De oplossing voor jouw bekkenpijn is het vinden van een geschikte specialist of professional in combinatie met de juiste discipline. Jouw herstel zal beter verlopen als jij zelf al meer weet over het bekken en de bekkenbodem. Zo kan je opzoek gaan naar de juiste specialist maar ook zelf al een hoop ondernemen. Lees jezelf goed in en probeer de juiste bekkenbodemoefeningen uit. Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit kunnen bij zowel mannen als vrouwen voorkomen. En zelfs kinderen ontspringen de dans soms niet. Je kan bij een aantal specialisten en professionals terecht. Denk aan een huisarts, psycholoog, gynaecoloog, uroloog, seksuoloog, maag lever en darm arts en bijvoorbeeld een bekkenbodemtrainer als een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut. In dit artikel behandel ik de huisarts, psycholoog, gynaecoloog, uroloog en ook even een pijnpoli. Zo krijg jij een goed beeld van de verschillende disciplines.
Kijk ook eens naar alle bekkenbodemoefeningen of kijk eens naar alle bekken producten en ga naar de Bekken Winkel.
De Huisarts bij bekkenpijn
Het is altijd verstandig om eerst naar de huisarts te gaan bij een lichamelijk of geestelijk probleem. Bekkenpijn kan 1 van beide zijn maar ook zeker een combinatie van een lichamelijk of geestelijk probleem. Bespreek met de huisarts jouw bekkenpijn en die kan dan beoordelen wat de vervolg stappen voor jou zullen zijn. Het kan zijn dat het alleen lichamelijk gerelateerde bekkenpijn is. Dan is een bekkenbodemtrainer als een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut erg geschikt. Maar misschien hangt jouw bekkenpijn wel samen met bijvoorbeeld een trauma. En is het verstandiger om eerst eens met een professional te praten over jou bekkenpijn.
Bij een bekken trauma kan je denken aan een ongeluk of val maar ook zeker aan andere nare gebeurtenis. Het is bijvoorbeeld dat bekkenpijn voorkomt bij vrouwen of mannen die te maken hebben gehad met seksueel geweld, een nare seksuele ervaring of zelfs een verkrachting. Jouw bekkenbodemspieren zijn dan strak gespannen en jij hebt moeite met het ontspannen van de bekkenbodemspieren. Kijk eens bij mijn bekkenbodemontspanningsoefeningen. En zoek een goede specialist of professional die jouw kan ondersteunen in dit verwerkingsproces.
Bij een huisarts ben je dus met alle vormen van bekkenpijn aan het goede adres.
Kosten van de huisarts bij bekkenpijn
Een huisarts bezoek is altijd gratis en duurt ongeveer van 2 minuten tot een half uur. Geld houdt je nu dus niet tegen. Ga daarom altijd eerst even naar de huisarts.
Bekkenpijn ontstaan na een trauma
Bekkenpijn kan ontstaan door seksueel geweld, een nare seksuele ervaring of zelfs een verkrachting. Trauma’s kunnen jouw bekkenbodem negatief beïnvloeden. Misschien is jouw bekkenbodem door een trauma wel erg gespannen. Of juist ontspannen. Misschien ben je wel lichamelijk beschadigd. Het is namelijk heel normaal dat er na een ernstig vergrijp als een verkrachting er erg veel blijvende spanning in en rondom het bekken is. Dit kan jou weer allerlei klachten opleveren. Denk aan pijn tijdens de seks, vaginisme of vulvitis, problemen met plassen of poepen.
De Psycholoog bij bekkenpijn
Bekkenpijn en bekkenklachten waarmee jij goed zit bij een psycholoog:
- Pijn bij de seks door een te gespannen bekkenbodem.
- Vaginisme of vulvitis door een te gespannen bekkenbodem.
- Niet goed kunnen ontspannen bij jouw partner door een bepaalde gebeurtenis als seksueel geweld, een nare seksuele ervaring of zelfs een verkrachting
Heb jij bekkenpijn door een bepaalde traumatische gebeurtenis of voel jij te veel druk rondom seks of de seksualiteit, dan zit jij met bekkenpijn bij een psycholoog goed.
Misschien zit het bij jou gerelateerd aan een gebeurtenis en kan je er beter met iemand over praten. Praten helpt namelijk echt. Een psycholoog is dan een mooie uitkomst. Deze mensen zijn een kei in het helpen bij verwerking. Het is dan ook echt aan te raden om opzoek te gaan naar een geschikte psycholoog als jij last hebt van een gespannen bekkenbodem en bekkenpijn ervaart. Trauma’s zijn moeilijk alleen te verwerken. Zoek dus echt hulp om alles een plekje te kunnen geven.
Kosten van de Psycholoog bij bekkenpijn
Een psycholoog wordt bij een verwijzing van de huisarts vergoed vanuit de basis verzekering. Per verzekering hangt het wel af of je de eigen bijdrage betaald of niet. Neem daarom even contact op met jouw zorgverzekering of kijk even in jouw zorgpolis.
De Seksuoloog bij bekkenpijn
Bekkenpijn en bekkenklachten waarmee jij goed zit bij een seksuoloog:
- Pijn bij de seks door een te gespannen bekkenbodem.
- Vaginisme of vulvitis door een te gespannen bekkenbodem.
- Niet goed kunnen ontspannen bij jouw partner door een bepaalde gebeurtenis als seksueel geweld, een nare seksuele ervaring of zelfs een verkrachting
Heb jij bekkenpijn door een bepaalde traumatische seksuele gebeurtenis of vindt jij het lastig om jouw bekkenbodem te ontspannen, dan zit jij met bekkenpijn bij een seksuoloog goed.
Een seksuoloog kan jouw met bekkenpijn helpen. Een seksuoloog kan jouw helpen als de bekkenpijn komt door ene traumatische ervaring maar ook als jij moeite hebt met het ontspannen van jouw bekkenbodem. Een seksuoloog kan jouw een hoop tips en advies meegeven als het gaat over bekkenpijn en vooral als jij last van jouw bekken ervaart rondom de seks. Praat eens met een seksuoloog en kijk wat een seksuoloog voor jouw bekkenpijn kan betekenen.
Kosten van de seksuoloog bij bekkenpijn
Bij een seksuoloog liggen de kosten vaak bij jouw. De seksuoloog wordt niet vergoed vanuit de basis verzekering. Kijk dus even of jij aanvullen verzekerd bent en of de seksuoloog daaronder valt. Maar ook als je aanvullend verzekerd bent moet je goed kijken hoeveel behandelingen jij vergoed krijgt. Vaak zijn dit er 9 maar dit verschilt per zorgverzekering. Let er ook op dat je een verwijsbrief van de huisarts nodig hebt en dat een seksuoloog geregistreerd is bij de NVVS.
Een goede vervolg stap na de seksuoloog of psycholoog bij bekkenpijn
In dit geval is een afspraak bij een seksuoloog of psycholoog aan te raden. Zoek steun en hulp om je verhaal te kunnen doen. Eventueel kan in een later stadium een bekkenbodemtrainer als een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut van pas komen. Deze bekkenbodemtherapeuten kunnen jou helpen ontspannen en helpen bij andere fysieke problemen Deze bekkenfysiotherapeuten beschikken over een hoop lichamelijke kennis en zullen zoveel als mogelijk aan jou uitleggen. Als jij goed snapt hoe alles werkt, met elkaar in verbinding staat en hoe het bekken werkt kan jij veel beter en sneller herstellen. Dus vraag goed als je iets niet helemaal begrijpt. Het bekkengebied is een fantastisch mooi werkend gebied maar ook erg complex. Dus vraag gerust hulp.
De Gynaecoloog of Uroloog bij bekkenpijn
Bekkenpijn en bekkenklachten waarmee jij goed zit bij een gynaecoloog of uroloog:
- Pijn tijdens de seks door een te gespannen bekkenbodem.
- Gevoelloze seks door een zwakke bekkenbodem.
- Vaginisme of vulvitis door een te gespannen bekkenbodem.
- Urine of ontlasting verlies door een zwakke bekkenbodem.
- Problemen met plassen of poepen door een te gespannen bekkenbodem.
Mocht omtrent je vagina veel bekkenpijn hebben dan is de gynaecoloog altijd bereid om jou te helpen. Ook kan een gynaecoloog goed beoordelen wat er met jou bekken mis is. Misschien heb je wel last van een verzakking? Bij incontinentie verschijnselen omtrent urine is een uroloog jouw specialist. Deze kan jouw blaas en plasbuis beoordelen maar ook weten ze veel over het afsluitsysteem van de blaas en urine weg. Mocht je last hebben van ontlasting incontinentie dan is een maag lever darm arts misschien wat voor jou. Of de combinatie is helemaal mooi. Dan kan je ook een hoop mogelijke oorzaken van jouw bekkenpijn misschien wel weg strepen. Leg goed je verhaal uit. Schrijf desnoods het een en ander uit zodat je niet gedeeltes van jou klachten vergeet bij een nieuwe specialist.
Kosten van de Gynaecoloog of Uroloog bij bekkenpijn
De gynaecoloog en uroloog hebben een verwijsbrief van de huisarts nodig als jij bij ze binnenkomt. Kijk van te voren hoe medische specialistische zorg wordt vergoed. Vaak is een eigen bijdrage vanuit het eigen risico vereist.
De Pijnpoli bij bekkenpijn
Een pijnpoli is gespecialiseerd in bekkenpijn waarbij je continue erge pijn ervaart. Dit is een aparte poli in het ziekenhuis speciaal ingericht op mensen met erge bekkenpijn. Hier zitten neurologen, psychologen, verpleegkundigen en ook fysiotherapeuten maar vaak geen bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut. Dit is een soort specialisten team die met elkaar opzoek gaat naar jouw pijn veroorzaker. Dit zijn veel al zenuw gerelateerde pijnen. Bekkenpijn heeft vaak te maken met spieren en banden. Dus niet iedereen met bekkenpijn zit bij een pijnpoli op de juiste plek.
Kosten pijnpoli bij bekkenpijn
De kosten van de pijnpoli hangen af jouw zorgverzekering. Vaak is een eigen bijdrage uit het eigen risico vereist. Ook een verwijzing van de huisarts is nodig.
De bekkenfysiotherapeut en bekkenoefentherapeut bij bekkenpijn
Bekkenpijn en bekkenklachten waarmee jij goed zit bij een bekkenfysiotherapeut:
- Bekkenpijn door een gespannen bekkenbodem. Denk aan pijn tijdens de seks, vaginisme of het moeilijk naar de wc kunnen gaan.
- Bekkenpijn door een zwakke bekkenbodem. Denk aan incontinentie.
Een bekkenfysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut. Deze fysiotherapeut heeft na de basis fysiotherapie opleiding van 4 jaar nog eens een extra specialistische opleiding ondergaan. De opleiding tot bekkenfysiotherapeut is nog eens 2 jaar en na het afstuderen is de bekkenfysiotherapeut een echte bekkenspecialist.
Bij een gespecialiseerde bekkenbodemtrainer, bijvoorbeeld een bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut, ben je vaak op de juiste plek als je opzoek bent naar een oplossing voor jouw bekkenpijn. De intake is de eerste behandeling. Hier zal de bekkenfysiotherapeut je het figuurlijke hemd van het lijf vragen. Dit is een cruciale eerste sessie. Tijdens deze eerste wordt voor de bekkenfysiotherapeut goed duidelijk wat jouw bekkenpijn precies inhoud en welk behandelplan er kan worden gemaakt. Dit behandelplan heeft een duidelijk doel en is gebaseerd op jou hulpvraag. Wil jij bijvoorbeeld weer pijn vrij zwemmen, werken, sporten of pijn vrij paragliden. Het kan allemaal een hulpvraag zijn die bij jou past. Maar een veel gehoord probleem bij bekkenpijn of bekkeninstabiliteit is pijn bij seks.
Tips voor bij een specialist als jij bekkenpijn hebt
Het kan zo zijn dat jouw bekkenpijn meerdere professionals nodig heeft. Zo kan bij een trauma de psycholoog helpen, bij incontinentie of andere problemen de uroloog, bij allerlei vaginale klachten de gynaecoloog en sowieso de huisarts. Hou wel goed in de gaten of de communicatie tussen elke partij optimaal is. Elke keer weer jouw verhaal opnieuw doen of een plasdagboek bij houden wordt je een beetje gaar van. Dit kan jij van te voren al zelf bij houden en schrijf desnoods jouw verhaal op. Dit om te voorkomen dat je bij een nieuwe specialist een belangrijk detail vergeet te benoemen.
Een plasdagboek bij bekkenpijn
Een plasdagboek is een dagboek die een bekken specialist inzicht geeft in de frequentie van jouw toiletbezoeken. Zo wordt al snel duidelijk wanneer en hoe vaak jij moet plassen of poepen. Dit kan bijvoorbeeld verschillen van een “gezond” persoon. Het is aan te raden om zelf al een plasdagboek bij te houden. Doe dit bijvoorbeeld al als jij lichte bekkenpijn ervaart. Zo kan jij jouw plasdagboek meteen al overhandigen bij de eerste afspraak met een specialist.
Een pijndagboek bij bekkenpijn
Een pijndagboek is een boekje waarbij jij de momenten van pijn vast legt. Zo kan een arts of specialist een goed beeld krijgen van jouw pijn. Wanneer ontstaat de pijn en hoe laat is dat. Nu kan het bijvoorbeeld opvallen dat jij alleen met tillen pijn krijgt of juist aan het einde van de dag. Allemaal goede info om als arts of therapeut te weten te komen.
Het is aan te raden om zelf al een pijndagboek bij te houden. Doe dit bijvoorbeeld al als jij lichte bekkenpijn ervaart. Zo kan jij jouw pijndagboek al overhandigen bij de eerste afspraak met een specialist.
Lichamelijk onderzoek bij een bekkenpijn
Tijdens het lichamelijk onderzoek bij bekkenpijn kijkt de bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut naar jouw bekken stand, lage rug, boven rug, benen, buik, ademhaling en eventuele bewegingen. Je gaat nu echt door de molen. Mocht de bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut denken aan een inwendige oorzaak van de klacht kan er een inwendig onderzoek volgen maar dit is alleen in overleg. Je kunt dan wel goed aangeven wat er precies pijn doet. Een verzakking kan zo ook goed aan het licht komen. En ook meteen wat er dan verzakt is.
Eigenlijk is de bekkenfysiotherapeut of een bekkenoefentherapeut opzoek naar een pijntrigger. Wat veroorzaakt nou jouw bekkenpijn is de belangrijkste onderzoeksvraag. Waar zit je bekkenpijn en is die op te wekken. Maar wees niet bang alles is in principe pijn vrij. Mocht dit niet zo zijn geef het dan meteen aan.
Een hele onderneming maar geef niet op, bekkenpijn wordt ergens door veroorzaakt. Dus ga door en draai elke steen om! Is dat eigenlijk wel een spreekwoord? Naja het klinkt wel lekker.
Belangrijke vragen bij bekkenpijn
Mocht jij bij een arts of bekkentherapeut binnen komen zullen er een aantal belangrijke vragen worden gesteld over jouw bekkenpijn. Als jij deze van te voren al hebt beantwoord, heb jij van te voren al goed nagedacht over jouw bekkenpijn. Nu kom je veel beter voorbereid de behandeling in. Neem onderstaande vragen over jouw bekkenpijn eens door. En neem de antwoorden mee naar jouw bekken specialist.
15 vragen bij bekkenpijn:
- Wat voor pijn heb je? Je hebt namelijk allerlei soorten pijn.
- Steekt het of is het juist een brandende, zeurende pijn of juist een pijn met scheuten of golven?
- Wanneer ervaar jij de bekkenpijn?
- Hoe slaap jij met bekkenpijn?
- Ben jij ondanks de bekkenpijn nog wel actief? Sport je bijvoorbeeld en hoe gaat dat?
- Neem jij medicatie tegen de bekkenpijn?
- Wat heb jij zelf al gedaan om bekkenpijn te voorkomen?
- Hoe wordt de bekkenpijn bij jou minder?
- Hoelang heb jij al pijn. Bij pijn die je al een tijd hebt is het vooral belangrijk om te weten hoe lang je dit al hebt. Misschien heb je wel een chronische bekkenpijnsyndroom maar dit hangt dus van de lengte van jouw bekkenpijn af.
- Is er misschien iets gebeurt waardoor je pijn hebt of komt de pijn altijd bij een bepaalde beweging of handeling?
- Heb je misschien al eerdere stappen ondernomen tegen de pijn?
- Ben je misschien wel al een keer geopereerd voor jouw bekkenpijn of is de bekkenpijn ontstaan na een operatie?
- Wat kan jij niet meer door de bekkenpijn?
- Wat wil jij graag weer ondanks de bekkenpijn?
- Hoe is de bekkenpijn tijdens de menstruatie, zwangerschap of overgang?
Tot slot. Ben je opzoek naar meer info?
Hopelijk kan je wat met deze informatie! Mocht je nou opzoek zijn naar wat meer informatie kijk dan gerust nog even rond op de site. Het barst van verdiepende Informatie, Tips, een Webshop en ook Oefeningen. Ik heb nog veel artikelen die ook diepgaander op verschillende klachten of problemen ingaan. Klik gerust eens op de blauwe woorden om direct op de goede pagina’s terecht te komen.
Reactie plaatsen
Reacties