Zitten met bekkenpijn zitten met bekkeninstabiliteit zitten met bekkenklachten zitten met onderrug pijn zitten met bekkenpijn recht op zitten met bekkeninstabiliteit

Bij zitten met bekkeninstabiliteit is het belangrijk dat de zithouding goed is. Tel bij deze goede zithouding een goede stoel, een zitkussen en voldoende afwisseling tussen een zittende houding en beweging op en jij vermindert jouw bekkenpijn. De zithouding is leidend om bekkenpijn te verminderen of te voorkomen. Zit goed rechtop op de zitknobbels, gebruik de rugleuning, zit met de knieën in 90 graden en gebruik de armleuningen. Verder kan je denken aan een aantal hulpmiddelen bij bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Zorg voor een goede ergonomische stoel waarbij de zitting zacht maar stevig is, de rug leuning goed ondersteund en een stoel waarbij jij de hoogte zelf kan instellen. Ook kan een orthopedisch zitkussen helpen tegen bekkenpijn. Naast een goede zit is het belangrijk dat jij goed van houding en beweging wisselt. Na 30 minuten zitten is het belangrijk om even te staan en een kort rondje te lopen. De bekkenbodem en bekkenbanden staan zittend erg onder druk. Door te lopen en even van houding te veranderen ontspant de bekkenbodem en de bekkenbanden.

 

Let onderstaande punten als je met zo min mogelijk bekkenpijn wilt kunnen zitten:

 

  1. Zit goed recht op. Zit op de zit knobbels.
  2. Zet de voeten plat en stevig op de grond.
  3. Zorg dat de knieën ongeveer in 90 graden staan. Gebruik desnoods een krukje of voetenbankje.
  4. Gebruik de rugleuning om de rug te ondersteunen.
  5. Houdt de bovenrug recht.
  6. Kijk met een rechte nek naar jouw computer scherm.
  7. Gebruik de armleuningen ter ondersteuning.
  8. Gebruik een orthopedisch zitkussen voor extra comfort en pijn vermindering.
  9. Bij het opstaan schuif eerst goed naar voren op de zitting, plaats een voet meer naar voren en zet af op de leuningen.
  10. Zit niet te lang achter elkaar. Wissel je bewegen af. Bijvoorbeeld 30 minuten zitten 10 minuten staan of lopen etc.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Als jij last hebt van bekkeninstabiliteit met wellicht wel bekkenpijn dan zijn een aantal bewegingen erg pijnlijk. Denk aan lang staan, gewicht verplaatsen naar 1 been, traplopen, een draaiende beweging in het bekken, opstaan, tillen, bukken en ook zeker (lang) zitten. Het is soms dan ook verdraaid lastig om een goede zithouding te vinden waarbij jij het goed lang vol kan houden. Eerst is het goed om uit te zoeken waar je precies last van hebt. Laten we samen de bekkeninstabiliteit, bekkenpijn en bekkenklachten langs lopen. Want als je weet wat je hebt, weet je ook wat je er aan kan doen.

 

Wat is bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit treedt hoofdzakelijk op bij vrouwen. Tijdens of rondom de zwangerschap en bevalling. Alle vrouwen krijgen bekkeninstabiliteit maar niet alle vrouwen krijgen hier ook last van. Deze bekkeninstabiliteit ontstaat aan het begin van de zwangerschap. Vaak vanaf week 12-16. Er komen allerlei hormonen die de bekkenbanden week maken. En omdat de bekkenbanden week worden raakt het bekken instabiel. Dit kan een zeurderige, knarsende en ook een stekende pijn veroorzaken. Wil je alles weten over bekkeninstabiliteit klik dan hier.

 

Wat is bekkenpijn bij bekkeninstabiliteit?

Je kan dus last hebben van bekkeninstabiliteit. Dit gaat niet altijd gepaard met bekkenpijn. Want sommige vrouwen hebben geen last van hun bekkeninstabiliteit. Maar als jij wel last hebt van jouw bekkeninstabiliteit kan je zeggen dat jij ook bekkenpijn hebt. Door het onstabiele bekken krijg jij tijdens verschillende bewegingen pijn. Tijdens de zwangerschap zit de bekkenpijn vast aan de bekkeninstabiliteit. Toch kan je ook bekkenpijn ervaren zonder bekkeninstabiliteit en dus buiten de zwangerschap. Je kan verschillende andere bekkenklachten ervaren als een overactieve bekkenbodem, vaginisme of prostaatpijn (bij mannen) als je last hebt van bekkenpijn. Bekkenpijn is dus simpel weg, pijn in of rondom je bekken. Denk aan je onderrug, liezen, heupen of zelfs het stuitje.

 

Andere oorzaken van bekkenpijn

Naast bekkeninstabiliteit zijn er ook nog een aantal andere oorzaken die bekkenpijn kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld eens aan onderstaande 6 oorzaken van bekkenpijn.

 

6 Oorzaken van bekkenpijn:

  1. Door een ernstige val of trauma van het bekken.
  2. Pijn in de onderrug door een verrekking of overbelasting.
  3. Overactieve bekkenbodemspieren. Deze bekkenbodemspieren liggen onder in jouw bekken en regelen bijvoorbeeld het openen en sluiten van de anus, plasbuis en of vagina. Deze bekkenbodemspieren kunnen te gespannen zijn en die spanning kan erg pijnlijk zijn. Bijvoorbeeld vaginisme is een goed voorbeeld als het gaat over een overactieve bekkenbodem.
  4. Bekkeninstabiliteit tijdens of na een zwangerschap. Door hormonen worden de bekkenbanden weker en het bekken onstabiel. Dit kan erg pijnlijk zijn bij bewegen.
  5. Prostaatpijn voor of na een prostaat operatie.
  6. Pijn na een bevalling rondom de vagina en anus. Vaak ook wel litteken of wond pijn.

 

Zitten met bekkenpijn door de bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit kan pijnlijk worden als jij lang achter elkaar zit. En deze bekkenpijn die kan ontstaan zorgt ervoor dat jij toch een stuk minder prettig en ook minder lang achter elkaar kan zitten. Jouw dagelijkse bezigheden zullen heel anders verlopen als jij bekkenpijn ervaart. Je gaat je anders bewegen en even strijken, traplopen, zitten of staan kan ineens heel onprettig worden. Het is dan ook belangrijk dat jij weet wat jij kan doen als je goed wilt zitten met bekkeninstabiliteit. Maar wat is bekkeninstabiliteit nu precies?

 

Hoelang kan je zitten met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn?

Als jij bekkenpijn ervaart bij je bekkeninstabiliteit is het verstandig dat je niet te lang in de zelfde houding blijft werken. Te lang zitten of te lang staan kan jouw bekkenpijn enorm doen toenemen. Houdt daarom 30 minuten aan voor het maximaal achter een gesloten zitten of staan. Na 30 minuten is het aan te raden om van houding te wisselen. Na 30 minuten zitten kan je het beste even 15 minuten staan of een stukje gaan lopen. Zo blijven de bekkenbanden soepel en bewegelijk.

 

Symptomen van bekkenpijn of bekkeninstabiliteit tijdens het zitten

Tijdens het zitten kan je bekkenpijn ervaren door de bekeninstabiliteit. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van de bekkenpijn door de bekkeninstabiliteit tijdens het zitten.


8 symptomen van bekkeninstabiliteit tijdens het zitten:

  1. Een vermoeiend gevoel rondom het bekken.
  2. Een zeurderig gevoel rondom het bekken.
  3. Een stekend gevoel in het bekken.
  4. Pijn in of rondom de onderrug.
  5. Pijn rondom de zitknobbels of het stuitje.
  6. Pijn in de liezen.
  7. Een trekkende pijn naar de boven benen.
  8. Een band gevoel rondom het bekken.

 

9 Tips bij het zitten met bekkenpijn of bekkeninstabiliteit

Er zullen veel bewegingen steeds moeilijker gaan als jij last hebt van bekkenpijn en bekkeninstabiliteit. Denk aan bukken, tillen, opstaan, lang staan, liggen, traplopen, draaien en ook lang zitten. Laten we eens dieper op het zitten ingaan. Zitten doen we vaak en veel beroepen zijn tegenwoordig ook zittend.

 

9 Tips bij het zitten met bekkenpijn of bekkeninstabiliteit

  1. Gebruik een comfortabele maar vooral ook stevige stoel met steun punten als een rugleuning of armleuning. Een bureaustoel of eetkamer stoel is vaak erg fijn.
  2. Het zitvlak moet stevig maar ook goed verend zijn. Gebruik bijvoorbeeld een orthopedisch zitkussen. Hieronder bespreek ik een goed getest exemplaar.
  3. Een opblaasbaar bandje is ideaal om het gebied van vagina tot anus te ontlasten. Tijdens een herstel van een prostaat operatie is het voor mannen bijvoorbeeld ideaal om een opblaasbaar kussentje te gebruiken.
  4. Voldoende afwisseling is de sleutel. Doe niks lang achter elkaar. Wissel zitten af met even een stukje lopen en anders om.
  5. Pijn is een teken dat je moet afwisselen van houding. Je voelt zelf aan wanneer de grens is bereikt.
  6. Zit goed rechtop. Gebruik de leuningen en plaats de voeten stevig op de grond. Knieën in 90 graden.
  7. Zit goed op de zitknobbels. Trek de onderrug niet te bol maar druk die ook niet te veel in de leuning. Netjes recht dus.
  8. Zit iets met de benen wijd. Is misschien niet zo netjes maar tijdens de zwangerschap vaak wel een stuk fijner.
  9. Nooit met de benen over elkaar zitten. Is netjes maar erg pijnlijk en belastend voor de bekkenbanden.
zitten met pijn zitten met bekkenklachten zitten met bekkenpijn zitten met bekkeninstabiliteit zitten met bekkenklachten zitten achter een bureau zitten met bekkenpijn

Hulpmiddelen bij het zitten met bekkenpijn door de bekkeninstabiliteit

Om goed te kunnen zitten met bekkenpijn door de bekkeninstabiliteit heb je soms wat hulp nodig. Met de juiste hulpmiddelen kan jij het zitten toch een stuk comfortabeler maken en belast jij het bekken een stuk minder. Denk aan een goede bureaustoel, een orthopedisch zitkussen en een voetensteun waar nodig. Ik kan jouw alvast helpen om het juiste zitkussen te vinden. Deze heb ik zelf getest en geschikt bevonden wanneer jij bekkenpijn ervaart door bijvoorbeeld de bekkeninstabiliteit.


Het beste orthopedisch zitkussen bij bekkenpijn door de bekkeninstabiliteit

Er zijn 3 geschikte orthopedisch zitkussens die ik kan aanraden. Deze 3 vindt je ook terug in de Bekken Winkel. Toch wil ik 1 orthopedisch zitkussen uitlichten. Dit is het orthopedische zitkussen van Best Life. Het zitkussen scoort niet alleen online heel hoog in de beoordelingen en in de recensies. Maar ook ik kan dit kussen niet anders dan aanraden wanneer jij last hebt van bekkenpijn door bekkeninstabiliteit. Laten we de voordelen eens doornemen.

Het Best Life orthopedische zitkussen is geschikt als jij last hebt van bekkenpijn door de bekkeninstabiliteit. Dit zitkussen biedt comfort maar ook steun. Het duurt door het kussen langer voordat jij pijn ervaart door de bekkeninstabiliteit. Dit komt mede door het traagschuim. De zitknobbels zakken goed weg in het kussen en het omliggende traagschuim geeft steun aan het bekken. Ook bevorderd het orthopedische zitkussen van Best Life de juiste zithouding. Goed rechtop zitten is nu heel eenvoudig.

 

De vorm van het kussen is aangepast op het bekken en het zitvlak. Je zal dus optimaal worden ondersteunt. In het midden van het zitkussen vindt je een verlaging. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de vagina niet te veel druk zal ervaren. Het orthopedische zitkussen van Best Life is zacht maar toch stevig, voorzien van een uitwasbare hoes, licht van gewicht, makkelijk toepasbaar op verschillende stoelen en comfortabel bij bijvoorbeeld beroepen waarbij je lang zit. Al met al kan ik geen echte nadelen opnoemen. Behalve de geringe opties in kleur waarschijnlijk. Op dit moment is er een grijs orthopedische zitkussen van Best Life te bestellen en is er nog geen andere kleur. Maar dit is in mijn optiek niet een groot nadeel. Hieronder som ik nog even de voor- en nadelen voor je op. WIl je het kussen aanschaffen klik dan op onderstaande knop of op de afbeelding van het orthopedische zitkussen.


Voor- en nadelen van het orthopedische zitkussen van Best life:

Voordelen Nadelen
+ Zachte maar toch stevige zit door traagschuim. - Geen andere kleur.
+ Wordt niet heet en ademt goed.
+ Traagschuim veert goed terug.
+ Wasbare hoes.
+ Vorm en formaat.
+ Kleine zachte nopjes aan de onderkant tegen het wegglijden.
+ Vrijwel overal toepasbaar.
+ Goede prijs voor een hoge kwaliteit.
+ Verlengt het pijnvrij zitten.
+ Verlicht de druk op het bekken.

 

Zitten met bekkenklachten

Naast bekkenpijn en bekkeninstabiliteit zijn er ook nog andere bekkenklachten. Deze bekkenklachten zijn er in allerlei vormen, geuren, smaken en maten. Je kan je dus wel voorstellen dat jouw dagelijks leven behoorlijk verstoord kan zijn als jij last hebt van bekkenklachten. Deze overige bekkenklachten nemen ook vaak een stukje schaamte met zich mee. Mensen vinden het lastig om nog te gaan winkelen, even met vriendinnen op stap te gaan of bijvoorbeeld te gaan zwemmen. Maar deze schaamte is nergens voor nodig. Iedereen krijgt wel eens te maken met een vorm van bekkenklachten. En er is een hoop tegen te doen. Je kan nadat jij weet wat voor bekkenklachten je hebt goed aan de slag gaan met de daarbij passende bekkenbodemoefeningen. Als jouw bekkenbodem verzwakt is kan je aan de slag met het versterken van jouw bekkenbodem en als jouw bekkenbodem overactief is kun je juist de ontspannende oefeningen toepassen. Je zal zien dat je van jouw klachten af kan komen. Het kost tijd maar het is zeker haalbaar.

 

Wat zijn bekkenklachten

Bekkenklachten is een soort verzamel naam voor alle klachten in en rondom het bekken. Bekkenklachten kan je in 2 groepen onderverdelen. De groep waarbij jouw bekkenbodem verzwakt is en de groep waarbij de bekkenbodemspieren overactief zijn. Het is dus belangrijk dat jij weet bij welke groep je hoort.

 

Er kunnen zich een hoop bekkenklachten voordoen in en rondom het bekken. Zo kan je last hebben van de onderstaande bekkenklachten.

8 symptomen van bekkenklachten:

  1. Urine of ontlasting incontinentie door een verzwakte of overactieve bekkenbodem.
  2. Obstipatie door een overactieve bekkenbodem.
  3. Een orgaan verzakking door een verzwakte bekkenbodem.
  4. Zwangerschap of ongeval.
  5. Moeite hebben met plassen of poepen door een overactieve bekkenbodem.
  6. Pijn tijdens de seks door een overactieve bekkenbodem.
  7. Verzwakte of overactieve bekkenbodem.
  8. Gevoelloze seks door een verzwakte bekkenbodem.

 

Tips bij het zitten met bekkenklachten

Veel tips omtrent het zitten die we hebben besproken onder de kopjes omtrent bekkeninstabiliteit en bekkenpijn kan je ook toepassen bij bekkenklachten maar omdat de bekkenklachten onderling zo erg van elkaar verschillen kan ik niet algemene zit tips geven als jij last hebt van 1 van de bovenstaande klachten.  Toch kan jij wel een hoop doe tegen deze bekkenklachten. Als jij bijvoorbeeld een verzwakte bekkenbodem hebt en steun mist kan je de bekkenbodem gaan versterken met versterkende bekkenbodem oefeningen. Als de bekkenbodem te gespannen is moet je deze leren ontspannen met ontspannende bekkenbodem oefeningen.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.