Bij urine verlies als urge urine verlies of stress urine verlies is het aan te raden om meteen te beginnen aan jouw herstel. Dit kan je doen door een aantal stappen te volgen. Vier stappen zijn in het herstel van stress urine incontinentie en urge urine incontinentie belangrijk. Stap 1: Een plasdagboek, Stap 2: De Huisarts, Stap 3: Een bekkenfysiotherapeut en Stap 4: Bekkenbodemoefeningen. Verder zijn er nog andere opties om van jouw urine verlies af te komen denk aan medicatie of zelfs een operatie. Beide vormen van urine verlies en urine incontinentie zijn zeer vervelend maar wel behandelbaar. Volg deze stappen en werk aan jouw herstel.
Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.
Symptomen van Stress urine incontinentie
Stress urine incontinentie herken je door urine te verliezen bij hoesten, lachen, niezen, kuchen, tillen, bukken, opstaan en zelfs omdraaien in bed. Allen een plotselinge handeling waarbij je even geen controle hebt over je continentie.
Oorzaak van Stress urine incontinentie
Eigenlijk gaat het bij deze vorm van urine incontinentie vaak over een verzwakking van jouw bekkenbodemspieren. Deze bekkenbodemspieren zijn niet sterk genoeg om jouw plasbuis dicht te drukken op het moment dat er extra druk komt in het buik gebied. De buikdruk verhoogd en urine ontsnapt.
Je kan zelf heel goed aan de slag gaan met deze vorm van urine verlies. Ik heb een aantal oefeningen voor je klaar staan. Maar je kan ook op zoek gaan naar een goede bekkenoefentherapeut of bekkenfysiotherapeut. Dit zijn gespecialiseerde bekken therapeuten die jou meteen kunnen helpen. Een combinatie tussen de twee is altijd aan te raden.
Wat kan je doen tegen stress urine incontinentie?
Als jij last hebt van stress urine incontinentie kan je een aantal dingen doen. Laten we de stappen eens opsommen.
Stap 1: Een plasdagboek.
Houdt een plasdagboek bij. Zo krijg jij een goed inzicht in de momenten waarop jij naar de wc gaat. Schrijf elke keer als je naar de wc gaat het tijdstip op en hoe de plas ging. Dit dagboek kan je meenemen naar de huisarts of therapeut om er voor te zorgen dat deze specialisten meteen een goed beeld krijgen van jouw plas.
Stap 2: De Huisarts.
Ga naar de huisarts. Dit is altijd de eerste stap bij stress urine incontinentie. De huisarts kan de oorzaak vaststellen van jouw stress urine incontinentie en de huisarts kan de beste vervolgstappen aanraden. Daarna zal de huisarts je al wat tips geven en ook moet je de blaas gaan trainen door wat langer je plas op te houden. Laat die blaas maar even. Zo verleng je de tijd tussen jouw plas momenten in en zal ook de blaas veel voller zijn dan die korte keren steeds. Hierdoor ga je de bekkenbodemspieren in de bekkenbodem meer gebruiken en in het begin zelfs erg intensief. Dit is alleen bij een passieve bekkenbodem.
Stap 3: Een bekkenfysiotherapeut.
Bij stress urine incontinentie is het belangrijk dat er goed gekeken wordt naar het ontstaan van de stress urine incontinentie. Vaak zijn dit de verzwakte bekkenbodemspieren. Zoek eens een geschikte bekkentherapeut op. Een bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut kan jouw helpen in het herstel. Een Bekkenfysiotherapeut kan jou vaak helpen met het creëren van gezonde en fitte bekkenbodemspieren. Vaak ben je op het goede adres bij een bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut of een algemeen fysiotherapeut/oefentherapeut. Dit zijn namelijk de echte bekken specialisten. Het is zelfs een gehele studie na het afronden van de algemene oefentherapie of fysiotherapie studie.
De bekkentherapeut begint vaak met het kijken naar jouw spierkracht in en rondom het bekken. Dit is namelijk vaak niet op orde bij deze klachten. Hier zullen speciale bekkenbodem oefeningen centraal staan. Het fijne is dat je deze oefeningen vaak zelf goed kan oppakken. Laat wel de therapeut eerst zien hoe je ze doet om te kijken of het wel goed gaat. Ook kan de bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut of een algemeen fysiotherapeut/oefentherapeut een inwendig onderzoek uitvoeren om een beter indruk te krijgen van jou gestel. Een huisarts kan dit al eens bij je gedaan hebben. Dit is wel echt altijd in samenspraak. Hierdoor kan de therapeut goed beoordelen of je wel de juiste spieren traint.
Stap 4: Bekkenbodemoefeningen.
Ga aan de slag met versterkende bekkenbodemoefeningen. Bij een verzwakte bekkenbodem is het verstandig om aan de slag te gaan met versterkende bekkenbodemspieroefeningen. Kijk eens bij mijn versterkende bekkenbodemspieroefeningen en ga aan de slag!
Andere stappen tegen stress urine incontinentie
Naast de stappen van hierboven zijn er ook andere middelen tegen stress urine incontinentie. Denk bijvoorbeeld aan een blaasring, operatie of medicatie. Laten we deze samen even langslopen.
Medicatie bij stress urine verlies.
Je kan hier medicatie voor krijgen maar doe dit liever niet. Het zal niet heel erg helpen. Het wordt dan ook niet snel voorgeschreven. Dit omdat het vaak een aandoening aan het bekken is bijvoorbeeld een probleem met de bekkenbodemspieren. Medicatie lost dat niet op. Jammer genoeg.
Stress urine verlies en een blaasring.
Wel kan je een blaas ring overwegen. Een zo genoemde ring of pessarium. Deze ring kan de blaas of zelfs de blaas hals weer op de juiste plek brengen. Maar let op. Niet iedereen heeft een geschikt bekkenbodem voor deze ring. Je moet namelijk wel een actieve en gezonde bekkenbodem hebben. En hier zit nou vaak juist het probleem. Je voelt verder niks van een ring als die eenmaal op de juiste plek zit. Ook niet tijdens een spannend avondje met je partner. Dus zowel als tijdens het plassen, poepen en tijdens de seks voel je niks van deze ring. Vaak brengt een gynaecoloog deze in.
Opereren een laatste redmiddel bij stress urine verlies?
Opereren. Klinkt meteen heftig. En is dit nodig? Mocht een blaasring en de therapeut geen oplossing bieden kan je worden doorgestuurd naar en uroloog of gynaecoloog of een combinatie van de twee. Er kan besloten worden om te gaan opereren door een van deze specialisten. En als niks meer helpt is dit dan misschien wel jouw uitkomst. Je komt dan vaak terecht bij de TVT operatie. Een erg bekende operatie waar je waarschijnlijk ook erg veel informatie over kan vinden. Ook word deze techniek wel TVTO of TOT genoemd. Hier wordt jouw sluitsysteem van de blaas ondersteunt. Een totaal verhelpen van incontinentie is ongeveer 85%. Het is dus geen garantie op een succes maar wel een hoog slagingspercentage. Het is een vrij eenvoudige ingreep en een dag opname is vaak zat.
Wat wel handig is om te weten, is dat je na de operatie erg moet letten op jouw buikdruk. Denk maar eens als je perst, tilt, zwaar werk doet, boodschappentassen tilt, hard lacht etc. Probeer het maar eens je voelt de druk in je onderbuik toenemen. Dit is belangrijk om in de gaten te houden. Mocht je hier vragen over hebben kan je dit met jouw bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut of een algemeen fysiotherapeut/oefentherapeut bespreken. Het is goed om te weten hoe je deze druk het beste kan verdelen dus een afspraak is altijd mooi meegenomen. Het gaat tenslotte over jouw bekken en jouw gezondheid. Ook kan je eens naar mijn buikdruk verlagende tips kijken.
Urge urine incontinentie.
Bij urge urine-incontinentie is de drang hoog of vaak aanwezig. Urge urine incontinentie komt veelal door een stoornis van de blaas. De spieren om de blaas zijn verstoord en spannen ineens aan. De blaas denkt vol te zijn en het gevoel van aandrang ontstaat. Ook een overactieve bekkenbodemspiergroep in het bekken kan hier negatief effect op hebben.
Symptomen van Urge urine incontinentie.
Bij urge urine incontinentie heb je last een gevoel van continue aandrang om te moeten plassen. Je moet zeer vaak plassen en niet altijd komt er ook veel urine naar buiten. Een bepaalde beweging of handeling kan deze aandrang triggeren. S’nachts moeten plassen is ook een veel voorkomend symptoom bij urge urine incontinentie.
Oorzaak van Stress urine incontinentie.
Urge urine incontinentie is een vorm van urine-incontinentie waarbij er een stoornis is van de blaas. Er ontstaat steeds weer een enorm gevoel van te moeten plassen (aandrang). Dit omdat de blaas de spieren om de blaas heen steeds weer enorm aanspant. Je moet soms wel om het half uur. Als je de toilet al haalt. Dit is een vorm die ineens heel heftig kan opzetten. Je kan bij het veranderen van lichaamshouding of het horen van stromend water al urine verliezen. Ook is bekend dat de mensen met deze vorm van incontinentie vaak s’ nachts ook moeten plassen. En als je urine verliest is het helaas vaak de hele blaas inhoud.
Wat kan je doen tegen stress urine incontinentie?
Als jij last hebt van urge urine incontinentie kan je een aantal dingen doen. Laten we de stappen eens opsommen.
Stap 1: Een plasdagboek.
Ook bij urge urine incontinentie is het verstandig om meteen te beginnen met het bijhouden van een plasdagboek. Schrijf goed op wanneer jij naar de wc gaat, hoelang dat duurt en hoe het ging. Als jij naar een specialist gaat zal een plasdagboek meteen een goed inzicht geven en kan bijvoorbeeld de huisarts snel een behandelplan opzetten.
Stap 2: De Huisarts.
De huisarts is de eerste halte bij klachten en ook bij urge urine incontinentie is de huisarts een geschikte specialist om bij te beginnen. De huisarts zal je veel vragen stellen en jouw plasdagboek zal al veel inzicht geven in jouw urine verlies. De huisarts weet een geschikte vervolg stap te benoemen en jouw herstel kan beginnen.
Stap 3: Een bekkenfysiotherapeut.
Een bekkenfysiotherapeut, bekkenoefentherapeut of een algemeen fysiotherapeut/oefentherapeut kan eigenlijk in alle gevallen een hoop voor jou en je bekken betekenen. Ook verschillende organen zijn hier bij gebaad. Denk aan een blaas training bijvoorbeeld. Dit kan met oefeningen maar ook met een soort sonde. Deze wordt vaginaal ingebracht en geeft een kloppend gevoel. Dit zijn een soort elektrische stootjes. Dit kalmeert de blaas waardoor het makkelijker word om plas op te houden.
Ook hoeft de zonde misschien niet ingebracht te worden maar kan het via een enkel zenuw. Dit klinkt absurd maar er loopt een zenuw in de enkel die in contact staat met je blaas. Deze wordt ook met elektronen behandeld. Dit heet ook wel PTNS. Hier kan je het een en ander over terug vinden op internet. Best interessant.
Stap 4: Bekkenbodemoefeningen.
Bekkenbodemoefeningen bij urge urine verlies zijn altijd aan te raden. Met het trainen van de bekkenbodemspieren maak je het bekkengebied fit en gezond. Gebruik eens een combinatie van bekkenbodemoefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken en de bekkenbodemoefeningen om de bekkenbodemspieren te ontspannen. Zo geef je de bekkenbodem meer kracht maar ook meer rust.
Andere stappen tegen stress urine incontinentie
Medicatie bij Urge urine incontinentie.
Er wordt in dit geval wel eens medicatie voorgeschreven en met succes. Deze medicatie kan er namelijk voor zorgen dat de blaasspier wat meer ontspant. Hierdoor hoef je ook niet zo vaak naar het toilet. Dit is wel alleen te verkrijgen op recept. Wat wel fijn is dat je vrij snel resultaat boekt. En dit is een geschikt medicijn om ook nog blaastraining mee te doen dus ideaal.
Wel is er een nadeel dat er kleine bijwerkingen zijn. Maar dit valt tegenwoordig allemaal wel mee. Verdiep je daar wel even van te voren in.
Een operatie bij urge urine-incontinentie
Is een operatie te overwegen bij urge urine-incontinentie? Nee eigenlijk niet. Dit wordt ook waarschijnlijk niet als optie geopperd. Dit zal alleen een optie zijn als niks anders werkt maar ook dan is de kans op slagen nihil. Doe het niet en probeer zelf je bekkenbodem te versterken.
Is een operatie met een overactieve blaas wel aan te raden?
Ja zeker. Maar dit is best een ingrijpende operatie. Er is namelijk een nieuwe soort techniek. Veel urologen passen het dan ook al toe. En gelukkig. Het gaat een beetje als met die zonde van zo net. Een klein apparaatje (soort pacemaker) wordt ingebracht en staat in verbinding met een elektrodedraad die rond het heiligbeen wordt geplaatst. Dit heet neuromodulatie en beter bekend als interstim therapie.
Alles wordt vooraf goed getest. Je krijgt een soort proef versie mee voor een dag of 5-6. Hier worden schokjes gegeven in de onderrug. De plek van de blaas zenuw. Dit is een zo gehete proefstimulatie periode. Hier houd je ook een plasdagboek bij. Die komt ook wel vaak terug bij elk onderzoek omtrent de blaas. Dus altijd goed om zelf al mee te starten van te voren. Als je dan weer een plasdagboek bij houd tijdens de proefperiode kan je mooi het effect zien. Als de resultaten positief zijn kan er worden nagedacht over een blijvende optie en het plaatsen van de pacemaker. Vaak wordt de pacemaker in de onderbuik of bil geplaatst. En je voelt er verder niks van.
Mocht je nou last hebben van en hoge drang en urine verlies bij bepaalde bewegingen dan spreken we van mixed incontinentie. Er wordt wel een keuze gemaakt voor de meest erge incontinentie. Is de stress incontinentie hoger of de urge? Na dat te hebben vast gesteld zal er een behandelplan voor je gemaakt worden en beide om de beurt worden aangepakt. Elke behandelaar is bekend met beide dus je zit bij 1 juiste behandelaar vast goed.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties