De overgang vindt bij de meeste vrouwen tussen de 40 en 55 jaar plaats en kan wel tot 10 jaar lang duren. Er zijn 4 verschillende soorten van de overgang. De natuurlijke overgang, de kunstmatige overgang, de vervroegde overgang en de memopauze. Tijdens de overgang veranderd het lichaam van de vrouw. Hormonen zullen afnemen en de vruchtbaarheid neemt daarmee ook af. Ook kunnen er problemen als bekkenpijn bekkenklachten en urineverlies ontstaan tijdens de overgang. Iedere vrouw word met miljoenen eicellen geboren. En elke maand sinds je eerste menstruatie zullen er eitjes gaan rijpen. De overgebleven en overrijpe eitjes worden ook weer netjes afgestoten door je lichaam. Toch komt er ook een moment dat dit mooie natuurlijke proces te einde komt. De vrouwelijke hormonen zullen afnemen. De rijping van jouw eicellen stoppen en zo kom je terecht in je menopauze. Ik neem je mee in een artikel over de overgang. Lees hier wat de memopauze inhoud.
Mocht je na deze informatie en tips toch nog meer tips, adviezen of diepgaande informatie zoeken kijk dan gerust eens op de site verder. Ik heb nog zat! Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen als het gaat over klachten of problemen in en rondom het bekken.
De overgang of memopauze wat houdt het in?
Officieel horen we memopauze te zeggen maar toch zeggen ook een hele hoop mensen de overgang. Maar het woord de overgang is in dit geval niet helemaal correct. De overgang is de periode die je lichaam gebruikt om over te gaan van vruchtbaar naar niet vruchtbaar. Dit is wel een behoorlijke overgang. Want ongeveer 10 jaar is een gemiddelde overgangsperiode. En het loopt allemaal niet echt gesmeerd. Het is dan ook lastig zeggen wanneer je echte laatste menstruatie was. Ook zal je lichamelijk wat ongemakken kunnen ervaren nu je hormonen weer van alles gaan ondernemen. Zo kent iedereen wel de opvliegers, stemmingswisselingen en vutloosheid. Maar dit is niet het enige.
Hormonen tijdens de overgang
Net zoals tijdens de zwangerschap komen er veel hormonen vrij. En zo ook weer het hormoon die ervoor zorgt dat je bekkenbodem stevigheid verliest. Dit kan leiden tot bekkeninstabiliteit, verzakkingen, bekkenpijn en ook urine verlies of/en ontlasting verlies. Je kan dus ook best wat problemen krijgen door de overgang en uiteindelijk de memopauze. Ik heb verschillende artikelen geschreven over deze problemen maar ook zeker over de oplossingen. Neem gerust eens een kijkje bij deze specifiekere artikelen.
4 verschillende soorten overgang en menopauze
Nu komt bijna elke vrouw in de overgang en uit eindelijk in de memopauze terecht. Maar jouw overgang en memopauze kunnen nog al eens verschillen van het bekende beeld. Laten we samen even de verschillende overgangen doornemen. Zo heb je de volgende vier verschillende soorten overgangen en uiteindelijk de memopauze:
- De Natuurlijke overgang.
- De kunstmatige overgang.
- De vervroegde overgang.
- De memopauze.
Laten we een dieper op elke verschillende overgang ingaan.
Overgang 1: De Natuurlijke overgang. Wat is een Natuurlijke overgang?
Als we de natuur haar gang kunnen laten gaan dan zal de gemiddelde vrouw tussen 45 en 55 jaar de overgang in gaan. Maar dit kan ook eerder. Er zijn ook vrouwen die rond hun 40e al in de overgang zitten. Ook kan het pas als je 60 bent toeslaan. Het is voor een deel erfelijk bepaald. De meeste vrouwen zullen rond de zelfde leeftijd als hun moeder in de overgang raken. Ook is vast gesteld dat gezondheid de leeftijd kunnen beïnvloeden. Zo zijn rokers vaak eerder aan de beurt dan niet rokers. Ook al ben je misschien wel jaren al gestopt. Het kan dus zijn dat ondanks dat jij nu al jaren bent gestopt, roken nog steeds invloed heeft op jou overgang periode.
Fabel: Verder hoor je vaak geluiden dat de pil invloed heeft op de start van de overgang maar hier is nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Dit kunnen we dus wel bestempelen als een fabeltje.
Overgang 2: De kunstmatige overgang. Wat is een Kunstmatige overgang?
Mocht de natuur niet helemaal haar werk doen kan je ook een handje helpen. Tuurlijk je lichaam produceert zelf wel minder oestrogeen en zal minder eicellen aanmaken. Maar toch hoeven niet alle overgangen zo gesmeerd te lopen. Je kan dan altijd even met jouw huisarts overleggen voor wat voor jou een geschikte oplossing zal zijn.
