Pijn in het stuitje ontstaat als gevolg van een verkeerde zithouding, overbelasting, aangeboren hyperflexibiliteit, zware bevalling, uren lang zitten op een zadel of een val op de billen kan het stuitje scheef gaan staan. Pijn of klachten van de stuit (staartbeen) kunnen erg vervelend zijn. Klachten van de stuit noemen we ook wel coccygodynie klachten. Zo heet namelijk het gewricht wat de stuit ook is. Dat verwacht je in eerste instantie misschien niet maar het stuitje is een gewricht in jouw bekken. Het zal je niet verbazen dat de klachten van stuit pijn zich om en nabij het stuitje bevinden. Je kan ook pijn in de onderrug ervaren of pijn op de zit knobbels. Het kan namelijk uitstralen naar deze plekken.
Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.
Stuitpijn is een pijn die je niet graag wilt ervaren. Je gebruikt vaker het stuit gebied dan je waarschijnlijk ook beseft. Denk aan zitten, liggen maar ook lopen en traplopen zijn bewegingen die jouw stuitje bezig houden. Stuitpijn is een probleem dat vaker voor kan komen dan je denkt en bij zowel mannen als vrouwen. Ik heb zoveel als mogelijk informatie voor je opgezocht en hier onder samengevat. Veel lees plezier en hopelijk zijn na het lezen jou vragen beantwoord.
Stuitpijn (coccygodynie), is een veel voorkomende klacht.
Wat is het stuitje of je stuitbeen?
Het stuitje ook wel staartbeen of stuitbeen genoemd is een botje helemaal aan het uiteinde van de rug botten. Je kan het stuitje ongeveer zien als het kuiltje boven de bilspleet. In principe was de bedoeling ooit een staart te hebben. Je kan je stuitje dan ook ligt bewegen. Er zit een gewrichtje die dit mogelijk kan maken. Maar ga nu niet met je verkorte staart in de huiskamer staan zwiepen want de beweging die er nu nog in zit is minimaal. De spieren die verbonden zitten aan het stuitje zijn de bekkenbodemspieren. De spiergroep helemaal onderin jouw bekken. De bekkenbodemspieren zorgen bijvoorbeeld voor het op de plaats houden van jouw organen in het bekken en het afsluiten en openen van de anus en urine buis.
Maar als je het stuitje niet echt meer kan gebruiken en het dus geen functie meer heeft wat is dan stuitpijn?
Wat is pijn in het stuitje?
Stuitpijn of te wel pijn in je stuitje komt veel vaker voor dan iedereen denkt. En kan bij zowel vrouwen als bij mannen voorkomen. Stuitpijn heet officieel coccygodynie. Niet echt iets om te onthouden maar wel leuk om te weten.
Bij stuitpijn gaat het vaak over geïrriteerd of geprikkeld weefsel rondom de stuit. Bijvoorbeeld door schade of onnodige spanning. Ook kan er al jaren een klacht zijn van het stuitje die zich sluimerend meer het bekken in manoeuvreert.
Het stuitje is een soort aanhechtingspunt van vele spieren, banden en pezen. Als er langdurige spierspanning staat op het stuitje kunnen deze spieren, banden en pezen flink geïrriteerd en overbelast raken. Dit zorgt vaak voor jouw pijn klachten. Je zal merken dat de meeste pijn er in de loop van de dag steeds meer in sluimert.
Oorzaken van pijn in het stuitje
Je zal vaak te maken hebben gehad met een val als je pijn hebt in je stuitje. Je stuitje kan dan ook gebroken zijn of een scheurtje in zitten. Denk aan het naast je stoel gaan zitten, van de trap vallen of tijdens het schaatsen op je billen vallen. Ook kan een bevalling effect hebben op stuit pijn. Naast echt fysieke harde oorzaken kan ook het stuitje ontsteken. Het is namelijk een gewricht. De banden in een gewricht kunnen ontsteken bij bijvoorbeeld een overbelasting. Toch hoeft het niet direct vanuit het stuitje te komen want ook alle andere bekkenbodemspieren en banden kunnen jouw pijn veroorzaken.
Ongeveer 12% van de gehele Nederlandse bevolking heeft wel eens pijn in zijn of haar stuitje gehad. Het is vaak ook lastig om 1 oorzaak van de stuitpijn te vinden. De klacht kan namelijk pas vrij laat tot uiting komen. En je weet natuurlijk niet altijd meer wanneer of hoe je bijvoorbeeld bent gevallen. Wat wel zeker is, is dat als de stuitpijn aanwezig is de andere omliggende spieren gaan verkrampen. Dit zijn de overige bekkenbodemspieren in jouw onderkant van het bekken. Zo kan het zijn dat jouw stuitpijn ook andere klachten laat ontstaan en in het ergste geval moet je dan denken aan urge-incontinentie van urine of obstipatie.
Er is af en toe zelfs spraken van een scheefstand van het stuitje. Dit kan voor hele vervelende spieren en banden klachten zorgen. Ga in al deze gevallen even langs een huisarts om de exacte oorzaak van jouw pijn vast te stellen. Meestal moet je denken aan een bevalling, val, breuk, of ontsteking.
Ik zal een aantal oorzaken even voor je opsommen.
7 meest voorkomende oorzaken bij pijn in de stuit
Oorzaken van stuitpijn kunnen erg uiteenlopend zijn hieronder de 7 meest voorkomende:
- Een val of een ongeluk waarbij het stuitje word beschadigd.
- Een breuk van het stuitbot of dislocatie van het stuitbot.
- Ontsteking aan de pezen in en rondom het stuitgewricht.
- Een Zwangerschap waarbij de hormonen de pezen en banden slapper maken dus ook rondom het stuitje.
- Na een Bevalling waarbij de baby langs het stuitje gaat en zo de pezen oprekt.
- Langdurig verkeerd zitten zodat de pezen opgerekt en dus geïrriteerd zijn.
- Scheefstand van het stuitje.
- Maar soms zijn niet alle exacte oorzaken meer te herleiden. Dus ook geen directe oorzaak is vaak voorkomend.
Veel klachten komen voort uit een scheefstand van het stuitje. Dit kan bijvoorbeeld door verkeerd gebruik van de stuit of een val op het stuitje. Het stuitje is een aanhechtingspunt van zoveel verschillende spieren en pezen. Als het stuitje dus niet goed staat worden sommige spieren en pezen onnodig opgerekt. Dit veroorzaakt dan ook vrij snel allerlei klachten.
Naast de oorzaken zijn ook de meest voorkomende symptomen bekend. Ik heb er een hoop gevonden dus lees lekker verder!
Veel voorkomende klachten bij stuitpijn
Vaak voel je de stuit pijn bij het zitten. Maar ook lopen of opstaan kan erg vervelend zijn. Eigenlijk elke keer als er druk op de stuit komt zal je de pijn ervaren. Je zal wat verlichting kunnen vinden in het gebruik van een kussentje of het steeds wisselen van jouw houding.
Je voelt de pijn vaak net boven de anus. Eigenlijk direct rondom het zichtbare kuiltje. Je kan vaak niet goed zitten en al helemaal niet op een harde stoel. Ook is fietsen of eventueel het opstaan uit een stoel geen pretje. Je zal met opstaan uit een stoel namelijk druk zetten met je billen op de stoel zitting. En met fietsen is het zadel vaak in aanraking met het stuitje. Traplopen en ook seks/vrijen zijn vaak erg pijnlijk.
Laten we de meeste voorkomende klachten en symptomen van stuitpijn op een rijtje zetten.
11 meest voorkomende symptomen en klachten bij stuitpijn:
- Pijn bij het rechtop zitten.
- Pijn bij het opstaan vanuit een stoel of bed.
- Pijn bij de seks of vrijen.
- Uitstralende pijn naar benen of onderrug vanuit het stuitje.
- Pijn bij activiteiten als: traplopen, sporten of fietsen.
- Pijn in het midden van de billen net boven de bilspleet of anus.
- Minder stuitpijn ervaar je als je op 1 bil leunt als je zit.
- Pijn aan de zitknobbels.
- Problemen met poepen en ontlasting.
- Problemen met urine continentie.
- Pijn bij het aanraken van de stuit of de omgeving van de stuit.
Heb je een van deze klachten zoek dan hulp. Hoe eerder je erbij bent deste korter jouw lijst van symptomen blijft. Maar nu hoor ik je denken. Bij wie zoek ik hulp en wat houd dat in?
Wat kan je doen bij pijn in je stuitje?
Het is vaak een onderschat probleem. Ook weten veel specialisten niet zo veel van een stuitje af. Stuitpijn kan een grote impact hebben op jouw dagelijks leven. En hoe langer jij er mee wacht des te erger de klachten kunnen worden. Je zal niet lekker meer kunnen zitten, slapen, traplopen en ook fietsen wordt steeds lastiger.
Het beste is om in elke situatie eerst even naar de huisarts te gaan. Deze kan dan het eerste onderzoek bij jou uitvoeren. Je zal snel merken dat deze bij het constateren van stuitpijn denkt aan een fysiotherapeut of een oefentherapeut. Sommige fysiotherapeuten of oefentherapeuten zijn namelijk heuse specialisten op het gebied van bekken problemen en klachten in en rondom het bekken.
Deze gespecialiseerde fysiotherapeuten en ook oefentherapeuten zullen een stuitje pijn vrij weer in het gareel kunnen krijgen. Je zal meteen effect voelen. Neem eens contact op met een gespecialiseerde therapeut om een afspraak te maken en te praten over jouw stuit klachten.
Wat kan je verwachten bij een behandeling bij stuitpijn?
Wanneer je voor het eerst bij een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut binnen loopt zal er een kennismakingsgesprek plaats vinden. Een Anamnese zo gezegd. Hierin vraag de bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut jouw klacht uit en is de therapeut benieuwd naar jou specifieke hulpvraag. Wat wil jij bereiken met deze behandeling? Vaak is dit een halve of al een hele behandeling.
Na het vragenvuur zal er een onderzoek plaats vinden. Je zal bijvoorbeeld bepaalde bewegingen moeten uitvoeren. Ook kan de therapeut de stuit zelf willen onderzoeken. Dit doet de bekkentherapeut doormiddel van lichte aanrakingen. Geef aan als het pijnlijk is. Dan zal de bekkentherapeut stoppen met de handeling. In principe zal alles grotendeels pijnloos zijn. Maar geef goed aan wat en wanneer je iets voelt.
Mocht er uit het onderzoek komen dat het stuitje bijvoorbeeld niet goed staat kan dit terplekken worden gecorrigeerd. Dit kan een bekkentherapeut door extern de stuit weer op zijn pek te duwen. Dit kan even steken. Maar je merkt hier enorm snel het verschil. Na een correctie op een scheef staande stuit zullen de klachten vrij wel meteen of in ieder geval snel afnemen. In principe is de correctie van de stuit altijd buiten het lichaam. Het kan mogelijk zijn dat de therapeut kiest voor een palpatie via de anus maar dat komt alleen bij hele extreme gevallen voor. Ook kan je zelf aangeven als je dit niet prettig vindt.
Na een correctie of als er geen correctie nodig was, zal je wat oefeningen krijgen. Deze zijn vaak gericht op de bekkenbodemspieren, rug en of buik. Deze spieren staan met elkaar in connectie en zorgen samen voor een stabiel en gezond bekken.
Ook kan er gekeken worden naar jouw houding. Je houding kan namelijk veel effect hebben op jouw stuit. Als je bijvoorbeeld verkeerd zit kan je jouw pezen, spieren en banden totaal verkeerd gebruiken. Het is dan ook belangrijk dat je goede tips mee krijgt over jouw houding.
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties