De meest voorkomende symptomen bij een verzakking zijn een zwaar gevoel in de onderrug of onderbuik, een bal vormig object in de vagina, slecht kunnen leegplassen of een terugkerende blaasontsteking, pijn tijdens de seks, obstipatie en een harde stoelgang. Ook kan het zijn dat een orgaan naar buiten komt en bij de vagina mond te voelen en zelfs te zien is. De meest voorkomende oorzaken van een verzakking zijn de oplopende leeftijd, bekkenbodemspier verzwakkingen, de overgang, erfelijke aanleg en een eventuele vaginale bevalling in het verleden. 25% van de vrouwen in de overgang ontwikkeld een verzakking. Het ontwikkelen van een verzakking gaat gelijk matig. Veel vrouwen hebben niet door dat ze een verzakking hebben. Vaak begint een verzakking met 1 orgaan maar het kan zich zeker uitbreiden naar meerdere. Dit komt omdat het hele gebied in het bekken vaak is verzwakt of aangedaan. Maar bij het waarnemen van klachten van een verzakking is het aan te raden om meteen naar een specialist te gaan. De huisarts kan jouw goed helpen bij een verzakking.
Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.
Voordat we beginnen aan al deze informatie kan het zijn dat je naast dit artikel toch nog opzoek bent naar nog meer tips, adviezen of verdere diepgaande informatie. Kijk in dat geval dan gerust eens op de site verder. Ik heb nog zat! Ook kan je op de blauwe woorden klikken om meer informatie te kunnen inzien.
Laten we beginnen met een paar cijfers.
Orgaan verzakkingen bij vrouwen en de cijfers
Bij een verzakking van een orgaan in het bekken moet je vooral denken aan een verzakking van de endeldarm, de baarmoeder, dunne darm, blaas of de blaashals. Deze verzakkingen ontstaan veelal door een verzwakte bekkenbodem. Jouw bekenbodemspieren kunnen de organen niet meer op de juiste plaats houden. Laten we eens wat cijfers erbij pakken.
De cijfers van een orgaan verzakkingen bij vrouwen:
- 1 op de 10 vrouwen kan ernstige hinder van een verzakking ervaren.
- 2 op de 10 vrouwen ondergaat eens een operatie om de verzakking te verhelpen.
- 3 op de 10 vrouwen met een verzakking hebben door een verzakking urine verlies of ontlasting verlies.
- 4 op de 10 vrouwen krijgt of heeft een verzakking maar hoeft dus niet altijd klachten te ervaren.
Symptomen van een verzakking
Een verzakking kan je herkennen door een aanhoudend zeurderig en zwaar gevoel in de onderbuik of vagina. Een bal vormig gevoel word ook vaak benoemd. Alsof er een bal tussen je benen zit. De zeurderige pijn of irritatie kan zelfs uitstralen naar de rug en de klachten ervaar je vaak bij lopen, springen, zwaar tillen of misschien zelfs fietsen. In de loop van de dag kan je meer last ervaren. Inspanning doet de klachten verergeren en rust laat de klachten afnemen.
Deze klachten worden veelal ervaren bij alle soorten verzakkingen. Of het nu de blaas, blaashals, vagina top, baarmoeder, dunne darm of endeldarm is. Toch hebben de verschillende organen ook een eigen klachtenlijstje. Ik heb de meest voorkomende symptomen van de meest voorkomende verzakkingen voor je opgezocht en zal ze hieronder voor je opsommen.
Symptomen bij een blaas verzakking
Als de blaas verzakt kan het zijn dat de blaas in een andere hoek dan gebruikelijk komt te liggen. Normaal gesproken zit de urinebuis onderop de blaas als een soort trechter loopt dan jouw urine gemakkelijk weg. Maar als een deel van de blaas kantelt kan het zijn dat de urine buis niet meer het onderste punt van de blaas is. Hierdoor is de kans aanwezig dat er urine achter blijft in de blaas. Je kan in dit geval dus niet goed de blaas volledig legen. De urine die achterblijft kan gaan ontsteken. Een terug kerende blaas ontsteking is dus een veel voorkomende klacht bij een blaas verzakking.
Ook zijn klachten als pijn bij het vrijen, urine verlies en onderrug pijn niet ongebruikelijk.
Bij een blaasverzakking voel je een bal gevoel tussen de benen of in de onderbuik. De blaas zit vast aan een voorwand. Een spierwand die kan gaan zakken. Deze kan zich ophopen en zelfs naar buiten worden gedrukt.
De meest voorkomende symptomen bij een blaas verzakking zijn:
- Problemen met uitplassen.
- Terugkerende blaasontsteking.
- Urineverlies.
- Pijn bij het vrijen.
- Balvormig gevoel tussen de benen of onderbuik.
- Onderrug pijn en/of aanhoudende zeurende pijn in de onderbuik.
Symptomen bij een baarmoeder verzakking
Ook de baarmoeder kan verzakken en dit gebeurt helaas best vaak. Een verzakking van de baarmoeder voelt evenals de blaas als een zwaar gevoel in de onderrug of onderbuik. Ook is de kans groot dat in de vagina de baarmoeder direct voelbaar is of zelfs naar buiten komt. De baarmoeder kan dus voorbij de vagina zakken. Dit komt omdat de bekkenbodemspieren en bekkenbanden rondom de baarmoeder zwak of beschadigd zijn. De baarmoeder ligt in de vagina en dus al dicht bij een uitgang. Het is dus niet vreemd dat de baarmoeder naar buiten kan komen.
De meest voorkomende symptomen bij een baarmoeder verzakking zijn:
- Een zeurderig gevoel of vooral een zwaar gevoel in de onderkant van het bekken of onderbuik.
- Ook hier kan je een steeds terug kerende blaasontsteking ervaren.
- De blaas kan ook bij een verzakte baarmoeder iets anders gaan liggen. Hierdoor kan leegplassen wederom moeilijk zijn.
- Pijn bij de seks.
- Onderrug pijn en/of aanhoudende zeurende pijn in de onderbuik.
- Stress urine incontinentie.
Symptomen bij een darm verzakking
De dunne darm en ook de endeldarm kunnen verzakken. Dit komt vaak door een verzwakte bekkenbodemspierwand in het bekken. Je kan de verzakte darm soms voelen in de vagina. Ook kan de darm moeilijk geleegd worden omdat hij in een andere hoek komt te liggen. Obstipatie is ook een veel voorkomende klacht bij een darm verzakking. De poep kan niet goed uit de darm komen en blijft zo te lang in de darm liggen. Hoe langer ontlasting in de darm blijft zitten des te droger de ontlasting wordt. Dit kan dus voor behoorlijk wat problemen zorgen bij jouw toiletgang.
De meest voorkomende symptomen bij een darm verzakking zijn:
- Harde en een lastige stoelgang.
- Obstipatie.
- Niet goed leeg kunnen poepen of ontlasten.
- Een zeurderig gevoel of vooral een zwaar gevoel in de onderkant van het bekken of onderbuik.
- Pijn bij de seks.
- Onderrug pijn en/of aanhoudende zeurende pijn in de onderbuik.
- Stress ontlasting incontinentie.
Meest voorkomende oorzaken van een verzakking
Er zijn veel oorzaken te linken aan een orgaan verzakking in het bekken. Toch zijn er een paar oorzaken die ik steeds voorbij zie komen. Een belangrijk punt is de leeftijd. Het is duidelijk dat vrouwen rondom de overgang veelvuldig te maken krijgen met een verzakking. Zeker zo’n 25% van de vrouwen rondom een overgang krijgt te maken met een verzakking. Vaak begint een verzakking met 1 orgaan maar het kan zich zeker uitbreiden naar meerdere. Dit komt omdat het hele gebied in het bekken vaak is verzwakt of aangedaan. Maar ook kan 1 verzakt orgaan de andere organen gaan beïnvloeden. Zo kan een verzakte blaas de darm of baarmoeder in de weg gaan zitten. Je zal begrijpen dat je bij een verzakking dus meerdere klachten kan krijgen. Hoe langer jij met een verzakking rond loopt des te meer klachten je ook zal gaan ontwikkelen. Een verzakking neemt niet af maar word erger.
Tijdens de overgang daalt ook jouw oestrogeen (vrouwelijke hormoon). Hierdoor neemt de kracht van jouw bekkenbodemspieren af. De dichtheid en kracht neemt af en jouw bekkenbodemspieren raken verzwakt.
De meest voorkomende oorzaken van een verzakking zijn:
- Een verzwakte of beschadigde bekkenbodem spiergroep.
- De overgang.
- Overgewicht of langdurige zware lichamelijke inspanning.
- En dus verzwakking van de banden en spieren.
- Een bevalling. En de misschien wel opgelopen schade. Ook kan de grote en zwaarte van jou kind van invloed zijn op het ontwikkelen van een verzakking. Als jou bekkenbanden en vagina spieren erg worden opgerekt kan er bijvoorbeeld schade ontstaan.
- Erfelijke aanleg.
Oplossing voor een verzakking
Het is belangrijk dat jij bij het vermoeden van een verzakking of bij een van deze symptomen langs gaat bij de huisarts. Als je er snel bij bent zal het herstel ook makkelijker en minder ingrijpend zijn. Je kan naast de huisarts te maken krijgen met een gynaecoloog of een gespecialiseerde therapeut als een bekkenoefentherapeut of bekkenfysiotherapeut. Maar dit is vaak in een herstel fase. Laten we eens dieper per specialist kijken wat jij kan verwachten bij een verzakking.
De Huisarts en een verzakking
Elke behandelaar zal beginnen met een set vragen. Dus ook de huisarts. Vaak niet zo uitgebreid als een therapeut. Maar een huisarts zal wel een inwendig onderzoek willen doen. Dit om de verzakking vast te stellen. Hier kan de huisarts zelf een ring aan brengen om de verzakking te ondersteunen of je doorsturen naar een gynaecoloog.
Ook kan je worden doorgestuurd naar een bekken therapeut. Een bekken fysiotherapeut of een oefentherapeut gespecialiseerd in bekkenklachten.
Gynaecoloog of urogynaecoloog en een verzakking
Mocht je worden door gestuurd naar een gynaecoloog zal hij of zij ook een waslijst aan vragen hebben klaar liggen. Misschien heb je nu wel al 6 keer je verhaal verteld. Pas op dat je niks vergeet te vermelden. Schrijf desnoods je verhaal op om zo niks cruciaals te vergeten. Elk klein detail kan voor een behandelaar van groot belang zijn. Ook kunnen er wederom een aantal onderzoeken plaats vinden. De gynaecoloog zal een inwendig onderzoek doen om de aard van jou verzakking vast te stellen. Hier word gebruik gemaakt van de POPQ methode. Er word je gevraagd maximaal te persen. De gynaecoloog zal voelen welk orgaan naar beneden komt. Als de buikdruk namelijk verhoogd kunnen de verzwakte bekkenbodemspieren de zakkende organen niet tegen houden.
Ook is een onderzoek met een eendenbek niet ongebruikelijk. Hiermee worden de baarmoeder, eierstokken en eierleiders bekeken. Na deze onderzoeken zal nog een bloed of urine/ontlasting onderzoek kunnen uitvoeren.
Een echo onderzoek bij een verzakking
Naast de vragenlijst, POPQ en eendenbek is er ook een mogelijkheid tot en echo. Voor de dames onder ons die wel eens een kleine in de buik hebben gehad is dit natuurlijk niet vreemd. Toch word een echo veel vaker gebruikt op andere gedeeltes dan de moederbuik. Ook bestaan er 3d echo’s die de bekkenbodem mooi in beeld kunnen brengen ook de eventuele schade. Dit is vaak in een academisch ziekenhuis. Je kan vragen naar een doorverwijzing. En onthoud een echo is nooit pijnlijk!
Verder zijn er nog wel wat andere opties om alles goed in beeld te krijgen. Denk aan een MRI. Dit geeft vaak het meest complete beeld.
Het kan zijn dat de gynaecoloog adviseert om alvast contact te leggen met een bekkenoefentherapeut of bekkenfysiotherapeut. Deze kan jou al op weg helpen in bijvoorbeeld het versterken van de bekkenbodemspieren. Ligt dan zelf jou bekken therapeut in over de stand van zaken. Je weet nooit zeker dat de communicatie tussen specialisten goed gaat. Ook bij een eventuele operatie is het verstandig jou therapeut in te lichten.
Bekkenoefentherapeut of bekkenfysiotherapeut bij een verzakking
Evenals de huisarts en gynaecoloog zal de bekkenfysiotherapeut veel vragen stellen en een goed beeld willen hebben van de klachten. Sinds wanneer zijn er klachten en wanneer heb je ze precies. Hoe gaat het met poepen, plassen of met seks. Zijn er dan ook klachten? Allemaal even belangrijk om een goed beeld te krijgen.
Een inwendig onderzoek bij een verzakking
De bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kan je vragen om inwendig onderzoek te doen. Dit kan je natuurlijk weigeren. De therapeut zal in geval van onderzoek op zoek gaan naar pijn plekken in de vagina. Ook onder verschillende omstandigheden. Denk aan hoesten, kuchen, lachen en persen. Kort aanspannen met van de bekkenbodemspieren zeg maar. Allemaal bewegingen en testen van de bekkenbodem en organen.
Tijdens dit onderzoek zal de therapeut het zelfde uitvoeren als een gynaecoloog. De methode heet ook wel de POPQ methode. Een meet methode om vast te kunnen stellen welke organen verzakt zijn en hoever. Ook kunnen deze resultaten zonder problemen kunnen worden door gespeeld aan de huisarts of gynaecoloog. Deze snappen alle de uitslagen van deze methode.
Mocht er een verzakking zijn van de darmen kan er ook een rectaal onderzoek plaats vinden. Maar dit alleen als je je daar prettig bij voelt.
Andere onderzoeken bij een verzakking
De bekkenfysiotherapeut of oefentherapeut hebben tevens een apparaat om verder onderzoek te doen. Dit is een soort spanningsmeter. Een Tampon vormig voorwerpje wordt naar binnen gebracht. Nu wordt je gevraagd om de bekkenbodem spieren aan te spannen. Het apparaat geeft nu de spanning weer of juist niet! Misschien denk je wel een sterk onder-gestel te hebben maar is er geen spierspanning waar te nemen. Dit geeft toch wat andere inzichten. Dit kan cruciaal zijn om een behandelplan op te stellen. Na al deze bruikbare informatie zal de bekkenfysiotherapeut een duidelijk beeld hebben en de vervolg stappen met je bespreken.
Na de onderzoeken en de uitslagen zal de bekkenoefentherapeut of bekkenfysiotherapeut een behandelplan opstellen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit bewustwordingsoefeningen of spier versterkende oefeningen. Ik heb er zelf een aantal voor je verzameld. Dit zodat je zelf thuis ook al aan de gang kan! Alle beetjes helpen maar neem ook contact op met een specialist.
Samenvatting.
We kunnen een aantal punten kort samenvatten.
Even wat cijfers over een verzakking:
- 1 op de 10 vrouwen kan ernstige hinder van een verzakking ervaren.
- 2 op de 10 vrouwen ondergaat eens een operatie om de verzakking te verhelpen.
- 3 op de 10 vrouwen met een verzakking hebben door een verzakking urine verlies of ontlasting verlies.
- 4 op de 10 vrouwen krijgt of heeft een verzakking maar hoeft dus niet altijd klachten te ervaren.
De meest voorkomende klachten bij een verzakking zijn:
- Een zeurderig gevoel of vooral een zwaar gevoel in de onderkant van het bekken of onderbuik.
- Een steeds terug kerende blaasontsteking ervaren.
- Slecht kunnen leegplassen.
- Pijn bij de seks of pijn bij het vrijen.
- Onderrug pijn en/of aanhoudende zeurende pijn in de onderbuik.
- Stress urine incontinentie.
- Harde en een lastige stoelgang.
- Obstipatie.
- Niet goed leeg kunnen poepen of ontlasten.
De meest voorkomende oorzaken van een verzakking zijn:
- Een verzwakte of beschadigde bekkenbodem spiergroep.
- De overgang.
- Overgewicht of langdurige zware lichamelijke inspanning.
- En dus verzwakking van de banden en spieren.
- Een bevalling. En de misschien wel opgelopen schade. Ook kan de grote en zwaarte van jouw kind van invloed zijn op het ontwikkelen van een verzakking. Als jouw bekkenbanden en vagina spieren erg worden opgerekt kan er bijvoorbeeld schade ontstaan.
- Erfelijke aanleg.
En je kan met jouw klachten goed terecht bij de Huisarts, Gynaecoloog en Bekkenoefentherapeut of Bekkenfysiotherapeut. Deze specialisten zijn bevoegd tot het uitvoeren van gepaste onderzoeken en kunnen alle een duidelijk behandelplan voor jou opstellen.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties