De oplossing voor een overactieve bekkenbodem

De oplossing bij een gespannen bekkenbodem is ontspanning. Een gespannen bekkenbodem wordt ook wel een overactieve bekkenbodem genoemd. De spieren van jouw bekkenbodem zijn continue aangespannen en raken overbelast. Ze zijn overactief. Ontspanning is voor jouw overactieve bekkenbodem de oplossing. Het ontspannen van de bekkenbodem bereik je door bewust te worden van jouw bewegen en manier van ademen. Ademhaling heeft namelijk een grote invloed op de bekkenbodemspieren. Adem je verkeerd dan stijgt de druk in de buik en dus op de bekkenbodem. Adem via je onderbuik om jouw buikdruk laag te houden. Wordt bewust over wat spanning met je doet. Toiletgewoontes, ademhaling, lopen en andere bewegingen moet je voor je zelf goed voor ogen krijgen. Het is belangrijk om er achter te komen hoe jij beweegt en functioneert. Hoe meer jij na denkt over jouw bewegen des te beter jouw lichaam in balans zal zijn en dus minder bekkenbodem klachten zal hebben.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Het is dus van cruciaal belang dat jij er achter gaat komen waar de overactieve bekkenbodem vandaan komt. Laten we een aantal vragen gaan beantwoorden.

 

Bewegen met een gespannen bekkenbodem

Bij een gespannen en overactieve bekkenbodem moet je na gaan hoe jij beweegt. Til je bijvoorbeeld wel goed? Een van de vragen die jij moet gaan beantwoorden. Verder kan je de volgende vragen gaan beantwoorden om er achter te komen waar jouw overactieve bekkenbodem vandaan komt:

 

  • Hoe voer jij bewegingen uit als tillen, bukken en traplopen?
  • Adem je goed door tijdens deze bewegingen?
  • Wanneer ervaar jij pijn van de gespannen bekkenbodem?
  • Waar ervaar jij bekkenpijn?
  • Pas je je erg aan op je pijn?
  • Ga je misschien wel anders bewegen door de pijn en belast je zo weer andere spieren extra?
  • Op welk moment van de dag heb jij last van de bekkenbodem?
  • Hoe gaan plassen en poepen? Zet jij veel kracht? En adem je door bij het persen?

 

Deze vragen beantwoorden, kunnen jou al een goed inzicht geven in de bekkenpijn en bekkenklachten. Neem deze antwoorden ook eens mee naar de huisarts of bekkenfysiotherapeut. Zo ben jij goed voorbereid en vergeet je niks te vertellen.

 

Wat is een overactieve bekkenbodem?

Komt jouw blaasontsteking steeds terug? Last van obstipatie? Is de wc altijd net even te ver om alles op te houden? Lukt vaginale seks niet meer zonder pijn of spanning? Zo ja, dan kan het zijn dat ook jouw bekkenbodemspieren niet optimaal functioneren. Sterker nog ze zijn waarschijnlijk overactief en veel te gespannen.

 

Een te gespannen bekkenbodem noemen we ook wel een overactieve bekkenbodem. De bekkenbodemspieren kunnen bijna niet ontspannen en zijn continue samengeknepen. Door deze bekkenbodemspanning is het moeilijk om goed te plassen of goed uit te plassen, de anus te openen of te vrijen. Als je last hebt van een overactieve bekken kan dit zelfs nog verder gaan. Als je bekkenpijn ervaart ga je namelijk je hele bewegen daarop aanpassen. Zo ontstaan er in het gehele lijf andere manieren van bewegen. Je kan je vast voorstellen dat er spieren zijn die dan hele andere bewegingen gaan maken en zo ook overbelast raken.

 

Gevolgen van een overactieve bekkenbodem

Een gespannen en overactieve bekkenbodem kan er voor zorgen dat jij anders gaat functioneren. Je gaat je aanpassen aan de bekkenpijn.

 

5 gevolgen van een overactieve bekkenbodem:

  1. Je gaat anders ademhalen. De ademhaling kan veranderen en hyperventilatie kan daardoor sneller ontstaan.
  2. Rug- nek en schouderklachten kunnen ontstaan door een andere houding.
  3. Hoofdpijnen komen voort aan een verhoogde spierspanning in de rug of nek.
  4. Slapeloze nachten kunnen ontstaan.
  5. Overactieve organen. Een blaas of darm kan te gespannen raken.

 

Symptomen van een te gespannen/overactieve bekkenbodem

Een gespannen bekkenbodem. Denk daarbij aan gespannen liezen, een gespannen onderrug, gespannen heupen en klachten als moeilijk kunnen vrijen, plassen of poepen. Een hoop ellende dus. Ik probeer je door middel van dit artikel, door de vele informatie sites heen te loodsen. Laten we de symptomen van een te gespannen/overactieve bekkenbodem eens opsommen.

 

8 Meest voorkomende symptomen bij een overactieve bekkenbodem:

  1. Vaginale pijn tijdens de seks.
  2. Vaginisme of vulvitis.
  3. Niet goed naar de wc kunnen gaan. Problemen met goed uitplassen of leeg poepen.
  4. Terugkerende blaasontsteking of obstipatie.
  5. Overloop urine of ontlasting incontinentie. Urge-incontinentie.
  6. Erectie problemen.
  7. Overactieve blaas of darm.
  8. Pijn in de onderrug, liezen of heupen.

 

Hoe herken je nou een overactieve bekkenbodem?

Het is belangrijk dat jij de bekkenpijn of bekkenbodem klachten goed herkent om er achter te komen of jij een gespannen of overactieve bekkenbodem hebt. Laten we 9 herkenningspunten even samen doorlopen.

 

11 Punten om een overactieve bekkenbodem te herkennen:

  1. Moeite met plassen. Plassen komt moeilijk op gang. Je hebt bijvoorbeeld het idee dat je erg moet persen. Ontspannen lukt niet goed.
  2. Plassen lukt niet in een vloeiende beweging maar in gedeeltes. Een onderbroken straal.
  3. Blaasontsteking is jou niet vreemd. Komt vaak terug. Dit door het niet goed leeg kunnen plassen.
  4. Aandrang incontinentie (urge-incontinentie). Vaak de aandrang hebben om te plassen. Maar dan niet hoeven. Je gaat vaker plassen en voelt een hoge druk.
  5. Bij hoge aandrang plas je maar een beetje.
  6. Moeizame en onvoldoende leging van blaas of darmen. Er blijft altijd toch iets achter.
  7. Obstipatie komt ook dus veel voor. Maar ook Diarree en aambeien.
  8. Erectie problemen. Doorbloeding neemt af of kan niet bij de penis komen. Dus is een kans een erectiestoornis aanwezig.
  9. Bevochtiging van de vagina neemt af. Bloed stroomt niet goed naar de vagina bij opwinding en de vochtigheid bij opwinding neemt af.
  10. Pijn tijdens de seks. De vagina is samen geknepen en iets inbrengen als een vinger of penis gaat niet zonder pijn.
  11. Pijn in de anus, stuit, lies, bekken gebied, rug, buik, bij ontlasten en/of bij het vrijen.

 

Hoe ontstaat een overactieve bekkenbodem?

Er zijn een aantal oorzaken bekend over een overactieve bekkenbodem. Veel oorzaken hebben te maken met een overbelasting van de bekkenbodem en een verkeerde buikdruk.

 

8 oorzaken voor het ontstaan van een overactieve bekkenbodem:

  1. Met te veel spanning in het lijf rondlopen.
  2. Het continue uitstellen van de wc behoeftes. De bekkenbodem maakt overuren.
  3. Langdurige pijn ervaringen,
  4. Negatieve ervaringen als seksuele trauma’s. Mocht jij een negatieve ervaring hebben opgelopen als een aanranding of verkrachting dan kan dat negatieve gevolgen hebben op de bekkenbodem.
  5. Een operatie aan de bekkenbodem of het bekkengebied.
  6. Chronisch hoesten. Hoesten geeft druk op de bekkenbodem. Chronisch hoesten overbelast de bekkenbodem.
  7. Overbelasting door zware lichamelijke werkzaamheden.
  8. Verhoogde buikdruk tijdens lichamelijke handelingen.

 

Behoorlijk uit een lopend dus. Denk aan een situatie waar je meer spanning van ervaart. Waardoor spannen jouw bekkenbodemspieren zich onnodig heftig aan? En adem je goed door de buik? Ook tijdens bijvoorbeeld tillen, opstaan of een andere zware lichamelijke bezigheid?

 

 

Wat gebeurt er als een overactieve bekkenbodem hebt?

Je hebt vast wel eens een situatie meegemaakt dat je heel erg moest plassen. Geen wc in de buurt. Na even te hebben gezocht heb je er eindelijk een gevonden. Als je dan eindelijk gaat zitten en kan gaan plassen, lukt het niet! Erg frustrerend natuurlijk. Je hebt zo lang je plas op moeten houden door middel van het aanspannen van jouw bekkenbodemspieren dat ze moeilijk tot ontspannen komen.

 

Waarom komt je plas niet als jij dat wilt? Normaal gesproken hebben de bekkenbodem spieren en de blaas goed onderling contact. Ze appen en bellen geregeld. Maar nu is het anders. Het netwerk is overbelast, de berichten komen wel door maar niet wanneer het bericht wordt verzonden. Normaal gesproken kan de blaas bij het ontvangen van een bericht meteen aanspannen en zorgen dat jij gaat plassen. Maar omdat de omgeving zo gespannen is komt er maar weinig plas goed uit, hoe hard de blaas zich ook inspant.

 

Als je niet goed uit plast of uit kan plassen kan er urine achterblijven. In urine zitten bacteriën deze kunnen dan voor een irritatie of ontsteking zorgen. Ook krijg je steeds weer snel de aandrang om te plassen. Een heel gedoe dus.

 

Door spanningen in de bekkenbodem kan het ook voor komen dat ontlasting moeilijk op gang komt. Obstipatie ligt op de loer. De anus kan niet goed ontspannen en ontlasting blijft zich ophopen in de endeldarm. De darm blijft vocht onttrekken uit de achter blijvende ontlasting en de harde stugge poep komt niet goed meer naar buiten.

 

Er kan jouw dus een hoop overkomen als jij last hebt van een overactieve bekkenbodem.

 

Een overactieve blaas als gevolg van een overactieve bekkenbodem

 

Het is dan denk ik ook wel logisch dat bij het veel inspannen van de blaas, je blaas uiteindelijk onrustig, geïrriteerd en overactief wordt.  Door overactiviteit kan de blaas redelijk ontregeld worden. Je zal merken dat de blaas onder verschillende omstandigheden extra gaat aanspannen. Je blaas raakt een soort van overprikkeld en dus gestrest. Er zijn ook een aantal producten die de blaas extra irriteren of gestrest maken.

 

7x Eten en drinken die een negatieve invloed hebben op de blaas:

  1. Koffie.
  2. Thee.
  3. Cola. Dus ook andere koolzuurdranken.
  4. Chocola.
  5. Alcohol.
  6. Citrusvruchten.
  7. Sterk gekruid eten.

 

Zorg goed voor de blaas. En drink veel water. Ontspan op de wc en lees mijn toiletgedrag tips in combinatie met mijn bekkenbodem ontspanningsoefeningen. Neem de tijd en laat de boel eens goed ontspannen op de pot!

 

Buikdruk en een verstoorde overactieve bekkenbodem

De bekkenbodemspieren die overactief zijn zullen niet goed hun taak kunnen uitvoeren. Je voelt het wel aankomen dat als de bekkenbodemspieren overactief zijn en daardoor de blaas irriteren het een mooie cirkel van ellende vormt. En bekkenbodemspieren die niet goed functioneren en uitgeput zijn van het overmatig aanspannen zullen niet goed hun taken meer kunnen invullen. Een oplopende buikdruk kan voor vervelende situaties zorgen. Als de blaas geïrriteerd is en zich door een oplopende druk aanspant zullen de bekkenbodemspieren dit niet goed kunnen opvangen. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij er extra druk op deze bekkenbodem komt. Bijvoorbeeld bij tillen, niesen, springen, rennen, lachen en hoesten. De bekkenbodem kan de urinebuis niet goed afsluiten en er ontsnapt urine.


Obstipatie en een overactieve bekkenbodem

De bekkenbodemspieren zitten om de darm heen en voornamelijk om het laatste gedeelte van de darm. De endeldarm. De bekkenbodemspieren zorgen hier voor een makkelijke ontlasting door alles in een soort glijbaan naar buiten te laten plonsen. Voor een goede hoop moet je dus aardig kunnen ontspannen. En laat dat nu juist de grootste issue zijn. Obstipatie of te wel een ophoping ontstaat omdat je vanuit de gespannen toestand niet goed kan kleien. Er blijft dus wat poep achter omdat de anus zich niet goed kan ontspannen. Goed leeg poepen is niet mogelijk en er blijft poep achter in de darm. Deze achter blijvende poep verhard en zorgt voor een heftige file. Hierdoor ga je waarschijnlijk meer kracht proberen te zetten. Door het extra persen heb je weer een verhoogde kans op aambeien (nee niet die mooie rooie bij de groenteboer) en wellicht ook een verzakking. De oplopende buikdruk bij het persen overbelast de bekkenbodemspieren nog maar eens. Ontspannen is de enige oplossing voor jouw overactieve bekkenbodem en de obstipatie. Persen maakt jouw situatie alleen maar erger. Ontspan op de wc en lees mijn toiletgedrag tips in combinatie met mijn bekkenbodem ontspanningsoefeningen. Neem de tijd en laat de boel eens goed ontspannen op de pot!

 

Bekkenpijn en een overactieve bekkenbodem

Bekkenpijn. Een overactieve bekkenbodem doet uiteindelijk allemaal erg veel pijn. Er is een hoge mate van spier spanning aanwezig in jouw bekken. En een overmatige spierspanning kan pijnlijk zijn. Of je nou een pijnlijke nek en schouder hebt of een pijnlijke bekkenbodem. In principe is de situatie niet heel anders van elkaar. Spieren kunnen erg overbelast raken en zijn dan zeer pijnlijk. Hierdoor ga je ook ander gedrag vertonen. Denk aan krampachtiger bewegen om de bekkenpijn te voorkomen. Ook je ademhaling zal hierdoor veranderen. De ademhaling gaat bij bekkenpijn vaak hoog in de borstkas zitten in plaats van laag in de buik. In ieder geval brengt bekkenpijn en bewegingsangst je in een lastige vicieuze cirkel. Hoe meer je gaat afwijken in je bewegen des temeer klachten je zal ontwikkelen.

 

Ook de vagina zal bijvoorbeeld erg gespannen zijn bij een overactieve bekkenbodem. Vrijen kan zo erg pijnlijk zijn. De volgende keer dat je het weer probeert zal je ook door de angst meer spanning in je lijf hebben. De kans is dus groot dat het ook dan niet fijn zal zijn. Zo kan je door een overactief en te gespannen bekkenbodem last krijgen van vaginisme of vulvitis. Lees ook eens mijn artikel over vaginisme of vulvitis om te kijken of jij hier last van hebt. En mocht je last hebben van vaginisme of vulvitis heb ik ook oplossingen voor je opgeschreven en wellicht nog wat seksstandjes die jou kunnen helpen bij vaginisme of vulvitis.

 

De oplossing bij een overactieve bekkenbodem

Probeer veel te ontspannen. In je eigen bewegingspatroon te blijven en een goede ademhaling vast te houden. Adem via je onderbuik om jou buikdruk laag te houden. Kijk ook eens bij mijn bekkenbodem ontspanningsoefeningen. Wordt bewust over wat spanning met je doet. Toiletgewoontes, ademhaling, lopen en andere bewegingen moet je voor je zelf goed voor ogen krijgen. Hoe doe je dit allemaal? Pas je je erg aan op je pijn? Ga je misschien wel anders bewegen door de pijn en belast je zo weer andere spieren extra? Het is dus erg belangrijk om er achter te komen hoe jij beweegt en functioneert. Hoe meer jij na denkt over jou bewegen des te beter jij jou lichaam in balans zal zijn en dus minder klachten zal hebben.

In combinatie met de ontspanningsoefeningen kan je ook een dildo set gebruiken. Denk bijvoorbeeld eens aan de goed beoordeelde dildo set van Segretoys. Deze set bestaat uit 5 verschillende maten dildo's. Je kan dus starten met de kleinste en naar mate dit goed voelt over stapen naar een grotere variant.  

 

Hier vindt je mijn persoonlijke aanbevelingen bij een overactieve en te strakke bekkenbodem

Ik hoop dat je informatie heb gevonden waar jij direct wat mee kan. Mocht je toch nog opzoek zijn naar wat meer hulp blijf dan lezen. Ik zal hieronder een aantal producten opsommen die uitermate geschikt zijn om jou te helpen bij het ontspannen van jouw bekkenbodem:

 

  1. Ontspannende bekkenbodemoefeningen: Deze ontspannende bekkenbodemoefeningen zijn speciaal voor jou samengesteld om de bekkenbodem te leren ontspannen en weer onder controle te krijgen. Dit is een oefen module met veel verschillende bekkenbodemoefeningen die per periode steeds wat lastiger worden. Zo zorg jij voor een bekkenbodem die jij onder controle hebt en die jij goed kan ontspannen. Leer de bekkenbodem ontspannen als jij bijvoorbeeld last hebt van vaginisme, vulvitis, obstipatie, moeilijk kunnen plassen of bij verschillende vormen van overloop incontinentie. Ga direct naar de bekkenbodemoefeningen.
  2. Dildo set met verschillende mate dildo’s: Bij een overactieve en te strakke bekkenbodem kan je last hebben van een te strakke vagina. Hierdoor kan seks pijnlijk zijn en ook het inbrengen van een vinger of tampon al voor pijn zorgen. Leer dan samen met de ontspannende bekkenbodemoefeningen van punt 1 de bekkenbodem ontspannen. Gebruik een dildo set waarbij je de dildo grote en dikte zelf kan aanpassen. Start met de kleinste en breid dit uit als je klaar bent voor een maatje groter. Ga direct naar de 5-delige dildo set om de set eens te bekijken. Ook kan je direct naar de 3-delige dildo set gaan. Deze is iets voordeliger dan de 5-delige. Toch kan je de 5-delige set over een langere periode gebruiken. En het is ook fijn om eerst met de kleinste dildo te starten. De set van Segretoys is daarom ook erg aan te raden. 
  3. Zitbal: Heb jij pijn tijdens het zitten door een overactieve bekkenbodem dan kan een zitbal zorgen voor wat extra zitcomfort. Ook kan je op een zitbal goed de ontspannende bekkenbodemoefeningen uitvoeren. Ga direct naar de verschillende zitballen en bekijk de zitballen die ik voor jou heb getest.
Lees meer »

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende InformatieTips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.