Het goed legen van de blaas of darmen is in principe een dagelijkse bezigheid. En ook denkt iedereen vaak dat ze op een goede manier naar de wc gaan. Maar hoe ga je goed naar de wc? Het goed lege van de blaas en de darm doe je door goed te zitten op de wc waarbij het lichaam zich goed kan ontspannen. Dit bereik je door een rustige ademhaling naar de buik en door goed de tijd te nemen voor jouw toiletbezoek. Plas of poep in een keer leeg en onderbreek jouw boodschap niet, zo voorkom je achter blijvende ontlasting of plas in de darm of blaas. Verder is persen de vijand van een goede ontlasting. Persen spant de bekkenbodemspieren aan. En gespannen bekkenbodemspieren vernauwen de anus of urinebuis. Mocht je dus al klachten ervaren op de wc of uit interesse/preventie dit artikel lezen, dan zit jij goed! Ik neem je mee in verschillende tips en adviezen op gebied van jou toiletgedrag.
Mocht je na deze tips toch nog meer tips, adviezen of diepgaande informatie zoeken kijk dan gerust eens op de site verder. Ik heb nog zat! Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen als het gaat over klachten of problemen in en rondom het bekken.
Laten we eerst eens duiken in wat korte informatie over de blaas en de darmen.
De Blaas. Hoe werkt de blaas?
De blaas is het opvang orgaan van onze urine. De blaas kan tussen de 200 en 500 ml urine opslaan. En als jij jouw max bereikt hebt dan zal je aandrang moeten ervaren. Gemiddeld plassen we zo’n 5 tot 7 keer overdag. S ’nachts is een stuk minder want s ’nachts plassen we gemiddeld genomen tussen de 0 en 1 keer. Je kan je blaas trainen. Zo is het mogelijk om door de plas wat langer op te houden de blaascapaciteit iets te vergroten. En als je vaak en misschien wel te snel gaat plassen dan kan jouw blaas inhoud zelfs afnemen. Toch heeft het ophouden van de urine niet altijd een goed effect. Als de blaaswand namelijk te veel wordt opgerekt dan is de kans aanwezig dat jouw blaaswand verslapt en niet meer goed de blaas leeg kan knijpen. Dus vindt een balans tussen de inname van vocht en de hoeveelheid in toilet bezoeken. Een goede vocht inname is ongeveer 2 liter water per dag. Dit klinkt best veel en dat is het ook. Maar toch kan je er redelijk makkelijk aan komen. Drink water en desnoods thee om op jouw 2 liter te komen.
De Darmen. Hoe werken de darmen?
In de onderbuik en in het bekken bevinden zich slangvormige organen. De darmen. De darmen worden ook wel de hersen van de buik genoemd. Dit omdat de darmen eigenlijk alles regelen omtrent opname en afbraak van verschillende voedingsstoffen. Ze zijn dus bijster intelligent. De darmen zijn het stelsel waarin jouw eten word verwerkt en het afval naar buiten word geduwd. Je darmen zijn in tegenstelling tot wat veel mensen denken hele schone organen die zich een keer in de zoveel tijd zelf reinigen. De darm hoeft dus ook nooit gereinigd te worden. Dit is een veel voorkomende misvatting. De dunne darm loopt over in de dikke darm en de dikke darm loopt over in de endeldarm. De endeldarm is de opslag kamer waarin de poep netjes plaats neemt om zich klaar te maken op zijn laatste reis. Als de poep of eventueel gas zich in de endeldarm ophoopt krijg jij een aandrang gevoel.
Het is verstandig om met aandrang meteen naar de wc te gaan. Als je dit niet doet is de kans groot dat er obstipatie kan ontstaan. Poep die te lang in de darmen blijft zal steeds iets droger worden. En hoe droger de ontlasting des te moeilijker de poep eruit kan komen. Als je te hard moet persen om jouw ontlasting eruit te krijgen dan is de kans aanwezig dat je het een en ander zal gaan beschadigen. Denk aan aambeien of een verzakking van de organen door overbelasten of verzwakte bekkenbodemspieren. Een normale stoelgang zorgt ervoor dat je gemiddeld 1 keer per dag even goed op de wc gaat zitten. Het is dus belangrijk niet te persen. De grote tip voor ontlasten is dan ook ontspannen. Ontspan de bekkenbodemspieren en laat de zwaartekracht het werk doen.
Kracht zetten tijdens het plassen en poepen is Niet goed!
Laten we het een gaan hebben over de ideale manier van plassen en poepen. Het toiletgedrag.
Bij zowel plassen en poepen is het kernwoord: ontspanning. Veel mensen denken dat je kracht moet zetten om goed te kunnen plassen of goed te kunnen leeg ontlasten. Dit is juist helemaal niet waar. Het tegenovergestelde zelfs. Je moet al jouw bekkenbodemspieren in je bekken ontspannen om goed te kunnen plassen of poepen. Dit komt omdat jouw bekkenbodemspier die onder in jouw bekken liggen de hele dag actief de anus en plasbuis dicht houden. Om naar de wc te kunnen gaan moet je deze bekkenbodemspieren dus los laten. Als je toch gaat persen bij plassen of poepen dan maak je het jezelf en ook jouw bekkenbodem alleen maar moeilijker. De uitgang ga je dan verkleinen.
12 tips en adviezen over goed plassen:
Goed plassen is nog niet zo makkelijk. En misschien plas jij eigenlijk al heel lang op de verkeerde manier. Lees dan nu ook snel onderstaande tips en adviezen over goed te kunnen plassen. Om goed te kunnen plassen zijn er 12 onmisbare tips en adviezen die jij meteen kan toepassen.
Tip 1: Zittend plassen.
Ontspan. Dus ga ontspannen en rechtop op de wc zitten. De toilet is zo gemaakt dat je er goed op kan zitten. Ga dan ook goed en stevig zitten.
Tip 2: Stevigheid om goed te plassen.
Ga stevig zitten met de voeten plat op de grond. Kom je nu niet goed bij de grond? Pak dan eens een krukje om het wat makkelijker te maken.
Tip 3: Plaats de voeten op heupbreedte om goed te plassen.
Houdt je knieën op heupbreedte. Zit dus een beetje met de bene wijd maar niet te veel. Houdt ze recht voor je en niet tegen elkaar aan.
Tip 4: Zithouding om goed te plassen.
Denk om je zit houding zit recht op maar niet met een holle onderrug. Iets bol is het beste.
Tip 5: Ademhaling om goed te plassen.
De ademhaling is belangrijk om een oplopende buikdruk en persen te voorkomen. Leg je handen op je onder buik, ontspan de schouders en adem naar je handen toe.
Tip 6: Ontspanning om goed te plassen.
Ontspanning is het belangrijkste. Maak je hoofd leeg en probeer de bekkenbodemspieren te ontspannen. Dit kan je triggeren door even kort de penis of vagina in te trekken. Laat vervolgens alles los. Als jij goed ontspannen bent kan je goed jezelf legen.
Tip 7: Tijd om goed te plassen.
Neem de tijd. Als je gehaast gaat doen ben je veel te gespannen. Neem de tijd en ga eens rustig zitten.
Tip 8: Persen is de vijand tijdens het plassen.
Ook al heb jij het gevoel te moeten persen doe dit niet hier maak je de plasbuis alleen maar nauwer van. De urine kan er dan een stuk minder goed uit komen.
Tip 9: Plas in een keer door, om goed te plassen.
Onderbreek jou plas straal niet. Ook niet als je denkt dat dit een oefening is. Dat is het niet. Als je de plasstraal onderbreekt heb je kans dat er urine in de blaas achter zal blijven en misschien wel gaat ontsteken.
Tip 10: Kantelen van de bekken om goed te plassen.
Als je denkt klaar te zijn dan kan je jou bekken nog even naar voren en naar achteren kantelen. Zo kan er altijd nog een achter gebleven druppel naar buiten komen.
Tip 11: Aanspannen van de bekkenbodemspieren om goed te plassen.
Span als je denkt klaar te zijn toch nog even jou bekkenbodemspieren aan. En laat ze vervolgens weer los je zal zien dat er best nog wat urine naar buiten kan komen.
Tip 12: Vegen of spoelen na het plassen?
En als laatste tips voor de vrouwen. Spoelen is beter dan vegen. Van vegen kunnen er bacteriën achter blijven en bij spoelen spoel je ze lekker weg. Dep wel even droog.
10 tips en adviezen over goed poepen:
Goed poepen is nog niet zo makkelijk. En misschien poep jij eigenlijk al heel lang op de verkeerde manier en pers je misschien wel heel hard. Lees dan nu ook snel onderstaande tips en adviezen over goed te kunnen poepen. Om goed te kunnen poepen zijn er 10 onmisbare tips en adviezen die jij meteen kan toepassen.
Tip 1: De houding om goed te kunnen poepen.
Jouw houding bij het poepen is erg belangrijk. Zit goed stevig op de wc en maak goed gebruik van de bril. Zit goed recht op. Een licht bolle onderrug is het beste. Ga dus niet te hol zitten.
Tip 2: Stand van de voeten om goed te kunnen poepen.
Plaats je voeten stevig op de grond. Zorg dat je een goede stevige ondergrond hebt.
Tip 3: De hoogte van de knieën om goed te kunnen poepen.
Mocht je niet helemaal bij de grond komen dan is een krukje een goede tip. Maar ook is het goed om sowieso een krukje te hebben. Het kan namelijk helpen om de knieën iets naar boven te plaatsen. De heupen dus in een kleinere hoek dan 90 graden. Zo liggen de darmen beter naar de uitgang.
Tip 4: De ademhaling om goed te kunnen poepen.
Denk goed aan de ademhaling. Dit verlaagd de buikdruk en voorkomt persen. Leg de handen desnoods op de onder buik en adem naar je handen.
Tip 5: De tijd om goed te kunnen poepen.
Neem goed de tijd. Laat je zeker niet ophaasten. Neem de tijd om je darmen goed te kunnen legen.
Tip 6: Ontspanning om goed te kunnen poepen.
Ontspan jouw bekkenbodemspieren goed. Maak het jouw bekkenbodemspieren makkelijk en ga niet ook nog eens hard persen en dus aanspannen. De uitgang wordt dan alleen maar smaller.
Tip 7: Persen is slecht om goed te kunnen poepen.
Van hard persen kan je alleen maar aandoeningen krijgen. Denk aan aambeien en bijvoorbeeld een orgaan verzakking. Je overbelast jouw bekkenbodemspieren op deze manier.
Tip 8: Kantelen van het bekken om goed te kunnen poepen.
Net zoals bij het plassen is het ook belangrijk bij het ontlasten om de bekken nog eens te kantelen als je denkt klaar te zijn. Er kan altijd nog een verstekeling te voor schijn komen.
Tip 9: Aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren om goed te kunnen poepen.
Span ook nog even goed de bekkenbodemspieren aan door de vagina, penis of anus in te trekken. Laat vervolgens alles weer los en ook nu kunnen er achterblijvers nog uit komen.
Tip 10: Spoelen beter dan vegen na het poepen.
Spoelen is beter dan vegen. Door vegen wordt de anus soms droog en beschadigd door papier. Je kan ook vochtige doekjes gebruiken dit is ook erg hygiënisch.
Voel je de ontlasting of plas aankomen? Top! Maar ga niet als een gek te keer door te rennen en zo snel als mogelijk alles eruit te duwen. Neem even rustig de tijd. Ga zitten en neem even rustig onze stappen door. Ontspan de spieren en jezelf goed en neem de tijd. Adem goed door naar de onderbuik en leg desnoods even je handen op de onderbuik om goed naar toe te ademen.
Het is ook goed om het aandrang gevoel eerst eens even onder controle te gaan voordat je meteen naar de wc rent. Span de bekkenbodem spieren eens goed aan. Krijg zo controle over jouw ontlasting. En ontspan de spieren lekker als je de wc hebt bereikt.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties
Jullie schrijven een grote fout in dit artikel, ergens aan het begin. Jullie zeggen ' dikke darm loopt over in de dunne darm' klopt niet!!!! Het is juist anders om
Beste mevr Boormans,
U heeft zeker gelijk! Het is direct aangepast. Bedankt voor het attenderen.
Mvg,
Martijn van Bekkenblog