De oorzaak van bekkenpijn. het ontstaan van bekkenpijn

Bekkenpijn kan een aantal oorzaken hebben en ontstaan door een aantal factoren. Bij vrouwen moet je al snel denken aan hormonen als de grootste oorzaak van de bekkenpijn. Deze zorgen tijdens de menstruatie, zwangerschap of overgang voor een veranderd bekken. Dit kan gepaard gaan met een zeurderige, trekkende of beursachtige bekkenpijn. Verder kan de oorzaak van bekkenpijn bij zowel mannen als vrouwen te maken hebben met een gevolg van operatie, zenuwpijn, verkeerd spiergebruik, overactieve bekkenbodemspieren, verzwakte bekkenbodemspieren, na een val of een trauma, ziekte of een orgaan aandoening. Bekkenpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om achter de oorzaak van jouw bekkenpijn te komen. Met deze kennis kan jij beginnen aan een goed herstel. Want ook van jouw bekkenpijn kan jij herstellen.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Voordat we verder gaan met de oorzaak wil ik je eerst wat meer uitleggen over het bekken zelf. Dan valt alles vast als een puzzeltje voor je in elkaar.

 

Informatie over het bekken

Het bekken is een bot. Nou eigenlijk zijn het allerlei verschillende botten. Zo heb je de zijkanten waar de heup kom zich links en rechts bevindt, de achter kant ook wel het staartbeen genoemd waar ook het stuitje zich aan vastklampt en het schaambeen die zich aan de voorkant bevindt. Het bekken is dus een verzameling van botten die jouw belangrijke buikorganen beschermen. Bijvoorbeeld jouw blaas, darmen en geslachtsorgaan.

 

Het bekken is zelf dus een groot botstuk maar dit stuk bot bestaat zoals gezegd niet uit 1 gedeelte. Voor de eenvoud houden we het even op twee grote stukken bot. Het ene gedeelte is het grootste stuk bot en omvat bijna heel het bekken deze word ook wel het iliae genoemd. Dit zijn die zijkanten waar de heupkommen. Je kan ze voelen zet maar eens je handen zij en voel de bekken randen.

Het tweede gedeelte kan je ook voelen. Dit is het sacrum en zit in je onderrug. Kijk maar eens naar die twee kuiltje op je onderrug. Maak nu een driehoek met de punt naar beneden en stop net boven de bilspleet. Dit is het sacrum. Een bod stuk waar bijvoorbeeld ook je stuitje zich aan bevindt.

 

Om deze twee stukken aan elkaar te houden zijn er een hoop bekken en spieren nodig die over een weer lopen. Ook zit er een soort gewricht tussen deze twee delen om wat beweging mogelijk te maken. Het bekken zijn dus een stel losse botten die wel bij elkaar moeten worden gehouden. Dit doen de bekkenbanden, bekkenbodemspieren en de bekkenspieren. Deze zitten om het bekken heen maar ook in het bekken om de boel eens goed bij elkaar te houden.

 

Door de bekkenbanden wordt het hele zooitje goed bij elkaar gehouden. Verder helpen je bil, buik, onderrug, lies en andere bekkenbodemspieren om extra steun en stevigheid te geven.

 

In en rondom het bekken loopt dus van alles. Je kan dus ook vanuit een hele hoop verschillende hoeken jouw klachten krijgen. Zo kan je last hebben van je spieren, banden, zenuwen of gewrichten.

 

Nu we iets meer weten over het bekken, snap je ook dat er heel veel factoren zijn die jouw bekkenpijn kunnen veroorzaken. Laten we even wat oorzaken op een rijtje zetten en kort beschrijven.

Oorzaken voor het ontstaan van bekkenpijn bij vrouwen

Hormonen zijn vaak de boos doeners bij vrouwen. Dat wisten we natuurlijk wel al. En wanneer komen de meeste hormonen vrij? Inderdaad, rondom de zwangerschap. Deze hormonen zorgen veelal voor het versoepelen van jou bekkenbanden, die kleine hummel moet er toch op een gegeven moment doorheen passen. En als deze wat slapper worden zal er meer beweging mogelijk zijn in jou bekken. Deze verwijding van het bekken kan bekkenpijn doen ontstaan en kan voor veel pijn en ongemak zorgen. Deze bekkenpijn kan zeurderig overkomen en voelt alsof er enorm veel spanning op jouw bekken staat.

 

Toch veranderen jouw hormonen geregeld en niet alleen als je zwanger bent. Zo kan jij dus ook bekkenpijn en andere bekkenklachten ervaren rondom:

 

Oorzaken voor het ontstaan van bekkenpijn bij vrouwen en mannen

Niet alleen vrouwen kunnen bekkenpijn ervaren want ook mannen hebben een bekken. Het bekken van mannen en vrouwen verschilt in grote maar is voor de rest eigenlijk vrijwel het zelfde. De organen in het bekken verschillen natuurlijk wel van elkaar. Maar goed dat hoef ik denk ik niet uit te leggen

 

Nu we weten dat ook mannen bekkenpijn kunnen ondervinden zal ik een aantal oorzaken van de bekkenpijn opsommen. Deze oorzaken gelden in dit geval voor zowel mannen als vrouwen. Verder op ligt ik ze ook kort even toe.

 

Vrouwen en mannen kunnen tegen de volgende oorzaken aanlopen voor het ontwikkelen van bekkenpijn:

  • Hypermobiliteit. Of te wel te soepele gewrichten.
  • Verkeerd gebruik van je spieren.
  • Zenuwpijn.
  • Na een trauma, zeg een val bijvoorbeeld.
  • Na een operatie.
  • Aandoening van de blaas.

 

Hypermobiliteit en bekkenpijn

Dit klinkt natuurlijk heerlijk. Lekker soepele heupjes en op de dans pronken met jou salsa moves. Nou dat is niet echt hoe het is. Als jij te soepele gewrichtsbanden hebt bijvoorbeeld omdat jij hypermobiel bent dan zorgt dat voor onstabiliteit. Denk bijvoorbeeld aan een hypermobiliteitssyndroom ook wel HMS genaamd. Door de  instabiliteit kan er beweging komen in jouw bekken. Je spieren zullen dan extra hun best gaan doen om alles bij elkaar te houden. Dit kan weer voor overbelaste en te strakke spieren zorgen. Ook kunnen er door een te bewegelijk bekken zenuwen bekneld raken tussen de verschillende bekken botten.

 

Verkeerd spiergebruik en bekkenpijn

Nu we weten dat er veel spieren in en rondom het bekken zitten, kan je je misschien wel voorstellen dat ook daar wat mis kan gaan. De bekkenbodemspieren, rugspieren, buikspieren, bilspieren en ook je beenspieren hebben allemaal een eigen aanhechtingspunt in of rondom het bekken. Bekkenpijn kan ontstaan door deze spieren. In het geval van bekkenpijn door verkeerd spiergebruik kan het te maken hebben met een overbelasting of verslapping van de spieren rondom het bekken. Dit komt vaak door verkeerd gebruik van deze spieren of je bent de bekkenspieren anders gaan gebruiken omdat je al pijn ervaart. Als je pijn ervaart ga je namelijk vaak anders bewegen. Dit om zo min mogelijk pijn te hebben. Logisch. Maar hierdoor ga je ook je spieren heel anders gebruiken. Zo raakt de ene kant misschien wel verslapt en de andere kant overbelast. Daarom is het belangrijk de pijn oorzaak te achterhalen en niet je gebruik te veranderen.

 

Overbelaste spieren kunnen druk geven op omliggende zenuwen. Dit geeft zenuwpijn. Bekkenbodemspieren die overbelast zijn kunnen een zeurderige bekkenpijn veroorzaken. Ook hebben deze overactieve bekkenbodem spieren moeite met ontspannen en staan eigenlijk altijd flink aangespannen. Hierdoor kan het zo zijn dat je problemen krijgt met het naar de wc gaan of zelfs problemen tijdens de seks. Dit zijn namelijk activiteiten waarbij ontspanning cruciaal is. Ontlasten of plassen wordt zo erg lastig. En een goede erectie krijgen wordt ook een probleem omdat het bloed niet goed naar de penis kan lopen. Bij vrouwen wordt het naar binnen treden van de vagina een probleem bij een overactieve bekkenbodem. Vaginisme kan ook door een overactieve bekkenbodem ontstaan.

 

Toch is het niet alleen mogelijk om te sterke of overactieve bekkenbodemspieren te krijgen. Bekkenbodemspieren kunnen ook verzwakt raken. Door bijvoorbeeld ouderdom of inactiviteit. Te slappe bekkenbodemspieren kunnen weer zorgen voor incontinentie problemen, gevoelloze seks of het niet kunnen vast houden van een erectie. Het is dus cruciaal om de bekkenspieren en de bekkenbodem spieren goed te gebruiken. Leer ze goed te gebruiken en onderhoud ze net zoals het voor andere spieren belangrijk is. Vind hier goede bekkenbodem bewustwordingsoefeningen voor mannen en voor vrouwen.

 

Bekkenpijn door een zenuwbeknelling of zenuwpijn

Naast de vele spieren en banden stikt het ook van de zenuwen in het bekken. Het is zowaar een hele snelweg aan zenuwen die van de hersen naar je tenen (en alles daar tussen in) proberen te komen. Je merkt zenuw pijn vaak bij een bepaalde handeling. Een zenuw word namelijk geïrriteerd waardoor hij klachten geeft. En een zenuw word veelal geïrriteerd als ie bekneld raakt. Een schietende uitstralende pijn is herkenbaar voor zenuwpijn bij bekkenpijn.

Zenuw pijn is een van de meest pijnlijke pijnen die je kan ondergaan. Een beknelde zenuw in jouw bekken kan dan ook behoorlijk veel pijn geven. Maar ook bepaalde functies van organen beïnvloeden. Zoek daarom hulp als je pijn voelt bij bepaalde bewegingen als zitten, bukken, hurken etc. Dit voel je dan in de liezen, billen, buik rug of benen.

 

Bekkenpijn na een operatie

Na een operatie is het lichaam even ontregeld. Bekkenbodempieren zullen verzwakt kunnen raken. En als er een spiergroep verzwakt is kan een andere spiergroep weer overbelasten raken. Deze is namelijk aan het compenseren voor de verzwakte spieren.

 

Bekkenpijn bij vrouwen na een operatie

Bij vrouwen kan je operaties van het bekkengebied verwachten als er een orgaan verzakking plaats vind maar ook een aantal vormen van kanker kunnen een operatie nodig hebben. Denk aan blaaskanker, baarmoederhalskanker of darmkanker. De bekkenbodemspieren kunnen hierdoor flink van de rel zijn en een goed en degelijk herstel is dan nodig. De bekkenbodemspieren zijn nu verzwakt en urine of ontlasting incontinentie ligt op de loer. Ik heb een aantal oefeningen voor je klaar staan om jouw bekkenbodemspieren te versterken na een operatie. 

 

Bekkenpijn bij mannen na een operatie

Mannen kunnen snel bekkenklachten als incontinentie problemen of erectieproblemen ontwikkelen na een operatie. Een operatie van de blaas, darm maar vooral van de prostaat staan bekend voor het ontstaan van bekkenpijn bij mannen. Na bijvoorbeeld een prostaatkanker operatie is de kans op bekkenpijn behoorlijk hoog. De wond doet namelijk al van zich zelf pijn en ook de omliggende spieren en zenuwen zijn wellicht aangedaan. Spieren zijn nu eenmaal snel van de rel en daardoor ook snel verzwakt. En zenuwen zijn snel geïrriteerd of misschien wel beschadigd. Toch is herstel in de meeste gevallen mogelijk. Pak dit wel snel op. Want des te sneller jij begint aan het herstel des te sneller en beter jij zal herstellen van de bekkenpijn en bekkenklachten. Ik heb veel oefeningen verzameld als dit voor jou het geval is. Kijk even bij mijn tips en oefeningen voor meer informatie.

 

Bekkenpijn na een val of ander trauma

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val van de trap, fiets of over een stoepje is dan ook zo gemaakt. En als je op je bekken valt kan dat aardig wat schade en problemen veroorzaken. Denk maar eens aan een lekker stukje schaatsen. Als je dan op je stuitje valt kan dat behoorlijk pijnlijk zijn. Je banden zijn misschien wel verrekt, je hebt een breukje opgelopen of een spier gekneusd/gescheurd. Je hoeft er ook niet direct klachten aan te ondervinden. Deze kunnen in de loop van de tijd altijd nog tot uiting komen. Denk maar aan een klein breukje die bijvoorbeeld niet goed hersteld. Of een zenuw komt bekneld te zitten. Allemaal manieren voor het ondervinden van pijn na een val of ander trauma.

 

Bekkenpijn en een blaasaandoening

Heb jij het idee een soort chronische blaasontsteking te hebben? Misschien is dit geen blaasontsteking maar een interstitiële cystitis (IC). Dit IC is ook wel bekend als een blaaspijn syndroom (BPS). Bij een gewone blaasontsteking heb je last van bacteriën en bij een blaas pijnsyndroom niet. Waaraan herken je een BPS:

  • Pijn in of rondom het schaambeen.
  • Vaak moeten plassen.
  • Geïrriteerde blaas. Als de blaas zich vult krijg je een ongemakkelijk gevoel.
  • Pijn in en rondom het bekken.

 

Als je hier lang mee doorloopt kan je blijvende bekkenpijn ontwikkelen. Zoek dus altijd even een professional op. Denk ook eens aan een uroloog. Deze kan jou vast snel helpen!

 

Wat te doen bij bekkenpijn

Bekkenpijn kan dus door vele gebeurtenissen ontstaan. Goed is het om te weten dat je er een hoop zelf aan kan doen. Je kan zelf al meteen aan de slag gaan met bekkenbodemoefeningen, bekkenoefeningen of opzoek gaan naar een specialist. Oefeningen maak jouw sterker en bewuster. En als dat jou niet meteen helpt ga dan eens naar een bekken specialist. Een bekkentrainer, bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut huisarts, uroloog of gynaecoloog kan een hoop voor je betekenen. Schaam je niet want je bent zeker niet de eerst die bekkenpijn heeft.

 

Herstel van bekkenpijn

De meeste vormen van bekkenpijn zullen binnen 3 tot 5 maanden verdwenen zijn. Dit omdat bekkenpijn vaak te maken heeft met een periode. Bijvoorbeeld een zwangerschap, herstel van een operatie of herstel na een val. Ook kan je jouw herstel versnellen of verbeteren als jij bewuster wordt van jouw bekken. Mocht je bijvoorbeeld last hebben van een verzwakte bekkenbodem dan kan je deze gaan versterken met bekkenbodemoefeningen. Mocht je last hebben van een overactieve bekkenbodem dan kan je deze leren ontspannen met ontspanningsoefeningen voor de bekkenbodem. Het herstel is dus zeker mogelijk kijk maar eens op mijn oefeningen pagina voor de juiste bekkenbodemoefeningen voor jou.

 

Het Chronische bekkenpijnsyndroom

Toch kan je ook langer dan 3 tot 5 maanden onderweg zijn. Bekkenpijn kan namelijk ook chronisch worden. Dit noemen we het chronische bekkenpijnsyndroom. Je hebt chronische bekkenpijn als je langer dan 6 maanden last hebt van bekkenpijn. Wil je meer lezen over het chronische bekkenpijnsyndroom? Lees dan nu mijn artikel over chronische bekkenpijnsyndroom.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.