De grootste oorzaak voor het ontstaan van bekkeninstabiliteit zijn hormonen. Tijdens de begin stadia van de zwangerschap komen er verschillende hormonen vrij. Deze hormonen zijn de ideale omgeving voor jouw baby aan het creëren. Ook zijn er hormonen die zich al bezig houden met de bevalling. Bijvoorbeeld het hormoon relaxine. Relaxine zorgt samen met nog een aantal andere hormonen voor het weker en slapper worden van de bekkenbanden. Dit gebeurt al vrij vroeg in de zwangerschap om er voor te zorgen dat de baby strak door jouw bekken heen past. Bekkeninstabiliteit komt over het algemeen alleen voor in of rondom de zwangerschap en zal na een maand of 3-4 vanzelf weer verdwijnen. Toch kan je ook na de bevalling nog last hebben van bekkeninstabiliteit. Als jij na 6 maanden nog steeds bekkeninstabiliteit ervaart kunnen we spreken over het chronische bekkenpijnsyndroom.
Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.
7 Punten die de bekkeninstabiliteit verergeren
Hormonen zijn de nummer 1 oorzaak voor het krijgen van bekkeninstabiliteit. Toch zijn er ook een aantal andere factoren die invloed hebben op het verergeren van jouw bekkenpijn als jij bekkeninstabiliteit hebt tijdens de zwangerschap.
- De algehele fitheid. Fitte vrouwen hebben sterkere spieren en herstellen sneller.
- Overgewicht heeft een erge nadelige invloed op bekkeninstabiliteit. Het extra gewicht drukt op de al overbelaste bekken en zal voor extra bekkenpijn zorgen.
- De groeiende buik geeft extra druk op het bekken. In de loop van de zwangerschap zal jij dus steeds meer last krijgen van bekkeninstabiliteit.
- Zware werkzaamheden als zwaar tillen en andere zware werkzaamheden hebben een nadelig effect op jouw bekkeninstabiliteit. De bekkenbanden worden nu extra ballast.
- Langdurig in de zelfde houding zitten of staan heeft een nadelig effect op jouw bekkenbanden. Hiermee overbelast je de bekkenbanden.
- Gewicht verplaatsen naar 1 been. Sta altijd stevig op 2 benen en verplaats je gewicht niet naar 1 been.
- Traplopen kan erg vervelend worden. Loop 1 trede per keer of vermijd de trap zoveel als mogelijk.
De zwangerschap is de grootste oorzaak van bekkeninstabiliteit
Een zwangerschap is de grootste oorzaak voor het krijgen van bekkeninstabiliteit. Je bekken bestaat uit botten, gewrichten, spieren en banden. En ieder onderdeel heeft zijn eigen taak. Je botten zijn een soort van stevig huis voor bijvoorbeeld je organen. De blaas, darmen, baarmoeder en prostaat zitten veilig De bekkenbanden houden de botten weer op hun plek. Deze bekkenbanden zorgen voor een goede stabiliteit. Want de botten bestaan uit losse gedeeltes. De bekkenbanden houden alles dus goed en strak bij elkaar. Nu gebeurd er wat met je banden als je zwanger bent. Door verschillende hormonen worden de banden week. Ze zullen niet meer zo strak staan als voor je zwangerschap. En maar goed ook. De baby moet er straks wel door heen passen natuurlijk. Maar de bekkeninstabiliteit begint dan wel al vroeg. De banden worden steeds iets weker. Dus jouw bekkeninstabiliteit zal richting het einde steeds heftiger worden. Je kan je wel voorstellen dat de botten meer bewegingsvrijheid krijgen. Alles zal wat meer gaan schuiven en bewegen. Niet echt lekker. Maar niet iedereen heeft gelukkig last van bekkeninstabiliteit met bekkenpijn.
Bekkeninstabiliteit na de zwangerschap
Ook na de zwangerschap zal bekkeninstabiliteit nog niet direct weg zijn. De bekkenbanden moeten weer op hun plek komen en dat gaat niet heel snel. Toch zullen de zwangerschapshormonen verdwijnen en de bekkenbanden worden weer strakker. Bij de meeste vrouwen zal de bekkenpijn en het zeurderige gevoel van de bekkeninstabiliteit in de eerste 4 weken na de zwangerschap verdwijnen.
Duur van bekkeninstabiliteit
Bekkeninstabiliteit duurt gemiddeld 3-4 maanden vanaf het begin dat jij bekkeninstabiliteit ervaart. Voel jij dus een zeurderig gevoel in de onderrug, het gevoel van een trekkende band om de bekken heen of een snel vermoeid gevoel in en rondom de bekken? Dan is dat het startsein van de bekkeninstabiliteit. In week 16 van de zwangerschap ontstaat vaak het gevoel van bekkeninstabiliteit. De buik groeit en het gewicht van de buik geeft extra druk op het bekken. De buik is dus ook een oorzaak als het gaat over het verergeren van de bekkeninstabiliteit. Na de bevalling is het gewicht afgenomen en verdwijnen de extra hormonen. Je zal merken dat het gevoel van de bekkeninstabiliteit ook afneemt. Als de bekkeninstabiliteit toch langer dan 6 maanden aanhoudt kan je spreken over een chronisch bekkenpijnsyndroom.
Alle zwangere vrouwen krijgen bekkeninstabiliteit
Iedere zwangere vrouw zal bekkeninstabiliteit krijgen. Dit is namelijk een niet te stoppen en noodzakelijk proces. Bekkeninstabiliteit is eigenlijk heel normaal en duid alleen maar op het onstabiel worden van het bekken. Alle zwangere vrouwen krijgen bekkeninstabiliteit. In principe als iemand zegt dat ze bekkeninstabiliteit hebben, denk je meteen: “oh wat erg en wat naar voor je!”. Maar dit is gewoon een natuurlijk proces. Echter heeft het woord bekkeninstabiliteit in de volksmond een negatieve lading gekregen. Maar niet iedereen ervaart bekkenpijn tijdens bekkeninstabiliteit. Je bekken veranderd dus behoorlijk en kan altijd wat bekkenpijn klachten veroorzaken. Maar doet het enorm veel pijn? En wordt je door de pijn ook beperkt in je dagelijks leven? Dat zijn de belangrijkste vragen. Als dat zo is dan kan jouw lichaam de ontstane bekkeninstabiliteit niet goed opvangen. Het is dan goed om te kijken waardoor jou lichaam de bekkeninstabiliteit niet kan opvangen.
De rugspieren en buikspieren bij bekkeninstabiliteit en bekkenklachten
Je buikspieren en rugspieren spelen een belangrijke rol in het opvangen van de bekkeninstabiliteit. Maar ook dit zegt niet alles. Want onthoud ook topsporters kunnen tijdens de bekkeninstabiliteit, bekkenpijn hebben. De spieren van fitte mensen en natuurlijk helemaal topsporters zijn wel veel sterker om het bekken te ondersteunen. Bekkenpijn zal dan ook wel in mindere mate bij deze mensen voorkomen. Ook hebben sportieve mensen minder overgewicht en dus minder ballast op het bekken. Fitheid is dus wel degelijk van belang.
Ook is de balans tussen activiteit en rust erg belangrijk. Het is van belang dat je niet te veel belastende bewegingen blijft doen. Denk aan zwaar tillen, staan, bukken, te lang zitten, te lang staan en bijvoorbeeld te lang je gewicht op 1 been verplaatsen. Hierbij worden stuk voor stuk je bekkenbanden extra belast. Ook kan je wel degelijk goed in conditie blijven tijdens de zwangerschap. Doe rustige maar noodzakelijke oefeningen. Plan goed je rust in op de dag en wissel activiteit af met rust. Verder kan je vooral als je nog goed kan lopen, stukjes lopen. Hoeft niet ver te zijn maar blijf vooral in beweging. Het is bewezen dat fittere vrouwen minder complicaties overhouden aan de bevalling. Het is dus goed voor jou en de baby dat je redelijk fit de bevalling in gaat. Je zal dan tijdens maar ook na de zwangerschap minder klachten ervaren. Ook met bekkeninstabiliteit kan je blijven oefenen.
Is het bekken belangrijk?
Het bekken kan je vergelijken met een cruciale brug. Een brug tussen je bovenlijf en onderlijf. Alles loopt over je bekken naar beneden. Denk maar eens aan alle zenuwen en aderen bijvoorbeeld. Zelfs het kleinste adertje in je kleine teen word voorzien van bloed dat door je bekken is gereisd. Je kan je dus wel voorstellen dat als jouw bekken verstoord zijn en anders functioneren, je door het hele lijf klachten kan ondervinden. Misschien bekneld er nu wel een bloedvat of zenuw door de weker wordende banden. Je bekken word nu eenmaal groter en losser. Je kan dus veel uitstraling naar de benen verwachten. Want als een zenuw bekneld of geïrriteerd raakt in je bekken kan deze zenuw, die door loopt naar je benen, behoorlijke pijn scheuten geven. Ook een zeurderig gevoel word vaak beschreven.
Bekkeninstabiliteit met bekkenpijn
Als jij last hebt van bekkeninstabiliteit betekend dat niet dat je daar ook last van hebt. Toch is het wel mogelijk. Bekkenpijn is namelijk de meest voorkomende klacht als we het hebben over bekkeninstabiliteit. Bekkenpijn herken je door een zeurderige pijn of stekende pijn in de liezen, heupen, onderrug of zelfs in het bekken. Bekkenpijn kan zeer pijnlijk zijn en ontstaat vaak door bekkeninstabiliteit. Bij het weker worden van de bekkenbanden kan er bijvoorbeeld een zenuw bekneld raken. Als jij bekkenpijn ervaart moet je ervoor zorgen dat jij rust met activiteit goed afwisselt. Voel je pijn dn rust je wat. Maar wordt niet bedlegerig. Een redelijke tot goede conditie is namelijk van belang. Als jouw conditie afneemt zal je ook minder snel herstellen.
Heb jij pijn tijdens jouw zwangerschap lees dan nu mijn artikel over bekkenpijn tijdens de zwangerschap.
Verder heb ik op de site veel tips over het fit blijven en omgaan met bekkeninstabiliteit. Ook staan er veel handige oefeningen voor je klaar. Ga ervoor!
Verdere bekkenklachten bij bekkeninstabiliteit
Er zit een gewricht in je bekken die de balans van bewegen regelt tussen je boven lichaam en onder lichaam. Deze gewrichten kan je vinden op je onderrug. Kijk maar eens of je de kuiltjes op je onderrug en dus je bekken kan vinden. Dit is je SI gewricht. Dit is een gewricht die niet te bewegelijk is. Maar wel zorgt voor balans. Mochten jouw banden te week worden kan ook het SI gewricht te bewegelijk worden. Hier kan je bekkenpijn van ervaren. Toch zal je hier en daar pijn krijgen tijdens je zwangerschap er veranderd immers erg veel. Ook bekkenklachten als een zeer schaambeen, stuitje, bil pijn, urine incontinentie, verzwakte bekkenbodem, overactieve bekkenbodem en uitstraling naar de boven benen. Dit is niet meteen bekkeninstabiliteit maar kan wel voortkomen uit bekkeninstabiliteit. Als de bekkenklachten weer vanzelf weg gaan in rust is het niks om je druk over te maken. Het is belangrijk dat je rust met activiteit goed afwisselt. Plan je rust in op de dag of ga even rusten na een activiteit. Je hebt het echt nodig!
Bekkenbodemspieren tijdens en voor de zwangerschap
Niet alleen je bekken banden veranderen bij de zwangerschap. Ook de bekkenbodemspieren worden slapper in de zwangerschap. Je kan bijvoorbeeld bij een verhoogde druk op de buik, urine verliezen. De druk op de buik neemt toe als je lacht, niest, kucht, springt, perst en je adem in houdt. Het is dus een goede tip om jouw bekkenbodemspieren actief en sterk te houden. Doe voor je zwangerschap maar ook zeker tijdens de zwangerschap goede oefeningen om de bekkenklachten zo min mogelijk jouw zwangerschap te laten beïnvloeden.
Houding en beweging met bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap
Denk ook goed om jou houding. Door de groeiende buik zal je zwaartepunt van je lichaam gaan veranderen. Je ziet veel zwangere vrouwen lopen met een holle rug en de buik flink naar voren. Hierdoor ga je ook anders lopen, je bekken anders gebruiken en dus je spieren anders belasten. Dit betekend dat je dus ook jou spieren anders gaat gebruiken en dus kan gaan overbelasten. Een andere houding kan jou dus weer meer klachten geven. Denk dus continue hoe je loopt, zit en activiteiten uitvoert. Tuurlijk het wordt steeds moeilijker. Jouw buik zal lekker groeien. Het gewicht neemt toe en jouw zwaartepunt komt meer naar voren te liggen. Je zal steeds meer het idee hebben dat je naar voren valt als je jou houding aanpast. Blijf vooral goed recht op lopen zonder een al te holle rug. Kantel je bekken een beetje naar achteren. Ga anders eens voor de spiegel staan. Kijk eens opzij hoe jij staat. Is je rug mooi recht of sta je juist ingezakt of heel erg hol? Oefen eens je bekken kanteling. Je zal zijn dat je nu veel bewuster naar je eigen houding zal gaan kijken. Ik heb ook een paar trucjes en oefeningen voor je samengesteld. Deze zullen jou makkelijk helpen doormiddel van een simpele instructie. Succes!
Bekkeninstabiliteit en lage rugpijn tijdens de zwangerschap
Veel zwangere vrouwen ervaren lage rug pijn. En dit is volkomen logisch. Je zal het niet zo snel denken maar dit heeft te maken met je baarmoeder. Je baarmoeder zit namelijk met pezen en banden vast aan je heiligbeen en aan je liezen. Mocht je daar een trekkend gevoel hebben dan is dat jou groeiende kleine waarschijnlijk de oorzaak. De baarmoeder rekt namelijk flink uit. Ja kan je voorstellen dat ook de banden dan erg onder spanning komen te staan. Dit gevoel van pijn in de liezen en onderrug kan ook worden aangewakkerd door bijvoorbeeld veel harde buiken.
Er zijn nog veel meer manieren waarop jij pijn kan ervaren in en rondom je bekken. Denk bijvoorbeeld aan de toenemende doorbloeding van het buik en bekken gebied. Hierdoor kan je een zwaar gevoel krijgen in de onderbuik of liezen. Ook kan er tijdens de groei van de baarmoeder wat organen, zenuwen of bloedvaten in het bekken in de verdrukking komen. Allemaal redenen om een zwaar en soms pijnlijk gevoel te ontwikkelen.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Doen bij bekkenpijn: Heb jij last van bekkenpijn tijdens jouw zwangerschap dan nu mijn artikel over bekkenpijn tijdens de zwangerschap.
Fit blijven met bekkeninstabiliteit: Verder heb ik op de site veel tips over het fit blijven met bekkeninstabiliteit kijk daarom eens naar mijn artikel over een gezond bekken.
Oefenen met bekkeninstabiliteit: Ook staan er veel handige oefeningen voor je klaar.
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties