Sporten tijdens de zwangerschap houdt jouw lichaam tijdens en ook na de zwangerschap sterk en fit. En met een fit lichaam en sterke spieren is de kans op bekkenklachten na de zwangerschap een stuk lager. Ook is het herstel na een vaginale of keizersnede bevalling korter wanneer jij sterk en fit bent. Sporten tijdens de zwangerschap is dus van een groot belang en heeft een hoop voordelen. Het is belangrijk dat er terwijl jij sport tijdens de zwangerschap let op een aantal belangrijke punten. Zo is de temperatuur en de duur belangrijk, moet je de bloedsuikerspiegel in de gaten houden, is het verstandig om in te spelen op jouw kortademigheid en moet je de omgeving als veilig kunnen bestempelen.
Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.
Je ontkomt niet aan de hardloop groepjes, yoga goeroes en de fit girls. Maar wat als je zelf nu altijd lekker actief bent en je raakt zwanger. Moet je dan meteen stoppen met sporten? Of kan je sporten als je zwanger bent? Vroeger was het uit den boze. Maar hoe zit dat nu? Want sporten is toch gezond! Voor dit artikel heb ik alle informatie verzameld die ik heb kunnen vinden. Hopelijk vind jij snel het antwoord op jouw vraag. Kijk anders eens bij een van mijn andere artikelen. Er staat vast wat voor je tussen.
Sporten tijdens de zwangerschap
Sporten tijdens de zwangerschap was altijd een taboe en nog steeds proef je dat wel. Maar sporten tijdens de zwangerschap is juist heel goed voor jouw conditie. Sporten tijdens de zwangerschap helpt de buikspieren, rugspieren en ook de bekkenbodemspieren gezond en sterk te houden. Ook voor de niet profsporter is sporten tijdens de zwangerschap een goed idee te doen! Sporten geeft jouw zwangerschap extra steun. Je zal de voordelen snel merken. Of plan je de zwangerschap en ben je bezig zwanger te raken? Begin de al vast om fitter te worden. Een gezonde moeder is een blije baby!
Waar zorgt sporten eigenlijk voor? Je strakke yoga pants waardige billen, lekker strak buikje of gewoon een fijne conditie. Vooral zorg je met sporten inderdaad voor je conditie maar ook je gewicht blijft op pijl. Je bloedsomloop krijgt zo ook een boost. Je zal bijvoorbeeld veel sneller vocht af voeren. Iets wat toch wel fijn is in je zwangerschap. Sporten geeft dus erg veel voordelen tijdens jouw zwangerschap. Het is daarom ook echt niet verboden! Maar denk wel om de intensiteit.
Welke sporten zijn geschikt tijdens de zwangerschap?
Sporten tijdens de zwangerschap is super gezond. Maar je kan niet met alle sporten doorgaan of beginnen. Want de zwangerschap heeft natuurlijk wel effect op je lichaam. Je bekken en rug worden bijvoorbeeld minder belastbaar. Je krijgt het gewoon wel echt zwaarder. Het helpt wel als je rug sterk de zwangerschap in gaat maar toch zal je klachten krijgen. Een fit bekken zou ook top zijn. Maar je bekkenbanden kan je niet trainen. Dus zelfs een topsporter kan bekkeninstabiliteit en bekkenklachten krijgen.
Het is dus aan te raden om een sport uit te voeren die niet zo extreem zwaar is voor je bekkenbanden en bekkengewrichten. Je bekkenbanden worden namelijk van nature week. Dit om jou kleine straks veilig naar buiten te bonjouren. Er komen daarbij veel hormonen vrij die jouw bekkenbanden een stuk slapper maken. Relaxine heet dit hormoon bijvoorbeeld. Hierdoor kan je het bekken veel sneller overbelasten en zelfs beschadigen.
Je kan eigenlijk alle sporten wel doen als je maar de intensiteit kan aanpassen. Maar er zijn natuurlijk een aantal sporten die je beter niet kan doen. Denk aan contact sporten bijvoorbeeld en veel bal sporten. Deze kan je beter even vermijden. Ook lijkt me een parachutespring hobby, boksen en duiken niet ideaal tijdens jouw zwangerschap.
Zowat alle sporten op een yoga mat zijn goed te doen tijdens de zwangerschap. Ook is hardlopen met beleid tot een bepaalde tijd prima te doen tijdens de zwangerschap. Wat belangrijk is, is dat je contact sporten vermijd en tijdens de sport kan beschikken over een goede balans. Zo voorkom je schade aan de baby en blijf je goed recht op staan. Verder zijn sporten waarbij jij onder continue hoge inspanning sport niet optimaal zijn voor de baby. Een continue hoge hardslag laat het bloed niet naar de baarmoeder gaan maar naar de onderdelen die hard aan het werk zijn. Zorg er dus voor dat als jij bijvoorbeeld hardloopt je steeds een rust moment neemt. Doe bijvoorbeeld de lantaarn loop. Bij elke lantaarn paal wissel je jouw loop ritme. Eerst hardloop je en na de volgende lantaarn paal ga je weer rustig lopen. Rust en activiteit moeten dus goed in balans zijn.
3 sporten om te vermijden en 4 om op te pakken tijdens de zwangerschap
Sporten heeft een hoop voordelen. Ook tijdens de zwangerschap. Maar toch is het goed om goed na te denke hoe jij gaat sporten tijdens de zwangerschap. Let op de volgende 3 punten bij het sporten tijdens de zwangerschap.
3 sporten om te vermijden bij het sporten tijdens de zwangerschap:
- Het trainen van de rechte buikspieren. Je buik moet niet bekneld raken maar juist de ruimte krijgen om lekker te kunnen groeien. Je sixpack zal de baby beperken.
- Contact sporten graag vermijden. Maar dat lijkt me logisch toch?
- Ook zijn sporten waarbij je door elkaar wordt geschud niet ideaal. Hardlopen op hoge intensiteit en Paardrijden bijvoorbeeld. Maar je kan ook van de knol af vallen dus dat lijkt me niet ideaal. Ook tijdens hardlopen kan je struikelen natuurlijk.
4 sporten om te doen tijdens de zwangerschap:
- Groepslessen waar je de intensiteit kan aanpassen. Je hoeft natuurlijk niet vooraan te staan.
- Fietsen, wandelen en zwemmen zijn erg veilig. De kans dat je valt is nu een stuk kleiner.
- Oefeningen veilig thuis op een matje. Saai maar wel effectief.
- Sporten onder begeleiding van een therapeut. Win-Win! als het ook nog eens leuke therapeut is.
Toch blijft het lastig om de juiste balans te vinden als je zwanger bent. Elke week kan namelijk weer helemaal anders zijn en jouw schema omgooien. Begin desnoods met groepslessen. Daarna kan je zelf gaan fietsen of zwemmen en als dat lastiger word kan je het thuis verder oppakken. Mocht je klachten ervaren zoek dan eens een fysiotherapeut op die gespecialiseerd is op zwangere vrouwen. Deze kunnen en samen met jouw trainen en meteen jouw klachten verhelpen.
Het lichaamszwaartepunt veranderd bij het sporten tijdens de zwangerschap
Je zal merken dat je buikje al mooi aan het groeien raakt. Dit zorgt ervoor dat jouw evenwicht en balans gaat veranderen. Jouw lichaamszwaartepunt komt nu gewoon anders te liggen. Het is daarom belangrijk dat je niet te veel gaat compenseren vanuit je rug bijvoorbeeld. En al helemaal niet tijdens je training of oefeningen. Want zo ga je jouw kwetsbare lichaam erg overbelasten op een verkeerde manier. Dus denk aan je start houding en corrigeer je zelf als je hier van afwijkt. Oefen, sport of train bijvoorbeeld voor de spiegel. Ook kan je juist gaan oefenen in het corrigeren van je houding. Je zal namelijk merken dat er heel veel dagelijkse handelingen zijn waarbij je een andere en misschien wel belastende houding aanneemt.
Voeding en sporten tijdens de zwangerschap
Waar je ook even op moet letten is dat een zwangere meer koolhydraten op neemt. Hierdoor kan je als je ook nog eens intensief sport een lage bloedsuikerspiegel krijgt. Pas daar dus goed op! Lees desnoods eens mijn artikel of de juiste voeding.
Duur sporten tijdens de zwangerschap
Tijdens elke zwangerschap zal je lichaam zich vol focussen op je baarmoeder. Logisch. Hierdoor gaat de bloedtoevoer veelal richting je baarmoeder. Tijdens het sporten zal je bloed naar andere organen gaan. Je hart, longen en spieren zullen dan extra voorzien worden van bloed en zuurstof. Dit betekent wel dat de baarmoeder minder goed doorbloed raakt. Het is nu dan ook belangrijk dat je niet te lang sport. Ook zal je lichaamstemperatuur tijdens de zwangerschap stijgen. Op zich best lekker. Eindelijk wat warmere voeten 's nachts! Maar let ook goed op want een hele warme of vochtige omgeving kan voor jou niet voordelig zijn. Sport in een koele omgeving en drink genoeg. Kijk ook goed naar de omgeving. Zorg dat er niks aanwezig is waardoor je hard kan vallen bijvoorbeeld. Train ook op een matje of zachte ondergrond.
6 Tips voor sporten tijdens de zwangerschap
Nu klinkt dit allemaal best heftig. Je wilt lekker sporten maar moet met een hoop rekening houden. En toch is dit sterk aan te raden. Sport maar sport met mate en sport doel bewust. Denk eens aan de volgende 6 tips als jij wilt sporten terwijl je zwanger bent.
6 Tips voor sporten tijdens de zwangerschap
- Niet te zwaar en te lang sporten. Denk aan je temperatuur en duur. (leuk ezelsbruggetje)
- Let op je bloedsuikerspiegel. Word je licht in je hoofd stop dan en kom tot rust.
- Let op je sport houding door je veranderende zwaartepunt. Vermijd een holle rug.
- Let op je kortademigheid. Neem voldoende pauzes. Je zal merken dat je conditie achteruit holt. Je word bijvoorbeeld snel kortademig. Ook versnelt je ademhaling tijdens je zwangerschap dit helpt ook niet tegen jouw kortademigheid.
- Koelere omgeving in het oog houden en goed veel drinken.
- Houd de omgeving even in je achterhoofd. Is het veilig als je je evenwicht een keer verliest?
7 voordelen van sporten tijdens de zwangerschap
Wees je vooral bewust van je lichaam. Wees actief maar overdrijf niet. Harde buiken is bijvoorbeeld een grens. Voel je veel harde buiken wees dan de volgende keer wat minder actief. Een hoop gedoe dus maar er zitten natuurlijk ook een hele hoop voordelen aan sporten!
7 voordelen van sporten tijdens de zwangerschap:
- Een betere conditie is een fijnere zwangerschap. Je voelt je fitter en hebt meer energie.
- Sterke spieren is minder klachten en onstabiliteit. Een sterke rug zal minder klachten hebben. Ook zal je minder kans hebben op bekkenklachten en bekkenbodem problemen.
- Sporten verbeterd de bloedcirculatie. Dit zorgt weer voor een betere vocht afvoer en een goed doorbloede placenta. Dit zorgt weer voor een blije baby!
- Je houding verbeterd en je wordt je bewuster van bewegen.
- Je herstel na de bevalling zal veel korter zijn als je fit bent. Dus een veel gemakkelijkere en kortere herstel periode! (hoeft je baas niet te weten natuurlijk)
- Kans op zwangerschapssuiker (gewoon diabetes) wordt enorm veel kleiner. Dit effect heb je als bij een paar keer in de week 30-40 minuten wandelen. Dus lekker bewegen! Want diabetes zit je echt niet op te wachten.
- Bewegen verkleint de kans op zwangerschapsvergiftiging ook aanzienlijk!
Hoe zwaar mag je trainen tijdens je zwangerschap?
Dat is voor iedereen natuurlijk verschillend. En afhankelijk van je begin conditie. Er zijn heel wat studies naar gedaan. De belangrijkste conclusie is dat je maximaal 4 keer per week een minuut of 40 mag trainen. Dit met een hartslag van 60% ten opzichte van jou maximale hartslag. Dit is al best pittig hoor dus 3x 30 minuten is ook helemaal top. En wees tussentijds vooral ook redelijk actief. Wandel buiten geregeld bijvoorbeeld. Ook zal je merken dat als de weken op gaan lopen en de bevalling in het vizier komt het bewegen allemaal wat moeilijker gaat. Doe vooral wat jij zelf goed vind voelen.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Wat je misschien ook wel interessant vind is mijn artikel over sporten na de bevalling. Wat kan je nou doen en hoe snel kan je sporten weer oppakken na het sporten?
En onthoud een fitte moeder is een blije baby!
Reactie plaatsen
Reacties