Iedereen die zwanger is zal te maken krijgen met bekkeninstabiliteit. Maar niet elke zwangere heeft ook bekkenpijn. Bekkeninstabiliteit ontstaat tijdens de zwangerschap door het vrij komen van verschillende hormonen. Denk aan Progesteron, HCG en het Relaxine hormoon. Deze hormonen maken het bekken wijder en bereiden daarmee het bekken voor op de bevalling. De bekkenbanden en de bekkenbodemspieren worden weker en de bekken botten zitten daarmee minder strak in de teugels. De bekken botten krijgen meer ruimte en zullen wat bewegelijker worden. Hierdoor ontstaat bekkenpijn bij bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap. Veel voorkomende bekkenpijn klachten bij bekkeninstabiliteit zijn lang achtereen dezelfde houding aanhouden, traplopen, bukken, tillen, draaien uit bed komen en ook seks wordt als onprettig ervaren.
Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.
Bekkenklachten die voortkomen uit of zijn ontstaan tijdens de zwangerschap worden ook wel bekkeninstabiliteit genoemd. Verder zijn namen als “het bekkenpijnsyndroom”, “bekkenpijn tijdens de zwangerschap” en ook het wat officiëlere “peripartum bekkenpijn” bekend. In de volksmond beter bekend als “verrekte pijn aan m’n reet”. De namen zeggen het eigenlijk al. Bekkenpijn is pijn en een vervelend gevoel aan of rondom het bekken. Bekken klachten zijn alle bijkomende klachten van het bekken. Denk van incontinentie klachten tot seksuele klachten. En bekken instabiliteit word eigenlijk gebruikt om alle bekken klachten in of rondom de zwangerschap aan te duiden. Dit is echter niet juist. Bekken instabiliteit zegt alleen dat je bekken instabiel zijn door waarschijnlijk je zwangerschapshormonen.
In dit artikel gids ik je door alle betekenissen en klachten. Dit omdat het mij ook allemaal niet heel duidelijk was. Hopelijk kan deze informatie jou wat meer duidelijkheid geven en op weg helpen. Mocht je specifieke klachten hebben dan heb ik nog meer artikelen beschikbaar voor je. Denk aan klachten of pijn bij de seks, incontinentieklachten, ontlasting klachten, vragen omtrent sporten tijdens de zwangerschapen ga zo maar door. Neem gerust even een kijkje op deze site er staat vast wat meer voor je tussen. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Veel lees plezier!
De zwangerschap en bekkeninstabiliteit
Zwanger! Hoe fantastisch is dat?! Je kan nu heerlijk gaan dromen over jullie kleine poepmachine. Ook al zit je momenten op een gigantische roze wolk, er zullen ook een hoop brandende vragen in je opkomen. Zal ik nu wel verantwoordelijk zijn? Hoe en waar komt de babykamer? Is het een jongentje of een meisje of in ieder geval ome nabij? Kom ik nog wel toe aan mijn Netflix serie? Moet ik gaan sporten of juist niet? Kan ik nog wel een biefstuk eten? Hoe zal de seks nu zijn? Zal ik nu al sparen voor een nacht-nanny of zal ik straks als zombie door het leven gaan? Allemaal logische vragen. Toch zijn er buiten deze cruciale vragen ook een aantal punten om rekening mee te houden.
Een zwangerschap is op vele vlakken minimaal 9 maanden een aanslag op je lichaam en omgeving. Het episch centrum van deze ingrijpende veranderingen bevindt zich rondom en in het bekken. Het is dan ook niet gek dat de helft van alle zwangere last krijgt van rug- of bekkenpijn tijdens de zwangerschap. Veel van deze pijnen ontstaan tussen de 3e en 7e maand van dit wondercreatie. Dit kan dus redelijk je roze wolk van kleur doen veranderen. Zo kunnen er toch wat andere vraag bij je cruciale lijstje komen. Die gaan we in ieder geval al vast voor je proberen te beantwoorden.
Feiten en procenten over bekkenklachten, bekkenpijn en bekkeninstabiliteit
Nu even wat feitjes. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die al meerdere wondertjes op de wereld hebben gezet een grotere kans hebben op wederom bekkenklachten als die ook bij het eerste kind aanwezig waren. Vaak gaat bekkeninstabiliteit ook samen met uitstraling naar meerdere gedeeltes van het bekken of verdorie zelfs naar je boven en onderbenen. 20% van alle vrouwen met bekkeninstabiliteit heeft alleen last van de voorkant. De klachten en pijn kunnen je op allerlei verschillende manieren verrassen. Denk aan het veranderen van je houding. Bijvoorbeeld als je slaapt of wilt op staan van de bank omdat je weer moet plassen. Maar vergeet ook niet de schokkende bewegingen. Fietsen is bijvoorbeeld voor 63% erg pijnlijk.
Pijnlijke activiteiten bij bekkeninstabiliteit:
- 30 minuten staan.
- Volle boodschappentassen dragen.
- Op 1 been staan. (Wie doet het niet 😊)
- 30 minuten lopen.
- Traplopen.
- Seksuele bezigheden.
- Bukken. (Zie vorige punt 😉)
- 30 minuten fietsen.
- Zwemmen.
- In en uit een auto stappen.
- 30 minuten auto rijden.
- 30 minuten zitten.
- Reizen met het openbaar vervoer. (Is sowieso al een hel!)
De invloed van zwangerschapshormonen op bekkenklachten, bekkenpijn en bekkeninstabiliteit
Maar wat is nou echt de oorzaak van deze ellende? Vaak word er gewezen naar hormonen. Maar echt veel bewijs tegenover deze klachten is er niet. Toch hebben ze wel degelijk invloed op de bekken zelf.
Denk bijvoorbeeld aan de invloed van je hormonen (de grootste vrienden van iedereen). We weten allemaal dat hormonen een enorme invloed hebben. En niet alleen op je gemoedstoestand. De zwangerschapshormonen nemen een enorme sprong in het begin van de zwangerschap. Zo kennen we allemaal wel het hormoon Oestrogeen. Maar er zijn er toch nog een hele hoop andere hormonen die een aandeel hebben in deze achtbaan rit. Er zijn 7 hormonen bekend die ieder een karretje van de achtbaantrein vertegenwoordigen.
Wat is het HCG hormoon (Humaan choriongonadotrofine)?
Het hormoon HCG vertelt je lichaam wanneer er een eicel bevrucht is. Hierdoor wordt de eicel niet afgestoten tijdens de menstruatie. HCG zet vet om in energie. Op zich dus wel een aardig hormoon. De extra energie helpt dan weer bij de groei van de baby. HCG is misschien wel het meest bekend van de zwangerschapstest. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat een zwangerschap waar te nemen is. HCG bevindt zich namelijk al vrij snel in je urine. En de eerste 10 weken zullen de HCG waarden elke 2 a 3 dagen verdubbelen. Deze gekte is na ongeveer 10 weken wel op zijn eind.
Wat doet het HCG hormoon (Humaan choriongonadotrofine) tijdens de zwangerschap?
Niet 100% bewezen maar HCG lijkt ook een nadelig effect te hebben. Het lijkt er namelijk op dat de eerste misselijkheid in de zwangerschap komt door de aanwezigheid en snelle toename van dit hormoon.
Wat is het Progesteron hormoon?
Progesteron zorgt voor wat ontspanning. Niet zo zeer van jou maar van de baarmoeder. Ook zorgt dit hormoon voor het accepteren van vreemd DNA (de kleine rakker) in het lichaam. Hierdoor kan de eicel zich zonder zorgen innestelen en voeding ontvangen van de klieren van de baarmoeder.
Wat doet het Progesteron hormoon tijdens de zwangerschap?
Toch klinkt het alsof progesteron een vrij aardig hormoon is. Nou niets is minder waar. Want progesteron heeft een naam omtrent het veroorzaken van problemen. De bloedvaten worden namelijk ook wat meer ontspannen. Hierdoor worden bijvoorbeeld de banden in het bekkengewricht wat losser. Dit kan dus direct al klachten en pijn geven rondom je lage rug en/of bekken. Deze ontspannen houding van dit hormoon heeft nog wat meer streken. Bloedend tandvlees, obstipatie, duizeligheid, misselijkheid en last but not least haargroei. Mocht je je dus afvragen waar die snor vandaan komt? Inderdaad van deze grote vriend.
Wat is en wat doet het Relaxine hormoon tijdens de zwangerschap?
Relaxine staat net als progesteron bekend om het losser maken van de banden. Er is hier dus niet 1 dader maar 2! Wetenschappers denken dan ook dat relaxine erg helpt bij het versoepelen van de gewrichtsbanden in het bekken. Het klinkt misschien alsof je dan nu nog beter de salsa kan dansen of nog losser wordt tijdens een latino avond van de plaatselijke voetbalvereniging. Maar niets is minder waar. Relaxine heeft alles weg van een schurk wat betreft bekkenklachten. Zo is te zien dat vrouwen met een hoger percentage relaxine in het bloed meer last hebben van bekkeninstabiliteit. De piek die de maximale relaxine in je bloed bereikt in ongeveer week 12 neemt in de normale situatie geleidelijk weer af. Echter is te zien dat dames met bekkeninstabiliteit hoger blijven zitten in percentage ondanks de afbouw na week 12. We kunnen dus wel zeggen dat relaxine een hoofdverdachte is in dit proces.
Overige hormonen die vrij komen bij de zwangerschap
Verdere hormonen die vrijkomen en de zwangerschap en bevalling ondersteunen zijn: Oestrogeen bekend van spataderen en een verhoogde eetlust, MSH bekend voor het verdonkeren van de tepel kleur, Oxytocine bekend van het inzetten van de bevalling en Prolactine ook wel het “Koe” hormoon genoemd.
Na dit technische verhaal zijn er ook een aantal praktische bewijzen gevonden. Zo komt naar voren dat vrouwen die op een bepaalde manier bevallen een hoger kans maken op het krijgen of ontwikkelen van bekken klacht in de eerste 3 weken na de bevalling. Het is aangetoond dat het bevallen met een vacuümpomp, tang of fundusexpressie een hoger risico veroorzaakt voor het krijgen van bekkeninstabiliteit. Ook is de manier van bevallen een aangetoonde boosdoener. Zo is een houding waarbij de rug erg kromt en het bekken gekanteld is eveneens een dader wat betreft een verhoging van het risico. Denk hier bij aan het liggen op bed. De meest aangeraden houding is dan ook rechtop met een baarkruk.
5 Fabels en Feiten over bekkeninstabiliteit
Fabel 1: De pil en borstvoeding geven bekkenklachten of bekkenpijn
Het gebruik van de pil en het geven van borstvoeding worden vaak aangewezen als mede oorzaak van bekkenklachten. Dit is echter een fabel. Iemand heeft dit in ieder geval uit haar duim “gezogen”. Dit is meerdere malen wetenschappelijk onderzocht maar nooit feitelijk aangetoond.
Fabel 2: Fit je zwangerschap in voorkomt bekkeninstabiliteit
Het voorkomen van bekkeninstabiliteit door fit te zijn en veel te sporten is ook een fabel. Ook topsporters krijgen bekkeninstabiliteit. Fit je zwangerschap in heeft natuurlijk wel voordelen maar heeft geen effect op het wel of niet krijgen van bekkenklachten. Wel zorgt een goede conditie en goede spierkracht voor minder rugklachten.
Feit 1: Het gewicht van de baby heeft invloed op bekkeninstabiliteit
Het geboorte gewicht van de baby blijkt wel degelijk invloed te hebben op het ontwikkelen van bekkeninstabiliteit na de bevalling. Dit is misschien ook wel logisch. Sommige hebben nou eenmaal een grote “kop”. Als je dat hoofd er dan ook nog eens uit moet persen ben je natuurlijk gedoemd om er wat van te blijven voelen.
Feit 2: Meerdere baby's vergroot de kans op bekkeninstabiliteit
Moeders die meteen 2 of meer kinderen lanceren, hebben dan ook een verhoogde kans. Tweelingen en bekkeninstabiliteit gaan dus wel eens hand in hand.
Feit 3: Jij hebt zelf invloed op jouw bekkeninstabiliteit
Nu zijn er ook verhoogde risico’s wat betreft werk. Stel je staat de hele dag bijvoorbeeld in de winkel. Je moet redelijk wat bukken en tillen om de schappen te vullen. Of je zit een groot gedeelte van jou dag achter de computer. Dit zijn situaties die de kans op bekken- en lage rugklachten kunnen vergroten. Denk aan voldoende afwisseling en niet steeds weer die zelfde handelingen. Klinkt makkelijk maar het is natuurlijk ook wel even lekker om voor wat afwisseling te zorgen. Misschien heb je nu wel een extra excuus om langs die leuke collega te lopen. Of een keer niet met die vervelende klant mee te lopen. Zo heeft ieder nadeel toch weer zijn voordeel!
Wat is het verloop van bekkeninstabiliteit?
De klachten van jou als patiënt beginnen meestal tijdens of net na je werping. Meestal verdwijnen de klachten weer na 3 maanden of gemiddeld na 4,5 maand. Bij 37% van de vrouwen met klachten kan bekkeninstabiliteit ook chronisch worden.
Welke klachten kan je verwachten bij bekkeninstabiliteit?
Maak je op voor een hele lijst! Deze klachen kan jij verwachten met bekkeninstabiliteit:
- Pijn in en rondom het bekken. Of wel eerder genoemd pijn aan of in je ….! Ook kan je vaak de pijn aanwijzen op en rond de liezen, staartbeen, bekkenbodem en buik, boven- en/of onderbenen en als laatste de rug maar voornamelijk de lage rug (Lumbaal).
- Te samengeknepen gevoel of juist een te slap gevoel rondom de bekkengordel.
- Vermoeid gevoel rondom de bekken.
- Verminderde conditie.
- Krachtsvermindering.
- Beperkt zijn in het uitvoeren van sommige bewegingen. Denk aan het optillen van een been.
- Incontinentie problemen.
- Hypermobiel of wel over bewegelijk. Klinkt goed maar kan ook voor veel problemen zorgen.
Door de pijnen en irritaties van de banden en spieren kan er een soort “Donald Duck loopje” ontstaan. De bekende waggelgang. Ook kan je deze herkennen aan een schuif pas of schuifelend loopje. Dit ontstaat vaak omdat je wat angstig kan worden in je loop. Angst voor pijn. Angst, maar ook onzekerheid.
Vaak gaat pijn samen met een aantal kenmerken. Dit zijn dan ook goeie punten om aan te geven bij een specialist.
Symptomen bij bekkeninstabiliteit of bekkenpijn:
- Krakend of knappend gevoel bij bewegen.
- Beurs of moe gevoel in en rondom de bekken.
- Spierpijn.
- Stekende pijn aan de achterkant denk aan de onderrug of midden en bovenkant bekken (SI gewrichten).
- Uitstraling naar de benen.
- Zeurende pijn. Steken in de billen. Ook wel bilsteken genoemd. Duh.
- Brandend gevoel bij het heiligbeen of staartbeen.
- Gevoel van het zakken door de benen.
- Napijn: pijn die optreed na een activiteit.
Bewegingen die de bekkenpijn bij bekkeninstabiliteit kunnen verergeren:
- Staan op een been, zwemmen, traplopen, fietsen en in of uit een auto stappen.
- Omdraaien in bed.
- Zijwaarts lopen.
- Bukken, tillen en dragen.
- Gaan zitten en opstaan.
- Misstappen of door een kuiltje fietsen.
Deze punten komen natuurlijk voor bij allerlei verschillende dagelijkse activiteiten. Denk aan boodschappen doen, werk, aan- of uitkleden, verzorgen van een kleine of bijvoorbeeld sporten.
Als dit allemaal niet lukt kan je wel voorstellen dat je niet alleen lichamelijke klachten kan ontwikkelen maar ook sociale en psychische problemen. Door de pijn wordt je angstig en onzeker het is dan voor de hand liggend om dan wellicht meer thuis te blijven. Hierdoor is een sociaal isolement niet uitgesloten. Als er activiteiten als sport of boodschappen doen niet meer mogelijk zijn, is het natuurlijk logisch dat je je hier rot door gaat voelen. Probeer nog veel contact te houden maar wellicht op een andere manier. Ga desnoods wel kijken bij je team genoten.
Verdere handelingen die bekkenpijn doen toenemen:
Overige omstandigheden van een toenemende bekkenpijn bij bekkeninstabiliteit:
- Menstrueren.
- Hoesten, niezen en persen.
- Seks.
- Verminderde weerstand. Ziek zijn bijvoorbeeld als met een "gewoon" griepje.
Nu heb je bekkenpijn en ben je er achter ook bekkeninstabiliteit te hebben. Hoe nu verder?
Wat is de oplossing voor jouw bekkenklachten
Je zit vast met een hoop vragen nu je al deze informatie hebt gelezen. Hoe kom je van jouw bekkenpijn en bekkeninstabiliteit af? Waar kan je terecht met jouw bekkenklachten?
Stel je loopt met een van de klachten die ik hierboven heb beschreven. Wat kan je dan verwachten en wat kan je het beste doen? Mocht je bekkeninstabiliteit en of bekkenpijn ervaren ga dan naar een geschikte arts of bekken gespecialiseerde therapeut. Deze zullen een aantal onderzoeken verrichten. Ook hier zijn een aantal bekende fabels die om de hoek komen kijken.
De grootste fabel die je gaat horen is dat er altijd een inwendig vaginaal onderzoek plaats vindt.
Dit kan wel voorkomen bij een daarop gespecialiseerde therapeut maar dit kan altijd worden afgewezen. “Nee, nee meneer de therapeut laat dat maar even achterwegen!” Ook een röntgen foto is een onderzoek dat je vaak hoort. Maar dat heeft totaal geen zin in deze kwestie. Bot is te zien met röntgen maar banden en spieren helaas niet. Dus een röntgen bij bekkeninstabiliteit is niet altijd geschikt.
Maak een afspraak bij een specialist.
Wanneer je start bij een therapeut zal er begonnen worden met een kennismakingsgesprek (Anamnese). Tijdens dit gesprek zal de behandelaar je hemd van het lijf proberen te vragen. Dit om er achter te komen wanneer en hoe jou probleem eruit ziet. Maar ook om een beeld van jou te krijgen. Het doel van elke behandelaar (tenminste daar ga je vanuit) tijdens een eerste gesprek is er achter komen wat voor effect jou klachten op jou dagelijks leven (ADL: Algemeen Dagelijks Leven) hebben. Ook zal de behandelaar benieuwd zijn naar wat jij wilt. Wat kan de therapeut voor jou betekenen?
Bij bekkeninstabiliteit zullen de volgende vragen gesteld worden:
- Kan je wat vertellen over de klacht? Waar zit de klacht? Hoe vaak voel je de klacht? Wanneer voel je de klacht?
- Kan je alles nog doen? Wat niet en waarom niet?
- Gebruik je hulpmiddelen?
- Kan je wat vertellen over je woon situatie? Wat verwacht je van het thuisfront? Weet het thuisfront van de klachten?
- Heb je behoefte aan extra informatie over de klacht?
- Gebruik je medicatie?
- Etc.
Veel vragen zullen gericht zijn op de meest voorkomende symptomen en klachten. Zie het lijstje bij de meeste voorkomende kenmerken van bekkeninstabiliteit en of bekkenpijn.
Deze onderzoeken vinden plaats als je last hebt van bekkenpijn, bekkenklachten en/of bekkeninstabiliteit
Er zullen een aantal onderzoeken worden gedaan.
Bij het onderzoek en ook later de behandeling staat 1 ding echt centraal. De Patiënt! Dit betekend dat jij geen extra pijn mag ervaren van een onderzoek of behandeling. Je lichaam geeft pijn aan als een grens en die moet je niet overschrijden. De behandelaar zal geïnteresseerd zijn naar eventuele scheefstand van het bekken, been lengte verschil, loop patroon, spier kracht en spier spanningen. Na hier een indruk van te hebben gaat het meer om de pijn locatie zelf. Denk aan een aangetroffen afwijking van het bekken. Hoe staat het bekken? Een aanraking kan volgen. De behandelaar legt vaak zijn of haar handen op de koppen van het bekken om te kunnen ontdekken of er een scheefstand is.
Dit kan je zelf ook prima voor de spiegel doen. Leg je handen maar eens op heupbotten links en recht. Is er een afwijking? Kijk nu naar je handen in de spiegel. Ligt er een hoger dan de andere? Na een staand en soms ook zittend onderzoek zal er gekeken worden hoe je eigenlijk zelf beweegt. Je zal dagelijkse bewegingen uit gaan voeren als tillen, bukken, lopen, gaan zitten etc. Dit kan afhankelijk van hoe jou dag eruit zien verschillen per persoon. De therapeut doet dit om te kijken welke beweging voor jou nou echt pijnlijk is en welke niet. Dit geeft namelijk aan welke spieren en banden er wel geïrriteerd zijn en welke niet.
De ASLR test bij bekkeninstabiliteit
Ook zijn er specifieke testen waarmee duidelijk wordt waar de irritatie nou precies zit. Denk hierbij aan een ASLR (Active Straight Leg Raising) test. Ook wordt de PPPP test vaak uitgevoerd. Nee dit is niet een marketing ezels bruggetje maar deze test onderscheid bekkenpijn van lage rug pijn. PPPP staat dan ook voor Posterior Pelvic Pain Provocation test. Nu kun je ze even YouTube’en zie je gelijk wat je kan verwachten. Ook hier kan je het aangeven mocht de pijn erg toenemen. Schreeuwen, slaan, gebarentaal, hints, appen, bellen alles kan.
De VAS schaal bij bekkeninstabiliteit
De VAS Schaal wordt vaak gebruikt om de pijn uit te vragen. Hoeveel pijn doen de bekken op dit moment. De VAS schaal gaat van 1-10 met 1 als: ‘’geen pijn’’, 3 als: “legoblokje met blote voeten pijn”, 5 als: ‘’stoot je kleine teen tegen een stoel pijn’’, en 10 als: “een lekkere wortelkanaalbehandeling met uitgewerkte verdoving”.
Na deze testen zal de therapeut een goede indruk hebben van jou probleem. Voor een therapeut is het belangrijk om te weten wat jij het liefst wilt. Een “hulpvraag”. Bijvoorbeeld ik kan niet meer parachute springen en dat zal ik graag weer oppakken”.
Dit is een globaal inzicht in wat je kan verwachten. Een behandelaar zal verder gaan met zijn/haar bevindingen. Geef het aan als je iets van het onderzoek of behandeling niet prettig vindt. Het gaat namelijk om jou.
Wat voor behandeling kan je verwachten bij bekkenpijn en/of bekkeninstabiliteit?
Een behandeling van een therapeut zal plaats vinden na een intake en lichamelijk onderzoek als kijken naar verschillende houdingen en bewegingen.
De behandeling bij bekkeninstabiliteit zal opgebouwd zijn uit:
- Advies geven over dagelijkse belasting.
- Hulpmiddelen adviseren en plaatsen.
- Oefeningen gebaseerd op herstel en rust.
De duur van een behandeling van bekkeninstabiliteit
Mocht er bekkeninstabiliteit worden vast gesteld kan je rekenen op een aardig lange behandeling. Als de klachten zijn ontstaan tijdens de zwangerschap en aanhouden na de bevalling kan je zeker rekenen op minimaal zo’n 18 behandel sessies. Als er 3 maanden na de bevalling nog geen verbetering is kan je beter maar onbeperkt verzekerd zijn. Het kan namelijk dan nog wel even duren. De behandelingsduur hangt logischerwijs af van de klachten. Eén ding is wel een echt bewezen feit. Activiteit helpt! Rust op zijn tijd is prima maar het vermijden van activiteit verergert de klachten. Blijf dus wel lekker actief maar herken de momenten waarop je rust moet pakken.
Andere oplossingen van bekkeninstabiliteit
Toch hoeft er niet altijd een oplossing te worden gezocht bij een therapeut. Want 67% van alle bevallen vrouwen met klachten als bekkeninstabiliteit na vier en halve maand pijn vrij zijn. Dit komt doordat het lichaam ook zelf herstelt door de vermindering van o.a. aanwezige zwangerschapshormonen. De resterende groep heeft dan ook kans op de diagnose chronische bekkenklachten. Dit herstel gaat wel als een slak. Zo kan je al gouw een jaar tot meerdere jaren onderweg zijn om hier weer een beetje bovenop te komen. Er is dan ook een relatie te vinden tussen het aanhouden van zwaar werk tijdens de zwangerschap. Ligt werk met wat gevarieerde bewegingen lijken dus het meest geschikt.
Al met al komt er een hoop op je af als je ook nog eens bekkenpijn ervaart bij jouw bekkeninstabiliteit.
Wat is het advies bij bekkenpijn en bekkeninstabiliteit?
Er komt een hoop op je af tijdens je zwangerschap. Zowel als je met of zonder klachten. Bekkeninstabiliteit is niet iets waar je op zit te wachten. Bereid je goed voor. Maar trek vooral je eigen conclusie en blijf actief. Zowel fysiek als geestelijk. Probeer je niet af te zonderen. Alle klachten worden namelijk erger bij niks doen. Kies je eigen pad en zoek hulp als je meer informatie wilt of opzoek bent naar een passende behandeling.
Ga opzoek naar een geschikte therapeut want er is een enorm aanbod maar ook een enorm kwaliteitsverschil tussen de therapeuten. Ik kan je er zo een paar aanraden maar zoek vooral in jou omgeving naar een therapeut die ervaring heeft met het behandelen van bekkenklachten. En even een tip een therapeut die gaat masseren, schoktherapie of naalden in je gaat steken snapt er vrij weinig van. Dit is een snelle en niet bewezen manier van behandelen. Wat wel bewezen is, is dat therapeuten die deze methodes toe passen heel makkelijk en snel heel veel geld verdienen. En dit zonder jou echt te helpen. Wees dus erg kritisch want het gaat om jouw gezondheid.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties