Ontlasting verlies kan 7 verschillende oorzaken hebben. Een aantal oorzaken van ontlasting verlies zijn: opgelopen schade aan de anus, een aangeboren afwijking, een orgaan verzakking, dunne poep en ook te slappe of verzwakte bekkenbodemspieren kunnen een oorzaak zijn van ontlasting verlies. Je kan ontlasting verlies herkennen aan een aantal symptomen. Denk aan het verliezen van windjes, verliezen van dunne ontlasting, dikke ontlasting verliezen, het verliezen van ontlasting zonder aandrang en het verliezen van ontlasting door het te laat bereiken van de wc. Laten we samen eens alle punten doornemen en ook de mogelijkheden bespreken.
Ik ga je mee nemen in de gevonden relevante informatie over het verliezen van ontlasting of poep. Er zijn op mijn site ook nog vele andere artikelen te vinden die jou verder kunnen helpen als je hier niet al je vragen beantwoord ziet worden. Denk aan urine verlies, of artikelen met informatie,. Het barst verder van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen om jouw ontlasting verlies aan te pakken. Klik op de blauwe woorden om meer informatie tot je te nemen.
Dit is ontlasting incontinentie of ontlasting verlies
Ontlastingsverlies klinkt heel naar en is het! Ook hangt er een enorm taboe in de lucht. Dit terwijl 4 tot 13 procent van de vrouwen boven de 45 last heeft van ontlasting verlies. Bij mannen komt ontlasting verlies ook geregeld voor. Ontlasting verlies of wel ontlastingsincontinentie komt voor in verschillende vormen. En ook zijn er verschillende manieren om onderscheid (onbedoeld woordgrapje) erin te maken.
Dit zijn de 5 verschillende soorten van ontlasting verlies of ontlasting incontinentie:
- Windjes laten uitwaaien zonder bedoeling.
- Dunne ontlasting laten ontglippen zonder bedoeling.
- Vaste ontlasting laten schieten zonder bedoeling.
- Verlies van ontlasting waarbij je te laat bent om een wc te vinden.
- Verlies van ontlasting zonder aandrang. En dus zonder dat je er erg in hebt.
Hier vindt je de 7 oorzaken van ontlasting incontinentie
Er zijn een aantal oorzaken die we vastgesteld hebben op het gebied van ontlasting verlies. Er kan een hoop misgaan waardoor je ontlasting verliest. Zo kan de oorzaak liggen in jouw darmen, het eetpatroon maar ook bij de anus of de bekkenbodemspieren. Laten we even kijken welke oorzaken we het vaakst tegen komen.
7 meest voorkomende oorzaken op het gebied van ontlasting incontinentie:
Oorzaak 1: Een aangeboren afwijking.
Zo kan een aangeboren afwijking de boosdoener zijn. Het creëren van een mens in de buik is een wonder waarbij ook een klein detail mis kan gaan en erg vervelende gevolgen kan hebben. Deze afwijking van de anus noemen we met een deftig woord anusatresie. Dit is bij de geboorte al aanwezig en dus ook de problemen.
Oorzaak 2: Opgelopen schade.
Ook kan een bevalling schade veroorzaken. Zo kan je inscheuren als je vaginaal bevalt. Hierbij kan het zelfs zo zijn dat je inscheurt zelfs tot en met de anus. De anus raakt hierbij beschadigd en hersteld langzaam. Je kan direct merken dat je de ontlasting niet goed kan vast houden door de beschadigde anus maar ook kan je pas na enige tijd klachten krijgen. Je kan namelijk direct ontlasting incontinent worden maar ook op latere leeftijd ten gevolgen van anus schade.
Oorzaak 3: Een verzakking van de darm.
Een verzakking van de endeldarm kan ook roet in het eten gooien. Hierdoor kan de darm zich niet goed lege bij een toilet bezoek. En zo blijf je de hele dag een beetje verliezen na een soort overloop van de darm. Denk maar aan een emmer die steeds bij elke extra druppel overloopt.
Oorzaak 4: Dunne poep.
Dunne ontlasting en diarree is moeilijker op te houden voor de anus. Door een aandoening kan je meer last krijgen van diarree en zo hier en daar wat verliezen.
Oorzaak 5: Te slappe bekkenbodemspieren.
Mocht jij last hebben van te slappe bekkenbodemspieren dan kan het zijn dat je niet goed de ontlasting tegen kan houden. Het is voor jou lastig om de vol lopende darm een rem te bieden.
Oorzaak 6: Overactieve en dus te sterke bekkenbodemspieren.
Toch kan het ook zo zijn dat jouw bekkenbodemspieren te sterk zijn en dus ook overactief kunnen zijn. Door deze overactiviteit is alles veel te gespannen. Je kan niet goed poepen en je kan dus ook niet goed de darm legen. Hierdoor krijg je obstipatie dat er weer voor kan zorgen dat je overloop incontinentie ervaart. Net zoals een emmer die met elke extra druppel overloopt.
Oorzaak 7: Het eetpatroon.
Jouw eetpatroon is zeer cruciaal voor de gezondheid van jouw darm en dus ook jouw toiletgedrag. Als jij eten binnen krijgt wat te vitamine of te vezels arm is maak je een grote kans op obstipatie. De op hopende poep in de darm komt er lastig meer uit. De poep hoopt op en duwt langzaam en ongewild ontlasting uit de darm. Weer zoals het emmer verhaal van hierboven.
Herken jij iets? Trek vroegtijdig aan de bel. Wellicht in een begin stadium bijvoorbeeld bij het ophouden van scheetjes, trek dan aan de bel. Een huisarts of gespecialiseerde therapeut is je graag van dienst. Ook kan je eens een kijkje nemen bij mijn oefeningen. Deze zijn altijd een goede ondersteuning voor jou herstel.
Blijf je huis uit gaan. Blijf participeren en zoek hulp als dat lastig is.
Waar je vooral voor moet oppassen is dat je het huis niet meer uit durft. Een isolement is geen fijn leven. Het is dus belangrijk de deur uit te stappen en hulp te zoeken. Er zijn oplossingen om de kwaliteit van leven terug te krijgen.
Je bent zeker niet de enige en er zijn oplossingen. Lees je desnoods nog wat meer in op de site om de angst wat te verminderen. Er zijn ook artikelen beschikbaar over het onderzoek en de behandeling.
Obstipatie is een mede oorzaak die kan leiden tot ontlasting incontinentie.
Obstipatie. Een opstopping op de donkerste plek. 1 op de 3 Nederlanders heeft er wel eens mee te maken. Obstipatie is kort gezegd minder dan 3 keer per week ontlasting hebben. En dan ook nog vaak erg harde ontlasting. Toch verschilt de mate van een toilet bezoek ook per mens. Sommige poepen 2 keer per dag terwijl de ander om de dag moet gaan zitten. Het hangt er erg vanaf hoe jouw lichaam het voedsel verwerkt en wat jij eet.
Je darmen verwerken het eten en voegen vocht bij de resten. Dit gebeurt in de dikke darm bijvoorbeeld. Na de dikke darm is het op weg naar de uitgang. De volgende stop is de endeldarm. Nu verlaten de resten je lichaam (nu heet het pas ontlasting technische gezien). Als de etensresten te lang in de dikke darm blijven wordt het gouw te droog. En dus moeilijk om het te ontlasten.
De meest voorkomende symptomen en klachten bij obstipatie:
- Droge en harde drollen.
- Maar 1 of 2 keer per week poepen.
- Oneindige poepvegen. Langs harde ontlasting kan diarree meekomen.
- Pijn bij het poepen. Scheuren en kloofjes kunnen ontstaan bij de anus na een grote dikke en harde drol. Een branderig gevoel bij ontlasten.
- Na een bezoek aan de WC nog steeds het idee hebben te moeten. Onophoudelijke aandrang.
- Aambeien kunnen gaan opzwellen na hard persen. En kan zeer pijnlijk zijn bij allerlei dagelijkse handelingen.
Hier vind je de meest voorkomende oorzaken van obstipatie
Vaak komt een verstopping door:
- Verkeerde leef- of eetgewoontes. Te weinig lichaamsbeweging, onvoldoende drinken of vezelarm voedsel. Vaak een leuke mix van deze factoren.
- Uitstellen van een toilet bezoek. Zo blijft de ontlasting te lang in de darm en wordt het te hard om goed te kunnen ontlasten.
- Geneesmiddelen gebruik. Een bijwerking van sommige geneesmiddelen is obstipatie. Antidepressiva, slaapmiddelen, staalpillen of juist laxeermiddel bij overmatig gebruik.
- Dikke darm poliepen, depressie of een schildklierziekte zijn zomaar wat ziektes die ook obstipatie kunnen veroorzaken.
- Ook bekken klachten kunnen effect hebben. Zo kunnen bekkenbodemspieren te gespannen of juist te slap zijn. Zo kan er moeizaam of maar kleine deeltjes ontlasting naar buiten komen. Goed leeg poepen is dan erg lastig en zo kan het goed en vervelend ophopen van binnen. Met buikpijn of een opgeblazen gevoel als gevolg.
Vezelrijk eten en veel drinken in combinatie met sporten is altijd een goede combinatie om obstipatie te voorkomen of te verminderen.
Aambeien een veel voorkomend gevolg van obstipatie. Wat zijn aambeien?
Aambeien. Vaak een woord waar je niet aan wilt denken. Maar ze hebben wel degelijk een functie. Aambeien zorgen er namelijk voor dat zachte ontlasting niet zijn eigen uitweg vind zonder dat je daar op zit te wachten. Ze kunnen wel lastig zijn natuurlijk bij overmaat. Maar over het algemeen zijn ze voor iedereen erg nuttig. De wat zwaardere ontlasting wordt tegen gehouden door de kringspieren bij en in de anus.
Toch kunnen aambeien ook erg vervelend zijn. Vaak door een te hoge druk op te anus kunnen aambeien pijnlijk worden. Denk aan overmatig persen. Mocht jij last hebben van obstipatie dan liggen aambeien vaak op de loer. Je gaat vaak extra persen als jij de poep er niet makkelijk uit krijgt. Dit terwijl extra druk niet gaat helpen! Ontspanning is wat jij nodig hebt. Kijk eens bij mijn toiletgedrag tips hoe jij goed naar de wc kan gaan. Verder is het eens goed om jou eetpatroon te beoordelen. Eet je genoeg vezels en vitamine? Neem eens contact op met de huisarts en misschien ook een diëtiste.
Wat kan je doen tegen ontlasting verlies of ontlasting incontinentie? Tips en oefeningen als jij ontlasting verliest.
Net zoals bij urine verlies is de hoeveelheid van het verliezen van de ontlasting van grote invloed. Je kan je wel voorstellen dat als je veel ontlasting verliest het je hele dagelijks leven beïnvloed. Je moet in alle gevallen opzoek gaan naar een goede behandelaar. Een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut kan je hier absoluut bij helpen. Ontlasting incontinentie is wel nog een groot taboe. En al helemaal als je en ontlasting en urine incontinentie hebt. Maar laat dit jou niet tegen houden. Deze therapeuten zijn wel wat gewend en gespecialiseerd in jou klachten.
Urine verlies is vaak onder te verdelen in verschillende soorten en behandel methoden. Bij ontlasting incontinentie is dat anders. We kunnen wel de mate van incontinentie onder verdelen. Bij het niet goed kunnen vast houden van ontlasting, poep, bruine broodjes en drek kunnen we drie mate van verlies benoemen.
- Verlies van scheetjes of windjes niet goed vast kunnen houden.
- Verliezen van dunne poep of ontlasting.
- Verliezen van dikkere en dus vaste poep of ontlasting.
Je kan het beste eens een kijkje nemen bij de tips rondom jouw toiletgedrag. Dit in combinatie met een bezoek aan een specialist. Hierdoor weet je precies wat je kan doen bij jou specifieke klachten. Dit kan jou ook erg ondersteunen in jou herstel. Verder heb ik oefeningen voor je verzameld die jouw bekkenbodemspieren kunnen ontspannen of juist kunnen versterken.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties