannen van de overactieve bekkenbodem een uitkomst zijn. Het inbrengen en trainen met een rectale ballon is pijnloos maar misschien wel wat ongemakkelijk.
De rectale oefenballon wordt vaak ingezet bij klachten ter gevolgen van een dis functioneren van de bekkenbodem en kringspier. Maar ook kan een rectale oefenballon worden ingezet bij een verzakking. Je hebt bij een verzwakking meer last van ontlasting incontinentie. En op het moment dat te spieren te strak staan en je moeilijk kan ontspannen, zal je meer last hebben van obstipatie klachten.
Ik heb zo veel als mogelijk informatie voor je verzameld en samengevat in dit artikel. Hopelijk gaat dit jou helpen bij de vragen die bij jou op komen
Vooraf aan de behandeling van een rectale ballon
Voordat je bij een bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut of andere bekkenbodemtherapeut terecht komt, die gebruik maakt van de rectale ballon is het verstandig om eerst eens naar de huisarts te gaan. Mocht je last hebben van incontinentie klachten of obstipatie klachten dan is een bezoek aan een specialist aan te raden. Denk hierbij aan een huisarts, gynaecoloog of uroloog. Deze kunnen jou vervolgens door verwijzen naar een bij passende bekkenfysiotherapeut. Laat dus eerst jouw bekkenklachten beoordelen door een specialist voordat je naar een therapeut gaat.
Mocht je eenmaal bij een bekkenfysiotherapeut onder behandeling zijn en de rectale oefenballon is jouw volgende behandeling, maak je dan vooral niet druk. Je hoeft je niet voor te bereiden. Wel is het voor jezelf fijn als je weet dat jouw persoonlijke hygiëne op pijl is. Douche even lekker van te voren en zorg dat je al naar de wc bent geweest. Niet noodzakelijk maar voor je zelf wel fijn. Probeer jezelf dus goed te spoelen en probeer de darm leeg te presenteren.
De behandeling met een rectale oefenballon
Bij het inbrengen van de rectale oefenballon is de ballon nog niet opgeblazen. Hij word dus slap en op een slangetje ingebracht. Niet heel erg onprettig. Deze slang word een aantal centimeter ingebracht in de endeldarm. Het ballonnetje word dan langzaam opgeblazen. Het ballonnetje loopt langzaam vol met water of lucht. Dit geeft in je darm het zelfde gevoel alsof je een volle darm hebt. Het gevoel van moeten ontlasten of het moeten poepen stijgt.
Een rectale oefenballon is een belangrijk instrument. Ook als jou beoordeling van een aandrang gevoel niet verstoord is. Je traint dus ook echt om de ontlasting vast te houden.
De rectale oefenballon bij een zwakke bekkenbodem
Als je last hebt van ontlasting incontinentie klachten en dus ontlastingsverlies dan zal je met de rectale oefenballon de bekkenbodem gaan trainen op het vast houden van jouw ontlasting bij een gevoel van aandrang. Het trainen van de bekkenbodem spieren is pittig en heeft ook echt aandacht nodig. Je zal merken dat je steeds beter de ontlasting binnen kan houden. Het vast houden van de ontlasting tijdens een oplopend gevoel van aandrang wordt voor jou steeds makkelijker. Het verliezen van ontlasting zal dus afnemen. De bekkenbodemspieren zijn goed te trainen. Het zijn spieren net zoals jouw buikspieren bijvoorbeeld. De kringspier en omliggende bekkenbodemspieren zullen nu steeds sterker worden. Het is net als het trainen van je buikspieren of armspieren. Hoe meer je traint des te meer je kan optillen en hoe sterker je word. Bij je bekkenspieren en kringspier is dat net zo. Hoe sterker je wordt des te meer controle je hebt en des te beter jij de ontlasting kan vast houden. Maar het trainen van spieren duurt wel even en de bekkenbodem duurt soms iets langer. Je voelt de bekkenbodem namelijk iets minder dan bijvoorbeeld je armspieren. Reken zeker een maand voordat je iets van verbetering gaat voelen.
De rectale oefenballon bij een gespannen bekkenbodem
Als je last hebt van obstipatie en last hebt om je ontlasting aandrang gevoel te herkennen kan deze ballon ook ideaal zijn. Het gevoel van aandrang kan verstoord zijn. Ook kan het zijn dat jouw bekkenbodemspieren aandrang niet meer zo goed herkennen. De bekkenbodemspieren kunnen minder goed ontspannen en de ontlasting hoopt zich op in de darm. En als ontlasting zich ophoopt onttrekt de darm vocht uit de ontlasting. De poep wordt hard en komt er een stuk moeilijker uit.
Met het inbrengen van de rectale oefenballon en het langzaam opblazen van de rectale oefenballon wordt het aandrang gevoel gesimuleerd. Het herkennen dat de endeldarm vol zit wordt nu getraind en dit zal je steeds beter afgaan. Als je last hebt van obstipatie klachten kan je ook op een verkeerde manier persen. Want vaak persen mensen met obstipatie klachten te hard en op een verkeerde manier. Dit is dus ook een goede manier om jou manier van persen te bekijken en te oefenen. Kijk ook eens bij mijn artikelen over het toiletgedrag. Hier lees je precies terug wat jouw kan helpen als je last hebt van een overactieve bekkenbodemspier en dus obstipatie klachten ontwikkeld.
Geschikte bekkenfysiotherapeut bij een rectale oefenballon behandeling
Een rectale oefenballon behandeling is behoorlijk persoonlijk. Het is dan ook erg belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij jouw bekkenfysiotherapeut. Wel moet je goed kijken bij wat voor soort bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut je onder behandeling bent. Er zijn namelijk maar een aantal therapeuten die deze behandeling mogen uitvoeren. Voor deze behandeling heb je dan ook een verwijzing nodig van jou huisarts of specialist. Het is belangrijk dat de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut een geregisterd bekkentherapeut is. Overleg dit met je huisarts en ga het gesprek aan met jouw bekkenfysiotherapeut. Je zal merken of deze bekkenfysiotherapeut met jouw klikt of niet.
Hoelang duurt een rectale oefenballon behandeling?
Een gemiddelde duur van een rectale oefenballon behandeling is ongeveer 15-20 minuten. Een bekkenfysiotherapeut behadelingen duurt ongeveer 30 minuten. Ongeveer de helft van een totale behandeling gaat dan naar een rectale oefenballon behandeling. Verder duurt een totale rectale oefenballon behandeling zeker anderhalve maand voordat jij echt verschil gaat merken. Neem dus even de tijd en heb geduld. De bekkenbodemspieren en ook de anus moeten hard aan het werk gezet worden.
Hoeveel kost een rectale ballon
Een rectale ballon is altijd persoonlijk. Hij wordt ook niet schoongemaakt hergebruikt voor bij een behandeling van een andere patiënt. De prijs van een rectale oefenballon ligt tussen de 35-65 euro. Meestal wordt deze vergoed maar dat hangt van jouw zorgverzekering af. Het kan ook zijn dat de kosten bij jou in rekening worden gebracht. Maar de rectale ballon is wel herbruikbaar bij jouzelf. Je kan hem dus goed schoonmaken en weer mee nemen naar de volgende behandeling.
Verdere tips bij een rectale ballon behandeling
Een rectale oefenballon training is niet alleen effectief. Het is belangrijk dat je ook adviezen na leeft over bijvoorbeeld ook jouw voeding en beweging. Lees hieronder de belangrijkste adviezen.
5 adviezen te gebruiken naast een rectale oefenballon behandeling:
- Het voedingspatroon en drinkpatroon.
Dit heeft direct invloed op jou ontlasting. Vooral bij obstipatie is het vocht gehalte belangrijk in de darmen. - Toiletgedrag en dus jouw toiletgewoontes.
Kijk eens bij mijn toiletgedrag tips. Het is belangrijk dat je bijvoorbeeld niet veel kracht zet. Ook heb ik veel tips verzameld hoe je ontlasting kan opwekken of juist kan vast houden. - Ontspanningsoefeningen voor de anus, sluitspier of bekkenbodem.
Mocht je een te strakke bekkenbodem spiergroep hebben dan is ontspanning jou belangrijkste doel. Kijk dan eens bij mijn ontspanningsoefeningen en tips. - Kracht oefeningen voor de anus, sluitspier of bekkenbodem.
Je kan ook zelf spierversterkende oefeningen uitvoeren als het gaat om de anus of bekkenbodemspieren. Neem eens een kijkje of dat jou kan helpen. Ook bij gezonde mensen is het raadzaam deze oefeningen te doen. Dit voorkomt toekomstige klachten. - Oefeningen kunnen toepassen in het dagelijks leven.
Het is belangrijk om na te denken over dagelijkse handelingen. Span bijvoorbeeld wat spieren aan als je gaat opstaan of juist zitten. Zo voorkom je ontlasting ontsnappingen. Neem eens een kijkje bij mijn dagelijkse tips.
Verder is het verliezen van ontlasting een nare kwaal. Je zal je kunnen gaan schamen en je onttrekken van sociale en sportieve activiteiten. We moeten voorkomen dat je in een isolement terecht gaat komen. Het is enorm belangrijk om je goed te kunnen blijven voelen ook buiten huis.
Hier zijn zeker opties voor. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van een anaal tampon. Deze kan je op verwijzing krijgen bij een huisarts. Je kan na een bezoek bij een huisarts op gesprek kunnen gaan bij een continentieverpleegkundige. Deze continentieverpleegkundige kan jou voorzien van allerlei adviezen. Zoek hulp en er is ook zeker veel goede hulp beschikbaar. Voorkom dat je niet meer het huis uit durft of gaat. Het zou dood zonde zijn. Er is altijd iemand die jou kan helpen!
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties