Bekkeninstabiliteit tijdens de overgang komt door een verzwakking rondom het bekken. De bekkenbodemspieren zijn slap en de spieren rondom verzwakken de blaas en het bekken en hierdoor kan een verzakking ontstaan. Hierdoor hebben de vrouwen vaak pijn rondom het schaambeen en kunnen ze moeilijk plassen. Vaak hebben de vrouwen moeite met lopen en slapen, daardoor raken ze oververmoeid. Bekkeninstabiliteit tijdens de overgang kan je verhelpen door versterkende bekkenbodemoefeningen te doen, het wordt zegt het al, dit helpt om je bekkenbodem te versterken.
Wat is bekkeninstabiliteit?
Bekkeninstabiliteit is een verzwakking van je bekken, ook wel een instabiliteit van je bekkenbotten. Bekkeninstabiliteit komt het meeste voor tijdens of na de zwangerschap, maar het kan ook voorkomen tijdens de overgang. Bij bekkeninstabiliteit heb je vaak last van bekkenpijn. Bekkenpijn is vaak te vinden in de onderrug, rondom je stuitje, de heupen en rondom het bekken. Vaak zeggen ze als vrouwen ouder worden dat ze pijn in de heupen krijgen, dit kan een oorzaak zijn van bekkeninstabiliteit. Het ontstaan van bekkeninstabiliteit komt vaak door problemen met de bekkenbanden die de verschillende botten in het bekken op de goede plek houden.
Wat is de overgang?
Overgang, ook wel bekend als memopauze, is de periode die je lichaam gebruik om onvruchtbaar te worden. Een overgangsperiode kan ongeveer 10 jaar duren, vaak gebeurt dit tussen de 45ste en 55ste levensjaar van een vrouw. De overgang ontstaat door de veroudering van de eierstokken. Bij de geboorte van een vrouw worden er veel eicellen aangemaakt (denk aan duizenden), maar bij de overgang heeft de vrouw geen eitjes meer over. Hierdoor is ze onvruchtbaar. Wat wel een voordeel is van de overgang, is dat je niet meer last hebt van de menstruatie na de overgang!
Meer informatie over de overgang kan je op deze pagina vinden, klik hier.
Symptomen van de overgang
- Stemmingswisselingen
- Urine-incontinentie
- Ontlastingsverlies
- Opvliegers
- Vermoeidheid
Wat is bekkeninstabiliteit tijdens de overgang?
Bekkeninstabiliteit tijdens de overgang is pijn in het bekken. De spieren rondom het bekkenbodem verslappen en je kan last krijgen in je onderrug. Veel vrouwen die bekkeninstabiliteit tijdens de overgang hebben, kunnen moeilijk bewegen. Door de pijn kunnen ze slechter slapen en raken ze vermoeit. Door vermoeidheid heeft je lichaam ook pijn, denk aan pijn bij het stuitje tijdens fietsen of bukken.
Symptomen van bekkeninstabiliteit tijdens de overgang
- Pijn in de onderrug
- Pijn in het schaambeen
- Pijn bij het lang blijven zitten
- Pijn tijdens het staan
- Vermoeidheid
- Pijn in het stuitje
- Pijn in de heupen
- Spierpijn
- Pijn bij het plassen
Wanneer krijg je bekkeninstabiliteit tijdens de overgang?
Je kan bekkeninstabiliteit krijgen tijdens de overgang doordat je bekken en rondom je bekken verzwakken door de ouderdom en dit creëert een verzakking. Een verzakking van je bekkenbodemspieren is vaak de oorzaak van bekkeninstabiliteit tijdens de overgang. Hierdoor verzwakken de spieren rondom je blaas, darmen en de bekkenbodem. Doordat de spieren rondom jouw organen verzwakken komt er druk op je vagina. Vaak kom het door de hoeveelheid hormonen die je aanmaakt tijdens de overgang. Zo ken je wel de opvliegers en stemmingswisselingen.
Bekkenpijn tijdens de overgang
Bekkenpijn is pijn in het bekken, dit komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Bekkenpijn kan ook voorkomen tijdens de overgang. Vaak hebben vrouwen in de overgang last van bekkenpijn bij het opstaan en zitten. De klachten zijn vaak hetzelfde als de bekkenklachten tijdens de zwangerschap. Denk aan moeite met traplopen, pijn bij het opstaan of pijn tijdens de seks.
Symptomen van bekkenpijn tijdens de overgang
- Pijn in de heupen
- Pijn rondom het bekken
- Pijn in het stuitje
- Pijn tijdens de seks
- Pijn bij het traplopen
- Pijn tijdens tillen
- Pijn tijdens bukken
- Pijn bij het opstaan
- Pijn tijdens incontinentie
- Pijn tijdens ontlasting
Lees ook 7 tips als je last hebt van bekkeninstabiliteit met bekkenpijn.
Tips voor bekkeninstabiliteit tijdens de overgang
- Bekkenbodemoefeningen voor bekkeninstabiliteit tijdens de overgang
- Rustpauzes voor bekkeninstabiliteit tijdens de overgang
- Bukken met bekkeninstabiliteit tijdens de overgang
- Bekkenfysiotherapeut voor bekkeninstabiliteit tijdens de overgang
- Tillen met bekkeninstabiliteit tijdens de overgang
- Vermijd draaibewegingen bij bekkeninstabiliteit tijdens de overgang
Tip 1: Bekkenbodemoefeningen voor bekkeninstabiliteit tijdens de overgang
Versterkende bekkenbodemoefeningen voor bekkeninstabiliteit tijdens de overgang helpt om je bekkenbodem te versterken, zodat je organen op de goede plek blijven zitten. Dit helpt tegen bekkeninstabiliteit. De oefeningen kan je elke dag ter plekke doen, ook als een warming-up voordat je gaat werken of boodschappen gaat doen.
Tip 2: Rustpauzes voor bekkeninstabiliteit tijdens de overgang
Tijdens de overgang raak je snel uitgeput en door de pijn raak je vermoeid. Het is daarom goed om je pijn te erkennen en tussendoor een rustpauze nemen. Moet je te lang lopen, bijvoorbeeld tijdens het winkelen, neem dan om de dertig minuten een pauze van vijf minuten. Dit helpt om even op adem te komen en je spieren kunnen even ontspannen.
Tip 3: Bukken met bekkeninstabiliteit tijdens de overgang
Als je gaat bukken met bekkeninstabiliteit tijdens de overgang is het belangrijk dat je bukt met een rechte rug en gebogen knieën. Ga niet naar voren hangen als je bukt, hierdoor kan je een verkeerde beweging maken en je bekken overbelasten (of beschadigen).
Tip 4: Bekkenfysiotherapeut voor bekkeninstabiliteit tijdens de overgang
Een bekkenfysiotherapeut voor bekkeninstabiliteit tijdens de overgang helpt met het trainen van je bekkenbodem. Ook is het handig om contact op te zoeken met een bekkenfysiotherapeut, omdat ze sneller het probleem kunnen vastleggen en het is goed om er over te praten.
Tip 5: Tillen met bekkeninstabiliteit tijdens de overgang
Als je gaat tillen met bekkeninstabiliteit tijdens de overgang, doe het dan met een rechte rug en gebogen knieën. Zorg ervoor dat het object dat je optilt, tussen je benen staat. Je spreidt je benen en je voeten staan recht onder je heupen. Op deze manier kan je met gebogen knieën bukken en het object optillen. Probeer het altijd wel te balanceren en niet op je heup laten balanceren.
Tip 6: Vermijd draaibewegingen bij bekkeninstabiliteit tijdens de overgang
Het allerbelangrijkste is om draaibewegingen te vermijden, denk aan je heupen draaien. Dit komt, omdat je bekkenbodem al verzwakt is en hierdoor alles kan bewegen. Als je draaibewegingen maakt, kan je het bekken overbelasten en kunnen je organen, die de bekkenbodem normaal bij elkaar houdt, bewegen.
Oplossingen voor bekkeninstabiliteit tijdens de overgang?
De beste oplossing voor bekkeninstabiliteit tijdens de overgang is om bekkenbodemoefeningen te doen die je bekken versterken. Op onze pagina versterkende bekkenbodemoefeningen kunt u meer vinden. Daarnaast is het belangrijk om je lichaam niet uit te buiten, luister ernaar. Het is niet erg om een keer nee te zeggen en iets niet te doen. Je lichaam kan niet alles aan als het pijn heeft, probeer daarom draaiende activiteiten te vermijden. Ook is het belangrijk om rust te nemen, zodat je spieren kunnen ontspannen. Daarnaast is een goede tip om contact op te zoeken met een bekkenfysiotherapeut. Bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd op het gebied van bekken en helpen met het trainen van de bekkenbodem, zodat er iets gedaan wordt aan je bekkeninstabiliteit tijdens de overgang.
Ook op de website kan je meer artikelen vinden over bekkeninstabiliteit. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het artikel eten en drinken met bekkeninstabiliteit of het artikel winkelen met bekkeninstabiliteit.
Hormonale behandeling voor bekkeninstabiliteit tijdens de overgang
Een gedeelte van alle vrouwen hebben ernstige overgangsklachten, hierdoor hebben ze moeite met werken, zwemmen, sporten, etc. Hormoontherapie voor de overgang is niet de beste oplossing en word vaak afgeraden, maar sommige vrouwen hebben geen keus vanwege de pijn. Hierdoor kan je overgangshormonen krijgen die je lichaam in kunnen gaan als een normale pil, of als een pleister op je huid. Het beste is om hormoontherapie te vermijden en gewoon dagelijks bekkenbodemoefeningen doen.
Urine-incontinentie bij bekkeninstabiliteit tijdens de overgang
Urine-incontinentie bij bekkeninstabiliteit tijdens de overgang komt vaak voor tijdens hun 40e en 60e levensjaar. Urine-incontinentie is het verliezen van plas druppels door inspanning, zonder dat je het wilt. Denk bijvoorbeeld aan lachen of hoesten. Doordat er verzwakkingen in het spel zijn (vanwege de overgang), kunnen de bekkenbodemspieren de blaas niet goed afsluiten en heb urineverlies tijdens normale inspanningen. Ook door de druk kan je urineverlies hebben, denk aan buikdruk tijdens het tillen. Door de buikdruk staat de bekkenbodem onder druk en kan er onverwachts urine-incontinentie plaatsvinden. Het beste wat je kan doen tegen urine-incontinentie bij bekkeninstabiliteit tijdens de overgang is versterkende bekkenbodemoefeningen. Dit zorgt ervoor dat jouw bekkenbodem weer op kracht komt en je niet ongewild urineverlies.
Seks met bekkeninstabiliteit en de overgang
Bekkeninstabiliteit en de overgang maken het vaak moeilijk om gemeenschap te hebben. Door de overgang ben je vaak moe en wil je liever niet eens seks hebben met je partner, maar het hebben van bekkeninstabiliteit maakt de drang voor seks niet beter. Toch is het mogelijk! Seks met bekkeninstabiliteit tijdens de overgang doe je door eerst te oefenen met bekkenbodemoefeningen om je bekken te versterken, daarnaast zijn er een aantal seksstandjes die helpen om je in de mood te brengen (klik hier voor meer informatie). Ook is het goed om met je partner te praten en je lichaam niet te pushen, als het pijn doet, stop. Het beste om te doen na de seks, is even blijven bewegen, door bijvoorbeeld rond het huis te lopen.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties