Bevallen met bekkeninstabiliteit kan. Iemand met bekkenpijn of bekkeninstabiliteit heeft geen andere bevalling als iemand zonder bekkenpijn of bekkeninstabiliteit. Echter is een goede voorbereiding op de bevalling met bekkenpijn of bekkeninstabiliteit wel aan te raden. Mocht je bekkenklachten of bekkenpijn hebben kan je wel op het een en ander letten. Zo is het verstandig om te letten op de juiste lichaamssteun tijdens de bevalling met bekkeninstabiliteit doormiddel van een baarkruk, sluitlaken, sluitband of de positie van de beken. Verder is het goed om te letten op de manier van plassen voor de bevalling. Gebruik liever geen po maar zit stevig op de wc. Ik heb wat informatie en tips voor je verzameld om je enig sinds wat gerust te stellen tijdens de bevalling met bekkenpijn of bekkeninstabiliteit. Ga zelfverzekerd jouw bevalling in!
Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.
5 Handige tips voor jouw bevalling met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn
Elke zwangere krijgt te maken met bekkeninstabiliteit. Het bekken wordt door de zwangerschapshormonen wijder gemaakt. Dit kan pijn veroorzaken. Dit noemen we bekkenpijn. Bekkeninstabiliteit en bekkenpijn kunnen jouw zwangerschap behoorlijk hebben beïnvloed. Bekkenpijn kan ondragelijk worden als gevolg van de ontstane bekkeninstabiliteit. Maar bekkenpijn door de bekkeninstabiliteit hoeft niet alleen maar nadelig te zijn.
Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit zorgen soms zelfs voor een makkelijkere bevalling! Je bekken krijgt nu eenmaal bekkeninstabiliteit en soms ook bekkenpijn het soepeler worden van het bekken gebied. De vergrote bekkeninstabiliteit kan duiden op een goed wijd geworden bekken. De baby kan er nu dus wellicht wel heel goed doorheen. Dus laat die baby er maar uit schieten!
5 tips voor het bevallen met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn:
Tip 1: Steun tijdens de bevalling met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn
Zorg voor een goede steun tijdens de bevalling met bekkeninstabiliteit. En dan heb ik het niet over je partner. Maar zet je voeten neer. Je ziet vaak vrouwen persen met de onderbenen loshangend in de lucht. Probeer zo veel als mogelijk je voeten op het bed te houden om zo veel steun te krijgen van je voeten. Misschien kan je gebruik maken van beugels. Dit help erg met het verdelen van het kracht zetten. Zo wordt niet alleen het bekken belast met het persen.
Tip 2: Info over de bekkenbanden tijdens de bevalling met bekkeninstabiliteit of bekkenpijn
Je kan een bevalling vergelijken met het verstuiken van je enkel. Naja een beetje dan. Je bent er vast wel eens door heen gegaan als je van de stoep af stapte. Je banden zijn dan opgerekt en soms zelfs ingescheurd. Dit is met je bekkenbanden niet anders. Dus het herstel is ook vrijwel het zelfde. Tijdens de bevalling worden de bekkenbanden opgerekt. Dit geeft de bekken een oplawaaier. Maar maak je niet druk om het herstel vrijwel een ieder hersteld goed van een bevalling. Ook al heb je nu al bekkeninstabiliteit en bekkenpijn de herstel periode is het zelfde als iemand zonder deze bekkenpijn voor de bevalling. Bekkenbanden hebben allemaal de zelfde herstel tijd nodig. Tenzij deze zijn ingescheurd dan duurt het nog iets langer. Denk aan 2 – 3 maanden hersteltijd van de bekkenbanden na een bevalling. Gun jezelf deze tijd en ga niet te snel weer overbelasten dat doe je met de enkel toch ook niet?
Veel rust en langzaam aan weer een beetje gaan belasten. Zeker de eerste 24 uur na de bevalling kan je beter even blijven liggen en totaal geen belasting uitoefenen op het bekken.
Tip 3: Vermijd schuivende bewegingen en draaiingen met het bekken voor en na de bevalling
Als je moet passen doe dit het liefst op de wc. Dit is prettiger dan een po onder je billen schuiven. De bekkenbanden die aangedaan zijn door een bevalling of bekkeninstabiliteit kunnen niet goed tegen draaiingen of een schuivende beweging. Dit is net zoals met traplopen. Loop zo min mogelijk trap. Trap lopen is erg belastend voor je bekken, heupen en onderrug. Ook is tillen en onverwachtse draaiende bewegingen niet aan te raden. Laat je partner veel handelingen doen ook als je al een andere kleine hebt rondkruipen.
Tip 4: Stabiliteit na de bevalling met bekkeninstabiliteit
Een sluitlaken of sluitband kan je helpen om wat meer steun te ervaren in de eerste weken na de bevalling. Dit verstevigd je bekken iets. En voelt fijn. Maar pas op een bekkenband kan de spierkracht laten afnemen in en rondom het bekken dus af en toe dragen is oké maar niet continue.
Tip 5: Een baarkruk bij een bevalling met bekkeninstabiliteit
Als jij last hebt van bekkeninstabiliteit is het zitten op een stevige ondergrond soms erg prettig. Toch kan dit erg per persoon verschillen. Echter is een baarkruk wel het minst belastend voor de bekkenbanden qua manier van bevallen. De zwaartekracht helpt namelijk erg mee met het nar buiten krijgen van jouw baby. Je hoeft dus over het algemeen minder te persen. Een baarkruk is dus bij iedere bevalling aan te raden maar ook zeker als jij al last hebt van bekkenpijn of bekkeninstabiliteit.
Toch kan er nog een hoop onduidelijk zijn over bekkeninstabiliteit en bekkenpijn. Laten we even kort kijken naar wat bekkenpijn en bekkeninstabiliteit nou eigenlijk in houden.
Het verschil tussen bekkeninstabiliteit en bekkenpijn
Er zijn een aantal verschillende termen in omloop. Bekkenklachten kan je zien als een woord dat kan gebruikt worden bij alle klachten die jij ervaart in of rondom het bekken. Bekkenpijn is zoals je verwacht alle pijn die jij ervaart in of rondom jouw bekken. En bekkeninstabiliteit is iets wat alle zwangere vrouwen zullen ervaren. Het bekken wordt nou eenmaal door de zwangerschapshormonen instabiel. Er komt meer beweging in de bekkenbanden om het bekken voor te bereiden op een indalende baby. Maar ook mannen en vrouwen zonder een eventuele bevallingsgeschiedenis kunnen bekkenklachten ontwikkelen.
In de rest van dit artikel zullen we meer ingaan op de bekkenklachten gerelateerd aan een zwangerschap. Wil jij nou wat lezen over bekkenklachten zonder dat er een zwangerschap aan vast zit, klik dan op de blauwe woorden. Of kijk gerust even rond op deze leuke site!
Oorzaak van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn
Wat is nou echt de oorzaak van bekkeninstabiliteit? Vaak word er gewezen naar hormonen. Maar het wetenschappelijke bewijs tegenover de hormonen als oorzaak is beperkt. Toch hebben ze wel degelijk invloed op de bekken zelf.
Denk bijvoorbeeld aan de invloed van je hormonen (de grootste vrienden van iedereen). We weten allemaal dat hormonen een enorme invloed hebben. En niet alleen op je gemoedstoestand. De zwangerschapshormonen nemen een enorme sprong in het begin van de zwangerschap. Zo kennen we allemaal wel het hormoon Oestrogeen. Maar er zijn er toch nog een hele hoop andere hormonen die een aandeel hebben in deze achtbaan rit. Er zijn 7 hormonen bekend die ieder een karretje van de achtbaantrein vertegenwoordigen.
Het hormoon Progesteron zal zorgen voor het meer ontspannen worden van verschillende adertjes. Dit hormoon zorgt er dus ook mede voor dat jouw bekkenbanden en pezen wat losser worden. Je zal dan ook lage rugpijn kunnen ervaren en als het wat verder gaat in je zwangerschap wordt ook wel de gehele bekkeninstabiliteit ervaren. Ook het hormoon Relaxine helpt mee als het gaat om bekkeninstabiliteit. Het is namelijk bewezen dat vrouwen met een verhoogd Relaxine in hun bloed meer last hebben van bekkeninstabiliteit.
Het blijft ook voor wetenschappers nog geen uitgemaakte zaak maar deze 2 hormonen lijken de dus wel boosdoeners te zijn als het gaat over het ontstaan van bekkeninstabiliteit. Ook is bekkeninstabiliteit niet geheel te voorkomen. Iedere zwangere wordt wat instabiel maar dat is ook de bedoeling van het lichaam dus niks om je zorgen over te maken. Het bekken is namelijk in een normale situatie niet breed genoeg om een baby door te laten. En door de instabiliteit is dit tijdens de bevalling wel mogelijk. Je kan er wel zelf voor zorgen dat de bekkeninstabiliteit niet steeds heftiger word. Kijk eens bij mijn tips en oefeningen om bekkeninstabiliteit en dan vooral bekkenpijn te verminderen.
Symptomen van bekkenpijn en bekkeninstabiliteit
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die al meerdere kinderen op de wereld hebben gezet een grotere kans hebben op terugkerende bekkenklachten. Dit wel alleen als bekkeninstabiliteit ook bij het eerste kind aanwezig was. Vaak gaat bekkeninstabiliteit ook samen met uitstraling naar meerdere gedeeltes van het bekken of zelfs naar je boven en onderbenen. 20% van alle vrouwen met bekkeninstabiliteit heeft alleen last van de voorkant van het bekken. Denk aan de liezen of de voorkant van de bovenbenen. De bekkenklachten en bekkenpijn kunnen je op allerlei verschillende manieren verrassen. Denk aan het veranderen van je houding. Bijvoorbeeld als je slaapt of wilt op staan van de bank omdat je weer moet plassen. Maar vergeet ook niet de schokkende bewegingen. Fietsen is bijvoorbeeld voor 63% van de vrouwen met bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap erg pijnlijk.
Er zijn een aantal activiteiten bekend die echt onder “pijnlijk” vallen.
13 pijnlijke activiteiten bij bekkeninstabiliteit:
- Op 1 been staan.
- Volle boodschappentassen dragen.
- 30 minuten lopen.
- 30 minuten staan.
- 30 minuten fietsen.
- 30 minuten auto rijden.
- 30 minuten zitten. Misschien ligt het wel aan de 30 minuten zie ik nu 😊
- Traplopen.
- Seksuele bezigheden.
- Bukken. En dus ook hurken of tillen.
- Zwemmen.
- In en uit een auto stappen.
- Reizen met het openbaar vervoer. Is sowieso al een hel.
Het verloop van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn tijdens de zwangerschap
Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit kunnen tijdens maar ook zeker na de bevalling ontstaan. Lekker dan. Dacht je de zwangerschap en de bevalling goed te zijn doorgekomen krijg je achteraf nog bekkeninstabiliteit. Wel komt dit een stuk minder vaak voor de tijdens de zwangerschap. Wat wel onderzocht is de oorzaak van het laat ontstaan van bekkeninstabiliteit. De persduur heeft bijvoorbeeld erg veel invloed. Maar ook hoge buikdruk tijdens het persen, vacuüm pomp bevalling en een tang bevalling. Bekkenpijn die al eerder is ontstaan tijdens de zwangerschap zal na de bevalling geleidelijk afnemen. Want het drukkende gewicht van de baby op je bekken is nu weg. Toch kan het zijn dat jouw bekkeninstabiliteit blijvend is. Na 3 maanden bekkeninstabiliteit na de bevalling is het verstandig om aan de bel te trekken jij kan nu chronische bekkeninstabiliteit hebben.
Ook al zijn je bekkenklachten na de bevalling afgenomen doe rustig aan. Je bekkenbanden in je bekken moeten nog steeds herstellen. Pak alles langzaam op en gun jezelf rust. Wees niet bang tijdens bewegen maar let op je grenzen. Alles veranderd nu weer. De baby en zijn/haar gewicht zijn verdwenen, je lichaamszwaartepunt word weer als voorheen en je rug, buik en bekkenbodemspieren moeten weer gaan samen werken. Je zal zien dat dit allemaal niet 1,2,3 geregeld is. Bouw je normale ritme rustig op en vermijd grote belastingen. Denk om je houding en maar geen onverwachtse of verwachte draaiingen. Ook komt er een nieuwe taak bij. De baby dragen, voeden en verzorgen. Dit kan fysiek natuurlijk behoorlijk zwaar zijn. Kijk dus goed naar mijn tips hoe om te gaan met bekken klachten. Deze zullen ook nu jou belastbaarheid ondersteunen.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties