Fietsen met urine verlies urine verlies tijdens het fietsen

 

Urine verlies treedt vaak op tijdens een inspanning. Zo ook tijdens het fietsen. Fietsen is een inspanning waarbij veel spieren actief zijn. Ook kunnen er veel onverwachtse bewegingen plaats vinden tijdens het fietsen. Een fietsroute zit vol hobbels, kuilen bochten en obstakels. Een abrupte beweging zorgt voor een verhoogde druk op de bekkenbodemspieren. Als de bekkenbodemspieren zijn verstoord of zijn verzakt kan het zijn dat de bekkenbodemspieren bezwijken onder de druk. Als de bekkenbodemspieren de druk niet aan kunnen, kan er urine ontsnappen. Urine verlies tijdens het fietsen kan dus zeker. Maar gelukkig zijn er een hoop tips en oefeningen die jouw fietstocht een stuk aangenamer kunnen maken.

 

Wat is de oorzaak van urine verlies tijdens het fietsen?

Er zijn een aantal oorzaken voor urine verlies tijdens het fietsen. Zo kan de bekkenbodem verzwakt zijn, de blaas kan verstoort zijn en de bekkenbodem kan overactief zijn. Deze verschillende vormen van urine incontinentie zijn de 3 meest voorkomende vormen van urine verlies tijdens het uitvoeren van een activiteit als fietsen. Kijk ook eens bij mijn andere artiklen over alle andere vormen van urine verlies die jij kan ervaren. Laten we de vormen van urine verlies eens per stuk doornemen.

 

Stress urine incontinentie/inspanningsincontinentie tijdens het fietsen

Urine verlies kan op een aantal manieren ontstaan. De bekkenbodemspieren kunnen bijvoorbeeld verzwakt zijn. Deze bekkenbodemspieren houden in een gezonde situatie de urinebuis/plasbuis de gehele dag gesloten. En als jij naar de WC gaat ontspannen de bekkenbodemspieren om te kunnen plassen. Wanneer deze bekkenbodemspieren verzwakt zijn kunnen de bekkenbodemspieren deze spanning niet goed vast houden. Wanneer de druk op loopt in de buik door bijvoorbeeld een inspanning als hoesten, kuchen, opstaan, lachen of iets zwaars optillen kan de bekkenbodem bezwijken onder de druk. De bekkenbodem ontspant zonder dat jij dat wilt en urine kan ontsnappen. Deze vorm van urine incontinentie noemen we Stress urine incontinentie. Tijdens het fietsen krijg je te maken met allerlei verschillende bewegingen die de druk op de bekkenbodem kunnen doen oplopen. Urine verlies tijdens het fietsen met Stress urine incontinentie is dus zeker mogelijk.

 

Oplossing voor Stress urine incontinentie/Inspanningsincontinentie tijdens het fietsen

Om van Stress urine incontinentie af te komen zijn versterken bekkenbodemoefeningen cruciaal. Op deze manier train jij de bekkenbodemspieren en worden ze als maar sterker. Een sterke bekkenbodem zal niet snel onder een oplopende druk bezwijken. Kijk eens bij mijn versterkende bekkenbodemoefeningen voor vrouwen of de versterkende bekkenbodemoefeningen voor mannen om direct aan de slag te gaan en te werken aan jouw herstel.

 

Urge incontinentie tijdens het fietsen

Ook kan jij last hebben van een verstoorde blaas. De zenuwen rondom de blaas kunnen ineens een enorme gevoel van aandrang veroorzaken. Hierdoor kan jij bezwijken onder de aandrang en urine verliezen. Deze vorm van urine incontinentie noemen wij Urge urine incontinentie. Een enorme onverwachtse aandrang om te plassen. Urine verlies tijdens het fietsen door Urge urine incontinentie is dus ook zeker mogelijk.

 

Oplossing voor Urge incontinentie tijdens het fietsen

Het onder controle krijgen van jouw bekkenbodem kan helpen bij Urge urine incontinentie. Toch is een bezoek aan een huisarts aan te raden bij een vorm van urine incontinentie als Urge urine incontinentie. Mocht je alvast aan de slag willen met de bewustwording van de bekkenbodemspieren kijk dan eens bij mijn ontspannende en versterkende bekkenbodemoefeningen om met de juiste oefeningen aan de slag te gaan.

 

Overloop incontinentie tijdens het fietsen

Verder is er nog een vorm van urine verlies die kan voorkomen tijdens het fietsen. Dit is de Overloop urine incontinentie. De bekkenbodem is nu te sterk en overactief. De bekkenbodem kan moeilijk ontspannen en naar de WC gaan is voor jou lastig. Goed uitplassen is vrijwel onmogelijk met Overloop urine incontinentie. Ook zal je erg vaak naar de toilet moeten gaan. Dit omdat de blaas nooit helemaal leeg is en dus ook weer snel vol raakt. De bekkenbodem kan nu dus niet goed ontspannen en de blaas loopt steeds voller. Op het moment dat de blaas zo enorm vol zit kan de blaas gaan overlopen. De bekkenbodem kan deze scheuten urine niet binnen houden door de toenemende druk en er ontsnapt urine. Dit kan op allerlei momenten gebeuren maar ook zeker tijdens een inspanning als fietsen.

 

Oplossing voor Overloop urine incontinentie tijdens het fietsen

Bij overloop urine incontinentie is het belangrijk dat jij de bekkenbodem leert ontspannen. De bekkenbodem is nu te gespannen en kan uit zich zelf niet goed ontspannen. Neem de tijd voor deze oefeningen en zoek een rustig plekje op om deze bekkenbodemoefeningen uit te voeren. Gebruik bijvoorbeeld mijn ontspannende bekkenbodemoefeningen voor vrouwen of de ontspannende bekkenbodemoefeningen voor mannen om van jouw overloop incontinentie af te komen.

Fietsen met urine verlies urine verlies tijdens het fietsen

 

Tips tegen urine verlies tijdens het fietsen

Nu is het zo dat veel mensen die tijdens een activiteit urine verliezen, de activiteit vaak willen vermijden. Doe dit niet! Activiteit helpt vaak in het herstellen van urine incontinentie klachten. Laten we samen eens wat tips door nemen om goed om te kunnen gaan met urine verlies tijdens het fietsen maar ook om van urine verlies tijdens het fietsen af te komen.

  1. Goed uitplassen voordat je gaat fietsen.

Het is van belang dat jij goed uit plast voordat je gaat fietsen. Een goed toiletgedrag noemen we dat. Leer goed ontspannen op het toilet. Zit goed recht op, en plaats de voeten stevig op de grond met de knieën in 90 graden. Gebruik desnoods een voetensteuntje als je niet met de voeten bij de grond komt. Leg jouw handen op de onderbuik en adem rustig naar de onderbuik toe. Probeer bij het uitademen goed te ontspannen en laat de plas maar komen.

  1. Kantel het bekken na het plassen.

Als je denkt klaar te zijn met het plassen sta dan nog niet op. Kantel het bekken eens naar voren en naar achteren door de onderrug hol en bol te maken. Zo kantel je de blaas rustig naar voren en naar achteren en kan er nog wat urine naar buiten komen.

  1. Span de bekkenbodemspieren aan bij het opstaan.

Voordat je opstaat is het belangrijk dat je opstaat terwijl je de bekkenbodemspieren aanspant. Zo sluit jij de plasbuis weer goed af. Doe dit door de vagina of penis en de anus in te trekken. En sta rustig op.

  1. Span de bekkenbodemspieren aan bij activiteit.

Span de bekkenbodemspieren vooral ook aan tijdens een activiteit als fietsen. Dit is in het begin nog lastig maar zo train jij de bekkenbodem en voorkom je urine verlies tijdens een activiteit. Dit kan je doen door de vagina of penis en de anus licht in te trekken. Ook helpt het vaak om ligt de navel in te trekken. Houdt de onderrug wel recht en trek deze niet te hol tijdens het aanspannen van de bekkenbodem.

  1. Plan de fietsroute.

Mocht je toch moeten plassen is het een goed idee dat je van te voren al even naar de fietsroute kijkt. Is er onderweg een mogelijkheid tot een toiletbezoek? Wil je liever niet bij iemand anders willen stoppen kan je ook een rondje gaan fietsen met als begin en eindpunt jouw eigen huis. Breidt de fietsroute steeds iets meer uit in tijd en train zo de blaas en bekkenbodemspieren. Begin bijvoorbeeld eerst met een blokje om en voel of jij de bekkenbodemspieren kan aanspannen. Als dit goed lukt kan jij steeds iets verder/langer gaan fietsen zonder dat jij urine verliest.

  1. Leer de bekkenbodemspieren ontspannen.

Het is goed om de bekkenbodem onder controle te krijgen en dit is goed te oefenen. Gebruik bijvoorbeeld mijn ontspannende bekkenbodemoefeningen voor vrouwen of de ontspannende bekkenbodemoefeningen voor mannen om goed te leren ontspannen. Zo maak je jouw toiletbezoek veel effectiever.

  1. Train de bekkenbodemspieren.

Als jouw bekkenbodemspieren zijn verzwakt is het belangrijk dat jij de bekkenbodemspieren leert versterken. Train de bekkenbodemspieren met mijn versterkende bekkenbodemoefeningen voor vrouwen of de versterkende bekkenbodemoefeningen voor mannen om goed te leren ontspannen. Krijg een sterke bekkenbodem en voorhelp jouw klachten.

  1. Fiets met een harder zadel.

Door het gebruiken van een harder zadel voel je de bekkenbodemspieren beter. Hierdoor kan jij directer voelen wanneer jij de bekkenbodemspieren aanspant tijdens het fietsen. Nu wordt je nog bewuster en kan jij makkelijker de bekkenbodemspieren aanspannen dan wanneer jij op een zacht zadel zit.

 

Komt urine verlies door het fietsen?

Fietsen heeft geen direct nadelig effect op de bekkenbodem. Wel kan het zijn dat bijvoorbeeld door een oplopende leeftijd de bekkenbodem langzaam wat zwakker wordt. Als jij veel fietst lijkt het misschien dat de verzwakte bekkenbodem door het fietsen komt maar hier is geen nadrukkelijk bewijs voor. Fietsen is een activiteit en veel spieren worden actief gebruikt tijdens het fietsen. Ook de bekkenbodem is een spier en de bekkenbodem wordt sterker door activiteit. Fietsen zelf is dus niet nadelig voor de bekkenbodem.

 

Helpt fietsen tegen urine verlies?

Fietsen kan helpen tegen urine verlies. Als jij bijvoorbeeld fietsen gebruikt om jouw bekkenbodem te trainen. Fietsen is een goede activiteit voor een hoop spieren. En omdat de bekkenbodem ook een spier is helpt fietsen om de bekkenbodem gezond te houden. Gebruik bijvoorbeeld de versterkende bekkenbodemoefeningen om de bekkenbodem tijdens het fietsen te trainen.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatietips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.