Ook kan het zijn dat er iets gebeurt waardoor dit overgang proces zal versnellen. Denk bijvoorbeeld aan een operatie aan de eierstokken, chemotherapie of bestraling. Je lichaam kan zo in de overgang raken en stoppen met een eicel productie. Vraag dus altijd goed aan jou behandelend arts wat de eventuele bijwerkingen zijn van de behandeling. Laten we eens dieper in gaan op deze twee oorzaken van het versnellen van een overgang proces.
Versneld in de overgang door een operatie:
Heb jij door een operatie je eierstokken verloren dan zal je meteen in de overgang raken. Dit zal binnen een aantal dagen al voelbaar zijn en de overgang begint. Mocht 1 eierstok weg gehaald worden zal de andere gezonde eierstok het overnemen en zal je niet in de overgang raken. Zelfs niet als de baarmoeder weggehaald word. Je menstruatie stopt dan wel maar de overgang slaat bij jou nog niet toe.
Versneld in de overgang door chemo of bestralingen:
Een chemo of bestraling tast de eierstok gigantisch aan. Een afbraak van cellen van je eierstok zal er ook voor zorgen dat je overgang al komt kijken. Je kan dit als het zelfde proces zien als na een operatieve verwijdering van de eierstokken. Je overgang zal heftig worden ingezet. De klachten zullen ineens aanwezig zijn. En niet geleidelijk gaan zoals de natuurlijke weg.
Mocht jij dus in de overgang raken door een niet natuurlijk beloop dan spreken we over een kunstmatige overgang.
Overgang 3: De Vervroegde overgang. Wat is een vervroegde overgang?
Bij een overgang en menopauze denk je gauw en je moeder of andere vrouwen rond de 50 a 60. Maar ook als je eind 20 of begin 30 bent is er een kans aanwezig dat er een vervroegde overgang plaatst vind. De klachten worden niet altijd meteen herkent. Dit omdat je niet verwacht zo jong al in de overgang te kunnen raken. Toch is het mogelijk en kan dit nieuws al jou toekomst plannen op zijn kop zetten.
Mocht je bijvoorbeeld een kinderwens hebben en nog geen kinderen hebben zal dit een bittere pil zijn. Elke vrouw in de overgang zal een emotionele rollercoaster ervaren maar dit is dubbel het geval als je een vervroegde overgang mee maakt. Er zijn speciale groepen vrouwen die je kunnen helpen in dit soort situaties. Care for Women is een groep gespecialiseerde vrouwen. Hier werken verpleegkundige die zelf een vervoegde overgang hebben mee gemaakt. Zoek hun hulp en vraag om hun op ervaring beruste adviezen. Deze vrouwen kan je ook wel overgangsconsulenten noemen. Kijk eens op hun site.
Overgang 4: De Menopauze. Wat is nu precies een memopauze?
Officieel is de menopauze 1 dag. De dag dat je al 12 maanden niet meer ongesteld bent geweest. De zo gehete perimenopauze en postmenopauze zijn benamingen voor de periode van de overgang tot na de menopauze. Als de menopauze achter de rug is zal je ook geen klachten meer ontvangen. Je lichaam en bekkengebied is klaar met de overgang. En jij zelf waarschijnlijk ook.
De Samenvatting.
Laten we alles nog even kort op een rijtje zetten want het is allemaal een hoop informatie.
De overgang is de periode die je lichaam gebruikt om over te gaan van vruchtbaar naar niet vruchtbaar. Dit is wel een behoorlijke overgang. Want ongeveer 10 jaar is een gemiddelde overgangsperiode.
Tijdens de overgang komen er veel hormonen vrij. Deze hormonen kunnen veel klachten doen veroorzaken. Dit kan leiden tot bekkeninstabiliteit, verzakkingen, bekken pijn en ook urineverlies of/en ontlastingsverlies.
Er zijn 4 verschillende soorten overgangen en uiteindelijk de memopauze:
- De Natuurlijke overgang.
- De kunstmatige overgang.
- De vervroegde overgang.
- De memopauze.
Mocht jij klachten ervaren door de overgang. Of denk jij misschien wel dat je in een vervroegde overgang terecht komt? Neem dan contact op met jouw huisarts. Deze kan goed beoordelen wat er met jou aan de hand is en zal zo een geschikt behandel plan opstellen. Je kan bijvoorbeeld vanuit de huisarts naar de gynaecoloog worden door verwezen. Maar ook kan het zijn dat als jij last hebt van bijvoorbeeld bekkenklachten, bekken problemen of misschien wel een verzakking dat jij wordt geadviseerd om eens naar een gespecialiseerde therapeut toe te gaan. Dit kan bijvoorbeeld een bekkenoefentherapeut of een bekkenfysiotherapeut zijn. Deze specialisten maken een geschikt behandelplan op maat om jou van jouw klachten af te helpen.
Al met al is het altijd verstandig om met klachten of vermoedens eerst eens even naar de huisarts te gaan. Schaam je niet en voel je niet bezwaard. En onthoud je ben niet de eerste met vragen over de overgang.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties