Als je last hebt van een zwakke bekkenbodem, heb je vaak last van een aantal bekkenklachten. De meest voorkomende klachten zijn urine-incontinentie en orgaan verzakking door je zwakke bekkenbodem. Om je bekkenbodem meer kracht te geven, moet je genoeg trainen en bekkenbodemoefeningen doen. Je bekkenbodem is namelijk een spier. En spieren kan je versterken. De bekkenbodem geeft stevigheid aan je organen en zorgt ervoor dat je lichaamsopeningen gesloten zijn. Bij een zwakke bekkenbodem zijn je bekkenbodemspieren slap en kunnen ze je organen geen of niet genoeg steun geven, waardoor ze van hun plek kunnen komen en verzakken. De bekkenbodemspieren rond de urinebuis en de anus kunnen verzwakt raken en daardoor kan je incontinentie klachten krijgen. Dit komt omdat de openingen niet goed kunnen worden afgesloten door de bekkenbodemspieren. Een verzwakte bekkenbodem kan dus klachten als urineverlies of ontlasting incontinentie veroorzaken. Een zwakke bekkenbodem kan je krijgen na de bevalling. Het kan ook voorkomen op hogere leeftijd: tijdens of na de overgang. Dit omdat de afname van de verschillende hormonen zorgt voor spierverslapping.
Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.
Wat is de bekkenbodem?
Je bekkenbodem bestaat uit een groep spieren. Je bekkenbodem sluit de onderkant van de bekken af. De bekkenbodem heeft drie openingen bij een vrouw en bij een man heeft de bekkenbodem echter twee openingen. Bij beide zijn twee openingen vanaf de plasbuis en de anus, maar de vrouw heeft een derde opening bij haar vagina. Je bekkenbodem sluit deze openingen af. Naast het afsluiten van je openingen, zorgt je bekkenbodem ook voor stevigheid en het steungeven aan organen. Zo verzakken de organen niet. De bekkenbodem is de hele dag actief aangespannen. Bij plassen moet je ontspannen, anders vernauw je de plasbuis.
Wat is een zwakke bekkenbodem?
Een zwakke bekkenbodem is een te slappe of verzwakte bekkenbodemspier. Bij een zwakke bekkenbodem kunnen een aantal symptomen ontstaan, zoals moeilijker tot een orgasme komen of last hebben van urineverlies of ontlasting incontinentie. Door slappe bekkenbodemspieren worden de openingen, zoals de blaas of de darmen niet goed afgesloten. Hierdoor kunnen een aantal vervelende klachten ontstaan.
Oorzaken van een zwakke bekkenbodem
Hieronder zijn een aantal oorzaken van een zwakke bekkenbodem. De oorzaken hebben gevolgen op de symptomen die je krijgt door een zwakke bekkenbodem.
- Leeftijd
Als je ouder wordt kan je last krijgen zwakke bekkenbodemspieren, omdat tijdens de overgang maak je minder hormonen aan en dat zorgt voor spierverslapping. Daardoor is je bekkenbodem zwakker en kan je verzakkingen oplopen.
- Zwaar lichamelijk werk
Door te veel zware dingen te tillen (zoals zware boodschappen of zware dozen) kan je, je bekkenbodem overbelasten. Hierdoor komt er veel druk op de bekken en als gevolg worden de bekkenbodemspieren gespannen. Probeer dan meer te sporten.
- Zwangerschap
Onder invloed van hormonen worden de bekkenbodemspieren slapper. Tijdens de zwangerschap word er veel en verschillende hormonen aangemaakt. Daarnaast kan het ook aan de druk liggen. Door de buikdruk bij zwakke bekkenbodemspieren wordt het verhoogd en dan heb je last van urineverlies.
- Bevalling
Naast hormonen tijdens de zwangerschap, kan je ook zwakke bekkenbodemspier door de bevalling krijgen. Tijdens de bevalling moeten je bekken nou eenmaal wat doorstaan. Door de vrijkomende hormonen tijdens de zwangerschappen worden je bekkenbotten flexibeler om je te helpen bevallen. Hierdoor raken de bekkenbodemspieren verslapt. Tijdens de geboorte kunnen de bekkenbodemspieren zelf ook beschadigt raken. Door deze beschadiging kunnen de bekken ook verzwakt raken.
Symptomen van een zwakke bekkenbodem
Hieronder vind je een aantal symptomen die ontstaan bij een zwakke bekkenbodem:
- Verzakking bij een zwakke bekkenbodem
- Seksuele klachten bij een zwakke bekkenbodem
- Moeheid bij een zwakke bekkenbodem
- Urineverlies bij een zwakke bekkenbodem
- Ontlasting incontinentie bij een zwakke bekkenbodem
Verzakking bij een zwakke bekkenbodem
Door een verzakking bij een zwakke bekkenbodem kan je een zwaar gevoel hebben in de vagina. Het kan voelen alsof er een bal tussen je benen zit of het kan voelen alsof iets eruit wordt geduwd. Doordat je bewegingen maakt met je lichaam verergeren de klachten zich in de loop van de dag. Door verhoogde buikdruk zorg je ervoor dat een verzakking verergert. Dan krijg je als gevolg een andere klacht erbij, zoals vermoeidheid. De organen die kunnen verzakken zijn de blaas, de baarmoeder en de endeldarm. In dit artikel vind je een paar handige tips tegen verzakkingen die je zelf kan doen.
Hoe herken je een verzakking bij een zwakke bekkenbodem?
Bij een verzakking van een zwakke bekkenbodem (bij de blaas), heb je vaak last van een uitpuiling dat voelt op een bal bij je vagina aan de voorkant. Bij een verzakking bij de baarmoeder kan je vagina vernauwd voelen alsof je baarmoeder in de weg zit. Je kan hem soms voelen, omdat hij verzakt is. Bij een verzakking van de endeldarm (ook wel rectum genoemd) herken je de verzakking door de uitpuiling die aan de achterkant van de vagina zit.
Seksuele klachten bij een zwakke bekkenbodem
Veel mensen hebben last van seksuele klachten bij een zwakke bekkenbodem. Dat komt door gevoelloze seks en de organen zitten in de weg. Om te genieten tijdens seks, moeten je bekkenbodemspieren ontspannen, zodat ze flexibel worden om het mannelijk geslachtsdeel binnen te laten. Bij een zwakke bekkenbodem, lukt dat niet. Dit veroorzaakt vaak een pijnlijk gevoel en maakt het moeilijk om een vaginaal orgasme te krijgen. Het kan ook zo zijn als je er erg last van hebt, dat je last krijgt van urineverlies tijdens de seks met een zwakke bekkenbodem. Door rust te nemen kunnen je bekkenbodemspieren ontspannen en is het gemakkelijker om seks met een zwakke bekkenbodem te hebben. Lukt dit niet? Dan zijn er altijd oefeningen voor de bekkenbodemspieren die je kunnen helpen.
Moeheid bij een zwakke bekkenbodem
Moeheid bij een zwakke bekkenbodem komt vaak voor, omdat je toch het uiterste van jezelf probeert te halen. Hierdoor ga je dingen doen ook al zegt je lichaam stop. Door te veel te bewegen, raken je bekkenbodemspieren overbelast en gespannen. Heb je last van een verzakking bij een zwakke bekkenbodem? Dan ga je op een gegeven moment last krijgen van een zwaar gevoel in je buik. Je buikdruk wordt hoger en daardoor word je sneller uitgeput. Zo veroorzaak je veel spanningen in je lichaam en raak je moe. Door dit te voorkomen, moet je niet te veel met je lichaam doen. Vermijd het optillen van zware dingen, zoals boodschappentassen of zware dozen. En als het even niet meer gaat, ga dan gerust op bed liggen om te ontspannen en je bekkenbodemspieren wat rust te geven
Urineverlies bij een zwakke bekkenbodem
De bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat de blaas op zijn plaats blijft. Bij een zwakke bekkenbodem zijn de bekkenbodemspieren slap en vaak gebeurt dit na de zwangerschap waardoor je hormonen chaotisch zijn. Hierdoor sluit je opening van je plasbuis niet goed waardoor je leidt aan urineverlies tijdens seks of wanneer je spanning hebt. Normaal voel je door de spanning op je kringspier wanneer je moet plassen, maar omdat je spieren slap zijn voel je niet wanneer je moet plassen en drupt het er vanzelf uit. Ongewilde urineverlies kan je oplossen door naar een gynaecoloog te gaan. Je kan zelf ook een aantal bekkenbodemspier oefeningen doen om je spieren te versterken. Daarnaast kan de dokter je wat medicijnen voorschrijven dus het is goed om even langs te gaan.
Je kan ook zonder aandrang door bepaalde acties ongewild urineverliezen. Het kan vaak gebeuren als je niest, hoest, sport, lacht of trilt. Door deze plotselinge reacties kan je urine verliezen, omdat je openingen niet goed zijn afgesloten.
Ontlasting incontinentie bij een zwakke bekkenbodem
Moeilijk ophouden van ontlasting incontinentie bij een zwakke bekkenbodem komt vaak door een verzakking in de endeldarm. Net zoals bij de plasbuis, laten de spieren weten wanneer je naar de wc moet om te poepen. Doordat je spieren te slap zijn of beschadigd (dat kan vooral komen door een bevalling of een operatie) zijn, houden je kringspieren je ontlasting niet goed tegen. Vaak heb je er ook geen gevoel meer over en zonder dat je het door hebt, valt er wat uit. De oplossing voor het proberen op te houden van ontlasting verlies bij een zwakke bekkenbodem is niet gemakkelijk. Het beste wat je kan doen is je darmen goed legen door je bekkenbodemspieren te laten ontspannen als je naar de wc gaat. Probeer in de ochtend, in de middag en in de avond naar de wc te gaan om te zorgen dat je darmen leeg zijn, zodat je geen ongewilde ontlasting incontinentie krijgt.
Overactieve bekkenbodem
Naast een zwakke bekkenbodem, kan je ook last hebben van een overactieve bekkenbodem. Bij een overactieve bekkenbodem kan je last hebben van buikpijn, pijn in de liezen, pijn in de benen en pijn in de onderrug. Deze klachten zijn wat makkelijker op te lossen. Blijf vooral rusten als je één van deze klachten hebt. Daarnaast kan je ze verhelpen door medicijnen te gebruiken. Zorg er wel voor dat je oefeningen doet voor je bekkenbodemspieren om de pijn niet te verergeren en draag wat losse kleding om je lichaam adem te geven. Heb je na de medicatie gebruik en een aantal dagen rust nog steeds last van pijn? Dan is het beste wat je kan doen een gynaecoloog benaderen.
In het artikel oplossingen voor een overactieve bekkenbodem kan je meer informatie vinden, zodat je er minder last van hebt.
Hier vindt je mijn persoonlijke aanbevelingen bij een verzwakte bekkenbodem
Ik hoop dat je informatie heb gevonden waar jij direct wat mee kan. Mocht je toch nog opzoek zijn naar wat meer hulp blijf dan lezen. Ik zal hieronder een aantal producten opsommen die uitermate geschikt zijn om jou te helpen bij het versterken van de bekkenbodem:
- Versterkende bekkenbodemoefeningen: Deze versterkende oefeningen zijn speciaal voor jou samengesteld om de bekkenbodem te trainen en dus te versterken. Dit is een trainingsmodule met veel verschillende bekkenbodemoefeningen die per periode steeds zwaarder worden. Zo zorg jij voor een ijzersterke bekkenbodem en verhelp en voorkom jij bekkenklachten, bekkenpijn en andere bekkenproblemen. Ga nu direct naar de bekkenbodemoefeningen.
- Vaginale/anale oefen kegels: De vaginale of anale oefenkegels (ook wel vaginale ballen of Ben Wa ballen genoemd) zijn zeer goed te combineren met de versterkende bekkenbodemoefeningen van aanbeveling punt 1. De vaginale kegels verschillen in gewicht. Je kan na mate jouw herstel vordert de zwaarte van de kegels aanpassen. Zo blijven de bekkenbodemoefeningen uitdagend en werk jij aan een sterke bekkenbodem. Ga direct naar het overzicht van vaginale en anale oefen kegels die ik jou kan aanraden.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties