Mannen met bekkenklachten bekkenpijn prostaat wat kan je verwachten

De meest voorkomende bekkenklachten bij mannen ontstaan door overactieve of te gespannen bekkenbodemspieren. Bij een overactieve of gespannen bekkenbodem komen de symptomen obstipatie, erectieproblemen en urine of ontlasting incontinentie voor. Maar de bekkenbodemspieren kunnen ook te slap of zwak zijn. Bij te zwakke bekkenbodemspieren komen symptomen als urine incontinentie, ontlasting incontinentie, erectiestoornissen en orgaan verzakkingen voor. Mannen kunnen netzoals vrouwen last hebben van bekkenpijn en bekkeklachten. In tegenstelling tot de vrouwen hebben de bekkenklachten bij mannen vaak niet te maken met hormoon schommelingen maar met een disbalans in de bekkenbodemspieren.

 

Veel voorkomende bekkenklachten bij mannen:

  • Overactieve bekkenbodem. Hierdoor kan je obstipatie klachten, urine incontinentie en erectiestoornissen krijgen.
  • Zwakke bekkenbodem. Hierdoor kan je ontlasting incontinentie, urine incontinentie, erectieproblemen en eventuele verzakkingen krijgen.
  • Prostaatklachten of prostaatpijn.
  • Erectiestoornis door hormonen schommelingen.
  • Orgaan verzakkingen door een verzwakte bekkenbodem.
  • Lage rug pijn.
  • Buikspier klachten.
  • Heup pijn.
  • Lies pijn.
  • Bekkeninstabiliteit opgelopen door een ongeluk of val. Gebroken botten of ingescheurde pezen kunnen voor bekkeninstabiliteit zorgen bij mannen. Vaak gepaard met lage rugpijn, lies pijn of pijn in de heupen.

 

Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.

 

Mannen kunnen net zoals vrouwen problemen ervaren in het gebied van het bekken. Niet gerelateerd aan bijvoorbeeld een zwangerschap maar toch zijn er behoorlijk wat vervelende bekkenklachten die je als man kan ervaren. Ik kon online weinig vinden als het gaat over mannen en eventuele aandoeningen in het bekken gebied. Ik heb alle informatie die ik heb gevonden voor je samen proberen te vatten in dit artikel ook heb ik nog wat andere artikelen over bekkenproblemen bij mannen geschreven. Neem gerust een kijkje als je naar meer informatie opzoek bent.


In dit artikel gaan we samen dieper in op bekkenklachten en bekken problemen bij mannen. Mocht je na deze informatie en tips toch nog meer tips, adviezen of diepgaande informatie zoeken kijk dan gerust eens op de site verder. Ik heb nog zat!  Het barst van verdiepende informatie, tips en ook oefeningen als het gaat over klachten of problemen in en rondom het bekken. Ook kan je meteen eens een kijkje nemen bij de bekkenbodemoefeningen voor mannen. Zo staan er bekkenbodemoefeningen voor je klaar om de bekkenbodem te versterken maar ook om de bekkenbodem te leren ontspannen.

 

Mocht je geïnteresseerd zijn in hoe het bekken werkt en wat je er allemaal in kan vinden kijk dan eens naar mijn artikel over het bekken.

 

Hebben mannen bekkenpijn en bekkenklachten?

Veelal zijn bekken adviezen gericht op vrouwen. Dit puur omdat het bekkengebied bij vrouwen meer kans loopt op het krijgen van verschillende bekkenklachten. Ook gebeurt er bij vrouwen gewoon meer in en rondom het bekken. Denk aan een zwangerschap bijvoorbeeld. Bij mannen gaan er vaak andere klachten gepaard met bekkenklachten. Dit omdat er simpelweg andere organen bij gemoeid zijn. Denk aan een prostaat in plaats van een baarmoeder bijvoorbeeld. Ook gaat de man niet een hormonen veranderingsproces in als een zwangerschap. Een zwangerschap is een enorme oorzaak als het gaat om bekkenpijn of bekkenklachten. Simpel gezegd is het risico dat een vrouw bekkenpijn ontwikkeld vele malen groter dan bij een man.

 

De 10 meest voorkomende bekkenklachten bij mannen:

  • Overactieve of gespannen bekkenbodem. Hierdoor kan je obstipatie klachten, urine incontinentie en erectiestoornissen krijgen.
  • Zwakke bekkenbodem. Hierdoor kan je ontlasting incontinentie, urine incontinentie, erectieproblemen en eventuele verzakkingen krijgen.
  • Prostaatklachten of prostaatpijn. Moeite met plassen? Dit kan de prostaat zijn. Ga meteen even naar de huisarts. Een beetje bloed afgeven is vaak genoeg.
  • Erectiestoornis door hormonen schommelingen.
  • Orgaan verzakkingen door een verzwakte bekkenbodem.
  • Lage rug pijn. Vaak bij een overactieve bekkenbodem.
  • Buikspier klachten. Vaak gevolg van een overactieve bekkenbodem.
  • Heup pijn. Kan een gevolg zijn van een overactieve bekkenbodem.
  • Lies pijn. Kan een gevolg zijn van een overactieve bekkenbodem.
  • Bekkeninstabiliteit opgelopen door een ongeluk of val. Gebroken botten of ingescheurde pezen kunnen voor bekkeninstabiliteit zorgen bij mannen. Vaak gepaard met lage rugpijn, lies pijn of pijn in de heupen.

 

Oorzaak en gevolg van een overactieve of gespannen bekkenbodem

Het bekken gebied bij een vrouw wordt vaak wat slapper, dit komt vaak door hormonen bij bijvoorbeeld een zwangerschap. Bij een man is dat precies omgekeerd. Bij mannen is het bekken gebied vaak te overactief of te gespannen. Dat klinkt goed maar dat is in dit geval niet zo.

 

Een gespannen bekkenbodem en dus een te sterke bekkenbodemspieren is het onvermogen tot ontspannen en belangrijk gevolg. Hierdoor kan jij niet goed de urine los laten of heb je problemen met poepen. Hierdoor kan weer incontinentie of obstipatie ontstaan. De blaas kan door het niet goed uitplassen overlopen van urine. Je hebt dus niet goed meer in de hand om te plassen wanneer jij wilt. En als je jouw ontlasting niet op tijd kan loze blijft de poep te lang in de darm. De darmen onttrekken vocht uit de poep en word na mate de tijd verstrekt steeds harder. Zo ontstaat er bijvoorbeeld obstipatie. Ook is een erectie stoornis niet uitgesloten. Het bloed kan niet goed naar de penis stromen. Hierdoor krijg je helemaal geen erectie meer of blijft de penis niet lang hard. Bij een overactieve of gespannen bekkenbodem kunnen vele oorzaken ten grondslag liggen. Denk bijvoorbeeld aan een lichamelijk of psychisch trauma. Kom er voor je zelf achter wat jouw oorzaak zou kunnen zijn. Maar als dit niet lukt kan een huisarts, psycholoog of bekkentherapeut jou zeker helpen.

 

Je zal ook merken dat bij een te gespannen bekkenbodem de rug, heupen, liezen en buik wellicht ook wat te gespannen zijn. Dit kan jou ook wederom klachten geven.

 

Wat te doen bij een overactieve of gespannen bekkenbodem?

Bij een gespannen bekkenbodem zal de focus liggen op ontspannen en controle houden. Leren loslaten. Ook je geest zal meer loslaten als het lichaam dit langzaam leert. Je kan dus ook een combinatie maken tussen een bekkenfysiotherapeut/bekkenoefentherapeut en psycholoog of seksuoloog.

 

Het is dus ook voor mannen een zaak om goed bewust met de bekken bezig te zijn. Weten hoe en wanneer je moet aan en ontspannen is daarbij het aller belangrijkst. Lees dan ook gerust mijn artikelen over toiletgedrag, bekken klachten en bekken oefeningen om goed te leren ontspannen. Tuurlijk zijn de artikelen vaak gericht op vrouwen. Maar laat dat jou niet afschrikken. Zie het een beetje door de vingers. Vervang vagina met penis en hoppa je bent er al.

 

Mannen en een orgaan verzakking

Verder kunnen ook mannen last krijgen van verzakkingen. Een verzakking kan door zowel een te sterk of een te zwakke bekkenbodemspieren ontstaan. Als jouw bekkenbodemspieren in de bekkenbodem te gespannen zijn en dus overbelast zijn kunnen de spieren zich minder goed reguleren. Ze zullen de druk niet meer aankunnen. Maar ook bij zwakte kunnen organen gaan zakken. Maar een verzakking ontstaat in de meeste gevallen door een continue overbelasting. Denk aan zwaar lichamelijk werk waarbij je bijvoorbeeld veel tilt. De bekkenbodem raakt overspannen. De gespannen bekkenbodemspieren kunnen niet goed meer ontspannen en bij elke extra druk of aanspanning zullen de bekkenbodemspieren extra overbelast raken. De controle over de bekkenbodemspieren raak je kwijt. En de bekkenbodemspieren zullen sommige taken niet goed meer kunnen uitvoeren.

 

Bewegingen of handelingen met een te hoge buikdruk zorgen voor een overbelasting van de bekkenbodemspieren. Denk maar eens aan een zwaar object tillen. Iedereen stopt met ademen en je kan zelfs rood aanlopen. De druk in de buik loopt op en dus loopt de druk op de organen ook op. Het is zaak dat jij leert tillen en bewegen zonder dat de buikdruk op jouw organen en bekkenbodemspieren toeneemt. Adem vooral goed naar de buik en ook bij het tillen is goed door ademen vereist. Hierdoor neemt de kans op verzakkingen af. Til goed vanuit de benen en adem door naar de onderkant van de buik.


Heb je toch een verzakking zoek dan hulp van een specialist. Het kan namelijk veel klachten op gaan leveren.  

 

Prostaatklachten en prostaatpijn bij de man

De gezondheid van de bekkenbodem is cruciaal. Als de gespannen bekkenbodemspieren overbelast raken of juist verzwakt raken kunnen er een hoop akelige bekkenklachten ontstaan.

 

Nu je dit zo allemaal hebt gelezen vindt je het vast niet meer vreemd dat ook mannen tegen urine verlies of urine incontinentie kunnen aanlopen. Dit is vaak wel na een gebeurtennis. Denk aan een prostaat operatie bijvoorbeeld. Dit kan natuurlijk het geval zijn als er prostaat kanker wordt geconstateerd of als de prostaat zelf allerlei klachten veroorzaakt. De urine leider loopt door de prostaat en zal dus onderbroken worden na een operatie. Ze lassen alles weer mooi aan elkaar maar je plasbuis kan hierdoor wel flink ontregeld worden. En ook je hele bekken gebied trouwens. Maar positief is dat mannen continentie veelal weer kunnen terug krijgen. Veel oefenen en bewust worden van de bekkenbodem is hierin cruciaal.

 

Ga dan ook goed en serieus aan de slag met bekkenbodemoefeningen. Klik eens op het blauwe woord. Hier staan versterkende bekkenbodemoefeningen voor je klaar. Jij kan deze versterkende bekkenbodemoefeningen gebruiken na een prostaat operatie.

 

Doen tegen bekkenpijn en bekkenklachten bij mannen

Vrouwen zijn vaak al meer bekend met de bekkenbodem. Dit omdat ze vaak met hun bekken geconfronteerd worden. Elke maand is het weer raak. En ook is een zwangerschap, een groot moment waarbij hun bekken aan het veranderen zijn. Bij mannen is het bekkengebied pas een serieus onderwerp als er problemen ontstaan. Mannen zijn nou eenmaal niet bezig met hun bekken. Als alles werkt is het toch prima zo. Maar mannen krijgen over het algemeen pas op een veel latere leeftijd bekken problemen. Als je jong bent veranderd er vaak niet zo veel. Pas als je wat op leeftijd bent en jouw bekkenbodemspieren of wat vermoeid of overactief zijn zal je pas echt wat merken. Bekkenklachten komen nu eenmaal met de jaren. Ook prostaat veranderingen vallen onder bekkenklachten. Merk je dat bijvoorbeeld plassen ineens heel anders gaat? Neem dit dan niet voorlief en zoek hulp bij een huisarts bijvoorbeeld. Altijd goed om er boven op te blijven zitten. Hoe eerder je handelt met bepaalde bekkenklachten des te makkelijker de behandeling zal zijn.

Kijk verder nog eens naar mijn tips en oefeningen deze kunnen je allemaal ook op weg helpen met jouw herstel. Zelfs bij erectiestoornissen kunnen bekkenbodemoefeningen wel degelijk helpen. Kijk eens bij al mijn verzamelde informatie. Ook kan ik je meer uitleggen over een erectiestoornis. Misschien is deze informatie net wat jij zocht.

Een goede combinatie kan dus voor jou veel betekenen. Ga langs de huisarts en wellicht verwijst deze jou door naar een bekkenoefentherapeut, bekkenfysiotherapeut, seksuoloog of psycholoog.

 

Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?

Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.