De buikdruk geeft de druk aan in de buik. Deze buikdruk loopt gedurende de dag op verschillende momenten op, ook al zijn sommige momenten maar kort ze kunnen toch invloed hebben op jouw buikdruk. Denk bijvoorbeeld aan hoesten, kuchen, lachen maar ook aan springen, iets zwaars op tillen of persen op de wc. Dit zijn allemaal bewegingen of handelingen waarbij de buikdruk oploopt of kortstondig is verhoogd. Ook als jij je adem inhoud is de kans groot dat de druk in jouw buik oploopt. Denk maar eens aan het persen op de wc of tijdens de bevalling. De druk in de buik loopt op, het hoofd loopt rood aan en de bekkenbodemspieren moeten alle zeilen bij zetten om niet te bezwijken onder de oplopende druk. Bij het persen op de wc of tijdens de bevalling is het natuurlijk de bedoeling dat er iets door de bekkenbodem heen gaat om naar buiten te komen maar de bekkenbodem is voornamelijk bezig met het voorkomen dat er iets ongewenst ontsnapt. En bij een verhoogde buikdruk komt er een enorme druk te staan op de bekkenbodemspieren. Goed door ademen tijdens een verhoogde buikdruk verlaagd de buikdruk en daarmee de druk op de bekkenbodemspieren. Daarom wordt er ook gepuft tijdens de bevalling bijvoorbeeld.
Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.
Het is dus belangrijk dat je weet hoe jij de buikdruk laag kan houden. Laten we eens samen kijken naar wat tips en adviezen over het laag houden van de buikdruk.
Hopelijk ga je met deze informatie en tips aan de slag om jou klachten te verminderen of om toekomstige klachten te voorkomen. Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende informatie, tips en ook oefeningen als het gaat over klachten of problemen in en rondom het bekken.
Dit wil jij weten over jouw buikdruk
Wat is nou je buikdruk precies? Jouw buikdruk is de druk in jouw buik. Deze druk kan oplopen of prima verdeeld zijn. Je buik is een afgesloten gedeelte. De druk die aanwezig is zal niet eens weg zijn. Denk eens aan een boterhammen zakje met wat lucht er in. Als je op het zakje drukt zal de druk op het zakje toenemen en zo komt het zakje strakker te staan. Dat is net zoals bij je buik. Bij inspanning komt er meer druk op de buikdruk te staan. Eigenlijk zijn alle bewegingen waarbij je kracht zet en wellicht je adem inhoud buikdruk verhogend. Denk aan een pot jam openmaken, persen op de wc, lachen, hoesten, opstaan, gaan zitten, boodschappen tassen dragen en bijvoorbeeld een zware steen op tillen.
Herken jouw buikdruk met een aantal handige tips
Je voelt vast wel eens de druk in je hoofd oplopen. Je hebt vast wel eens hard zitten persen waarbij je rood aanliep. Dat is een goede maatstaaf om ook aan te geven dat er een verhoogde buikdruk aanwezig is. Deze verhoging van de druk is dus nadelig voor jouw buikdruk. Deze verhoging heeft effect op het hoofd, de buik, onderbuik maar ook het bekken. Het hele bekkengebied is daarmee onder extra belasting.
Je ziet wel eens een gewichtheffer voorbij komen op facebook die tijdens het optillen van een zwaar gewricht een harde scheet laat of zelfs moet overgeven. Bij het laten van en scheet zie je en hoor je vooral ook dat de bekkenbodemspieren bezwijken onder de krachten.
Oplopende buikdruk moet dus goed door de bekkenbodemspieren worden opgevangen. Als jouw bekkenbodemspieren zijn verzwakt door een te hoge continue buikdruk dan kan je bijvoorbeeld last krijgen van een orgaan verzakking of incontinentie klachten van ontlasting of urine. Maar om dit te voorkomen heb ik een aantal handigheidjes verzameld die jij kan gebruiken tijdens het oplopen van de buikdruk.
Zo voel je de buikdruk
Laat de buikdruk maar eens oplopen en pers naar beneden in de buik. Laat nu rustig lucht weg lopen in plaats dat je de lucht vast houdt. Precies. Hierdoor blaas je de stoom een beetje uit de buik en verlaagd de druk op het bekken. Denk maar eens aan het puffen tijdens een bevalling. Eigenlijk het zelfde verhaal. Ook dit verlaagd de druk op het bekken en zo zijn de spieren meer ontspannen om de baby goed naar buiten te leiden. Het is dus cruciaal om goed door te ademen als jou buikdruk verhoogd. Leg bijvoorbeeld eens jou handen op je buik en adem daar eens goed naar toe.
Een gezonde bekkenbodem is bestand tegen een oplopende buikdruk
Dat de buikdruk af en toe verhoogd is niks geks. Een gezonde bekkenbodem kan deze druk met gemak aan. Maar als dit niet het geval is kan zelfs een hele simpele dagelijkse handeling een nare ervaring worden. Zo wordt de buikdruk alleen al hoger met inademen, bukken, adem vasthouden, knielen, hurken, persen, snuiten van je neus, niezen, lachen, hoesten, afzetten, springen, joggen en bijvoorbeeld al lopen. Je kan je voorstellen dat het erg fijn is als je dit allemaal gewoon kan blijven doen. Vooral het ademen gedeelte. 😉 Normaal gesproken zorgt jouw bekkenbodem gebied voor een goede stabiliteit en afsluiting van de anus en plasbuis tijdens deze activiteiten. Maar als jouw bekkenbodemspieren verzwakt zijn dan is elke oplopende druk te veel. Jij kan nu echt last krijgen van incontinentie.
Voorkom overbelasting van de bekkenbodem
Overbelasting van de spieren en banden in de bekken ligt namelijk op de loer bij een verstoorde buikdruk. Chronische overbelasting leidt soms tot blijvende schade en dat is wel het laatste wat je wilt. Denk hierbij aan incontinentie, verzakking, obstipatie, pijn klachten in en rondom het bekken en seksuele klachten.
6 tips voor een gezonde bekkenbodem
Of je nu al last hebt van bekkenklachten of omdat jij bekkenklachten en problemen wilt voorkomen in de toekomst, het is altijd goed om eens na te denken over jouw buikdruk. Ik heb een aantal simpele tips voor jou verzameld die jij kan toepassen om jou buikdruk onder controle te krijgen.
6 tips voor het behouden van een gezonden bekkenbodem:
Tip 1: Wordt bewust van jou bekkenbodemspieren.
Ga na of je de bekkenbodem kan aanspannen en kan ontspannen. Probeer dit. Probeer bijvoorbeeld je plas op te houden of de anus in te trekken. En vooral ook weer los te laten. Nu weet jij in ieder geval waar jou bekkenbodemspieren zitten.
Tip 2: Voel wat er gebeurt in jouw bekken.
Als je hoest of lacht voel je dan verandering in het bekken? Als het goed is voel je jou vagina en anus bewegen. Ook kan je jouw buikdruk kort en snel voelen oplopen bij deze kleine snelle bewegingen als hoesten, kuchen en lachen.
Tip 3: Aanspannen brengt stabiliteit.
Probeer nu tijdens het lachen of hoesten je bekken spieren aan te spannen. Dit doe je door net te doen of je je plas of poep op houdt. Nu gaat het veel minder op en neer toch? Je brengt zo wat stabiliteit aan in jouw bekken terwijl de druk op jouw spieren toeneemt.
Tip 4: Aanspannen van de bekkenbodem in beweging.
Doe het nu eens met een beweging. Til eens iets op. Dit terwijl je eerst niet je bekkenbodem aanspant en daarna wel. Voel je het verschil? En voel je ook verschil als je iets optilt waarbij je kracht zet en je niet door ademt en daarna als je iets zwaars optilt en je wel door ademt? Als het goed is wel!
Tip 5: Buikdruk verlagen doormiddel van je ademhaling.
Probeer nu je bekkenbodem aan te spannen terwijl je iets tilt maar dan ook terwijl je door ademt. Dat is waarschijnlijk al wel wat lastiger. Maar toch zal jouw buikdruk laag zijn en de stabiliteit in jou bekken hoog.
Tip 6: Pas deze techniek eens toe tijdens hoge intensiteit.
Nu kan je ook tijdens het sporten of andere activiteiten gewoon doorademen en toch je bekkenbodem goed aanspannen. Zo wordt jij een stevig en stabiel fort dat klaar is voor elke onverwachtse beweging.
Jouw buikdruk en bekkenbodem onder de knie krijgen doormiddel van bekkenbodemoefeningen
Ik heb een hoop oefeningen voor je klaar staan om bijvoorbeeld jouw wat verzwakte bekkenbodem verder wilt gaan trainen als dat nodig is. Ook heb ik een aantal ontspanningsoefeningen voor je klaar staan op het moment dat jij juist last hebt van een overactief en overbelaste bekkenbodem. Kijk gerust eens naar de oefeningen. Deze zullen jou al een eind op weg kunnen helpen.
Mocht je hier niet goed uit komen kan je natuurlijk altijd opzoek gaan naar een gespecialiseerde bekkentherapeut. Dit zijn gespecialiseerde therapeuten die jou kunnen voorzien van allerlei bekken tips en adviezen. Denk bijvoorbeeld eens aan een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut.
Als je dit onder de knie hebben kan jij een echte bekken expert zijn! Bij een therapeut kan je wellicht wel wat meer verdieping krijgen wat betreft oefeningen en kracht training. Maar ook juist ontspanningsoefeningen kunnen heel handig zijn. Probeer dus na het aanspannen ook goed te ontspannen. Neem voor je eigen gemoedstoestand ook even contact met een gespecialiseerde bekken therapeut op als je een operatie moet ondergaan. Deze kan jou hier goed in begeleiden en meteen de revalidatie weer erna oppakken.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties