Urineverlies tijdens het tillen komt vaak voor, omdat je druk zet op bekkenboden. Je bekkenbodem raakt verzwakt en verliest urine, omdat het belast raakt. Dit wordt ook wel stressincontinentie of inspanningscontinentie genoemd. Je kan urineverlies tijdens het tillen verminderen door versterkende bekkenbodemoefeningen te doen, maar ook door kinderen of voorwerpen te tillen met een rechte rug en gebogen knieën. Mannen en vrouwen kunnen verder bij urineverlies inlegkruisjes dragen of speciale onderbroeken, zodat je niet snel doorlekt. De oorzaak van urineverlies bij een vrouw is de zwangerschap en bij een man vaak door een operatie. Urineverlies kan ook komen door een te zwakke bekkenbodem, omdat de plasbuis niet goed sluit. Bij een overactieve bekkenbodem krijg je urineverlies doordat de blaas overloopt, omdat het de urine niet kwijt kan.
Wat is urineverlies?
Urineverlies houdt in dat je ongewenst druppels plas verliest op verkeerde momenten. Urineverlies komt bijvoorbeeld voor als je niest, lacht en als je zware dingen optilt, zoals boodschappen of een kind. Je kan ook ongewenst urine verliezen als je kucht of te veel druk zet. Urine verlies houdt (simpel gezegd) in dat je op moet passen met je spieren aanspannen, anders kan je druppels urine verliezen.
Oorzaken urineverlies
Oorzaken van urineverlies bij vrouwen zijn vaak de zwangerschap of de overgang. Bij mannen is de oorzaak vaak te wijten aan een vergrote prostaat. De bekkenbodemspieren ontspannen als je wilt gaan plassen, hierdoor is de plasbuis open. Deze spieren kunnen verzwakt raken tijdens de zwangerschap, prostaatoperatie of de bevalling, hierdoor kunnen de bekkenbodemspieren niet goed aanspannen en de urinebuis niet goed sluiten. Bij een te hoge buikdruk, staat de bekkenbodem verder onder druk. Dit houdt in dat de bekkenbodem onverwachts kan gaan ontspannen door de extra druk en dan is de urinebuis niet geheel dicht. Hierdoor kunnen druppels urine ontsnappen.
Waarom krijg ik urineverlies tijdens het tillen?
Urineverlies tijdens het tillen gebeurt door de oplopende druk in je buik en op de bekkenbodem. Je spieren spannen ongewenst aan tijdens het tillen en doordat je bekkenbodemspieren aanspannen, kunnen ze de plasbuis niet goed dichthouden. Hierdoor ontsnappen er een aantal druppels urine. Ook kan het komen doordat je zware dingen tilt en je het gewicht leunt op of tegen je buik, hierdoor krijg je extra druk op je bekkenbodem en gaan de spieren soms automatisch ontspannen. Dit houdt in dat urinebuis per ongeluk een beetje opengaat en je plasdruppels verliest.
Kijk op deze pagina voor oplossingen tegen urineverlies.
Urineverlies tijdens het tillen met een zwakke bekkenbodem
Urineverlies tijdens het tillen met een zwakke bekkenbodem verminder je door met een rechte rug en gebogen knieën items op te pakken. Je tilt alles op als het tussen je benen instaat en gaat met een rechte rug omhoog. Let op dat je niet te zware dingen tilt, omdat je dan de bekkenbanden meer kan verzwakken. Het is belangrijk dat je het goed timet, wanneer je iets optilt. Adem langzaam in en uit, en wanneer je uitademt, til je de voorwerpen op.
Als je wilt weten hoe je kinderen kan tillen met bekkenpijn, klik hier.
Urineverlies tijdens het tillen met een overactieve bekkenbodem
Urineverlies tijdens het tillen met een overactieve bekkenbodem verminder je door zo weinig druk op je buik te zetten. Vaak in de nacht moet je opeens plassen en met urineverlies, kan het ongewenst er uit gaan tijdens je slaap bij een overactieve bekkenbodem. Als je voorwerpen of kinderen tilt, is het van belang dat je ze niet op je heup zet of tegen je bekkenbodem aan leunt. Bij zwaardere dingen, zoals boodschappen, is het belangrijk dat je het van een hoger punt optilt. Hierdoor belast je het bekken minder. Als je kinderen optilt en wel op je heup zet, kan de bekkenbanden overbelasten. Als je iets op tilt, houdt het dan tegen je borst of romp en til altijd met twee handen voor veiligheid, maar ook stevigheid.
Als je wilt weten hoe je kinderen kan tillen met bekkeninstabiliteit, klik hier.
9 Tips bij urineverlies tijdens het tillen
Tip 1: Maak geen draaibewegingen bij urineverlies tijdens het tillen
Tip 2: Houd een plasdagboek bij voor urineverlies tijdens het tillen
Tip 3: Schakel een bekkenfysiotherapeut in bij urineverlies tijdens het tillen
Tip 4: Doe bekkenbodemoefeningen voor urineverlies tijdens het tillen
Tip 5: Gebruik hulpmiddelen voor urineverlies tijdens het tillen
Tip 6: Hulp vragen bij urineverlies tijdens het tillen
Tip 7: Til dicht bij je lichaam op bij urineverlies tijden het tillen
Tip 8: Til met twee handen bij urineverlies tijdens het tillen
Tip 9: Rustpauzes bij urineverlies tijdens het tillen
Tip 1: Maak geen verkeerde bewegingen bij urineverlies tijdens het tillen
We hebben het al benoemd, maar maak geen verkeerde bewegingen bij urineverlies tijdens het tillen. Als u last hebt van urineverlies en te veel draait, belast je de bekken meer. Tijdens het tillen span je aan en verlies je ongewenst urine, als je dan ook nog een verkeerde beweging maakt, kan het soms meer dan een paar druppels zijn en verlies je urine op de verkeerde momenten.
Tip 2: Houd een plasdagboek bij voor urineverlies tijdens het tillen
Houd een plasdagboek bij voor urineverlies tijdens het tillen, zodat je weet hoe vaak en wanneer het gebeurt. Op deze manier kan je bijhouden hoe vaak je op een dag plast en drinkt en op welke momenten je urineverlies hebt. Dit is slim voor las je naar de huisarts wilt. Normaal krijg je daar dan het advies om er één te beginnen, maar het is gemakkelijker als je er al één hebt klaarliggen.
Tip 3: Schakel een bekkenfysiotherapeut in bij urineverlies tijdens het tillen
Schakel een bekkenfysiotherapeut is bij urineverlies tijdens het tillen, omdat zij veel voor jou bekken kunnen betekenen. Zo kunnen ze achterhalen of je bijvoorbeeld urineverlies hebt door een zwakke of overactieve bekkenbodem. Ook kunnen ze je helpen met blaastraining en advies geven over tillen. Daarnaast helpen ze met trainen door bekkenbodemoefeningen te doen.
Tip 4: Doe bekkenbodemoefeningen voor urineverlies tijdens het tillen
Begin met bekkenbodemoefeningen te doen als je last hebt van urineverlies tijdens het tillen. Dit is altijd een goede oplossing tegen urineverlies, omdat deze oefeningen helpen om je bekkengebied gezond te houden. Als je bekkenbodem en bekkenbodemspieren goed meewerken, sluit de urinebuis beter af. Heb je urineverlies tijdens het tillen bij een zwakke bekkenbodem? Dan is versterkende bekkenbodemoefeningen wat voor jou. Heb je nou een overactieve bekkenbodem? Dan raad ik aan om ontspannende bekkenbodemoefeningen te gaan doen. Op deze pagina’s staan ze voor u klaar.
Tip 5: Gebruik hulpmiddelen voor urineverlies tijdens het tillen
Hulpmiddelen gebruiken voor urineverlies tijdens het tillen houdt in medicatie voor je blaasspier. Door medicatie door voorgeschreven kan worden door je huisarts word je blaasspier wat ontspannen. Dit is dus een oplossing als je last hebt van urineverlies tijdens het tillen bij een overactieve bekkenbodem. Het enige nadeel van deze medicatie is dat het niet helemaal opgelost wordt, het wordt daarom ook niet snel voorgeschreven. Wel kan je een blaasring overwegen, maar dit gaat alleen als je een gezonde bekkenbodem hebt. De blaasring helpt om de blaas weer op de goede plek te zetten als je tilt.
Tip 6: Hulp vragen bij urineverlies tijdens het tillen
Hulp vragen bij het tillen als je last hebt van urineverlies is niks om voor je te schamen. Weet je dat iets te zwaar is, vraag je partner of iemand anders om het even voor je op te tillen. Desnoods gebruik je al excuus dat je een zwakke bekkenbodem hebt. Het gaat erom dat je, jezelf niet pusht als je weet dat je hierdoor meer urine kan verliezen.
Tip 7: Til dicht bij je lichaam op bij urineverlies tijden het tillen
Het is belangrijk bij urineverlies tijdens het tillen om de kinderen of objecten dicht bij je lichaam te houden. Zo heb je meer stevigheid en hoef je niet je armen te strekken en aan te spannen. De bedoeling is dat je het gewicht optilt door met je voeten af te zetten tegen de grond, dit doe je met gebogen knieën en een rechte rug. Als je voorwerpen dichtbij optilt heb je minder kans om je bekken te belasten.
Tip 8: Til met twee handen bij urineverlies tijdens het tillen
Ook is het belangrijk om altijd met twee handen te gaan tillen als je last hebt van urineverlies tijdens het tillen (of überhaupt bekkeninstabiliteit hebt). Met twee handen tillen heb je meer stevigheid en meer veiligheid. Dit is belangrijk, omdat je het dan niet zo snel kan laten vallen. Als je uit balans raakt, omdat je met één arm of hand tilt en het valt uit je handen, ga je automatisch het proberen op te vangen. Hierdoor raak je uit balans en kan je verkeerde draaibewegingen met je bekken maken.
Tip 9: Rustpauzes bij urineverlies tijdens het tillen
Het is belangrijk om bij urineverlies tijdens het tillen rustpauzes te nemen. Als je met zware objecten moet lopen, is het handig om na elke zeven minuten even drie minuten te rusten. Zo raken je bekken niet overbelast en kan je niet doordat je spieren plots ontspannen door de druk, urine verliezen. Neem desnoods een stopwatch mee, als je niet de tijd in de gaten kan houden. Als je na zeven minuten een rustpauze neemt, is het wel van belang dat je even gaat zitten en niet blijft tillen. Zo kunnen je spieren ook rustiger ontspannen en je bekkenbodem ook.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties